Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

4. železniční balíček 1.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Stavební zákon a územní plánování
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Legislativa v dopravě ČR Ing. Tomáš Matras,
Kolín bez bariér.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny Mgr. Barbora Mičicová tajemnice Řídícího výboru NRPM.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
Vodohospodářské aktuality
Správa sociálního zabezpečení
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Výbory a pracovní skupiny
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
Ing. Stanislava Správková
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Transkript prezentace:

Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany

 pro Českou republiku vstoupila v platnost 28. října 2009  článek 9 - přístupnost S cílem umožnit osobám se zdravotním postižením žít nezávislým způsobem života a plně se zapojit do všech oblastí života společnosti, přijmou státy, které jsou smluvní stranou této úmluvy, příslušná opatření k zajištění přístupu osob se zdravotním postižením, na rovnoprávném základě s ostatními, k fyzickému prostředí, dopravě, informacím a komunikaci, včetně informačních a komunikačních technologií a systémů, a k dalším zařízením a službám dostupným nebo poskytovaným veřejnosti, a to v městských i venkovských oblastech. Tato opatření, která budou zahrnovat identifikaci a odstraňování překážek a bariér bránících přístupnosti, se budou týkat zejména budov, dopravní sítě, dopravy a dalších vnitřních i venkovních zařízení, včetně škol, obytných budov, zdravotnických zařízení a pracovišť.

 Listina základních práv a svobod – právo na svobodu pohybu (čl. 14) a právo na informace (čl. 17)  Národní plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením schválený usnesením vlády ČR č. 256 ze dne 14. dubna 1998  Střednědobá koncepce státní politiky vůči občanům se zdravotním postižením schválená usnesením vlády ČR č. 605 ze dne 16. června 2004  Vládní plán financování NRPM schválený usnesením vlády ČR č. 706 ze dne 14. července 2004  Národní plán podpory a integrace občanů se zdravotním postižením na období schválený usnesením vlády ČR č ze dne 17. srpna 2005  Národní plán vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením schválený usnesením vlády ČR č. 253 ze dne 29. března 2010  Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období

 legislativně zabránit vzniku nových bariér a postupně odstraňovat staré,  odstraňováním bariér pro osoby se zdravotním postižením nesmí docházet k diskriminaci nepostižené veřejnosti,  s odstraňováním bariér je třeba počítat již při zadávání jednotlivých projektů; dodatečné odstraňování bariér si vždy vyžádá podstatně vyšší finanční prostředky.

Přehled nejdůležitějších právních předpisů, které upravují podmínky pro tvorbu bezbariérového prostředí:  zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon);  vyhláška MMR č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb;  zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, v platném znění;  vyhláška MDS č. 177/1995 Sb., kterou se vydává stavební a technický řád drah, v platném znění;

 vyhláška MDS č. 173/1995 Sb., kterou se vydává dopravní řád drah, v platném znění;  vyhláška MDS č. 175/2000 Sb., o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu;  zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, v platném znění;  zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, v platném znění;  zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, v platném znění;  zákon č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících a o změně dalších zákonů;  nařízení vlády č. 63/2011 Sb., o stanovení minimálních hodnot a ukazatelů standardů kvality a bezpečnosti a o způsobu jejich prokazování v souvislosti s poskytováním veřejných služeb v přepravě cestujících.

 Vládní plán financování NRPM na období – spoluúčast ze strany resortů na financování odstraňování bariér na úřadech a institucích státní a veřejné správy; schválený usnesením vlády ze dne 14. července 2014 č  Zákon č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury - § 2 g) - poskytování příspěvků pro naplňování programů zaměřených ke zvýšení bezpečnosti dopravy a jejího zpřístupňování osobám s omezenou schopností pohybu a orientace.

Kontakt :