Dopady projektu DRG Restart do řízení nemocnic Markéta Bartůňková a tým DRG Restart 19. 11. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
DRG a další úhradové mechanismy ve vztahu k nákladům poskytovatelů Obsah prezentace Obsah prezentace Základní úhradové mechanizmy – úhrady versus nákladyZákladní.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Problémy s funkčností a optimalizací systému úhrad akutní lůžkové péče – projekt DRG Restart Petr Mašek a tým DRG Restart.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z.
Ministerstvo zdravotnictví koncepce „brněnského zdravotnictví“ Ministerstvo zdravotnictví koncepce „brněnského zdravotnictví“
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
11 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 19. května 2008, Rožnov pod Radhoštěm.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zdravotnictví v KHK PharmDr. Jana Třešňáková členka rady s gescí za oblast zdravotnictví.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Účast ČR v H2020 a v programu EURATOM v období leden 2014 – červenec 2015 Základní výstupy 1. průběžné zprávy o účasti ČR v H2020 (Frank,Albrecht – plánované.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242_TÉMA_ Doklady a evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Navržené změny v RUD územních samosprávných celků Ing. Miroslav Kalousek ministr financí
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Obsah prezentace Obsah prezentace : DRG a úhrady Úhrady v roce 2012 – úhradová vyhláška Obavy a očekávání poskytovatelů zdravotní péče Obavy a očekávání.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Národní program podpory cestovního ruchu
Vysoká škola technická a ekonomická
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
Systém odměňování pracovníků
Úřad práce České republiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Efektivní úřad 2011 MěÚ Uherské Hradiště
„IOP – šance pro váš rozvoj“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozpočet přímých NIV na rok 2010
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ČSOB Leasing : Tržní podíl celkem : 1 –
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Přístupový systém aneb kontrola vstupů
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Základy účetnictví změny rozvahových položek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Práce na novelizaci odpadové legislativy v oblasti elektroodpadu
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Život bez střeva , Praha.
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Sociální a dostupné byty
Nabízené služby společnosti
Statistická pravda o insolvenčních řízeních
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Dopady projektu DRG Restart do řízení nemocnic Markéta Bartůňková a tým DRG Restart

Projekt DRG Restart Síť referenčních nemocnic Metodiky DRG Restart 2 Struktura prezentace

Projekt DRG Restart

4 Správa DRG do pod NRC NRC bylo založeno dne jako zájmové sdružení právnických osob. Zakládajícími členy jsou všechny zdravotní pojišťovny v České republice a Sdružení soukromých nemocnic České republiky. Později přistoupily Asociace nemocnic ČR, Sdružení ambulantních specialistů a Asociace krajských nemocnic. Od ledna 2015 jsou členy NRC pouze zdravotní pojišťovny.

5 Programové prohlášení vlády z února 2014

6 => Od ÚZIS pověřen správou DRG v ČR

7 Proč potřebuje Česká republika nový DRG systém? Klinická a ekonomická homogenita jednotlivých DRG skupin stávajícího IR-DRG systému je velmi nízká (problematická): 1.Problém s klinickou homogenitou: současný systém do DRG skupin zařazuje klinicky rozdílné diagnózy a/nebo terapeutické postupy, 2.Problém s ekonomickou homogenitou: současný systém neadekvátně predikuje (vyhodnocuje) náklady na případy v jednotlivých DRG skupinách, Oba výše uvedené problémy vedou k nespravedlivé úhradě akutní lůžkové péče.

8 Ekonomická nehomogenita Téměř všechny DRG báze systému IR-DRG jsou členěny do tří skupin dle systému CCseverity (bez CC, s CC, s MCC). Většina DRG bází vykazuje srovnatelné průměrné náklady ve všech třech skupinách definovaných komplikacemi a komorbiditami NÁPRAVA ROZŠTĚPU RTU A PATRA Závažnost Průměrné náklady (CZK) Průměrná délka hospitalizace bez CC s CC s MCC

Příklad MDC 09 - Onemocnění a poruchy kůže, podkožní tkáně a prsou Tato DRG báze bez vyjádření toho, co bylo pacientovi provedeno nedává smysl. DRGRV 2015ALOSANAKL ,

10 Úkoly a výstupy projektu DRG Restart Klinická část projektuEkonomická část projektu Nákladové ocenění hospitalizace Klasifikační systém Sekundární klasifikace Primární klasifikace Kvantifikace nákladů na akutní péči Alokace nákladů

11 Datové zdroje projektu FN Plzeň Nemocnice Chomutov Masarykova nemocnice Ústí nad Labem Nemocnice Liberec FN Hradec Králové Nemocnice Pardubice Nemocnice České Budějovice Nemocnice Jihlava FN Olomouc Nemocnice Zlín Nemocnice Nový Jičín FN Ostrava MOÚ Brno FN Brno FN u sv. Anny Brno FN Motol Praha FN KV Praha KOC Praha a Středočeský kraj Plátci zdravotní péče Referenční síť Odborné společnosti

Síť referenčních nemocnic

Aktuální stav referenční sítě projektu DRG Restart 13 ZřizovatelPočet RN (1 IČ) MZ ČR16 Kraj12 Jiná právnická osoba5 Město3 MV ČR1 CELKEM37

Vizualizace centroidů a vzdáleností jednotlivých ZZ Fakultní a velké krajské nemocnice ZZ vysoce specializované péče Krajské a oblastní nemocnice s komplexní péčí Oblastní nemocnice s nižší komplexností péče Ostatní ZZ s úzkým zaměřením Centroid Umístění typu ZZ dle centroidu ve dvourozměrném prostoru Graf naznačuje různou heterogenitu jednotlivých typů ZZ. Čím větší jsou vzdálenosti ZZ od centroidu, tím je daný typ ZZ více heterogenní. Centroidy jednotlivých typů ZZ a příslušné vzdálenosti lze opět zjednodušeně zobrazit ve dvourozměrném prostoru pomocí metody diskriminační analýzy. Diskriminační osa 2 Diskriminační osa 1

Výsledné centroidy jednotlivých typů ZZ Centroidy v tabulce níže popisují typické zástupce ZZ na základě definičních parametrů typologie ZZ. Typ ZZ Fakultní a velké krajské nemocnice ZZ vysoce specializované péče Krajské a oblastní nemocnice s komplexní péčí Oblastní nemocnice s nižší komplexností péče Ostatní ZZ s úzkým zaměřením Přítomnost centra vysoce specializované péče v ZZ 100.0% 42.1%10.0%0.0% Počet oddělení ZZ poskytujících akutní lůžkovou péči Počet center vysoce specializované péče přepočtený na počet oddělení akutní péče Počet lůžek akutní péče daného ZZ přepočtený na počet oddělení akutní péče Počet okresů spádové oblasti odpovídající 90% hospitalizací Procentuální zastoupení nejčetnějších MDC skupin Diference procentuálního zastoupení chirurgických větví MDC skupin od průměru všech ZZ Počet MDC skupin s dostatečným ročním počtem hospitalizací* * počet MDC skupin byl kalkulován vždy s rozlišením chirurgické a klinické větve dané MDC skupiny, proto je počet vyšší než standardní počet 27 skupin.

Výběr dvojic ZZ do návrhu referenční sítě ZZ Rozsah referenční sítě ZZ je kalkulován na 40 ZZ. Zastoupení jednotlivých typů ZZ musí reflektovat vnitřní heterogenitu typů ZZ (ZZ vysoce specializované péče, Ostatní ZZ s úzkým zaměřením), počet ZZ daného typu a objem péče poskytovaný ZZ daného typu. ZZ vysoce specializované péče: n = 7 → pokrytí celé skupiny. Dalších 32 ZZ bude vybráno z dvojic navržených jako zástupci zbylých typů ZZ: Fakultní a velké krajské nemocnice: n = 9 dvojic ZZ + 1 ZZ (celkem n = 19 ZZ, daný počet dvojic tak pokrývá celou skupinu), Krajské a oblastní nemocnice s komplexní péčí: n = 13 dvojic ZZ (celkem n = 76 ZZ, daný počet dvojic tak pokrývá cca třetinu celé skupiny), Oblastní nemocnice s nižší komplexností péče: n = 5 dvojic ZZ (celkem n = 30 ZZ, daný počet dvojic tak pokrývá cca třetinu celé skupiny), Ostatní ZZ s úzkým zaměřením: n = 5 dvojic ZZ (celkem n = 33 ZZ, daný počet dvojic tak pokrývá cca třetinu celé skupiny).

Metodiky DRG Restart

18 Aktuální stav Nejednotné účetní postupy i v rámci shodných právních forem Nesprávné účtování spotřebovaných zdrojů na pracoviště Nesprávné druhové členění nákladů a výnosů Cíl: Standardizace účetních a daňových postupů Metodika: Klasifikace analytických účtů Řešení: Standardizace účtového rozvrhu Standardizace účetních postupů (náplně účtů) Standardizace alokačních postupů

Alokace dle příčinné souvislosti: Příklad alokace nákladů a výkonů nemocnice 19 VÝKONY = BODY + ZUM + ZULP n=199 Alokace na pracovištěNákladyVýkony Chybí u n pracovišť1017 Celkem pracovišť199 Chybí v %5%9% Zdroj: Referenční nemocnice

Výstupy analýzy datových podkladů: Alokace nákladů/výkonů 20 ÚČETNICTVÍ (ODB 5F7)VYKÁZÁNO (ODB 5F7) ? Ukázka evidence hospodaření pracoviště z účetnictví a vykázané péče stejného pracoviště z NIS

21 Aktuální stav Nejednotná typologie pracovišť Problematická alokace nákladů léků a SZM a vykázaných ZUM a ZULP Nevykazování ZUM a ZULP v nákupních cenách. Chybějící alokace osobních nákladů Cíl: Standardizace pracovišť dle poskytovaných služeb Metodika: Základní typologie pracovišť Řešení: Standardizace typologie pracovišť Standardizace personálního vybavení (kalkulované mzdy + systemizace) Standardizace technického vybavení (kalkulované odpisy)

Výstupy analýzy datových podkladů: Heterogenní struktura pracovišť 22 PŘÍKLAD 1 PRACOVIŠTĚ (NÁKLADOVÉHO STŘEDISKA) 809 radiodiagnostika, 1H1 standardní ústavní lůžková péče interní, 1I1 resuscitační a intenzivní ústavní lůžková péče interní 501 chirurgie, 5F1 standardní ústavní lůžková péče chirurgická, 5T1 resuscitační a intenzivní ústavní lůžková péče chirurgická 4F2 standardní ústavní lůžková péče onkologická, 5F3 standardní ústavní lůžková péče úrazové chirurgie, 6F6 standardní ústavní lůžková péče ortopedická 504 cévní chirurgie, 1H1 standardní ústavní lůžková péče interní, 5H1 standardní ústavní lůžková péče chirurgická, 5I1 resuscitační a intenzivní ústavní lůžková péče chirurgická Jsou i nemocnice, kde 1 ODB = 1 IČP = 1 pracoviště.

23 Aktuální stav Některé referenční nemocnice nevyužívají (není povinné) U některých nemocnic chybí základní klíče k přerozdělování (pasportizace budov…) Cíl: Standardizace přerozdělení spotřebovaných zdrojů sdílených pracovišť Metodika: Vnitropodnikové účetnictví Řešení: Standardizace typologie sdílených pracovišť Standardizace vnitropodnikového účetnictví (přerozdělování zdrojů sdílených pracovišť) Standardizace alokačních postupů (přerozdělení zdrojů na produkční pracoviště)

24 Vnitropodnikové účetnictví: Změna v rozpouštění nákladů podpůrných středisek Rozpouštění nákladů za teplo n=58 Odchylka mezi variantami n=58 Porovnání 2 metod rozpouštění vnitropodnikových nákladů Rozpouštění nákladů za teplo ( Kč ) Varianta 1 dle m 2 podlahové plochy Varianta 2 dle vybraných nákladů pracovišť pod hranicí nad hranicí celkem n pracovišť odchylka pracovišť celkem 58 v % 22%17%40% max (9%) min (6%) Zdroj: Referenční nemocnice Varianta 1 Varianta 2 Rozdíl 3,8 mil. Kč

25 Aktuální stav Nejednotné možnosti získání vstupních údajů (čas operace, anestézie, …) Nutnost využívání stávajícího Sazebníku výkonů Cíl: Standardizace kalkulačních postupů Metodika: Oceňování produkčních klíčů (aktivit) Řešení: Standardizace kalkulačních postupů Standardizace kalkulačních jednic

26 Řešení Cíl: Standardizace kódování a vykazování péče Metodika: Klasifikace hospitalizačních procedur Standardizace typologie výkonů Standardizace hospitalizačních procedur Tvorba pravidel pro vykazování kódů (diagnóz i výkonů) Standardizace kontrolních mechanismů Aktuální stav Nejednotné způsoby a postupy kódování a vykazování Vykazování jiné péče než byla provedená Nevykazování veškeré péče, která byla provedená

27 Řešení Cíl: Standardizace klasifikace hospitalizačních případů, dle poskytnuté zdravotní péče a spotřebovaných zdrojů Nový klasifikační systém hospitalizačních případů Zajištění kodérského centra a kontinuální vzdělávání kodérů Tvorba kodérského manuálu Standardizace obsahové náplně hospitalizačních případů Úprava datového rozhraní Aktuální stav Nejednotné způsoby a postupy kódování a vykazování Absence kodérského manuálu Absence vzdělávání pro kodéry

Děkuji za pozornost!