Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY.
Výroba a distribuce elektrické energie
vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Sluneční elektrárna.
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro majitele nemovitostí.
EKO KVÍZ.
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tepelný akumulátor.
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Elektrárny v ČR.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Společenské a hospodářské prostředí
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Fyzika Elektrárny.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Tepelná elektrárna.
Jaderná Elektrárna.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Odvětví průmyslu Česka
Výroba elektrické energie
Využití energie Slunce
Solární energie A její využití.
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Jaderná elektrárna.
Těžký průmysl Energetika.
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Regierung von Oberfranken Bayreuth, 8. června 2011 Workshop „Obnovitelné zdroje energie – větrná energie“ Workshop „Obnovitelné zdroje energie – Větrná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obnovitelné zdroje energie
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Větrná energie Dominik Šnajdr 8.A.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Obnovitelné zdroje energie a blízká budoucnost
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce

 Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické pole, tím více elektrické práce může vykonat. Co je to elektrická energie

 Dochází zde k přeměně energie tepelné na energii elektrickou.  V České republice mezi naše největší zdroje elektrické energie patří tepelné elektrárny.  54% elektřiny v české republice.  Z hlediska ekologie patří mezi neobnovitelné zdroje.  Elektrárny spalují fosilní paliva nejčastěji hnědé uhlí.  Tepelné elektrárny nejčastěji spalují hnědé energetické uhlí. Tepelné elektrárny

Princip výroby

 Vznik škodlivin  nízká účinnost  ničení krajiny těžbou.  Relativně levný provoz  možnost regulace výkonu. Klady a zápory tepelných elektráren Relativně levný provoz Možnost regulace výkonuRelativně levný provoz Možnost regulace výkonu

Jaderné elektrárny  Jaderné elektrárny fungují na stejném principu jak tepelné.  Velmi výkonné.  34% elektřiny v české republice.  Provez jaderné el. Je ekologický.

Princip výroby

 Ničení krajiny těžbou  vysoké náklady  problém vyhořelého paliva  havárie.  Velmi efektivní výroba  dobrá regulace. Klady a zápory jaderných elektráren Relativně levný provoz Možnost regulace výkonuRelativně levný provoz Možnost regulace výkonu

 Vodní elektrárna technologický celek, přeměňující potenciální energii vody na elektrickou energii.  Vodní elektrárny se řadí mezi obnovitelné zdroje energie.  Vodní elektrárny rozdělujeme na 3 druhy-průtočné, akumulační a přečerpávací Vodní elektrárna

Průtočné a přečerpávací

 Složitá výstavba a instalace  použití jen na místech s optimálním průtokem a spádem  vysoká investice.  Proti slunečným elektrárnám dodávají vyšší výkon  jen málo zatěžuje životní prostředí  Nestabilnější zdroj energie naproti solární, větrné energii. Klady a zápory vodních elektráren Relativně levný provoz Možnost regulace výkonuRelativně levný provoz Možnost regulace výkonu

 Sluneční elektrárna je technické zařízení, kterým se přeměňuje energie ze slunečního záření na energii elektrickou.  Fotovoltaické elektrárny se řadí k obnovitelným zdrojům. Solární elektrárna

Solární panel

 Drahá instalace  Výkon fotovoltaických částic se snižuje.  Neznečisťuje přírodu  Minimální údržba  Obnovitelné zrdoje  Fotovoltaická elektrárna v domácnosti má výhodu v tom, že při výpadu proudu elektřina je stále k dysopzici. Klady a zápory slunečních elektráren Relativně levný provoz Možnost regulace výkonuRelativně levný provoz Možnost regulace výkonu