Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PŘEMÝŠLEJ K ČEMU JSOU NÁM ELEKTRÁRNY? KDE VŠUDE POUŽÍVÁŠ ELEKTRICKOU ENERGII TY? KDE VYUŽÍVÁ ELEKTRICKOU ENERGII NAŠE SPOLEČNOST?

3 Nefungoval by počítač, televize, lednička, žehlička…
Elektrická energie V dnešní době si už nedovedeme představit, že bychom žili bez elektrické energie. Nefungoval by počítač, televize, lednička, žehlička… Proto potřebujeme elektrárny, které vyrábějí a také dodávají elektrickou energii.

4 DRUHY ELEKTRÁREN TEPELNÁ VODNÍ VĚTRNÁ JADERNÁ SLUNEČNÍ

5 Tepelná elektrárna Pálením velikého množství uhlí se v tepelných elektrárnách ohřívá voda. Voda se ohříváním mění na páru. Pára pohání turbínu, která se otáčí. Turbína je napojena na generátor, který přeměňuje mechanickou energii na elektrickou. Na stejném principu pracují kromě uhelných elektráren i elektrárny spalující mazut nebo zemní plyn.

6 Nevýhody a výhody tepelné elektrárny
Nevýhodou tepelné elektrárny je negativní dopad na životní prostředí. Znečišťuje ovzduší tím, že do vzduchu vypouští oxidy dusíku, oxid uhličitý, oxid siřičitý a pevné prachové částice. Spotřebovává přitom velké množství neobnovitelných materiálů – uhlí. Uhlí se těží ve velkých lomech či dolech, které poškozují životní prostředí a zabírají velký prostor, kde by mohly být např. lesy. Výhoda spočívá v dobré regulaci výkonu. Elektrárenské bloky lze v případě potřeby okamžitě odstavit. V České republice jsou významné tyto tepelné elektrárny: Tušimice, Prunéřov, Počerady, Poříčí, Mělník, Tisová, Náchod, Dětmarovice, Dvůr Králové, Ledvice, Chvaletice, Hodonín.

7 Vodní elektrárna Vodní elektrárny se staví na velikých nebo dravých řekách. Je nutné, aby voda byla buď ve velkém množství nebo aby rychle tekla. Voda je hnána úzkým prostorem tak, aby svou silou roztáčela turbínu napojenou na generátor. Mechanická energie vody se tak mění na energii elektrickou. Tato energie se transformuje a poté odvádí do místa spotřeby.

8 Výhody a nevýhody vodní elektrárny
Výhodou vodní elektrárny je ekologická šetrnost, minimální nároky na údržbu a využití přehradních jezer i k jiným účelům. Nevýhodou jsou počáteční náklady na výstavbu a zatopení velkého území. Další nevýhodou je, že její výkon je závislý na stabilním průtoku vody. Vodní elektrárny mají své výhody i nevýhody. Jsou však významným zdrojem elektrické energie, jehož význam ještě více vzroste s postupným vyčerpáváním neobnovitelných zdrojů.

9 Větrná elektrárna Vítr vzniká, když teplý vzduch stoupá vzhůru a na jeho místo se tlačí vzduch studený. Působením větru na speciálně upravené listy se roztáčí turbína umístěná na stožáru. Mechanická energie větru se prostřednictvím generátoru mění na energii elektrickou.

10 Nevýhody a výhody větrné elektrárny
Nevýhodami větrné elektrárny jsou: - nefunkčnost v bezvětří, - hlučnost /hukot listů rotoru/, - ohrožení ptáků a plašení zvěře, - vliv na příjem televizního a rádiového signálu, - možné odpadávání namrzlého ledu z listů rotoru, - narušení výhledů v krajině. Výhodou je: - vytváří „čistou energii“ bez škodlivých emisí a odpadů, - nevyužívá fosilní paliva.

11 Jaderná elektrárna V reaktoru se přeměňuje jaderná energie uranu 235 pomocí řízené štěpné reakce na energii tepelnou. Teplo se předává přes tepelné výměníky vodě. Voda se odpaří a vznikne sytá pára, která pohání turbínu (přeměna tepelné energie v energii mechanickou). Na turbínu je přímo připojen generátor (přeměna mechanické energie v energii elektrickou).

12 Výhody a nevýhody jaderné elektrárny
Výhodou je šetrnost k životnímu prostředí. Spalováním v nich nevznikají oxid siřičitý, oxidy dusíků popílek, těžké kovy atd. Nevýhodou jsou vysoké počáteční náklady na výstavbu a problémy s ukládáním jaderného odpadu. V České republice jsou jaderné elektrárny Dukovany a Temelín.

13 Sluneční elektrárna Sluneční elektrárna je založena na získání tepla pomocí slunečních sběračů. V ohnisku sběračů jsou umístěny termočlánky, které mění teplo v elektřinu. V principu jde o tepelnou elektrárnu, která potřebné teplo získává přímo ze slunečního záření.

14 Výhody a nevýhody sluneční elektrárny
Výhodou sluneční elektrárny je fakt, že Slunce je nevyčerpatelný zdroj energie. Výhodou jsou tedy nízké provozní náklady, protože sluneční energie je zadarmo. Také dlouhá životnost zařízení a úspora fosilních neobnovitelných paliv je velkou výhodou. Nevýhodou je kolísání slunečního záření v průběhu roku a proto nelze tento zdroj využít jako samostatný. Je nutný ještě doplňkový zdroj energie. Další nevýhodou je vysoká počáteční investice.

15 OPAKOVÁNÍ Základní princip všech elektráren je stejný: Elektřina vzniká v generátoru, jehož rotor se velmi rychle otáčí. Generátor pak přeměňuje energii mechanickou na energii elektrickou. Odpověz: „Co pohání rotory jednotlivých elektráren?“

16 Použité zdroje: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google