VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Princip, jednotlivé fáze
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC.
Glukosa a její vznik.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
VÝROBA PNEUMATIK Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
VÝROBA CELULÓZY (BUNIČINY) Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Fotosyntéza.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Základy organické chemie
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škrob a výrobky ze škrobu
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Získávání energie pro život
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Škrob a výrobky ze škrobu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888

Co to je škrob? Škrob je polysacharid se vzorcem (C 6 H 10 O 5 ) n složený z dvou různých polysacharidů: amylózy a amylopektinu, tvořených několika tisíci až desetitisíci molekulami glukózy. Škrob kromě glukózy obsahuje v malém množství lipidy, proteiny a zhruba 25–35 % vody. 2 Glukóza Škrob Zrnka škrobu (zvětšeno 1015x)

Kde se škrob bere? Škrob je konečným produktem fotosyntézy. ▫ Fotosyntéza je biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energie chemických vazeb. Využívá slunečního, záření a tepla k tvorbě (syntéze) energeticky bohatých organických sloučenin (cukrů) z jednoduchých anorganických látek CO 2 a H 2 O. 3 Světelná energie Voda vstupuje do listu Chloroplasty zachytí sluneční energii CO 2 vstupuje do listu přes průduch na spodku listu Cukr odchází z listu 6 CO H 2 O ---  C 6 H 12 O O 2

Druhy škrobu V České republice se tradičně využívá především škrob bramborový, pšeničný a kukuřičný. V teplejších oblastech (Čína, Japonsko, Ceylon atd.) se vyrábí škrob hlavně z rýže. V tropickém a subtropickém pásmu se používají jako suroviny k výrobě škrobu tapioka a batáty. 4

Výroba škrobu Výroba bramborového škrobu spočívá v izolaci škrobových zrn od ostatních látek obsažených v bramborové hlíze. Děje se tak v principu mechanickým způsobem, tj. vypíráním škrobu z otevřených buněk a jeho dalším čištěním za použití značného množství vody. Očištěné brambory se rozstrouhají na jemnou kaši, ze které se pak vodou vypere škrob. Bramborová drť se oddělí lisováním a zkrmí dobytkem, od bramborové šťávy se pak škrob oddělí usazováním (10-12 hodin) nebo odstřeďováním. 5

Využití škrobu Škrob jako výchozí surovina je v České republice základnou rozsáhlé průmyslové výroby, kde se využije téměř 40 % z jeho celkové produkce. V současnosti se využívá škrob například na výrobu obalového papíru a lepenky, lepidel, sádrokartonových desek, je součástí doplňků výživy atd. V potravinářství se využívá nejčastěji v těchto oborech: ▫ mlékárenství ▫ pekařství ▫ konzervárenství 6

Pokus – Izolace škrobu z brambor Pomůcky: ▫ struhadlo, miska, cedník, sklenička, brambor Postup: ▫ oloupej brambor a nastrouhej ho na jemném struhadle do misky ▫ přilij trochu vody a promíchej ▫ směs přeceď a vymačkej přes cedník do skleničky ▫ kapalinu nech 10 minut stát a pak ji opatrně slij Pozorování: ▫ Na dně sklenice zůstane bílý prášek, což je škrob. 7

Literatura, zdroje informací tstream%2Fhandle%2F10563%2F9010%2Fchrvalov%25C3%25A1_2009_bp.pdf%3Fsequence%3D1&rct=j&q=v%C3%BDr oba%20%C5%A1krobu&ei=LMbSTcDuL4bRsgbhuaX_BQ&usg=AFQjCNEu9U2bzgPnRjGHqgT-UhF54AMdjQ&cad=rja peceni/5/1310-SKROB-AMYLON-250g 2Fpedf_m%2FChemicke_pokusy_- _hrave_i_doma.doc&rct=j&q=Pokus%20%E2%80%93%20Izolace%20%C5%A1krobu%20z%20brambor&ei=- 8jSTeGQK8uLswbsq6W6CQ&usg=AFQjCNHgQPK0imK8qB8x6DanCchuUlmsIA&cad=rja 8 Vše dostupné online