VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888
Co to je škrob? Škrob je polysacharid se vzorcem (C 6 H 10 O 5 ) n složený z dvou různých polysacharidů: amylózy a amylopektinu, tvořených několika tisíci až desetitisíci molekulami glukózy. Škrob kromě glukózy obsahuje v malém množství lipidy, proteiny a zhruba 25–35 % vody. 2 Glukóza Škrob Zrnka škrobu (zvětšeno 1015x)
Kde se škrob bere? Škrob je konečným produktem fotosyntézy. ▫ Fotosyntéza je biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energie chemických vazeb. Využívá slunečního, záření a tepla k tvorbě (syntéze) energeticky bohatých organických sloučenin (cukrů) z jednoduchých anorganických látek CO 2 a H 2 O. 3 Světelná energie Voda vstupuje do listu Chloroplasty zachytí sluneční energii CO 2 vstupuje do listu přes průduch na spodku listu Cukr odchází z listu 6 CO H 2 O --- C 6 H 12 O O 2
Druhy škrobu V České republice se tradičně využívá především škrob bramborový, pšeničný a kukuřičný. V teplejších oblastech (Čína, Japonsko, Ceylon atd.) se vyrábí škrob hlavně z rýže. V tropickém a subtropickém pásmu se používají jako suroviny k výrobě škrobu tapioka a batáty. 4
Výroba škrobu Výroba bramborového škrobu spočívá v izolaci škrobových zrn od ostatních látek obsažených v bramborové hlíze. Děje se tak v principu mechanickým způsobem, tj. vypíráním škrobu z otevřených buněk a jeho dalším čištěním za použití značného množství vody. Očištěné brambory se rozstrouhají na jemnou kaši, ze které se pak vodou vypere škrob. Bramborová drť se oddělí lisováním a zkrmí dobytkem, od bramborové šťávy se pak škrob oddělí usazováním (10-12 hodin) nebo odstřeďováním. 5
Využití škrobu Škrob jako výchozí surovina je v České republice základnou rozsáhlé průmyslové výroby, kde se využije téměř 40 % z jeho celkové produkce. V současnosti se využívá škrob například na výrobu obalového papíru a lepenky, lepidel, sádrokartonových desek, je součástí doplňků výživy atd. V potravinářství se využívá nejčastěji v těchto oborech: ▫ mlékárenství ▫ pekařství ▫ konzervárenství 6
Pokus – Izolace škrobu z brambor Pomůcky: ▫ struhadlo, miska, cedník, sklenička, brambor Postup: ▫ oloupej brambor a nastrouhej ho na jemném struhadle do misky ▫ přilij trochu vody a promíchej ▫ směs přeceď a vymačkej přes cedník do skleničky ▫ kapalinu nech 10 minut stát a pak ji opatrně slij Pozorování: ▫ Na dně sklenice zůstane bílý prášek, což je škrob. 7
Literatura, zdroje informací tstream%2Fhandle%2F10563%2F9010%2Fchrvalov%25C3%25A1_2009_bp.pdf%3Fsequence%3D1&rct=j&q=v%C3%BDr oba%20%C5%A1krobu&ei=LMbSTcDuL4bRsgbhuaX_BQ&usg=AFQjCNEu9U2bzgPnRjGHqgT-UhF54AMdjQ&cad=rja peceni/5/1310-SKROB-AMYLON-250g 2Fpedf_m%2FChemicke_pokusy_- _hrave_i_doma.doc&rct=j&q=Pokus%20%E2%80%93%20Izolace%20%C5%A1krobu%20z%20brambor&ei=- 8jSTeGQK8uLswbsq6W6CQ&usg=AFQjCNHgQPK0imK8qB8x6DanCchuUlmsIA&cad=rja 8 Vše dostupné online