VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539 43003 Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Z obnovitelných zdrojů
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Vodní elektrárny Marek Mik.
Vytvořila Beata Duchková
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
Vodní doprava.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Přečerpávací elektrárna
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Popis a funkce elektrárny
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Voda Co o ní víme?.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Větrná energie.
HYDROSFÉRA.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
jsem váš průvodce prezentací –
Energetika.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Fyzika Elektrárny.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jaderné Elektrárny.
Vodní nádrže.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Výroba elektrické energie
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Tato prezentace byla vytvořena
VODSTVO AFRIKY.
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:

Vodní elektrárny Voda je obnovitelným zdrojem energie. Ve vodních elektrárnách máme více druhů turbín: 1. Francisova turbína 2. Peltonova turbína 3. Kaplanova

Vodní elektrárny Výkon vodních elektráren má rozsah kW až tisíce MW Největší vodní elektrárna s názvem Tři soutěsky a instalovaným výkonem MW se nachází v Číně

Vodní elektrárny Vodní elektrárny mohou být odstavovány a spouštěny řádově v jednotkách minut Velká účinnost přeměny mechanické energie vodního toku na energii elektrickou

Vodní elektrárny Tabulka největších vodních elektráren světa JménoZeměVýkon (Mw) Tři soutěskyČína Itaipu DamBrazílie Paraguayi GuriVenezuela TucuruiBrazílie8 370

Vodní elektrárny Rozdělení vodních elektráren 1.Říční (viz obrázek a) - voda přiváděná do turbíny nepouští koryto řeky 2.Derivační (viz obrázek b) - voda opouští původní koryto řeky

Využití vody v průmyslu Voda se v průmyslu využívá k chlazení strojů. Dále se voda využívá jako část obsahu nějákého výrobku. Vodou také můžeme pod vysokým tlakem řezat, ale to nejsou ani zdaleka všechna využití vody v průmyslu.

Využití vody v průmyslu Vodu využíváme také v elektrárnách, kde se přeměňuje v páru, která rostáčí turbínu. Voda se neužívá pouze ve vodních elektrárnách, ale i ve věžové elektrárně nebo také v tepelné či jaderné elektrárně.

Využití vody v průmyslu Vodou můžeme řezat Tato technologie pochází již roku Tento proces je podobný jako vodní eroze, ale rychlejší a soustředěný do jednoho místa Tlak je v rozmezí 2000 až 6200 bar

Využití vody v průmyslu Vodu také přidáváme v průmyslu do potravin Občas se čerpá z artézských studní, nebo z vodovodu

Využití vody v průmyslu Vodu lze také v průmyslu využít na hasení nepříjemného požáru, který přichází rychle a nečekaně (nesmí se s ní hasit olej, benzín a elektřina).

Energie pro vodu (nejenom) v domácnosti Vodu je zapotřebí před použitím upravit pro bezpečnou konzumaci a k tomu je zapotřebí chlor (Cl).

Energie pro vodu (nejenom) v domácnosti Občas se také pro ohřev vody vynaloží minimum energie.

Energie pro vodu (nejenom) v domácnosti Voda je čerpána z čistých přehrad, nebo podzemních jezer Největší zásobárnou pitné vody je Antarktida

Vodní doprava Vodní doprava je na řekách, jezerech, mořích, oceánech či umělých tocích (kanály, průplavy atd.)…

Vodní doprava Vodní doprava je energeticky nejúspornější Lodě jsou schopny převážet tisíce kontejnerů

Vodní doprava Po vodě se převáží nejen zboží ze všech možných koutů světa, ale i lidé, ropa či jiné předměty.

Vodní doprava Jednu z nejkomplikovanějších vodních sítí má Nizozemsko V Holandsku jsou především vodní kanály a velká jezera