PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
E-prezenčka na Univerzitě Karlově v Praze
Advertisements

VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Elektronický podpis.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Základní principy Ing. Zdeňka Máchová Ing. Tomáš Kántor listopad 2011 Integrace ARES se systémem ZR.
Krajská digitální spisovna (KDS)
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Základní registry veřejné správy
Řešení problematiky standardizace archivních pomůcek v digitální podobě v českém archivnictví Michal Wanner odbor archivní správy a spisové služby MV.
Skartační řízení elektronicky
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Národní archiv PhDr. Tomáš Kalina, Ing. Miroslav Kunt
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Právo na informace Tereza Danielisová,
Archivnictví a spisová služba
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Pracoviště pro dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě (digitální archiv)‏
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
Základní registry ve veřejné správě
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Seminární práce z předmětu SIPOL
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Spisová a archivní služba (SAS) – pořádek v písemnostech a dokumentech.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Nové standardy v českém archivnictví
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
17. KVĚTNA 2016, BRNO. Kdo jsme?  Sociální firma  Vznik prosinec 2013  Počátek – dotace z projektu financovaném z OP Lidské zdroje a zaměstnanost.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
RE-USE MANAGEMENT V BRNĚ Mgr. Veronika Singrová Odbor životního prostředí Magistrát města Brna.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
e-PK aktuální stav služeb DDS
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Osnova I. Úvod II. Současný stav III. Právní rámec
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

PhDr. Libor Blažek

Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších archiválií. Problémem při digitalizaci většího množství archiválií jsou finance.

Příprava digitalizace v AMB Předpoklady vybudování archivního areálu AMB v Černovicích, vyřešení základního existenčního problému, stabilizace pracoviště MMB pro implementaci evropských fondů, vznik odboru OIEF MMB.

Výběr archiválií k digitalizaci Dokumenty sčítání lidu pro město Brno a připojené obce z let 1850–1921, jeden z nejvyužívanějších archivních fondů, úřední i soukromé účely, nenahraditelná databáze z hlediska demografického a sociologického, záznamy na nekvalitním papíru, trvanlivost papíru se z časového hlediska blíží ke konci, častá manipulace s dokumenty, digitalizace vede k záchraně jedinečných dat.

Dokumenty sčítání lidu archivní soubor o rozsahu 70 běžných metrů, tvořen záznamy na cca stranách, formáty stran větší než A3, největší jsou sčítací archy z let 1900, rozměry 70 x 45 cm, 8 samostatných celků, sčítání lidu probíhala v přibližně desetiletých periodách, nejstarší archy obsahují jednoduché rubriky, s postupem času se množství zapisovaných údajů zvětšuje.

Dokumenty sčítání lidu Sčítání z roku 1850, jméno osoby, rok narození, povolání a pohlaví. Sčítání z roku 1857, údaje rozšířeny o den, měsíc narození, náboženství, rodinný stav, domovskou příslušnost a přítomnost v místě bydliště. Sčítání k , přibyla rubrika místo narození. Sčítání k , rozšíření o údaje k obcovací řeči, zásadní zdravotní vady, znalost čtení a psaní. Sčítání k , k , k , k , doplnění upřesnění příbuzenského či jiného poměru k majiteli bytu či přednostovi domácnosti. V roce 1910 se uvádí vlastnictví nemovitého majetku v tuzemsku a také podrobné popisy domů. V letech 1857–1910 záznamy o nejdůležitějších domácích zvířatech.

Projekt Digitalizace AMB květen 2011 – listopad 2014 projekt realizován ve spolupráci s Odborem městské informatiky a Odborem implementace evropských fondů MMB, finanční dotace z prostředků Evropské unie, v rámci Integrovaného operačního programu, částka 41,5 milionu korun, 85 % tvořila evropská dotace.

Projekt EU

Obsah projektu Digitalizace AMB pořízení potřebného HW a SW vybavení, zřízení digitalizační linky v AMB, zajištění převedení archiválií do elektronické podoby, vlastní digitalizace včetně vytěžení osobních dat, bezpečné trvalé uložení digitálních kopií, zpřístupnění dat veřejnosti prostřednictvím webového rozhraní

Digitalizační linka Skener Suprascan Quartz A 1 Kontrolní pracoviště

Představení projektu

Příprava materiálu k digitalizaci

Interní kontrola

Uložení archiválií po digitalizaci

Digiarchiv

Výsledky projektu Digitalizace AMB digitalizováno, vytěženo a zpřístupněno, cca stran sčítacích archů a rejstříků z let 1850–1900, 50 % fondu dokumentů sčítání lidu, digitalizační a vytěžovací práce prováděna dodavatelskou firmou. V rámci udržitelnosti nyní AMB pokračuje vlastními silami v digitalizaci a vytěžování dosud nezpracovaných ročníků 1910 a 1921.

Rudolf hledá předky

Interní digitalizace ročníku 1921

Budoucí plány AMB Pokračování v digitalizaci evidenčních fondů, domovské evidence obyvatel z let 1850–1948 pobytové evidence obyvatel z let 1918–1952. Omezení ve zveřejňování související s platnou legislativou, ochrana osobních údajů.

Evidenční fondy AMB