Psp 5.5.2011 1 Prevence a ochrana zdraví se vzdaluje občanům MUDr. Daniela Fránová Ing. Jan Tůma Zdravotní ústav se sídlem v Plzni Poslanecká sněmovna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Poradny HIV/AIDS na zdravotních ústavech v ČR Aktuální situace v r
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Finanční možností svépomocných skupin
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Pracoviště Ústí nad Orlicí Jana a Jos. Kovářů 1412, Ústí nad Orlicí Hluk v legislativě platné a.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Organizace sociální správy
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Členění území naší vlasti
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Anotace: Česká republika: doprava Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vypíše do sešitu nejdůležitější.
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Členění území naší vlasti
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
MUDr. František Schneiberg
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Informace ze sociální oblasti
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
OdCom – Objektivizace stížností na zápach v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji – příspěvek k analýze příčin a zjišťování zdravotních následků Porada.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Stanislava Správková
Členění území naší vlasti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
zpracovaný v rámci projektu
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

psp Prevence a ochrana zdraví se vzdaluje občanům MUDr. Daniela Fránová Ing. Jan Tůma Zdravotní ústav se sídlem v Plzni Poslanecká sněmovna

psp Občan v terénu  Žije v okresním městě, do krajského i hlavního města je daleko na jeden den řádné dovolené  Jeho práva a povinnosti se neliší od jiných občanů  Je řádný občan, plní své povinnosti, chová se rozumně, spolupracuje

psp Partnerství  Partnerem občana v terénu je instituce s mnoha tvářemi:  Vybírá daně, zatěžuje povinnostmi x stará se o bezpečnost, veřejnou dopravu, zdraví veřejnosti … přímo nebo regulací  Zkráceně a nepřesně = stát  Kvalita partnerství – marker spokojenosti

psp Občan v terénu  Občan v terénu žije např. v bývalém okresním městě, modelově Tachov.  Z hlediska veřejného zdraví:  Původní stav ( ) – Tachov byl okresním městem se všemi příslušnými institucemi, včetně všech funkcí ochrany veřejného zdraví

psp Občan v terénu  Stav 2003 – Ve městě je pracoviště krajské hygienické stanice i zdravotního ústavu (vznik delimitací laboratoří KHS). Tučně označeny ty, které pokládáme na úrovni okresu za nezbytné:  laboratorní vyšetření vod pitných, vod pro koupání, povrchových vod, vod ze studní, vrtů …  biologickou kontrolu správné funkce sterilizačních přístrojů pomocí bioindikátorů  měření radonu v objektech  měření hluku, vibrací a osvětlení, mikroklimatu  stanovení prašnosti, chemických škodlivin a aerosolů v ovzduší  konzultační činnost v oboru  zajištění informací a vakcinace obyvatel např. před zamýšlenou cestou do zahraničí, proti klíšťové encefalitidě, žloutence, chřipkové nákaze …  provádí poradenství HIV, zajišťuje bezplatné odběry krve a další činnosti v oboru podpory zdraví a zdravotní výchovy pro obce, školy, firmy …  smluvně zajišťuje závodní lékařskou péči  zajišťuje a provádí preventivní lékařská vyšetření pro pracovníky podle platné legislativy

psp Občan v terénu - do 2010  Do r – postupné utlumování činností, některých bez náhrady:  laboratorní vyšetření vod pitných, vod pro koupání, povrchových vod, vod ze studní, vrtů …  biologickou kontrolu správné funkce sterilizačních přístrojů pomocí bioindikátorů  měření radonu v objektech  měření hluku, vibrací a osvětlení, mikroklimatu  stanovení prašnosti a aerosolů v ovzduší  konzultační činnost v oboru  informuje a zajišťuje vakcinaci obyvatel např. před zamýšlenou cestou do zahraničí, proti klíšťové encefalitidě, žloutence, chřipkové nákaze …  provádí poradenství HIV, zajišťuje bezplatné odběry krve a další činnosti v oboru podpory zdraví a zdravotní výchovy pro obce, školy, firmy …  smluvně zajišťuje závodní lékařskou péči  zajišťuje a provádí preventivní lékařská vyšetření pro pracovníky podle platné legislativy  Nově: sběrné místo pro analýzu vod (prodloužení dodání výsledků 3x)

psp Občan v terénu ?  Cílový ideální stav ochrany zdraví? Je definován ?  Cílový stav podle novely (květen 2010) zákona č. 258/2000 Sb. – ?

psp Problematika HIV / AIDS  Součást ochrany veřejného zdraví  Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v České republice v období let je schválen Vládou ČR v usnesení č. 130 ze dne 11.února 2008

psp Poradny HIV / AIDS  Zařízení určená široké veřejnosti  Pro osoby s rizikovým chováním  Poskytují kvalifikované poradenství a testování  V ČR začaly vznikat koncem 80. let minulého století při OHS a KHS

psp Poradny HIV / AIDS v ČR 2004 ZÚ KHS

psp Poradny HIV / AIDS v ČR 2011 ZÚ ostatní (FN, ČSAP, SZÚ)

psp Poradny HIV / AIDS v ČR 2012 ? ZÚ ostatní (FN, ČSAP, SZÚ)

psp POČET VYŠETŘENÍ A POČET HIV+ V ČESKÉ REPUBLICE v jednotlivých letech (jen občané ČR a cizinci s trvalým pobytem) Absolutní údaje ke dni Zdroj dat: Státní zdravotní ústav

psp CELKOVÝ POČET VYŠETŘENÍ NA VLASTNÍ ŽÁDOST V JEDNOTLIVÝCH LETECH (jen občané ČR a cizinci s trvalým pobytem) Absolutní údaje ke dni Zdroj dat: Státní zdravotní ústav

psp TESTOVÁNÍ KREVNÍCH VZORKŮ V TRANSFÚZNÍ SLUŽBĚ V JEDNOTLIVÝCH LETECH (jen občané ČR a cizinci s trvalým pobytem) Absolutní údaje Zdroj dat: Státní zdravotní ústav

psp Preventivní materiály HIV / AIDS v roce 2008

psp Preventivní materiály HIV / AIDS v roce 2009, 2010

psp Tisk letáků a informativních materiálů s tématikou HIV / AIDS  Do r ve Státním zdravotním ústavu pro celou ČR  Náklady cca 1,5 mil. Kč/rok/ČR  V roce 2009 a 2010 nebyl vytištěn jediný leták – nejsou finanční prostředky!!!

psp Prevence HIV / AIDS  Poradenství HIV / AIDS není komerční činnost  Je vhodný současný stav, kdy poradenství je poskytováno na zdravotních ústavech – jako státních zdravotnických zařízeních  Tuto činnost nelze převést na soukromé subjekty ani neziskové organizace  Při dobré prevenci lze ušetřit náklady na léčbu

psp Regionální aktivity ZÚ Plzeň  Prevence HIV, STD, hepatitid  Prevence rizikového chování dospívajících  Poradenství  Školení pedagogů, lékařů, pracovníků K- center  Poskytování informací veřejnosti  Výhled do budoucna?????

psp Činnost ZÚ 

psp činnost zdravotních ústavů  Zdravotní ústavy jsou, jako příspěvkové organizace, zdravotnickými zařízeními s nulovým příspěvkem státu  Zdravotní ústavy jsou součástí hygienické služby  Zdravotní ústavy zaměstnávají velmi kvalifikované odborné pracovníky a týmy  Pro zřizovatele i stát představují referenční pracoviště a zachovávají tak schopnost objektivního posouzení a analýzy

psp Vývoj - restrukturalizace 2003současnostcíl Ostrava Ostrava Ostrava Olomouc Zlín Brno Brno Jihlava Hradec Králové Liberec Liberec Pardubice Praha Plzeň Plzeň České Budějovice Kolín Praha Praha Karlovy Vary Ústí nad Labem

psp Rozumný kompromis?  Stát by měl pro občana v terénu zajistit jeho  běžné potřeby nejvýše na úrovni bývalých okresů,  speciální na úrovni krajů a  jedinečné v centru.  Řešení: odborné, ekonomické, zejména politické

psp Princip subsidiarity  Politická zásada, podle níž se rozhodování a zodpovědnost ve veřejných záležitostech má odehrávat na tom nejnižším stupni veřejné správy, který je nejblíže občanům. Vyšší úrovně správy mají rozhodovat jen tam, kde si to povaha věci vyžaduje. Uplatnil se při zakládání Evropské unie a je jednou z hlavních zásad Maastrichtské smlouvy z roku 1992, výslovně se uvádí v Lisabonské smlouvě a v dalších dokumentech EU (wikipedia.org). Politickáveřejné správyobčanům Evropské unie Maastrichtské smlouvy1992Lisabonské smlouvě Politickáveřejné správyobčanům Evropské unie Maastrichtské smlouvy1992Lisabonské smlouvě