EDI komunikace Jak na to... Praha 6.5.2009 Ing. František FRÝDL senior konzultant Helios Orange.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Advertisements

Z ÁKLADNÍ POJMY V ÚČETNICTVÍ ODBĚRATEL – DODAVATEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického.
VZDĚLÁVÁNÍ INFORMATIKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH & POTŘEBY PRAXE Mgr. Petr Suchánek, Ph.D. Ing. Dominik Vymětal, DrSc.
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Marketing. nástroje marketingu mix 5P product – produkt product – produkt price – cena (prodej) price – cena (prodej) place – distribuce (pozice) place.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc – posílání příloh Jak poslat em celý soubor?
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
KOMPLEXNÍ SYSTÉM PRO SLEDOVÁNÍ A ŘÍZENÍ AUTOPARKU.
Modifikované platby ROP Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava Ing. Radim Mrázek.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
Factoring partnerem exportu Jak úspěšně exportovat do Turecka FKB – Radim Pospíšil Praha 24. října 2012.
Služební cesta Účast na konferencích. Směrnice kvestora 2/2012 na internetových stránkách univerzity (formuláře jsou přílohou směrnice) Formuláře:  Nepojmenovaná.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
FreeNet Liberec občanské sdružení valná hromada
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
MÁTE VE SVÝCH DATECH NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ. Stávající datový sklad Pasivní homologace adresy Identifikátory subjektu IČ, jméno, příjmení, domácnost (první.
Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, a datové schránky Brno KrÚ JMK.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autor bakalářské práce: Jitka Macháčková Vedoucí bakalářské práce: Ing.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STORE B2B je nový efektivní nástroj mezi B2B partnery
Internet.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Procesní management v oddělení logistiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Správa dokumentů v mezioborových souvislostech
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Poštovní subsystém UIS
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Přehled a stav avizovaných systémových úprav
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Knihovny pod jednou střechou
Modré volání O2 zaměstnanecký program pro Univerzitu Pardubice
Realizace obchodního případu ve vybrané společnosti
Elektromagnetická slučitelnost
Obec Pstruží pro občany
Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Microsoft Dynamics NAV - Navision
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Jednotná informační brána jako studnice informací pro lékaře
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Remote login.
Název projektu | Název společnosti | Jméno prezentujícího
Prodeji produktu nebo služby
M-Commerce Šárka Přibíková 3MA
Agregované zálohy a Faktury
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Informační systém základních registrů
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Digitální učební materiál
DERS s.r.o. > Třída ČSA 383, Hradec Králové > tel.:
Transkript prezentace:

EDI komunikace Jak na to... Praha Ing. František FRÝDL senior konzultant Helios Orange

Definice EDI komunikace  EDI (Electronic Data Interchange) Princip EDI komunikace spočívá v posílání standardních obchodních dokumentů (např. objednávky, faktury, avíza, dodací listy) v dohodnuté elektronické podobě. A to tak, aby bylo možné tyto dokumenty automaticky generovat a zpracovávat v informačním systému.

Schéma EDI komunikace

Kdo zavádí EDI ?  Aktivní firma Dochází k zavedení EDI na základě vlastní úvahy o jejích výhodách a má dostatek zdrojů a prostředků, aby mohla ovlivnit nebo přesvědčit své partnery, aby používali EDI.  Pasivní firma Obvykle zavádí EDI na základě požadavku svého obchodního partnera. Pasivních firem je v ČR většina. Jsou to obvykle malé dodavatelské organizace, které se musí přizpůsobovat požadavkům svých odběratelů. Klasickým případem je situace, kdy Škoda auto podmiňuje dealerskou spolupráci mimo jiné i zavedením elektronické komunikace mezi dealerem a podnikem.

Odběratel / Dodavatel Ukázka firmy AHOLD, odkaz Dodavatelé, EDI komunikace „ Co udělat pro to, abyste mohli plně využívat EDI komunikace s Aholdem? 1/ V první řadě bude třeba upravit vaše IT systémy aby uměly generovat a zpracovávat EDI zprávy (nutné pro objednávky a faktury, další zprávy s vámi pak budou vyjednávány individuálně). 2/ Dalším nutným předpokladem je nastavení EDI komunikačního kanálu na Vaší straně. Co dělat, pokud nehodláte investovat do vlastního systému a do EDI komunikačního kanálu? V takovém případě můžete za minimálních nákladů využít služeb nabízených poskytovateli EDI služeb. Ti vám na Internetu umožní přijímat EDI objednávky od AHOLDu či vystavovat EDI faktury pro AHOLD. Tyto dokumenty si pak můžete vytisknout nebo dokonce je i exportovat do Vašich systémů. V obou případech musíte navázat vztah s EDI poskytovatelem služeb, který pro Vás zajistí komunikační EDI služby. “

EDI poskytovatel  CCV, s.r.o  O2 Telefonica...  Editel s.r.o  Logicentrum s.r.o  Teledin s.r.o EDI poskytovatel se stará o komunikaci pomocí VAN (Value Added Network - síť s přidanou hodnotou). Přidaná hodnota spočívá, na rozdíl od klasického u, v zárukách za dopravu nezkreslené informace k adresátovi v rámci EDI komunikace, v zálohování a archivaci dat, ale třeba i v případném vystupování EDI poskytovatele jako nezávislé strany ve sporech.

Výběr EDI poskytovatele 1.S kým si budete vyměňovat EDI zprávy? 2.Který typ zpráv se bude vyměňovat? 3.Očekáváte v budoucnosti další zákazníky nebo dodavatele, se kterými budete komunikovat pomocí EDI? 4.Kolik zpráv týdně si budete vyměňovat? Užívání EDI se zpoplatňuje jednorázovými a pravidelnými platbami.  Jednorázové platby jsou za licence EDI software, za nastavení schránky, za tvorbu a kontrolu map a za instalaci a testování celého EDI systému.  Pravidelné měsíční platby jsou za připojení k centrálnímu EDI systému a obsahují platby za provoz a údržbu schránky a přenosy dat.

 Výběr EDI řešení a EDI poskytovatele.  Zajištění komunikace s EDI schránkou (EDI poskytovatelem), tzn. připojení k Internetu.  Zajištění identifikačního čísla GLN společnosti (EAN kód). Toto číslo přiděluje Sdružení GS1 Czech Republic (dříve EAN Česká republika).  Rozhraní pro komunikaci s EDI systémem pro integraci s informačním systémem.  Testování EDI rozhraní. Ověření formátů, obsahové správnosti a úplnosti.  Ověřovací provoz výměny EDI zpráv. Vyhodnocení ověřovacího provozu.  Spuštění ostré výměny EDI zpráv. Implementace EDI

Helios Orange standardně umožňuje odesílat dokumenty ve formě zpráv. Formáty zpráv  EDITEL XML - novější, sestavený na bázi technologie XML  EDITEL Inhouse - starší, definován na bázi TXT souborů  Obecný plugin - vlastně libovolný (speciální) formát... Odesílané zprávy DESADV - avízo o odeslání zboží (Oběh zboží, Výdejky) INVOIC- faktura (Fakturace, Vydané faktury) INVRPT- stav skladových zásob (Oběh zboží, Nabídkové sestavy) ORDERS- objednávka (Oběh zboží, Objednávky vydané) PRICAT- katalog zboží a cen (Oběh zboží, Nabídkové sestavy) Přijímané zprávy ORDERS- objednávka (Oběh zboží, Rezervace nebo Expediční příkazy) INVOIC- faktura (Fakturace, Přijaté faktury). Formáty a typy zpráv v systému Helios Orange

Nastavení v systému Helios Orange  Organizace - čárový kód EAN (vlastní firma, odběratelé a dodavatelé, kteří komunikují přes EDI zprávy)  Produkty (položky dokladů) - čárový kód EAN  Druhy dokladů pohybu zboží - Doplňkový kód podle specifikace EDI poskytovatele  Formy úhrady - Doplňkový kód podle specifikace EDI poskytovatele  Definice zpráv – nastavení definic pro používané typy zpráv

 přehled Číselníky, Organizace  volba místní nabídky Oprava Organizace

Produkty  přehled Oběh zboží, Zboží a služby  volba místní nabídky Čárové kódy, Čárové kódy k aktuálnímu zboží  přehled čárových kódů, volba Nový

 přehled Oběh zboží, Zboží a služby, Druhy dokladů pohybu zboží  volba místní nabídky Nový, Oprava Druhy dokladů pohybu zboží

Forma úhrady  přehled Číselníky, Organizace, Forma úhrady  volba místní nabídky Nový, Oprava

Definice zpráv  přehled Fakturace, Vydané Faktury  volba místní nabídky Zprávy, Generování / Načtení zpráv