K. Švidro ň ová.  Dr. med. Dr. phil. Josef Mengele, (16. b ř ezna 1911 Günzburg, N ě mecko – 7. února 1979 Bertioga, Brazílie) byl n ě mecký léka ř SS,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
Advertisements

Život vězňů v koncentračním táboře
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Pica pica Straka obecná.
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
(Pu‘ola)  Ve dnech kv ě tna 2010 se v americkém m ě st ě Chino ve stát ě Kalifornie konal jako ka ž dý rok velký letecký den "Planes of Fame.
Svobodní zednáři.
Srpkovitá anémie.
Peter Griffin ja zhruba č ty ř iceti letý mu ž. Pracuje jako d ě lník v továrn ě na hra č ky. Jeho nejoblíben ě jší č inností je koukání na televizi,
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
BALETBALET Photo by:
 Facebook. Facebook vlétl na č eský internet doslova jako uragán. B ě hem velice krátké doby si tato komunitní sí ť vytvo ř ila statisíce fanoušk ů,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Korejská válka Dějepis 2. ročník.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_Lul_II_17 Osvětim II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Název školy: Základní škola a mate ř ská škola Doma ž lice, Msgre B. Staška 232, p ř ísp ě vková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_28_Karel.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Alberto Vojtěch Frič. Základní údaje Narodil se 8. září 1882 v Praze Zemřel 4. prosince 1944 v Praze Frič byl český etnograf, cestovatel, botanik a spisovatel.
MICHAEL FARADAY ANGLIČAN FYZIK A CHEMIK 1F (Farad) – JEDNOTKA ELEKTRICKÉ KAPACITY ZABÝVAL SE ELEKTŘINOU A MAGNETISMEM.
SKUTEČNÝ PŘÍBĚH DVOU TENORŮ
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
S hlubokým smutkem v duši vám oznamujeme úmrtí našeho drahého přítele,
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Užitečné závaží.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Georg Simon Ohm.
VY_32_INOVACE_07_Literatura 19. století Romantismus
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Severní Korea    .
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Friedrich August von Stradonitz Kekule
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Vypracoval : Matyáš Fritscher
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Československá republika-demokratický stát
Jazyk a jazyková komunikace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transsexualita.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Německý film a Třetí říše
1. světová válka.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

K. Švidro ň ová

 Dr. med. Dr. phil. Josef Mengele, (16. b ř ezna 1911 Günzburg, N ě mecko – 7. února 1979 Bertioga, Brazílie) byl n ě mecký léka ř SS, který b ě hem druhé sv ě tové války na v ě zních v koncentra č ním tábo ř e Osv ě tim provád ě l morbidní a sadistické experimenty.  Osobn ě poslal p ř es v ě z ňů do plynové komory.  Po válce utekl z N ě mecka a ž il skryt ě za hranicemi a ž do své smrti v Brazílii (dostal infarkt č i k ř e č p ř i plavání), kde byl poté identifikován na základ ě test ů DNA.  Mengeleho p ř ezdívka byla Beppo.  Č asto je nazýván také Todesengel (And ě l smrti).

 Narodil se v Günzburgu v Bavorsku jako nejstarší ze t ř í syn ů Karla Mengeleho, úsp ě šného továrníka, a jeho ž eny Wilmy. M ě l dva mladší bratry Karla (1912–1949) a Aloise ( ).  Roku 1926 mu byla diagnostikována osteomyelitida, bakteriální infekce kostí a kostní d ř en ě, která zp ů sobuje zán ě t a m ůž e vést ke sní ž ení prokrvování kostí.  Studoval medicínu a antropologii na univerzit ě v Mnichov ě, Víde ň ské universit ě a universit ě v Bonnu.

 V Mnichov ě získal doktorát z antropologie (Dr. phil.) za diplomovou práci z roku 1935 o rasových rozdílech ve struktu ř e spodní dásn ě, pod dohledem profesora Theodora Mollisona. Po zkouškách odešel do Frankfurtu, kde pracoval jako asistent Otmara von Verschuera ve Frankfurtském univerzitním institutu d ě di č né biologie a rasové hygieny. . V roce 1938 získal doktorát z medicíny (Dr. med.) za diplomovou práci nazvanou „Rodinný výzkum rozšt ě pu horního rtu, horního patra a dásn ě “.

 Roku 1932, ve v ě ku 21 let, vstoupil do Stahlhelmu, Bund der Frontsoldaten (Ocelová helma, Svaz frontových voják ů ). Tato organizace byla v č len ě na do SA roku 1939, ale vystoupil z ní krátce poté, kv ů li zdravotním potí ž ím. O č lenství v Nacistickém spolku za ž ádal roku 1937 a v roce 1939 vstoupil do SS.  Roku 1939 se o ž enil s Irenou Schoenbeinovou.  Od roku 1938 do roku 1939 slou ž il p ů l roku u speciáln ě cvi č eného pluku Gebirgsjäger (Horských jednotek).  Roku 1940 byl p ř elo ž en do zálo ž ního doktorského sboru a poté slou ž il v jednotce Waffen-SS, mezinárodní divizi SS s krycím názvem Wiking.  V roce 1942 byl zran ě n na ruské front ě, prohlášen za neschopného boje a povýšen na SS- Hauptsturmführera (kapitána).

 Získal také Ž elezný k ř í ž první t ř ídy a Ž elezný k ř í ž druhé t ř ídy za state č nost v boji.  Jeho Ž elezný k ř í ž první t ř ídy byl ud ě len za SS-OStuf. Pod nep ř átelskou palbou vytáhl dva č leny posádky z ho ř ícího tanku, č ím ž zachránil jejich ž ivoty.  Mezi jeho další vojenská ocen ě ní pat ř í Medaile za zran ě ní a Medaile za pé č i o n ě mecký národ.

 Jeho dalším p ů sobišt ě m byla Osv ě tim, kde vyst ř ídal jiného doktora, který onemocn ě l.  24. kv ě tna 1943 se stal vedoucím doktorem v úseku BII e (cikánský tábor) tábora Auschwitz II - Birkenau.  V srpnu 1944 byl tento táborový úsek zlikvidován a všichni zajatci zplynováni.  Následovn ě se stal nejvyšším léka ř em hlavního tábora v Birkenau.  Nebyl nejvyšším léka ř em Auschwitzu, nad ř ízeným mu byl SS-Standortarzt (pevnostní léka ř ) Eduard Wirths.

 Díky jednadvaceti m ě síc ů m pobytu v Auschwitzu byl pozd ě ji znám jako „And ě l smrti“.  Oby č ejn ě p ů sobil v léka ř ské delegaci, která kontrolovala p ř icházející v ě zn ě a vyšet ř ovala, kte ř í jsou vhodní pro práci a experimenty a kte ř í budou okam ž it ě posláni do plynové komory.

 Dostal p ř íkaz, aby se zabýval mo ž ností, jak um ě le zvýšit pravd ě podobnost, ž e ž ena porodí dvoj č ata, p ř ípadn ě x- č ata.  U ž na za č átku druhé sv ě tové války bylo toti ž Hitlerovi a jeho poradc ů m jasné, ž e i n ě mecká ž ena je t ě hotná dev ě t m ě síc ů, a tak brzy nebude dostatek N ě mc ů pro ovládnutí celého sv ě ta.  Od roku 1943 byla dvoj č ata vybírána a umis ť ována do speciálních budov.  V ě tšina d ě tí vybraných na jeho experimenty byli Romové  dr ž ení v Auschwitzu.  Nejmén ě jednou se pokusil um ě le spojit dvoj č ata sešitím jejich tepen dohromady. Tento pokus se nezda ř il a zp ů sobil vá ž né zanícení rukou obou d ě tí.  Mezi jeho další experimenty pat ř ilo pono ř ování lidí do kotl ů s va ř ící vodou, aby vid ě l, jak velkou teplotu m ůž e lidské t ě lo vydr ž et p ř ed smrtí.  Údajn ě také zkoušel, jak dlouho p ř e ž ije novorozen ě hned po porodu bez potravy. V ě zni, kte ř í experimenty p ř e ž ili, byli krátce potom zavra ž d ě ni kv ů li pitv ě. N ě kte ř í byli pitváni za ž iva.

 Zajímal se také o trpaslíky. Nalezl liliputánskou hereckou spole č nost, ve které 7 z 10 č len ů byli trpaslíci. Č asto je nazýval „svojí trpasli č í rodinou“ a provád ě l na nich své experimenty. Byl fascinován jejich strukturou, menšími kon č etinami a normálním trupem.  Osv ě timský v ě ze ň Alex Dekel ř ekl: "Nikdy jsem nep ř ijmul fakt, ž e sám Mengele v ěř il, ž e d ě lal skute č ný výzkum. Ne z nedbalého zp ů sobu, kterým ho provád ě l. Jenom zakoušel moc. Mengele provozoval zabíjecí podnik. V ě tší operace byly provád ě ny bez umrtvení. Jednou jsem byl sv ě dkem operace ž aludku, Mengele odstra ň oval kusy z ž aludku, ale bez umrtvení. Jindy to bylo srdce, které bylo odstran ě no, op ě t bez umrtvení. Bylo to strašné.  Mengele byl doktor, který se zbláznil kv ů li moci, kterou dostal. Nikdo se ho nikdy nezeptal: Pro č tenhle zem ř el? Pro č tenhle zahynul? Nemocné nepo č ítal.  Tvrdil, ž e d ě lá to, co d ě lá, ve jménu v ě dy, ale byla to šílenost na jeho stran ě."

 Auschwitz opustil a odešel do koncentra č ního tábora Gross - Rosen, kde provád ě l pokusy na zajatých sov ě tských vojácích. Sna ž il se vyvinout vakcínu proti nemocem, jako byl nap ř íklad skvrnitý tyfus.  V dubnu 1945 uprchl na západ jako ř adový n ě mecký voják. Byl zadr ž en jako vále č ný zajatec a dr ž en nedaleko Norimberku. A č koliv byl v zajateckém tábo ř e zapsán pod svým jménem, Spojenci v ů bec netušili, kdo je, a tak byl nakonec propušt ě n. K tomu mu velkou m ě rou pomohl fakt, ž e si nenechal v podpa ž í vytetovat svoji krevní skupinu (co ž byla pro p ř íslušníky SS povinnost; po válce pak bylo díky tomuto mo ž né p ř íslušníky SS snadno odhalit). V tábo ř e pomohl Mengelemu získat novou toto ž nost doktor Fritz Ulmann – dal mu osobní doklady na své jméno, které byly posléze pad ě lané na jméno Fritz Hollmann. Po opušt ě ní tábora se Mengele zkontaktoval se svým známým lékárníkem Millerem, který se stal spojkou mezi ním a jeho rodinou.  Poté se skrýval jako nádeník v Horním Bavorsku v Rosenheimu. Jeho rodina byla p ř esv ě d č ena o jeho nevin ě a č asto jej navšt ě vovala. Rodinní p ř íslušníci mu také pomohli sehnat falešné cestovní doklady na jméno Ludwig Gregor a lístek do Ji ž ní Ameriky.

 20. č ervna 1949 vyplul na lodi North King z Janova do Argentiny, kde nalezlo úto č išt ě mnoho dalších nacistických d ů stojník ů. Se ž enou Irenou se rozvedl a roku 1958 si vzal vdovu po svém bratru, Martu. Ona i její syn se p ř est ě hovali do Argentiny, kde se na č as k n ě mu p ř ipojili, a o pár let poté se všichni vrátili do Evropy.  Jeho rodina se o n ě j doma finan č n ě postarala a v 50. letech pracoval v prosperující farmaceutické spole č nosti. V tomto krátkém období ž il spíše chud ě.  Roku 1959 uprchl poté, co byl varován, ž e ho objevili lovci nacist ů, do Altosu v Paraguayi. Marta se nikdy nesmí ř ila s novým ž ivotem a opustila ho. Josef Mengele se pozd ě ji p ř esunul o n ě co ji ž n ě ji do paraguayského Hohenau a poté, od konce 60. let, ž il nedaleko Sao Paula v Brazílii a ž do své smrti roku 1979, kdy dostal infarkt č i ho zasáhla k ř e č p ř i plavání v plá ž ovém m ě st ě Bertioga a utopil se.

 P ř es mezinárodní snahu chytit jejnebyl nikdy dopaden a ž il 35 let skryt pod falešnými jmény. Chycení Adolfa Eichmanna a jeho soud v Izraeli Josefa Mengeleho vystrašil a donutil k č astému st ě hování.  Mosad Josefa Mengeleho za n ě jaký č as vystopoval, ale Izrael na ř ídil, vzhledem k navazování p ř átelských vztah ů s Paraguayí, hledat nep ř átele blí ž e k domovu.  Mengele nebyl lovci nacist ů nalezen a ž do 6. č ervna 1985, kdy bylo objeveno t ě lo a díky DNA identifikováno v roce  V posledních letech se však za č ínají objevovat r ů zná nová sv ě dectví a tvrzení, která se sna ž í dokázat, ž e mu ž, poh ř bený v Embu, není Josef Mengele. Spekulací je spousta, jedno je ale jisté, v Izraeli je p ř ípad Mengele stále otev ř en…

 pokusy na dvoj č atech  pokusy transplantací kostí, sval ů a nerv ů  pokusy s poran ě ními hlavy  pokus s malárií  pokusy se sulfonamidy  pokusy s mo ř skou vodou  pokusy s jedy  pokusy se zápalnými bombami  výškové pokusy

 Pokusy na dvoj č atech byly provád ě ny proto, aby poukázaly na ur č ité podobnosti a odlišnosti v genetice dvoj č at. Hlavní p ř edstavitel experiment ů byl Josef Mengele, který od roku 1943–1944 provedl pokusy tém ěř na párech v ě zn ě ných dvoj č at v Osv ě timi. Asi 200 osob tyto studie p ř e ž ilo.  Na Mnichovské univerzit ě studoval filosofii a léka ř ství se zam ěř ením na antropologii a paleontologii. Mengele uvedl: „Tento jednoduchý politický koncept (nacismus) se nakonec stal rozhodujícím faktorem v mém ž ivot ě “.  Mengel ů v nov ě získaný obdiv k „jednoduchému politickému konceptu“ ho vedl ke kombinování studia medicíny a politiky. Získal doktorát za práci s názvem Rassenmorphologische Untersuchung des vorderen Unterkieferabschnitts bei vier rassischen Gruppen („Rasový morfologický výzkum p ř ední sekce spodní č elisti u č ty ř rasových skupin“), která ukázala, ž e lidská rasa m ůž e být identifikována podle tvaru č elisti.  Nacisty Mengeleho studie velice zaujala, a tak byl p ř evelen 30. kv ě tna 1943 do koncentra č ního tábora v Osv ě timi, který se nacházel v okupovaném Polsku. Mengele nebyl jediným doktorem v Osv ě timi a ani nebyl nejvyšším léka ř em.  Mengele v tábo ř e provád ě l genetické pokusy na dvoj č atech. Dvoj č ata byla uspo ř ádána podle v ě ku a pohlaví a b ě hem experiment ů byla dr ž ena v kasárnách. Dvoj č at ů m byly nap ř íklad do o č í vpichovány injekce pro zm ě nu barvy, a dokonce byla sešívána, aby vznikla siamská dvoj č ata.

 Od zá ř í 1942 do prosince 1943 byly provád ě ny pokusy v koncentra č ním tábo ř e Ravensbrück v zájmu n ě meckých ozbrojených sil.  Šlo o studie kostí, sval ů, regeneraci nerv ů a kostní transplantace z jedné osoby na druhou. Č ásti kostí, sval ů a nerv ů byly odstra ň ovány bez pou ž ití anestetik.  V d ů sledku t ě chto operací trp ě ly ob ě ti intenzivními bolestmi, zmrza č ením a trvalou invaliditou.

 V polovin ě roku 1942 v Baranavi č y v Polsku byly pokusy provád ě ny v malé budov ě za soukromým domem d ů stojníka SS Dr. Wichtmanna. Jedenáctiletý nebo dvanáctiletý kluk tam byl p ř ipoután k ž idli tak, ž e se nemohl hýbat.  Nad ním bylo mechanizované kladivo, které po intervalu n ě kolika sekund dopadalo na jeho hlavu. Chlapec byl dohnán k šílenství.

 Od února 1942 do dubna 1945 byly provád ě ny experimenty v koncentra č ním tábo ř e Dachau k prov ěř ení o č kování na lé č bu malárie.  Zdraví v ě zni byli infikováni komáry nebo injekcemi s výta ž ky mukózních ž láz sami č ek komár ů.  Po naka ž ení byly na v ě zních testovány r ů zné léky a zkoumána jejich ú č innost.  Na tyto pokusy bylo vyu ž ito více ne ž lidí a více ne ž polovina z nich na následky zem ř ela.

 Od zá ř í 1939 do dubna 1945 bylo provád ě no mnoho experiment ů v koncentra č ních táborech v Sachsenhausenu, Natzweileru a dalších, aby se p ř išlo na nejú č inn ě jší lé č bu ran zp ů sobených yperitem.  Testované subjekty byly zám ě rn ě vystaveny ho řč i č nému plynu a dalším látkám (nap ř. lewisitu),a utrp ě ly tak vá ž né popáleniny.  Rány ob ě tí pak byly testovány, aby se p ř išlo na to, jak nejefektn ě ji popáleniny od ho řč i č ného plynu zacelit.

 Od č ervence 1942 do zá ř í 1943 byly provád ě ny experimenty se sulfonamidy (syntetickými antimikrobiálními látkami) v Ravensbrücku, aby se zjistila jejich ú č innost.  Poran ě ní byla infikována bakteriemi, jako jsou Streptokok, Clostridium perfringens a Clostridium tetani.  Ob ě h krve byl p ř erušen svázáním krevních cév na obou koncích rány, aby byl vytvo ř en stav podobný tomu na bojišti.  Infekce byla lé č ena sulfonamidy a dalšími látkami, aby se prozkoumala jejich ú č innost.

 Od č ervence do zá ř í 1944 byly provád ě ny tyto experimenty v koncentra č ním tábo ř e Dachau. Zkoumali tam r ů zné metody, jak p ř em ě nit mo ř skou vodu na pitnou.  Nap ř íklad 90 Rom ů trp ě lo nedostatkem potravy a dostávalo k pití jen mo ř skou vodu od Dr. Hanse Eppingera.  Byli tak dehydrovaní, ž e olizovali č erstv ě set ř ené podlahy, aby se dostali k pitné vod ě

 Od prosince 1943 do ř íjna 1944 byly provád ě ny pokusy s jedy v koncentra č ním tábo ř e Buchenwald, aby se prozkoumaly jejich ú č inky. Tyto jedy byly tajn ě podávány pokusným lidem v potrav ě.  Ob ě ti zem ř ely v d ů sledku otravy, nebo byly okam ž it ě zabity a podrobeny pitv ě. V zá ř í 1944 byly st ř íleny jedovatými náboji, trp ě ly a č asto zem ř ely.

 Asi od listopadu 1943 do ledna 1944 byly provád ě ny pokusy v koncentra č ním tábo ř e Buchenwald, aby se otestoval vliv r ů zných farmaceutických p ř ípravk ů na popáleniny fosforem.  Tyto popáleniny byly zp ů sobeny v ě z ňů m fosforem ze zápalných bomb.

 Po č átkem roku 1942 byli pou ž iti v ě zni v koncentra č ním tábo ř e Dachau Sigmundem Rascherem k experiment ů m, které m ě ly pomoc n ě meckým pilot ů m, kte ř í se museli katapultovat ve vysokých nadmo ř ských výškách.  K simulaci podmínek v nadmo ř ských výškách a ž m se pou ž ívala nízkotlaká komora. Ř íkalo se, ž e Rascher provád ě l vivisekce na mozcích ob ě tí, které p ř e ž ily po č áte č ní experiment. 80 z 200 lidí zem ř elo p ř ímo a ostatní byli popraveni.

 Spousta lidí zem ř ela následkem nacistických experiment ů, zatímco mnoho jiných bylo po pokusech zavra ž d ě no kv ů li pitv ě.  Ti, co p ř e ž ili, byli č asto znetvo ř eni, trp ě li trvalou invaliditou, slabými t ě ly a orgány a byli psychicky narušeni.  19. srpna 1947 byli léka ř i chycení spojeneckými silami postaveni p ř ed soud v USA (Karl Brandt et al.), který je známý jako Proces léka řů.  U soudu se n ě kolik léka řů bránilo, ž e neexistuje ž ádné mezinárodní právo týkající se zdravotního experimentování.

 Wikipedia.org  Google.com