Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval : Matyáš Fritscher

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval : Matyáš Fritscher"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval : Matyáš Fritscher
HIV Vypracoval : Matyáš Fritscher Obor : technické lyceum                                                                Třída : 1L                                                               Předmět : biologie                                                                           Školní rok : 2017/2018 Vyučující : Mgr. Ludvík Kašpar, MBA                                             Datum vypracování :

2 HIV (Human Immunodeficiency Virus)
HIV je virus lidské imunitní nedostatečnosti, obalený RNA virus náležející mezi retroviry, což je skupina virů mající schopnost vytvořit podle své RNA molekulu DNA a tu vložit do genomu hostitelské buňky.

3 Způsoby přenosu a prevence
POHLAVNÍM STYKEM* PŘI PŮJČOVÁNÍ INJEKČNÍCH STŘÍKAČEK NEBO JEHEL A DALŠÍCH PŘEDMĚTŮ PŘI KREVNÍ TRANSFÚZI A INJEKČNÍM PODÁVÁNÍ KREVNÍCH DERIVÁTŮ Z INFIKOVANÉ MATKY NA PLOD

4 Statistika HIV/AIDS v ČR a ve světě
V ČR tvoří nakažené HIV z 67 % lidé české národnosti a 33 % cizinci.  Mezi nakaženými převažují muži (přes 82 %). Stále převažuje homosexuální/bisexuální přenos (zhruba 70 % případů). SZÚ evidoval k listopadu nakažených virem HIV, z toho 364 onemocnění AIDS a z toho 186 zemřelých.

5 Působení viru v organismu
Virus v organismu napadá primárně CD4+ buňky. Inkorporuje se do jejich jádra a čas od času se namnoží, obvykle v případě, kdy je organismus nějak oslaben, a infikuje další buňky. Imunitní systém napadeného zpočátku reaguje na každou větší produkci částic tvorbou velkého množství protilátek, takže infekce zpočátku připomíná zákopovou válku, kdy virus občas udělá krůček vpřed a zase se chvíli nic neděje.  Posléze dochází k tomu, že odpověď imunitního systému na podnět  je vzhledem ke klesajícímu počtu CD4+ buněk stále váhavější – přichází opožděně a trvá zbytečně dlouho . Posléze se potíže nakumulují, špatně fungující systém se nejdříve přetíží a nakonec zhroutí. V posledních fázích je tento proces podpořen extrémním vyčerpáním organismu, který musí vyvinout nezměrné úsilí na zvládnutí i té sebemenší infekce. U nemocného propuká AIDS a virus se začíná masivně šířit organismem. Nyní již napadá i další buňky – makrofágy, nervové buňky a další.

6 Původ viru  Vir se přenesl ze šimpanzů a dalších primátů na člověka v 20. Století. S velkou pravděpodobností se vir vyvinul v Kamerunu evolucí viru SIV. SIV, kterým se můžou nakazit lovci, nebo prodejci zvěřin v Africe, je ale v lidském těle velmi slabý a imunitní systém ho během několika týdnů zcela potlačí. Aby se vyvinul do HIV, pravděpodobně muselo proběhnout několik přenosů mezi jedinci v rychlém sledu za sebou. Riziko přenosu HIV vaginálním sexuálním stykem totiž prudce stoupá, když jeden z partnerů trpí vředovitým onemocněním v oblasti pohlavníc orgánů. Přitom se udává, že např. ve východním Leopoldville v roce bylo 45 % ženských obyvatel prostitutkami a 15 % obyvatel trpělo jednou z forem syfilis.

7 Použité zdroje http://www.hiv- prevence.cz/zpusoby-prenosu.html

8 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Vypracoval : Matyáš Fritscher"

Podobné prezentace


Reklamy Google