15. 1. 2015 Studijní obor Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Střední zdravotnická škola v Karviné. oslavila v roce let své existence vybudovala si tradici kvalitní odborné školy její brány již opustilo přes.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Vítejte na Dni otevřených dveří Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 18. ledna 2013.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
„Propojení teoretické a praktické přípravy budoucích pedagogických pracovníků na UP“ KULATÝ STŮL K PEDAGOGICKÝM PRAXÍM Přírodovědecká fakulta.
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
Projekt práce s nadanými studenty Drahomíra Pavelková, Alena Kolčavová Zlín,
Opatření akčního programu BOZP na období ve vztahu k ochraně zdraví při práci doc. MUDr. Pavel Urban, CSc. člen Rady vlády pro BOZP Státní zdravotní.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Setkání se studenty přijatými na FCHT Petr Zámostný proděkan pro pedagogickou činnost.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Standardy funkčního programu prevence a kontroly infekcí
Ing. Kateřina Lichtenberková
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Úřad práce České republiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Logistika a Supply Chain Management
Pracovnělékařské služby
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Propagace FZS TUL a jejich stávajících i nově akreditovaných oborů
Institucionální změny v přípravě učitelů na vysokých školách
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Národní akreditační úřad pro vysoké školství
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Studijní obor Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví

Stručný obsah prezentace  Historie a vznik oboru  Představení oboru  Obsah studia - teoretická část, odborná praxe, státní závěrečná zkouška  Profil absolventa a jeho uplatnění  Zapojení studentů do odborných aktivit

Historie  FZS byla zřízena s účinností od 1. června 2008 usnesením AS ZČU v Plzni  Jejím právním předchůdcem byla Vysoká škola v Plzni o.p.s., která k 31. prosinci 2008 zanikla  FZS nabízí akreditované bakalářské a magisterské studijní programy nelékařských zdravotnických oborů

Studijní program: Ošetřovatelství Obor: Všeobecná sestra Studijní program: Specializace ve zdravotnictví Obor: Fyzioterapie Obor: Ergoterapie Obor: Radiologický asistent Obor: Zdravotnický záchranář Obor: Zdravotní laborant Obor: Ortotik - protetik Studijní program: Porodní asistence Obor: Porodní asistentka Studijní program: Veřejné zdravotnictví Obor: Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví Bakalářské studijní programy Magisterský studijní program Studijní program: Ošetřovatelství Obor: Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech

Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví

Studijní program  Veřejné zdravotnictví

Studijní obor  Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví

Typ studijního oboru  Bakalářský studijní obor

Standardní doba studia  3 roky

Forma studia  Prezenční

Cíl bakalářského studia Příprava odborně zdatného asistenta ochrany a podpory veřejného zdraví, způsobilého k výkonu nelékařského zdravotnického povolání v ČR s možností uplatnění v rámci zemí Evropské Unie.

Obsah studia  Teoretická část  Odborná praxe  Státní závěrečná zkouška

Profil uchazeče o studium  Tříleté presenční studium je určeno pro absolventy/ky středních škol s maturitou. Obsah studia je široký, zasahuje do oblastí zdravotnictví, práva, ekonomie, etiky a dalších specifických odborných oblastí.  To je také důvodem, proč typickým uchazečem o studium není jen absolvent střední zdravotnické školy nebo zdravotnického lycea, ale jsou to i absolventi z široké škály jiných středních škol.

Teoretická část  Student v průběhu studia musí splnit všechny povinnosti určené studijním plánem pro první až třetí ročník studia.  Studijní plán obsahuje předměty:  Povinné  Povinně volitelné  Výběrové

 Student musí za tři roky studia absolvovat 59 povinných předmětů.  Mezi ty stěžejní patří:  Hygiena životního prostředí  Epidemiologie  Hygiena dětí a mladistvích  Hygiena výživy a předmětů běžného užívání  Hygiena práce

 Specifika u studijního oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví:

Nejdůležitější předměty pro profesi AVZPřínos vyučovaného předmětu, získání kvalifikací a kompetencí Epidemiologie 1.,2  seznamení se základy obecné epidemiologie infekčních nemocí a principů boje proti nim.  teoretické znalosti epidemiologických metod práce  seznámení s infekčními nemocemi Hygiena životního prostředí 1.,2  seznámení s determinantami zdraví, s možnostmi jejich ovlivňování a analýzou rizik. Hygiena dětí a mladistvých  znalost fyziologických a psychologických zvláštností jednotlivých věkových období, režimovými a výživovými požadavky.  podání uceleného přehledu o nemocech a dalších poruchách zdraví souvisejících s výchovou a vzděláváním Veřejné zdravotnictví  seznámení s pojmy zdraví a nemoc determinanty zdraví a možnosti jejich ovlivnění  preventivní aktivity a programy WHO Hygiena výživy a předmětů běžného užívání  seznámení s přehledem výživových doporučení a jejich vlivu na zdraví  pojednává o vlivu výživy na rozvoj chronických neinfekčních chorob  seznamuje se základy nutriční toxikologie a klinické výživy, s možným vlivem výživy na zdravotní stav obyvatelstva Pracovní lékařství  seznámení se základními právními předpisy ve vztahu k pracovnímu lékařství  seznámení s problematikou pracovnělékařské péče Hygiena práce  seznámení s vlivem pracovní činnosti, pracovního prostředí a pracovních podmínek na zdraví pracovníků. Ochrana a podpora veřejného zdraví  teoretické znalosti o významu ochrany a podpory veřejného zdraví  nástroje k ochraně a podpoře veřejného zdraví

Odborná praxe  Student absolvuje v letním semestru na konci každého ročníku odbornou praxi.  1. ročník: 5 týdnů  2. ročník: 4 týdny  3. ročník: 11 týdnů

Zaměření odborné praxe  Odborná praxe se skládá z několika bloků, které postupně v průběhu tří let poskytují studentovi celou škálu specifických zkušeností:  Epidemiologie infekčních a neinfekčních onemocnění  Hygiena životního prostředí  Hygiena dětí a mladistvých  Hygiena výživy a předmětů běžného užívání  Ochrana a podpora veřejného zdraví  Fyziologie a psychologie práce  Pracovní lékařství

Poskytuje studentům možnost aplikovat teoretickou přípravu v zimním a letním semestru do reálného pracovního prostředí. Výsledkem je motivace studenta. Význam odborné praxe

 Znalost zákonů, formulářů a protokolů jakožto mnoho dalších odborných informací z problematiky epidemiologie, hygieny dětí a mládeže nebo ochrany a podpory zdraví a dalších mohou studenti aplikovat do praxe formou  výjezdů do terénu  prací s dokumentací na odborných odděleních  odebírání vzorků  aj.

Absolvent oboru nastupuje do svého prvního odborného zaměstnání se základní výbavou zkušeností, na které může snáze navazovat další.

Portfolium odborné praxe  Portfolium odborné praxe si student zakládá v prvním ročníku studia a průběžně si jeho obsah doplňuje v rámci odborné praxe.  Portfolium odborné praxe se skládá z odborných materiálů a ze seminární práce.

Odborné materiály  Jsou to materiály zejména právního charakteru (vyhlášky, protokoly), preventivně lékařského charakteru (informační brožury, pokyny) nebo jiná odborná dokumentace, kterou si student třídí podle jednotlivých částí absolvované praxe.

Studentská konference  Seminární práce si klade za cíl v každém roce detailně zmapovat obsah odborné praxe, kterou student vykonal a připravuje studenta na prezentaci v rámci studentské konference.  Studentskou konferenci studenti absolvují každým rokem po průběhu praxe.  Studenti si zde předávají zkušenosti z jednotlivých krajů České republiky, které získaly během výkonu odborné praxe.

Portfolium odborné praxe studenta je zároveň důležitým dokumentem, kterým se student může po ukončení studia prokázat potenciálnímu zaměstnavateli ve vztahu ke svým nabitým zkušenostem.

Místo výkonu praxe  Významná část odborné praxe probíhá v Plzeňském kraji. Studenti však mají možnost vykonávat odbornou praxi v místě svého bydliště a proto je zde určitá část, která absolvuje odbornou praxi např. ve Středočeském, Jihočeském, Ústeckém kraji nebo v kraji Vysočina.  Studenti tak získávají odborné zkušenosti napříč celou Českou republikou.

Místo výkonu praxe V průběhu akademického roku 2013 – 2014 studenti absolvovali praxi celkem v 50 zařízeních. Největší mírou se na odborném řízení praxe podílí dlouhodobě:  Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni včetně všech územních pracovišť Klatovy, Tachov, Domažlice a Rokycany.  Mezi další silné partnery patří Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem nebo Fakultní nemocnice Plzeň.

Studenti v rámci svých odborných praxí spolupracují s řadou dalších organizací, jako je například:  Centrum lékařské prevence,  Jídelny při mateřských a základních školách  Diecézní charita  Pedagogicko psychologická poradna a řada dalších  Vodárna Plzeň  Plzeňská teplárenská společnost a mnoho dalších

 Není neobvyklé, že studenti po úspěšném absolvování studia využívají dobrých kontaktů a referencí z období praxe a navazují v zařízeních další spolupráci už ne jako studenti ale jako zaměstnanci.

Závěrečná praktická zkouška  Po ukončení všech bloků odborné praxe absolvují studenti praktickou závěrečnou zkoušku před komisí.  Ta je sestavena z odborníků, kteří jednotlivé bloky praxe zajišťují.

Státní závěrečná zkouška Skládá se ze dvou částí: a) Obhajoba předložené bakalářské práce b) Státní zkouška

Bakalářská práce  Bakalářská práce, jejíž téma si studenti zadávají na začátku druhého roku studia si klade za cíl orientaci na reálně existující odborné problémy.  Studenti jsou systematicky vedeni k tomu, aby v maximální míře využívali pobyt na odborné praxi k vyhledávání aktuálních otázek, na které mohou hledat odpovědi právě ve svojí závěrečné práci.

Bakalářské práce do praxe  Důkazem jsou četné praktické výstupy v bakalářských pracích, které student prezentuje před státnicovou komisí.  Není ojedinělé, že praktický výstup v podobě navrženého letáku, inovace v oblasti prevence nebo zajímavých výsledků z oblasti odborného šetření nachází svoje uplatnění i po ukončení studia.

 Absolventi se účastní soutěží, kde svoje práce dále zúročují.  Část absolventů také rozšiřuje svojí bakalářskou práci na práci diplomovou v rámci dalšího navazujícího magisterského studia.  Pro zajímavost uvádíme některé praktické výstupy bakalářských prací za akademický rok 2013 / 2014.

Bakalářská práce na téma: Rozdíly v užívání návykových látek u dětí základních a speciálních škol a možnosti jejich prevence.  Autor práce: Vladimíra Štejrová  Práce uvádí formou přílohy zajímavé zpracování informačního letáku, který se orientuje na Plzeň město a poskytuje tak drogově závislým konkrétní adresy pro vyhledání akutní pomoci.

Bakalářská práce na téma: Současná situace v prevenci HIV/AIDS v Plzeňském kraji.  Autor práce: Marek Chvojka  Práce uvádí formou přílohy informační leták s názvem „Jsi si jistý, že jsi čistý?“ Vysvětluje pojmy: rizikové chování, testování nebo seznam testovacích míst pro odběr krve v Plzeňském kraji.

Bakalářská práce na téma: Vliv stresových situací na výživové zvyklosti studentů vysokých škol.  Autor práce: Eliška Norková  Práce uvádí formou přílohy seznam základních pravidel, jak předejít stresu v průběhu přípravy na zkoušku.

Bakalářská práce na téma: Protiepidemická opatření při profesionálních poraněních zdravotnických pracovníků.  Autor práce: Iveta Kadeřávková  Práce formou přílohy předkládá vizuálně zpracovanou inovaci desatera na téma „Jak předcházet profesionálním poraněním zdravotníků“

Státní závěrečná zkouška  Státní zkouška je vymezena problematikou předmětů určených studijním plánem daného studijního oboru.  Skládá se ze dvou částí, z nichž každá obsahuje tři dílčí obory:

část  Epidemiologie infekčních a neinfekčních onemocnění  Hygiena výživy a předmětů běžného užívání  Hygiena dětí a mladistvých 2. část  Hygiena životního prostředí člověka  Hygiena práce a nemocí z povolání  Ochrana a podpora zdraví

Profil absolventa  Student, který splní praktickou závěrečnou zkoušku, obhájí bakalářskou práci a úspěšně složí obě části státní závěrečné zkoušky získává způsobilost k výkonu práce:

 Při výkonu státního zdravotního ve smyslu Zákona o ochraně veřejného zdraví dozoru, vykonávaného v současné době na krajských hygienických stanicích.  Pro samostatnou práci na úrovni vysokoškolských pracovníků v pracovně lékařských centrech, tak na podnikových a soukromých pracovně lékařských pracovištích poskytujících pracovně lékařské služby

Jaké jsou konkrétní cíle v profilu absolventa:  Absolvent zná zdravotní a sociální politiku státu  Absolvent chápe úlohu Světové zdravotnické organizace ve světě  Absolvent rozumí úkolům, které plní EU, zná její výkonné orgány a administrativu ve vztahu ke členským státům

Uplatnění absolventa Absolvent získává způsobilost k výkonu práce v následujících odvětvích:  Výkon státního zdravotního dozoru ve všech oborech Hygieny a Epidemiologie na Krajských hygienických stanicích, resortu Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany  Na pracovištích Zdravotních ústavů a Státních zdravotních ústavů  Na pracovištích Pracovního lékařství, Psychologie práce, Fyziologie práce  V podnikových útvarech ochrany a bezpečnosti práce aj.

Aktivity studentů  Studenti oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví se aktivně zapojují do projektové činnosti, kde mají možnost aplikovat své nabité zkušenosti do praxe. Jednou z těchto akcí je dlouhodobá spolupráce se speciálním školstvím v Plzni.  Spolupráce začala díky celo univerzitnímu projektu, v rámci kterého studenti absolvovali v několika po sobě jdoucích dnech projektové dny pro žáky základních a speciálních škol v Plzni.

Hlavní činností této práce byla práce lektorská, která se zaměřovala na témata:  Bezpečný žák  Ochrana zdraví  Volno časové aktivity  Prevence pohlavně přenosných onemocnění  Zásady správné hygieny  Preventivní prohlídky

Důkazem úspěšnosti opakovaných akcí byla i žádost jednotlivých škol o spolupráci v rámci dalších projektů. Studenti, kteří se do projektové činnosti zapojují, nejčastěji využívají daného prostředí také k výzkumným sondám pro svoji budoucí bakalářskou práci.

 Nedílnou součástí studia je další tvůrčí činnost, do které se studenti studijního oboru AVZ pravidelně zapojují a prohlubují svoje vědomosti a dovednosti pro nadcházející praxi.  Uvádíme výčet aktivit za poslední dva roky:

DatumNázev aktivity Dny otevřených dveří FZS Aktivní účast odborných asistentů a studentů 1. ročníku studijního oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví v rámci projektu Lektor KA7 projektu PVBV – CZ.1.07/2.3.00/ Studentská konference AVZ 1., 2., 3 Prezentování praktických a teoretických zkušeností z odborné praxe Dny vědy a techniky Plzeň Aktivní účast, prezentace studijního oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví a prezentace modelu zdravé výživy, měření BMI a TT, zdravotní výchova pro předškolní a školní věk Projekt SPPVaV – projektové dny ochrany a podpory veřejného zdraví Aktivní účast studentů oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví v projektu ZŠ a Speciální školy v Plzni, lektorská činnost Organizace a účast na odborné přednášce s pracovníkem České společnosti AIDS pomoc (ČSAP) Max Blank v projektové spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Plzeňského kraje se sídlem v Plzni

DatumNázev aktivity Základní škola Schwarzova v Plzni, studenti lektorují žáky Zš Šwarzova o podmínkách zdravého životního stylu, „Den zdraví“ z projektu školy „Zdravá škola“. Odborná přednáška, workshop Dny vědy a techniky Plzeň Aktivní účast, prezentace studijního oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví a prezentace modelu zdravé výživy, měření BMI a TT, zdravotní výchova pro předškolní a školní věk Škoda transportation. a.s., akce Škodafit – aktivní účast studentů na školící akci pro širokou sportovní odbornou i laickou veřejnost, téma : Zdravý životní styl a sport.