NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2803.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
opakování učiva chemie 8.ročníku
Jak se atomy spojují.
Typy chemických reakcí
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMICKÉ REAKCE.
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Chemická vazba.
Chemická reakce, chem. rovnice
Chemická reakce a její rovnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Redoxní reakce.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
Látkové množství, molární hmotnost
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_11_REDOXNÍ REAKCE TÉMA: REDOXNÍ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
Chemické reakce AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. Ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn
EU peníze středním školám
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Redoxní reakce.
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rozdělení chemických dějů
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané. Text je určen pro žáky 8. tříd základních škol.

Chemické reakce

-elektronegativita je schopnost atomu určitého prvku přitahovat vazebný elektronový pár -dle rozdílu elektronegativity atomů sloučených prvků dělíme chemickou vazbu na: nepolární, polární a iontovou -při vzniku iontové vazby se z atomů tvoří ionty: -kladně nabitý ion – kation -záporně nabitý ion - anion

Znáte z každodenního života nějaké fyzikální či chemické děje? -vaření vody -praní prádla -topení v kamnech -hoření -barvení vlasů -rozpouštění cukru v čaji atd. Dokázali byste rozdělit tyto děje na chemické a fyzikální?

-chemické reakce zajišťují životní funkce člověka -každou sekundu v našem těle probíhá miliarda chemických reakcí -díky nim cítíme radost, hněv, zamilovanost -chemické procesy v těle umožňují trávení, dýchání, vylučování Co to vlastně chemické děje (reakce) jsou?

-při chemických reakcí zanikají původní vazby a vznikají vazby nové -chemické reakce jsou reverzibilní nebo ireverzibilní (vratné či nevratné) -patří sem např. hoření, trávení, koroze (rezivění)

-oproti chemickým reakcím se nemění chemické složení látek -dochází pouze např. ke změně skupenství Př. voda  led (led je pořád chemicky H 2 O) voda  pára (pára je pořád chemicky H 2 O) Z ledu a páry zpátky dostanu vodu rozpouštění cukru v čaji (cukr je pořád cukr, jen změnil skupenství)

Reakce železa se síranem měďnatým Postup: -do zkumavky nalijeme roztok síranu měďnatého (5%) -vložíme do něj očištěný železný hřebík -hřebík necháme v roztoku asi 10 minut -poté pozorujeme změny

Jedná se o chemickou či fyzikální reakci? chemickou Experiment

Průběh reakce, kt. při pokusu proběhla: -železo reaguje se síranem meďnatým a vzniká měď a síran železnatý -při tomto ději vznikly z určitých chemických látek jiné chemické látky -ze železa s síranu měďnatého vznikla měď a síran železnatý

-reaktanty - chemické látky, kt. do reakce vstupují (železo a síran měďnatý) -produkty - chemické látky, kt. při reakci vznikají (měď a síran železnatý)

Postup: Petriho miska: 5ml 10% kyselina chlorovodíková (HCl) + zinek (Zn) Zinek reaguje s kyselinou chlorovodíkovou a vzniká chlorid zinečnatý a vodík Jedná se o chemickou či fyzikální reakci? chemickou Liší se vlastnosti reaktantů a produktů?

Rozhodni, co jsou reaktanty a co produkty Molekuly vodíku reagují s molekulou kyslíku a vznikají molekuly vody

-počet a druh atomů v reaktantech musí být vždy stejný, jako počet a druh atomů v produktech -tento vztah se nazývá zákon zachování hmoty (hmotnosti) -nemůže vzniknou reakcí kyslíku a vodíku sloučenina, obsahující uhlík či jiný prvek, než…..? (vodík a kyslík) To, co do reakce vstoupí, to musí i vystoupit (ať už počet, nebo druh atomů)

-abychom nemuseli popisovat chemické reakce slovně, zapisujeme je pomocí: chemických značek prvků a chemických vzorců sloučenin -tento zápis označujeme jako chemická rovnice -reaktanty - na levé straně chemické rovnice -produkty - na pravé straně chemické rovnice

Zápis chemické rovnice : 1.železo + síran měďnatý vzniká měď a síran železnatý Fe + CuSO 4  Cu + FeSO 4 2.zinek + kys.chlorovodíková vzniká chlorid zinečnatý a vodík Zn + 2HCl  ZnCl 2 + H 2

Zapiš reakci vodíku a kyslíku a rozhodni, co vzniká. Nezapomeň na zákon, který musíš dodržet. 2H 2 + O 2  2H 2 O

-chemické reakce jsou děje, při nichž zanikají původní vazby a vznikají nové chemické vazby -chemické látky, kt. do reakce vstupují, se nazývají reaktanty -chemické látky, kt. při reakci vznikají, se nazývají produkty -hmotnost reaktantů je vždy stejná jako hmotnost produktů -chemickou reakci zapisujeme chemickou rovnicí

Obrázky převzaty: [cit ] Použity obrázky vlastní tvorby. Použité zdroje