Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_13_KOROZE TÉMA: KOROZE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané . Text je určen pro žáky 9. tříd základních škol.

3 Chemické reakce a děje 9. část Koroze

4 Opakování – hoření hoření je redoxní, exotermická chemická reakce, při které vzniká světlo, teplo, kouř a řada toxických zplodin účastní se ho hořlavé látky a oxidační činidla, je zapotřebí dosáhnout teploty hoření k hašení požárů se používají hasící látky a hasící přístroje

5 Koroze Co už o korozi víte? Jak se projevuje?
Které materiály korozi podléhají? - kovy (železo), horniny (koroze pískovce) Které faktory proces koroze urychlují? - vlhko, teplo, soli, kyseliny….

6 Koroze koroze - chemické reakce, při kterých dochází vlivem okolí (teplo, vlhko, slaná voda…) k rozrušení povrchu různých materiálů vznikají ireverzibilní (nevratné) děje, poškozuje se materiál rezavění nerovná se koroze! - je to pouze jeden z mnoha dějů, jak se koroze projevuje

7 Experiment Šest zkumavek a do každé dáme kousek železného hřebíku a poté přidáme: Vodu z kohoutku Převařenou vodu a zkumavku uzavřeme zátkou Tuto zkumavku ponecháme prázdnou a otevřenou Voda z vodovou + NaCl Sušidlo (silikagel či CaCl2) a zkumavku uzavřeme Šťávu z citrónu Po týdnu se na zkumavky podíváme. De došlo ke korozi a proč?

8 Koroze nejvíce podléhá korozi železo, jsou způsobené značné škody
železo ztrácí po korozi své vlastnosti (novou železnou trubku neohnete, kdežto zrezivělou ano) hmota železa postupně nenávratně zbývá

9 Koroze železa 4Fe + 3 O2  4 Fe(OH)3
Při korozi železa vzniká z kovového železa červenohnědě zabarvený hydroxid železitý 4Fe + 3 O2  4 Fe(OH)3

10 Bronz podléhá korozi stejně jako měď, proč?
Koroze - měď měď se účinkem vzduchu, vlhkosti a CO2 pokrývá vrstvičkou tzv. měděnky (zeleno-modré zabarvení) ta je tvořena hydroxidem a uhličitanem měďnatým souvislá vrstva měděnky chrání zbytek kovu před korozí Bronz podléhá korozi stejně jako měď, proč?

11 Koroze – zinek, stříbro zinek vytváří tzv. bílou rez
ta je tvořena hlavně hydroxidem a uhličitanem zinečnatý stříbřitě lesklý čerstvě vyrobený zinek (zinkový plech) se časem díky korozi pokrývá matně šedým povlakem stříbro – koroze se projevuje zčernáním, vzniká sulfid stříbrný (prstýnky, řetízky)

12 Ochrana proti korozi Zabránění přístupu vzduchu a vlhkosti k povrchu materiálů ochranným nátěrem olejováním a mazáním (např. železných součástek) izolací materiálu (např. pogumovaním) pokovováním, tj. pokrytím kovu vrstvou jiného kovu, kt. je odolnější vůči korozi (pozinkování, pochromování…)

13 Které materiály to jsou?
Proč ve zdravotnictví je potřeba využívat materiály, které korozi nepodléhají? Které materiály to jsou? ( platina, zlato, titan, nerez ocel, plasty…) Dovedli byste si představit rovnátka či zuby vyrobené ze železa?

14 Shrnutí při korozi dochází k rozrušení povrchu různých materiálů, jedná se o chemickou reakci způsobuje ji vzdušný kyslíku, vlhkost, CO2, soli, kyseliny největší škody způsobuje koroze kovů důležitá je ochrana proti korozi (nátěry, mazání, pokovování…) a nebo využití materiálů, které korozi nepodléhají

15 Použité zdroje Obrázky převzaty: [cit ]


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google