Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD 27.3.2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD 27.3.2014."— Transkript prezentace:

1 Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD

2 1) Koroze, koroze kovů – průběh, rozdělení
2) Ochrana proti korozi pokovováním – přehled – popiš pokovování elektrochemické elektrickým proudem 3) Ochrana proti korozi pomocí barev a laků 4) přehled základních technologii zpracování kovů

3 1) Koroze, koroze kovů – průběh, rozdělení
koroze = znehodnocení materiálu podléháním vlivů okolního prostředí vlivy - chemické nebo fyzikálně-chemické koroze kovů, hornin, stavebních materiálů, plastů, textilií a jiných technických materiálů korozí kovu rozumíme proces nenávratné přeměny kovového materiálu v nekovový materiál, v tak zvanou reakční zplodinu, znamenající nežádoucí trvalou ztrátu kovové hmoty Koroze začíná na povrchu kovu a postupně se rozšiřuje dovnitř materiálu, až se všechen kov rozruší. Některé kovy – např. hliník, zinek, olovo, měď – korodují jen na povrchu, protože vrchní okysličená vrstva chrání spodní vrstvy kovu. Na průběh koroze má vliv prostředí – teplota, vlhkost, kyselost, tlak apod. Podle vzhledu rozdělujeme korozi na: rovnoměrnou - celkovou nerovnoměrnou

4 2) Ochrana proti korozi pokovováním – přehled – popiš pokovování elektrochemické elektrickým proudem
– ponořováním do roztavených kovů – cín, zinek, olovo, kadmium a hliník. - Pokovování difuzí – cementování, nitridování, šerardování, alitování, inchromování. - Pokovování parami kovů – ochranný kov se ve vakuové komoře vysokým zahřátím převede na páry, které se inertním plynem přivádějí na chladný předmět, ne jehož povrchu kondenzují a vytvářejí ochranou vrstvu. - Vylučování kovového povlaku z plynných nebo těkavých sloučenin kovů – křemíkování, chrómsilikování.

5 Pokovování elektrickým proudem – galvanické pokovování:
podstatou je elektrolýza – elektrický rozklad vodných roztoků solí toho kovu, který chceme nanášet. Kov uvolněný rozkladem se vylučuje na katodě, na kterou zavěšujeme předměty, které chceme pokovovat. Kov, kterým pokovujeme, zavěsíme do lázně jako anodu, která se rozpouští. Tohoto způsobu využíváme i ke zlepšení vzhledu předmětu.

6 3) Ochrana proti korozi pomocí barev a laků
k ochraně proti korozi ale i ke zlepšení vzhledu základní nátěr vrchní (krycí) nátěr Podle druhu pojiva rozdělujeme nátěrové hmoty na: olejové barvy a laky asfaltové a dehtové nitrolaky laky z přirozených a umělých pryskyřic Aplikují se natíráním, nebo stříkáním, vysychají na vzduchu, nebo se vypalují.

7 4) přehled základních technologii zpracování kovů, popiš slévárenství
Tváření Svařování Pájení Dělení materiálu Prášková metalurgie Obrábění

8 Slévárenství: Odlévání je způsob výroby polotovarů, popř. výrobků z kovů nebo jiných tavitelných materiálů, při kterém se tavenina vlije, nebo vtlačí do formy, jejíž dutina má tvar a velikost odlitku. Ztuhnutím taveniny ve formě vznikne odlitek – hotový výrobek nebo polotovar, který se dále obrábí. Odléváním se vyrábí předměty složitého tvaru, které by se jinou technologií (kováním, obráběním) vyráběly obtížně. Hmotnost odlitků se pohybuje od několika gramů až po desítky tun. Odlitky mohou být ze šedé litiny, bílé litiny, oceli na odlitky, neželezných kovů, plastů skla apod. podle toho se nazývají i slévárny, např. slévárna šedé litiny, slévárna barevných kovů apod.


Stáhnout ppt "Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD 27.3.2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google