Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Radka Soukupová Agentura pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Prostupné bydlení Martin Šimáček.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Brně Bc. Monika GALKO DiS. Odbor sociální péče MMB Konference „Plánování rozvoje sociálních služeb – dobrá.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
model fungování a praxe
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Společenská odpovědnost ve školství
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
31 Základní typy zdravotnických systémů
Náměty pro činnost Národního fóra
Základní informace o poskytovateli
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Komunitní centrum v přírodní zahradě
Ing. Stanislava Správková
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Radka Soukupová Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády , hotel Step, Malletova 1141, Praha 9

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Obce - základní subjekty veřejné správy Základní úloha subjektů veřejné správy: zajišťování veřejných statků, které souvisejí - s kvalitou života - se soudržností společnosti - s tvorbou lidského kapitálu - se správou infrastruktury (viz Strategie realizace Smart administration v období )

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Obec/komunita - nejpřirozenější pomocník - prostředník mezi ohroženým/vyloučeným člověkem a komunitou - koordinátor veřejných služeb Je přirozenou rolí obcí pomáhat svým občanům v sociálním začlenění.

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Začleňovat nebo nezačleňovat???? společnost jako celek bohatne přibývá chudých a sociálně vyloučených lidí tzv. Gabalovy zprávy (2006, 2015): - nárůst počtu vyloučených osob o polovinu (115 tis), - nárůst počtu SVL na dvojnásobek (606) - nárůst počtu ubytoven (700) - nárůst počtu neromských obyvatel SVL - nárůst počtu seniorů v SVL

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Proč se začleňování nedaří? - existuje mnoho metodik, publikací, příruček, návodů, kursů - existují zdroje (ESIF, státní dotace) Existuje po sociálním začleňování společenská poptávka?

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Politika represe není úspěšná neplatiči → ubytovna pro neplatiče→násilí, záškoláctví → bezpečnostní služba, posílení městské policie → zrušení ubytovny → nárůst bezdomovectví nákup bytů pro rizikové obyvatele mimo obec → uvolnění bytů pro movitější občany → nákup objektu soukromou osobou → vznik ghetta (ubytovny) → příchod „cizích“ obyvatel → problémy zadlužování obyvatel → exekuce → ztráta bydení → propad do chudoby

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Kde a jak začít? poznat potřeba všech obyvatel zapojit do řešení všechny, kdož mají zájem podpora komunitních aktivit pořádání otevřených akcí společná práce na rozvoji obce intenzivní komunikace s občany Sociální soudržnost

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Sociální soudržnost Sociální soudržnost označuje stav sdílené identity, loajality a solidarity ve společnosti. Vyjadřuje schopnost společnosti zajistit dobré odpovídající životní podmínky všem svým členům. Soudržnost nevzniká prostou občanskou, prostorovou či teritoriální příslušností, nýbrž participací na sociálně ekonomické dynamice a správě věcí.

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Sociální soudržnost Pojem společenské soudržnosti v sobě zahrnuje: - aspekt sociálního smíru (nízká míra sociálních konfliktů ve společnosti, nízká míra sociálního vyloučení), - hledisko vzájemnosti a solidarity (spolupráce, participace na zdrojích), - princip rovnováhy ve společnosti (důstojný život pro všechny, rovnost příležitostí dosáhnout zdrojů), - aspekt důvěry (společenské klima)

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Sociální začleňování Proces, který zajišťuje, že osoby sociálně vyloučené nebo sociálním vyloučením ohrožené dosáhnou příležitostí a možností, které jim napomáhají plně se zapojit do ekonomického, sociálního i kulturního života společnosti a žít způsobem, který je ve společnosti považován za běžný. K obecným cílům sociálního začleňování tak patří: - zajištění účasti v zaměstnání a rovného přístupu ke všem zdrojům, právům, zboží a službám; - prevence rizika sociálního vyloučení; - pomoc nejvíce zranitelným; - mobilizace všech relevantních aktérů.

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Aktéři – Kdo mi pomůže veřejná správa (státní správa v přímé a přenesené působnosti, např. Úřad práce ČR, orgány SPOD, probační a mediační služba, regionální a místní samosprávy, policie, Agentura pro sociální začleňování apod.) poskytovatelé veřejných služeb (knihovny, zdravotnická a sociální zařízení, policie, školy, kulturní zařízení apod.) nestátní neziskové organizace (poskytovatelé sociálních či zdravotních služeb, aktivistické organizace, organizace zaměřené na dodržování lidských práv, nadační fondy, místní spolky apod.)

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Aktéři – Kdo mi pomůže? církve a jejich organizace expertní sektor (univerzity, výzkumné ústavy, nezávislí odborníci) zaměstnavatelé (podnikatelé, sociální podnikání, samospráva jako zaměstnavatel) obyvatelé ohrožení sociálním vyloučením / sociálně vyloučené osoby široká veřejnost média

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Jak na to? Principy rovný přístup inkluzivita veřejného prostoru a veřejných služeb (zejména vzdělávání, zaměstnávání, bydlení) mainstreaming prevence rizika sociálního vyloučení participace multidisciplinární spolupráce koordinace udržitelnost win-win přístup

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Jak na to? otevřené veřejné akce včasné rozpoznání rizika včasná pomoc systémová opatření plán sociálního začleňování rozvoj obce

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Komunitní služby Sociální (např. centra denních služeb, chráněné bydlení, nízkoprahová denní centra, sociální poradny, osobní asistence, pečovatelská služba, průvodcovská služba, sociálně aktivizační služby, sociálně terapeutické dílny, apod.) Ostatní (např. stravování pro cizí strávníky ve školách, volnočasové aktivity, mezigenerační vzdělávání, sousedská výpomoc, veřejné rituály, slavnosti obce, zaměstnávání lidí se specifickými potřebami u obce, spolkové aktivity)

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Plán sociálního začleňování Analýza - kvantitativní údaje - příčiny - potřeby Návrh - participace - komunikace - vyjednávání - konkrétní cíle, priority, opatření

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Co budu řešit? podpora přístupu k zaměstnání a jeho udržení, sociální služby, podpora rodiny, podpora rovného přístupu ke vzdělání, podpora bydlení, podpora přístupu ke zdravotní péči, zajištění slušných životních podmínek podpora dalším začleňujícím službám řešení dluhové zátěže prevence kriminality práce s veřejností

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Jak najít zdroje? snazší je peníze získat než je správně využít zapojte vlastního fundraisera podporujte neziskovky podporujte koordinaci a monitoring podporujte svépomocné občanské aktivity Zdroje evropské, státní, krajské, soukromé, nadační

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Podmínky dobré veřejné správy v obci ve vztahu k sociálnímu začleňování - zodpovědnost obce za vlastní obyvatele - úzká spolupráce obce s partnery - intenzivní komunikace s běžnými obyvateli - zapojení ohrožených osob do řešení - vazba mezi strategickým plánem SZ a rozpočtem obce - finanční udržitelnost opatření – dostatečné zdroje - obec jako součást celostátního systému

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Kde se mohu inspirovat? příklady dobré praxe existující příručky, návody, doporučení, metodiky obce a města, která již na soudržnost a začleňování podporují - Vytváření sítí začleňujících obcí - Společné podněty pro kraje a stát - Spolupráce s dalšími sítěmi podporujícími sociální začleňování

Konference „Sociální začleňování pro obce a kraje“ Metodika pro vytvoření Strategie sociálního začleňování na místní úrovni Nebojte se sociálního začleňování! Děkuji za pozornost. Radka Soukupová, Martin Navrátil, Karel Novák oddělení lokálních koncepcí a sociálního začleňování Agentura pro sociální začleňování tel: ,