Výpočet finanční mezery pro projekty vytvářející příjmy čl. 55 nařízení Rady 1083/2006 Workshop OPD „Synergie mezi OPD a ROP ve vztahu k plánované výstavbě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Finanční řízení podniku
Klasifikace investic v podniku
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Nauka o podniku Investice.
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 13. výzva IROP INDIVIDUÁLNÍ OVĚŘENÍ POTŘEB FINANCOVÁNÍ Praha.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
11 Problematika projektů vytvářející příjmy dle čl. 55 obecného nařízení.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
MS2014+ Modul CBA Ekonomika projektu
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
UDRŽITELNOST PROJEKTU DLE ŘÍDÍCÍ DOKUMENTACE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Hospodaření nepodnikateských organizací 2008 (Analýza) 1 Analýza hospodaření.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
1 Projekty vytvářející příjmy.  Projekty zakládající veřejnou podporu  Projekty nezakládající veřejnou podporu = projekty vytvářející příjmy = projekty.
Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko, Úřad Regionální rady Dopravní infrastruktura v ROP Datum: Místo: Prezentuje: Praha Jiří.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Zpracování CBA v MS2014+ Ing. Petr Halámek, Ph.D..
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Náklady a Výnosy.
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
Financování silnic II. a III. třídy
Transkript prezentace:

Výpočet finanční mezery pro projekty vytvářející příjmy čl. 55 nařízení Rady 1083/2006 Workshop OPD „Synergie mezi OPD a ROP ve vztahu k plánované výstavbě dopravní infrastruktury spolufinancované z fondů EU Praha 12. května 2008 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské náměstí 6, Praha 1

1. teoretická část Základní pojmy

Veřejná podpora nebo čl. 55 nařízení Rady 1083/2006 Zakládá projekt veřejnou podporu? ANO Postupuje se dle pravidel „Veřejné podpory“ čl.87, odst. 1 smlouvy o založení ES NE „Projekt vytvářející příjmy“ dle čl. 55 nařízení Rady 1083/2006

Článek 55 nařízení Rady 1083/2006 Účel využití: Umožňuje navrhnout intervenci fondů tak, že se řádně zohlední běžně očekávaná ziskovost, nedojde k nadměrnému financování a dojde k zajištění, že projekty budou mít dostatek zdrojů na realizaci. Stanovuje, že výnosy snižují investiční náklady, jež mohou být považovány za ZV.

Působnost článku 55 Čl.55 se vztahuje na projekty: odst. 1 a 2 zahrnující investici do infrastruktury, za jejíž používání se účtují poplatky hrazené přímo uživateli, nebo zahrnující prodej nebo pronájem pozemků, staveb, výrobků, atd. nebo jiné poskytování služeb za úplatu

Článek 55 se nevztahuje: na projekty nevytvářející příjmy (např: silnice bez mýtného) na projekty, které vytvářejí jen úspory (zateplování veřejných budov) na projekty, které poskytují službu bez úplaty (výtopna pro veřejnou budovu) na projekty podléhajícím pravidlům o veřejné podpoře

Způsobilé výdaje a výše příspěvku Základem pro výpočet výše příspěvku z fondů (absolutní míra podpory) je výše způsobilých výdajů projektu, které jsou kryty z veřejných zdrojů V ČR je podpora EU odvozována ze způsobilých veřejných výdajů, tzn. pro výpočet procentuální míry podpory z prostředků EU musí být zbylá část způsobilých výdajů projektu (100%) kryta z veřejných zdrojů

Definice vybraných pojmů I. Celkové (investiční) náklady kapitálové náklady (investičního i neinvestičního charakteru v souladu s vyhláškou 323/2002 Sb., o rozpočtové skladbě) určené na realizaci/výstavbu projektu

Definice vybraných pojmů II. Způsobilé výdaje výdaje projektů, které mohou být spolufinancovány ze strukturálních fondů, tj. ty, které jsou v souladu s příslušnými předpisy EU a ČR a odpovídají zaměření operačních programů. - u projektů vytvářející příjmy (dle článku 55 odst. 2- FM): ZV nepřevýší současnou hodnotu celkových (investičních) nákladů po odečtení současné hodnoty čistých výnosů během referenčního období

Definice vybraných pojmů III. Diskontní úroková sazba sazba, prostřednictvím které jsou budoucí hodnoty diskontovány k současnému okamžiku, sazba doporučená Evropskou komisí (nezaměňovat s aktuální diskontní sazbou vyhlášenou ČNB)

Definice vybraných pojmů IV. Provozní náklady náklady (investičního i neinvestičního charakteru v souladu s vyhláškou 323/2002 Sb. o rozpočtové skladbě) na provoz celé investice (projektu) včetně nákladů na běžnou a mimořádnou údržbu („Pracovní dokument č. 4“ nezahrnuje do provozních nákladů odpisy, jak je zná ČR. Též nezahrnuje kapitálové náklady- investičního i neinvestičního charakteru, ty patří do celkových nákladů!)

Definice vybraných pojmů V. Zůstatková hodnota se zohlední, pokud je skutečná hospodářská (provozní) životnost projektu delší než uvažované referenční období. Vypočítá se jako současná hodnota očekávaných čistých peněžních toků (očekávané příjmy z projektu snížené o provozní náklady) během let hospodářské životnosti, které přesahují referenční období. - nelze ji určit na základě údajů vedených v účetnictví - určí ji specialista v oboru financí

„ Referenční období“ období, které je stanoveno v analýze nákladů a přínosů (období, které je vhodné z hlediska hospodářské životnosti a které je dostatečně dlouhé, aby zahrnovalo dlouhé dopady- období dle „Pracovního dokumentu č.4“ slouží pro výpočet finanční mezery Pozn: nezaměňovat s dobou monitorování projektu a vracením případných příjmů v budoucnu

Referenční období dle jednotlivých odvětví odvětví:refer. časový horizont: Energetika15 – 25 Voda a životní prostředí30 Železnice30 Přístavy a letiště25 Silnice25 – 30 Průmysl10 Další služby15

Finanční mezera- čl. 55(2) se používá pro výpočet zohlednění čistých příjmů a vyjadřuje část investičních nákladů, jež nemůže být financována samotným projektem a musí být proto financována formou grantů pokud ne všechny investiční náklady jsou způsobilé pro spolufinancování, čisté výnosy musí být alokovány na poměrném základě na způsobilou i nezpůsobilou část investičních nákladů (viz číselný příklad) účel: 1) zajištění a ověření, že projekty budou mít dostatek zdrojů na realizaci 2) zajištění a ověření, že nebudou nadměrně financovány

Projekty do 200 tis. euro U projektů malého rozsahu do 200 tis. euro (celkové náklady nepřesahují 200 tis. euro) ŘO může v souladu s „Pracovním dokumentem č. 4“ stanovit zjednodušený postup výpočtu pro příslušný resortní nebo regionální program. Takový postup musí být uveden v programové dokumentaci a aplikován vůči všem příjemcům stejně.

2. praktická část Výpočet a číselný příklad

Projekty vytvářející příjmy, které lze případně nelze odhadnout předem Příjmy lze odhadnout předem: čl. 55 (2b) - provede se kompletní výpočet dle „Pracovního dokumentu č. 4“ pomocí „finanční mezery“ - vždy je lepší příjmy odhadnout předem! Příjmy nelze odhadnout předem: čl. 55 (3) - odečtou se příjmy vytvořené do 5 let od ukončení operace od výdajů vykázaných Komisi - odpočet provede CERTIFIKAČNÍ ORGÁN, protože délka trvání referenčního období bude obvykle delší než délka trvání operačního programu, nejpozději při závěrečném ukončení operačního programu - těchto projektů se netýká výpočet finanční mezery Pozn: Předávání projektů a postup odpočtu stanoví NOK MMR ve spolupráci s PCO na MF

Vzorce + postup pro výpočet výše dotace (jestliže příjmy lze odhadnout předem)

Údaje (hodnoty) nutné pro výpočet Míra dotace z fondů EU -CRpa Diskontní úroková sazba -r Celkové výdaje (náklady) -IC Způsobilé výdaje-EC Referenční období- n Provozní náklady- OC Očekávané příjmy(výnosy)- ER Zůstatková hodnota- RV

Projekt - výstavba sportovního areálu pro účely výpočtu je uvažována maximální míra dotace na úrovni 85% (CRpa) předpokládá se 5% diskontní úroková sazba (r) a referenční období (n) 10 let

Projekt má tuto strukturu peněžních toků Celkové výdaje(IC) = Způsobilé výdaje (EC) = Provozní náklady (OC) = Očekávané příjmy (ER) =

1) Výpočet diskontovaných hodnot Diskontované hodnoty = současná hodnota Σ n i=1 IC (ER, OC) * { 1/(1+r) i } DIC (diskontované výdaje) Σ n i= * { 1/(1+0,05) i } DIC = DER (diskontovaný příjem) Σ n i= * { 1/(1+0,05) i } DER = DOC (diskontované provozní náklady) Σ n i= * { 1/(1+0,05) i } DOC = DNR ( diskontovaný čistý příjem = diskontované čisté cash flow) = DER – DOC + RV (dis. zůstatková hodnota) = – =

2) Výpočet finanční mezery- dle „Pracovního dokumentu č. 4“ ZV nesmí přesáhnout rozdíl mezi současnými investičními náklady projektu a současnými čistými výnosy tj. FINANČNÍ MEZERU (FG) a) nejprve určíme způsobilé výdaje (EE) podle čl. 55 odst. 2: EE = DIC – DNR – = b) poté se míra ve financování se zjistí: R = EE / DIC / = 0,83 = 83%

3) Výpočet hodnoty, na kterou se bude vztahovat míra podpory Neboli přepočtená hodnota způsobilých výdajů, na kterou se bude aplikovat příslušná míra podpory DA = EC * R * 0,83 = DA - částka, na kterou se vztahuje míra spolufinancování, tj. způsobilé výdaje kryté finanční mezerou EC - způsobilé výdaje R - míra mezery ve financování

4) Výpočet výše dotace dotace EU = DA * CR pa = * 0,85 = = modifikovaný základ pro výpočet podpory, tj. způsobilé výdaje připadající na finanční mezeru * maximální míra spolufinancování ze SF CR pa - je maximální míra spolufinancování z fondů EU (85%)

Refundace do EU na základě mimořádně vzniklých výnosů - čl. 55 (4) dle výkladu COCOF Pokud nebyl výnos vzat v úvahu předem nebo vzniknou rozpory mezi výnosy odhadovanými předem a výnosy, jež budou nakonec realizovány. Jestliže se výnos liší méně než +10%, nebude provedena žádná refundace (pozn: navrženo COCOF). Úměrná příspěvku z fondů EU. = rozdílu mezi grantem vypočteným předem a grantem vypočteným na základě monitorovaných výnosů Musí vycházet z výsledků monitoringu výnosů, který je prováděn nejdéle 3 roky po závěrečném ukončení programu. Zjištěný výnos je refundován do rámcového rozpočtu EU. Za účelem realizace refundace musí ŘO ve spolupráci s PCO MF stanovit systém monitoringu výnosů po dobu 3 let po závěrečném ukončení programu.

Závěr: Uvedené vzorce vychází z čl. 55 nařízení Rady č. 1083/2006 a „Pracovního dokumentu č. 4“. Nesmí být aplikovány na projekty podléhajícím pravidlům o veřejné podpoře ve všech formách (čl. 87 Smlouvy o založení ES). Podpora „de minimis“ je součástí veřejné podpory- neaplikuje se čl. 55 (stanovisko ÚOHS březen 2008). Pro projekty, jejichž celkové náklady nepřesahují euro, mohou řídící orgány stanovit úměrné postupy pro výpočet a monitorování těchto příjmů (referenční období do 5 let). Vždy je lepší i s větší nepřesností odhadnout příjmy předem, jinak by mohla nastat situace, kdy se bude muset vracet velká část finančních prostředků. Nezapomenout v „Rozhodnutí (smlouvě) o poskytování dotací“ uvést povinnosti vyplývající pro příjemce z čl. 55.

Děkuji za pozornost

Kontakty: Ing. Stanislav Cysař- VŘ sekce finanční Ing. Adéla Frýdová - zpracovatel tel: Ing. Pavel Novák- zpracovatel tel: