Zkvalitňování sociálních služeb na Hodonínsku podporou vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Lidský faktor v dopravě!
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Inspekce kvality sociálních služeb
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Kariérové poradenství v Tranzitním programu pro neslyšící APPN, o.s. Projekt Tranzitní program pro neslyšící je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Koncepce ošetřovatelství
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Plán vzdělávacích aktivit
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Assessment centrum.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Klíčové aktivity projektu
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Zkvalitňování sociálních služeb na Hodonínsku podporou vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Město Hodonín získalo v roce 2009 dotaci na projekt „Zkvalitňování sociálních služeb na Hodonínsku podporou vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb“ v rámci opatření 3.1 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost financovaného ze státního rozpočtu ČR a Evropského sociálního fondu v celkové výši Kč

Cílem projektu je zabezpečit pro poskytovatele sociálních služeb v ORP Hodonín akreditované vzdělávací kurzy, které budou zaměřeny na zlepšování přístupu pracovníků k uživatelům sociálních služeb, ale i k sobě navzájem. Prostřednictvím zvyšováním profesní, ale i osobní kvalifikace by mělo dojít i ke zkvalitnění registrovaných sociálních služeb na Hodonínsku. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Příprava projektu Aktivity projektu, cíl projektu vycházel z potřeb poskytovatelů soc. služeb, které byly zkoumány v rámci KPSS v roce Byly zjištěny požadavky poskytovatelů na vzdělávání a přibližně stanoveny tématické náplně vzdělávacích bloků. Následně byl uskutečněn průzkum akreditovaných vzdělávacích kurzů, nabídek vzdělávacích organizací a předběžná kalkulace. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Příprava projektu Byla zpracována žádost a podána na MPSV. Po schválení dotace byl sestaven realizační tým (zástupci poskytovatelů soc. služeb) a uskutečněno výběrové řízení na dodavatele vzdělávacích kurzů. Bylo osloveno 19 akreditovaných vzdělávacích organizací, nabídky dodalo 10 z nich. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Příprava projektu Hodnotící komise vybrala 3 vzdělávací agentury k zabezpečení 10 akreditovaných vzděl. kurzů. Sdružení podané ruce – I.E.S. – Týmová soudržnost a výkonnost, vztahy na pracovišti Slezská univerzita v Opavě – Základní metody práce s klientem, Komunikace s klientem, Prevence vyhoření Caritas – VOŠS Olomouc – Management a řízení v soc. službách, Zajišťování kvality v sociálních službách, Práva a povinnosti uživatelů soc. služeb, Individuální plánování, Jednání a komunikace s problémovými klienty, Zvládání agrese TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Rozpočet projektu Druh výdajeCelkem Kč Osobní náklady, supervize ,- Notebook (2ks) + příslušenství50.538,- Dataprojektor18.947,- Multifunkční zařízení (tiskárna, fax, kopírka)6.405,- Projekční plátno2.918,- Digitální kamera + příslušenství13.874,- Flipchart2.380,- Mobilní telefon (2ks) + příslušenství10.498,- Software (2 ks)20.098,- Nákup služeb – vzdělávací kurzy ,- Stravné18.663,- Nepřímé náklady – provoz, publicita, občerstvení, materiál67.354,- Celkové náklady projektu ,- TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Realizace projektu 1. Etapa ( – ) - zakoupení technického vybavení, setkávání realizačního týmu, zajištění propagačních materiálů, realizace 1.části vzdělávacích kurzů II. Etapa ( – ) - vyhodnocení I. části projektu, realizace II. části vzdělávacích projektů, zhodnocení celého projektu, zhotovování monitorovacích zpráv TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

I. část projektu Vzdělávací kurzy: - Týmová práce a supervize - Základy managementu a strat. řízení - Individuální plánování soc. služeb - Zajišťování kvality soc. služeb - Základní metody soc. práce - Komunikace s klientem TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Týmová práce a supervize - 2 běhy dvoudenního kurzu - Lektor: Mgr. Kateřina Jičínská - Proškoleno osob: 29 od 8 poskytovatelů - Náplň kurzu: - Syndrom vyhoření – jak mu předcházet (individuální přístup), prevence syndromu vyhoření na úrovni organizace, popis potřeb pracovníků v soc. službách a volba dobrého přístupu, definice týmového přístupu, popis práce v týmu, definice supervize, cíle supervize, popis funkcí supervize, přiblížení forem supervize, popis metod užívaných při supervizi, praktická cvičení a úkoly TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Základy managementu a strategického řízení - 1 běh dvoudenního kurzu - Lektoři: PhDr. Ivo Gabrhelík, CSc., Mgr. Jana Paloušková - Proškoleno osob: 21 od 9 poskytovatelů - Náplň kurzu: - manažerské a osobnostní předpoklady, styly orientace, vlastnosti osobnosti, vymezení jednotlivých stylů vedení, motivace k výkonu a potřeby, hodnocení pracovníků, znaky a pravidla hodnotícího pohovoru, rysy úspěšných vedoucích, přínosy týmové práce, popis týmové práce, příklady a cvičení, popis špatných příkladů TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Individuální plánování soc. služeb - 3 běhy jednodenního kurzu - Lektor: PaedDr. Petr Matuška, PhD. - Proškoleno osob: 66 od 9 poskytovatelů - Náplň kurzu: - význam, právní úprava, podstata a principy IPSS, zásady při IPSS, provázanost poslání zařízení, osobních cílů a individuálních plánů uživatelů, možnosti plánování služby pro komunikující i nekomunikující uživatele, návod, jak identifikovat potřeby, osobní cíle, seznámení se strukturou individuálního plánu, požadavky na klíčového pracovníka. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Zajišťování kvality v soc. službách - Jeden běh jednodenního kurzu - Lektor: Mgr. Martin Bednář, PhD. - Proškoleno osob: 24 od 10 poskytovatelů - Náplň kurzu: - vývoj sociální péče, specifika ústavní péče, změny v systému sociálních služeb, pojem kvalita a jeho zjišťování, sebehodnocení, kvalita v soc. službách, standardy kvality soc. služeb – vývoj, definice, členění, praktické cvičení a úkoly. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Uplatnění základních metod soc. práce v praxi - 2 běhy jednodenního kurzu - Lektor: Mgr. Monika Chrenková - Proškoleno osob: 41 od 9 poskytovatelů - Náplň kurzu: - role sociálního pracovníka, osobnostní a profesní předpoklady pro výkon této profese, metody sociální práce – soc. práce s jednotlivcem, se skupinou, s komunitou, komunitní plánování, strategické plánování. Poptávka a nabídka sociální práce – sociální služby, dohoda v sociální práci – smlouva o poskytnutní služby, náležitosti, etapy sociální práce, soc. anamnéza, intervence. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Komunikace s klientem - 3 běhy jednodenního kurzu - Lektor: PhDr. Nora Gavendová - Proškoleno osob: 62 od 9 poskytovatelů - Náplň kurzu: - význam a druhy komunikace, asertivita a asertivní komunikace, aktivní naslouchání, vyjadřování kritiky, neefektivní komunikace a bariéry v komunikaci, specifika komunikace s dětmi, komunikace se seniory, komunikace s klienty vyžadujícími psychosociální pomoc. Praktická část: nácvik empatického rozhovoru ve skupinách, nácvik asertivních technik. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

II. část projektu - Jak klienty správně odhadnout a přesvědčit - Řízení konfliktů s klientem - Prevence syndromu vyhoření - Práva uživatelů sociálních služeb a jejich ochrana TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Jak klienty správně odhadnout a přesvědčit - 3 běhy jednodenního kurzu - Lektoři: PhDr. Ivo Gabrhelík, CSc., Mgr. Jana Paloušková - Proškoleno osob: 90 od 9 poskytovatelů - Náplň kurzu: usnadnění kontaktu s klienty či pacienty, orientace v různých způsobech komunikace a v základní typologii osob. Schopnost správné argumentace, předcházení nedorozumění, nácvik reakcí na tradiční i netradiční námitky. Posílení schopnosti prezentovat sebe sama jako představitele organizace. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Řízení konfliktů s klientem - 3 běhy jednodenního kurzu - Lektor: Mgr. Milena Rosová - Proškoleno osob: 60 od 10 poskytovatelů - Náplň kurzu: Praktický výcvik řízení komunikace při konfliktu s klienty. Seznámení se strategiemi předcházení konfliktům, s jejich přerámcováním a řešením. Zaměření na strategie průlomového jednání, obranu proti nátlakovému jednání, zvládání tzv. psychologických her. Učí hledat zájmy všech stran a volit vhodné strategie řešení konfliktu (důraz na kooperativní strategie) TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Prevence syndromu vyhoření - 3 běhy jednodenního kurzu - Lektor: Mgr. Věra Holubová - Proškoleno osob: 78 od 9 poskytovatelů - Náplň kurzu: Definice syndromu vyhoření a příčiny jeho vzniku u pracovníků v pomáhajících profesích, vývoj syndromu vyhoření; projevy a obraz syndromu vyhoření; Postoj k zátěžovým situacím, metody ochrany před vyhořením, prevence syndromu vyhoření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Práva uživatelů soc. služeb a jejich ochrana - 2 běhy jednodenního kurzu - Lektor: PaedDr. Petr Matuška, PhD. - Proškoleno osob: - Náplň kurzu: porozumění významu ochrany práv uživatelů sociálních služeb jako nástroje garantujícího jejich kvalitu. Identifikace potenciálních zdrojů porušení práv uživatelů a vytvoření funkčních pravidel zamezujících jejich porušování. Rozpoznání potenciálních oblastí střetů zájmů zařízení či jeho pracovníků se zájmy uživatelů, jakož i možností jejich předcházení. Osvojení metodického a organizačního postupu naplňování standardu v zařízení. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Shrnutí informací - V rámci projektu bylo proškoleno celkem 199 osob, z toho 180 žen a 19 mužů. - Celkový počet vydaných certifikátů (počet účastí) je 504 kusů. TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.

Shrnutí informací Přehled účastí za jednotlivé poskytovatele: S-centrum94Centrum pro rodinu46 Domov na Jarošce88Oblastní charita41 Zelený dům Pohody66Psychocentrum Domeček36 DPS Bažantnice58Linka důvěry15 PS Homedica52Nemocnice T.G.M.8 TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR.