Mgr. Michal Oblouk. každý člověk v životě zastává mnoho různých rolí = SOCIÁLNÍ ROLE (obvyklý způsob chování lidí v určité sociální pozici) rozlišujeme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Mgr. Michal Oblouk. každý člověk v životě zastává mnoho různých rolí = SOCIÁLNÍ ROLE (obvyklý způsob jednání lidí v určité sociální pozici) někdy se role,
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Krize v životě člověka člověk v obtížných životních situacích obtížné životní situace z psychologického hlediska.
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
PSYCHICKÉ JEVY.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
OSOBNOST.
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Konflikt sociálních rolí
Náročné životní situace, konflikty
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Rozdíly mezi osobnostmi
Sdělování nepříznivých informací.
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zvládnu i náročné životní situace I.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Sociální role Petr Machala.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Specifické metody SP LS 2014
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Seminář Trauma.
Tržní prostředí.
Problémový žák Biologie a chemie se zaměřením na vzdělávání
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Řízení a plánování kariéry
Krize v rodině U3V Mgr. Michaela Vaško.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
STRES. POJEM STRES anglicky stress = napětí, zátěž, tlak, tíha, namáhání stav nadměrného zatížení či ohrožení reakce organismu na fyzickou nebo psychickou.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
MOTIVACE.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Stres a jeho zvládání.
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Oblouk

každý člověk v životě zastává mnoho různých rolí = SOCIÁLNÍ ROLE (obvyklý způsob chování lidí v určité sociální pozici) rozlišujeme 3 základní přístupy jedince k sociální roli: ztotožnění, odstup a odmítnutí základní role: nadřízené (otec, učitel, doktor), podřízené (žák, pacient), souřadné (kolega, spolužák, spolupracovník) někdy se role, ve kterých se člověk ocitá, dostávají do konfliktu spokojený lidský život stojí na dvou nohách: rodině a práci ke šťastnému životu je nezbytné, abychom žili v takové společnosti, v níž je respektována lidská důstojnost, svoboda, práva a bezpečnost občanů stránky lidského života: a)pracovní život b)občanský život c)rodinný život d)citový život

zásadně ovlivňují náš život, usilujeme o ně dlouhodobě, vytrvale a na základě zodpovědného rozhodnutí – pro naše rozhodování mají velký význam zkušenosti musíme dobře odhadnout, aby nebyly příliš snadné nebo nezvladatelné, měly by odpovídat našim možnostem a vyhovovat našim potřebám předpokladem k dosažení cíle je plánování (volba jednotlivých kroků) každý člověk má určité ŽIVOTNÍ ASPIRACE (kvalita a úroveň cílů, které si člověk vytyčuje a o jejichž uskutečnění usiluje) ŽIVOTNÍ AMBICE = úsilí vyniknout a dosáhnout životních cílů

když si stanovujeme životní cíle, měli bychom dodržet tyto zásady : 1)posoudit, jaké máme objektivní možnosti k dosažení cílů 2)kriticky zvážit subjektivní předpoklady k dosažení cílů 3)nestavět si nereálné cíle – „vzdušné zámky“ – ale přesto cíle dostatečně velké

i přes veškerou snahu zachovat všechna pravidla se někdy může stát, že zažijeme neúspěchy, pokud je jich více = KRIZE neúspěchy a krize mohou být způsobeny různými příčinami: a)sociální a majetkové – okradení, ztráta zaměstnání, oběť živelné pohromy,… b)zdravotní – těžká, chronická nebo nevyléčitelná nemoc, úraz,… c)osobní – ztráta blízké osoby, konflikty s lidmi, nevěra, drogy, gamblerství, alkoholismus, workoholismus,… d)jiné – neúspěchy ve škole či v zaměstnání, problémy s bydlením,… je velmi důležité, abychom i při velkém životním neúspěchu neztratili ze zřetele smysl svého života

= zlom, který znenadání v průběhu dosavadního běžného života člověka nastal = stav emočního rozrušení, který je doprovázen pocity úzkosti, deprese, hněvu a zmatku -příčiny: 1.vnější – ztráta objektu, volba, změna 2.vnitřní – nutnost adaptace a změny, náhradní opatření -fáze krize: 1.fáze popření - odmítáme danou skutečnost, člověk je často v šoku, ze začátku je bez emocí, nereaguje, může i souhlasit s léčbou a později o tom nic neví 2.fáze protestu - v člověku se probouzí vzdor vůči osudu, může se vinit, že za svoji nemoc může on sám, mívá pocit zoufalství a bezmoci, obvykle se projevuje protestem až hněvem 3.fáze bilancování - člověk přemítá o svém dosavadním životě a snaží se najít hodnotné věci v něm 4.fáze reorganizace - člověk se smiřuje se svým omezením, smrtí, nemocí a nachází nový pohled na smysl života

1.ZJEVNÁ (nevěra, rozpad vztahu, nemoc) 2.LATENTNÍ (člověk si ji neuvědomuje, nechce nebo nemůže si ji připustit) 3.AKUTNÍ (reakce na traumatické životní události) 4.CHRONICKÁ (vzniká špatnou sociální situací, nedostatečným řešením akutních krizí a souvisí i s mezilidskými vztahy) 5.SITUAČNÍ (spouštěna nepředvídatelným stresem způsobeným především vnějšími spouštěči krize jako je změna, volba, ztráta či hrozba ztráty) 6.TRANZITORNÍ (způsobena očekávanými změnami - puberta, klimakterium, krize středního věku) 7.PRAMENÍCÍ Z NÁHLÉHO TRAUMATIZUJÍCÍHO STRESU (znásilnění, náhlé úmrtí blízké osoby, přírodní katastrofy) 8.PRAMENÍCÍ Z NEODKLADNÝCH KRIZOVÝCH STAVŮ (sebevražedné chování, nekontrolovatelná zlost a agrese, alkoholové či drogové intoxikace, panická úzkost)

patří k nejdůležitějším úkolům období dospívání – volba musí být zodpovědná člověk ve vztahu k povolání prochází během života několika etapami: fantazie – zájem – schopnosti – ohledávání – zkoušení – specializace – zpomalení pro správnou volbu povolání musíme reálně ohodnotit své schopnosti a předpoklady a snažit se získat co nejpřesnější informace o tom, co jsme si vybrali pro výkon každého povolání jsou nutné určité tělesné a duševní předpoklady, musíme brát v úvahu naše vlastnosti, schopnosti, zájmy, znalosti, dovednosti, životní cíle a ideály, možnosti rodiny, místo školy, pro jakou profesi se najde dobré uplatnění a jaká profese umožní dobré finanční ohodnocení

podnikova-stipendia podnikova-stipendia jejich-dva-da-ti-bavit.html jejich-dva-da-ti-bavit.html /ekonomika.aspx?c=A080102_885879_ekonomika_spi /ekonomika.aspx?c=A080102_885879_ekonomika_spi problemy-1y4-/viteze.aspx?c=A080605_215756_viteze_jjj problemy-1y4-/viteze.aspx?c=A080605_215756_viteze_jjj kursu_81242.html kursu_81242.html