8/9/12 Možnosti budování nových „přehrad“ PŘEHRADY A POVODNĚ – MOŽNOSTI REGULACE? Senát Parlamentu České republiky, 29. října 2013 Jaroslav Beneš Povodí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
Advertisements

1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
RNDr. Milan Hladík, PhD., Ing. Jan Cihlář
Organizace ochrany přírody v ČR
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Eva Měráková, Lenka Jandová
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území České republiky
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Vodní nádrže.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Plány dílčích povodí v Plzeňském kraji
Plány pro zvládání povodňových rizik
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Vodstvo České republiky
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_09 Název materiáluVodstvo.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Společenské konsekvence výstavby přehrad v povodí Odry Mgr. Lukáš Kala, Ph.D. a Mgr. Tomáš Chabada – Katedra environmentálních studií FSS MU 1.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
8/9/12 Ing. Martin Keprta Povodí Vltavy, státní podnik PŘÍPRAVA REALIZACE MALÝCH VODNÍCH NÁDRŽÍ NA RAKOVNICKU.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Vodohospodářské aktuality
Protipovodňová opatření na Frýdlantsku -
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Digitální učební materiál
Nabídka témat referátu – modul Řízení povodní
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Závaznost – od (ode dne násl. Zveřejnění)
Jezera, bažiny a vodní nádrže
OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ Jiří Novák, Petra Oppeltová
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
ÚSTAV VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY
Přehled velkých vodních elektráren
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Transkript prezentace:

8/9/12 Možnosti budování nových „přehrad“ PŘEHRADY A POVODNĚ – MOŽNOSTI REGULACE? Senát Parlamentu České republiky, 29. října 2013 Jaroslav Beneš Povodí Vltavy, státní podnik

8/9/12 Pojem „přehrada“ Termín přehrada zahrnuje vodní zákon v § 55 mezi vodní díla – stavby, které slouží ke vzdouvání a zadržování vody, umělému usměrňování odtokového režimu povrchových vod, k ochraně a užívání vod, ochraně před škodlivými účinky vod, k úpravě vodních poměrů nebo k jiným účelům. Pojem přehrada je obecně srozumitelný, ale obvykle je chápán ve dvou rovinách:  přehrada jako hráz, která přehrazuje říční údolí a vytváří přehradní nádrž,  přehrada jako vodní nádrž, tvořená přehradní hrází a okolním terénem, což je metonymické rozšíření předchozího výrazu (Wikipedie). Přehradám se v ČR věnuje zejména Český přehradní výbor (ČPV, který ČR reprezentuje v Mezinárodní přehradní komisi (ICOLD). ČPV eviduje v ČR celkem 124 přehrad – hrází registrovaných ICOLD a dále dalších 19 přehrad, které v ICOLD registrovány nejsou.

8/9/12 Klasická přehrada – vodní dílo Orlík

8/9/12 Přehrady Štěchovice a Homole

8/9/12 Historie výstavby přehrad V registru ICOLD figurují přehrady mnoha typů. Dá se konstatovat, že každá historická etapa je charakteristická výstavbou určitého typu přehrad, resp. přehrad sloužících určitému převažujícímu účelu podle následujícího přehledu:  Rybníky – od počátku písemných záznamů – vrchol 15. a 16. stol.  Přehrady pro důlní účely – 17. až 19. stol. – Příbramsko, Banská Štiavnica.  Malé protipovodňové přehrady – konec 19. a poč. 20.stol. – např. přehrady v Jizerských a Krušných horách a dále Labská, Bystřička, Les Království, Pařížov, Jevišovice.  Menší přehrady pro energetické účely – 20. a 30. léta 20. stol. – např. Pastviny, Seč, Sedlice (větší – Vranov, Brno).  Velké přehrady pro energetiku a průmysl – 50. a 60. léta 20. stol. – např. Vltavská kaskáda, Těrlicko, Žermanice.  Velké a střední vodárenské přehrady + PVE – 70. a 80. léta 20. stol. – např. Švihov, Římov, Přísečnice, Šance + Dalešice, Dlouhé Stráně.  90. léta 20. stol. – dostavba rozestavěných přehrad a pak už nic ….

8/9/12 Základní koncepce výstavby přehrad Směrný vodohospodářský plán ČSR (1975) (PHP ČR) Generel LAPV Plány oblastí povodí (2009)

Kliknutím lze upravit styl předlohy. 8/9/12 Směrný vodohospodářský plán (SVP) V letech byl zpracován Směrný vodohospodářský plán ČSR (dále jen SVP). Při jeho zpracování bylo zkoumáno více než 500 lokalit pro možnou výstavbu přehrad. Výsledky pak byly shrnuty do Publikace SVP č. 13 „Vodní nádrže“ z roku 1975, který obsahoval seznam územně hájených a evidovaných lokalit pro výstavbu přehrad. Aktualizace tohoto seznamu byla realizována Publikací SVP č. 34 „Vodní nádrže“ z roku 1988, která obsahovala:  210 územně hájených lokalit pro výhledovou výstavbu přehrad, z toho bylo celkem 6 přehrad bylo od té doby dokončeno.  254 dalších evidovaných lokalit vhodných pro realizaci přehrad, avšak územně nehájených. Platnost SVP byla ukončena koncem roku 2009 schválením plánů oblastí povodí pořízených na základě vodního zákona podle Rámcové směrnice o vodách.

8/9/12 Generel (LAPV) Generel území chráněných pro akumulaci povrchových vod (LAPV) byl pořízen po mnohých peripetiích až v září roku Generel LAPV a základní zásady využití těchto území uvádí aktualizovaný seznam 65 lokalit vhodných pro akumulaci povrchových vod - přehrad; 2 kategorie A – dlouhodobé územní hájení (21 lokalit) reakce na klimatickou změnu – schopnost vytvořit či doplnit zdroje pro zásobování pitnou vodou + další funkce, B – přezkum + aktualizace v šestiletém cyklu (44 lokalit) protipovodňová ochrana, odběry vody + nadlepšování průtoků. Podklad pro návrh Politiky územního rozvoje a územně plánovací dokumentace. Základní funkce – akumulace vod s možností využití ke snížení nepříznivých účinků povodní a sucha. Jedno z adaptačních opatření pro případné řešení dopadů klimatické změny.

8/9/12 Lokality pro akumulaci povrchových vod (LAPV)

8/9/12 Generel (LAPV) – hlavní principy sestavení Generel LAPV je zpracován v návaznosti na předchozí dlouhodobé územní hájení výhledových nádrží v SVP. Při výběru lokalit byla zohledněny následující aspekty:  eliminace rizik možné klimatické změny a jejích dopadů na zásobování pitnou vodou, na hydrologický režim a zvýšený výskyt povodní,  vhodnost morfologie a geologie lokality,  předpoklady pro vhodnou jakost akumulované vody,  vhodnost lokality pro víceúčelové využití,  dopady na stávající osídlení, popř. na známé rozvojové aktivity, na zájmy ochrany přírody a krajiny, na kulturní památky a na ložisková území. Do Generelu LAPV nebyly zařazeny lokality, u nichž je územní ochrana zabezpečena prostřednictvím zákona č. 114/1992 Sb. (základní ochranné podmínky zvláště chráněných území v kategorii národní park a národní rezervace) - 6 lokalit 3x KRNAP; NP Šumava; NP Podyjí; NPR Pluhův bor.

8/9/12 Možnosti budování nových přehrad Každá přehrada může zmírnit průběh povodně. Do jaké míry, to záleží jednak na velikosti (intenzitě) povodně a kapacitě dotyčné přehrady. Zásadním způsobem mohou průběh větších povodní (s pravděpodobností výskytu průtoků O 50 až Q 100 ) ovlivnit pouze velké víceúčelové přehrady. Vodárenské přehrady a to i ty velké mají jen omezené možnosti, jak průběh větších povodní ovlivnit. Současný stav a možnosti budování nových velkých přehrad dle generelu LAPV. současný stavGenerel LAPV Horní a stř. Labe --- (Rozkoš)--- VltavaLipno, Orlík, (Slapy)--- Berounka--- (Hracholusky)(Amerika, Strážiště)) Ohře a dol. LabeNechranice(Dvorečky, Chaloupky) OdraSlezská HartaSpálov DyjeDalešice, Nové MlýnyČučice Morava---Hanušovice, Hoštejn

8/9/12 Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Beneš – povodí Vltavy, státní podnik