Psychotické poruchy Jaké konkrétní poruchy lze zařadit mezi psychotické poruchy ? Jaké jsou základní symptomy psychotických poruch ? Co jste slyšeli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Advertisements

AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
- definice, charakteristika, průběh
Pojmenuj domácí zvířata
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Klasifikace duševních poruch
Psychopatologie Jana Petříková. Doporučená studijní literatura  Vágnerová, Marie: Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál ISBN:
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Schizofrenie Jan Decker – 3A.
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
U lékaře Člověk a jeho zdraví. U lékaře Člověk a jeho zdraví.
Další psychotické poruchy
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
ICT VL Evropa 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
Stavba těla živočichů Savci
Základy psychologie – úvod
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
SCHIZOFRENIE.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Neurotické poruchy Co je podle Vás podstatou neurotických poruch ? Jaké symptomy neurotických poruch dokážete popsat ? Které konkrétní neurotické poruchy.
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Sebevražedné jednání V čem vidíte rozdíl mezi sebezabitím a sebevražedným jednáním ? Jaké typy sebevražedného jednání znáte ? Jaké jsou nejčastější příčiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Mentální postižení Co je podle Vás podstatou mentálního postižení? Které syndromy spojené s mentálním postižením znáte ? Setkali jste se již s případem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Poruchy příjmu potravy Jaké jsou podle Vás nejvýznamnější symptomy PPP ? V čem vidíte konkrétní příčiny vzniku těchto poruch ? Setkali jste se ve svém.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ….
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Zákony vývoje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní pojmy speciální pedagogiky
Tomáš Volf, Anna Svobodová
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Psychotické poruchy

Jaké konkrétní poruchy lze zařadit mezi psychotické poruchy ? Jaké jsou základní symptomy psychotických poruch ? Co jste slyšeli o schizofrenii ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou ? Jakou prognózu může mít schizofrenie ?

 Ztráta orientace ve vlastní osobě i v okolním prostředí  Odlišné chápání reality ( i běžných situací)  Jedinec je bez náhledu na vlastní chorobu  Po odeznění choroby může přetrvávat symtomatický zbytek

 Nejvážnější psychotická porucha  Postihuje 0,2 – 1% populace  Důsledek vzájemného působení dědičných dispozic a vnějších podnětů  Poruchy myšlení, vnímání, emotivity a osobnostní integrity  Snížená frustrační tolerance  Vznik nejčastěji mezi 16. – 25.r. života  Neváže se na pohlaví  Úkol : Barevně vyznačené termíny vysvětlete

 Osobnostní integrita – celistvost osobnosti, kdy veškeré psychické i tělesné funkce probíhají v rovnováze  Frustrační tolerance – je to individuální odolnost vůči stresu

 Myšlení – inkoherentní, ulpívavé, chybná orientace v realit ě, neadekvátní zpracování informací, bludy, tachypsychismus  Ř e č – nesouvislá, komolení slov  Vnímání – neadekvátní zpracování informací, halucinace  Afektivita – citová otup ě lost, mo ž nost autismu, emo č ní ambivalence, poruchy aktiva č ní úrovn ě  Úkol : Barevn ě vyzna č ené termíny vysv ě tlete :

 Inkoherentní myšlení – nesouvislé myšlení, jednotlivé myšlenky na sebe nenavazují  Tachypsychismus – zrychlené tempo myšlení  Halucinace – šalebný vjem, o jehož existenci je jedinec přesvědčen, absence skutečného podnětu pro vznik vjemu  Emoční ambivalence – protichůdné emoce ( např. láska – nenávist)

 Přecitlivělost, neschopnost prožívat radost, impulzivita  Emoční otupělost, uzavřenost až izolace  Snížená výkonnost a obtíže v sociálních vztazích  Nástup choroby je plynulý, ale může být i náhlý

 Paranoidní – patologická podezřívavost vůči okolí, paranoidní bludy  Hebefrenní – vznik v období adolescence a rané dospělosti, blokace vytvoření vlastní identity, ozvučené myšlenky, bizardní bludy, zrakové halucinace a nápadnosti v oblékání  Katatonní – podstatou jsou nápadnosti v motorice – produktivní forma ( nepřiměřená aktivita a prudké pohyby), stuporózní forma ( útlum pohybové aktivity, vosková hybnost)  Simplexní – vznik časný a plíživý, pasivita, apatie a autismus  Dětská – vznik před 15.r. života, narušení vývoje identity, poruchy afektivity

 Jana z Arku Obrázek č Úkol : Vyhledejte k této osobnosti více informací a seznamte s nimi ostatní žáky.

 Na internetu vyhledejte kazuistiku vhodnou k danému tématu  Spolu se spolužáky vyhledejte v kazuistice znaky typické pro psychotické poruchy

 Choroba je charakterizována ztrátou orientace ve …… …….. i …… ……….  Jedinec …… na chorobu náhled.  Nejtypičtějšími projevy schizofrenie jsou……… a ……….  V období adolescence a rané dospělosti vzniká ……. schizofrenie.  Nápadnostmi v motorice a to zejména nepřiměřenou aktivitou a prudkými pohyby se projevuje …….. schizofrenie.

 Choroba je charakterizována ztrátou orientace ve vlastní osobě i v okolním prostředí.  Jedinec nemá na chorobu náhled.  Nejtypičtějšími projevy schizofrenie jsou bludy a halucinace.  V období adolescence a rané dospělosti vzniká hebefrenní schizofrenie.  Nápadnostmi v motorice a to zejména nepřiměřenou aktivitou a prudkými pohyby se projevuje katatonní schizofrenie.

Mezinárodní klasifikace nemocí- 10. revize. Duševní poruchy a poruchy chování. Popisy klinických příznaků a diagnostická vodítka.Psychiatrické centrum Bohnice. Vydání 1., ISBN Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Portál Praha. Vydání 2., ISBN Další zdroje : Obrázek č.1 : Joan of Arc. Commons. Wikipedia. Org. [online] [cit ]. Soubor : Joan of arc miniature graded.jpg. Dostupné z www : Dostupné pod licencí public domain

Téma sady: Psychopatologie Vzdělávací oblast: Duševní a behaviorální poruchy Vzdělávací obor: Psychologie Tematický okruh: Psychotické poruchy Anotace: Prezentace se závěrečným kvízem k aktivizaci žáků. Materiál vysvětluje základní pojmy a vymezení ve vztahu k tématu. Autorka: Martina Abiadová Rok vytvoření materiálu: 2012 Název materiálu: Psychotické poruchy Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák chápe vznik a projevy schizofrenie jako základní psychotické poruchy. Rozlišuje jednotlivé psychotické poruchy. Dokáže vyvozovat změny v psychice a chování jedinců s psychotickými poruchami. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: schizofrenie, poruchy myšlení, bludy, halucinace, autismus, základní typy schizofrenie, emoční ambivalence Druh učebního materiálu: prezentace s aktivizací žáka Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: 4. ročník střední odborné školy Typická věková skupina: let

- Základem materiálu je prezentace využitelná jako osnova pro výklad či opakování výukového tématu. - Úvodní tematické otázky slouží k otevření diskuse se žáky. - Součástí prezentace jsou úkoly zaměřené na opakování základních termínů obecné psychopatologie a rozbor kazuistiky, kterou vybraný žák vyhledá za domácí úkol na internetu a následující vyučovací hodinu rozebere dle znaků se spolužáky. - Jedno cvičení je zaměřeno na případ schizofrenie – Jany z Arku, vybraný žák vyhledá více informací k této osobnosti a seznámí s nimi ostatní žáky. - Vzávěrečném cvičení si žáci zopakují základní informace z probíraného tématu. Materiál je možné rozložit dle aktivity studentů do více vyučovacích hodin. Na daný materiál navazuje pracovní list. Materiál nahrazuje učebnici, která není v dostatečné formě dostupná.