Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
Advertisements

Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
Zákon o sociálních službách
OBEZITA.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Koncepce péče o staré občany
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Každému posilování předchází rozcvičení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Nemoc AIDS v Africe.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Bakalářské studium 158 Péče o základní potřeby
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Autor výukového materiálu:
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
TETANUS.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Podvýživa nemocných - příčiny, důsledky a řešení Luboš Sobotka Klinika gerontologická a metabolická Lékařská fakulta UK Hradec Králové.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha,
Definice, základní pojmy
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
DM 2t – epidemie 21.století.
Výživa v chirurgii.
Malnutrice.
Školení kódování podle MKN-10
Hodnoty v péči o seniory
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Transkript prezentace:

Martin Gregora

 Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro stavbu těla nebo jeho správnou funkci. V užším smyslu slova pak hovoříme o stavu, který vzniká jako důsledek nedostatečného příjmu energie, kvalitních bílkovin a dalších živin.

 Podvýživou je ohrožen nejen hubený člověk, ale i člověk na pohled obézní. Nechtěný úbytek hmotnosti např. o 5 % za 3 měsíce již svědčí o riziku podvýživy. Nechtěná ztráta hmotnosti během nemoci je nežádoucí, většinou se totiž jedná o ztrátu svaloviny včetně srdečního a dýchacího svalstva.

 Podvýživa zůstává mnohdy přehlédnuta a nediagnostikována a to může ve svém důsledku vést ke znehodnocení efektu mnohdy i nákladné léčby, nemožnosti účinně rehabilitovat, a díky současnému omezení fyzické aktivity dochází k úbytku svalové hmoty a tělesné zdatnosti. Pacient přestává být soběstačný.

 Důsledkem podvýživy jsou úbytek svalové hmoty, infekční komplikace, zhoršené hojení ran, zhoršení celkového stavu i kvality života, zhoršené využití léků, zvýšená úmrtnost.

 Malnutricí trpí 50 procent seniorů. V případě hospitalizace trpí až 30 procent seniorů dokonce tzv. život ohrožující podvýživou. Většina podvyživených seniorů žije v domácnosti, kde je riziku podvýživy vystaveno až 60% seniorů.

 60 % onkologických pacientů je v riziku podvýživy a 40 % onkologických pacientů je podvyživených již při stanovení diagnózy. Neplánované hubnutí může mít zásadní vliv na úspěšnost léčby a ne nevýznamně ovlivňuje i mortalitu pacientů. Přesto je specializovaná nutriční péče doporučena pouze necelé desetině pacientů.

 V Evropě se podvýživa týká přes 30 milionů občanů a částka na léčbu nemocí z podvýživy se odhaduje na 170 miliard euro. Samotná léčba navyšuje potřebu zdravotní péče jak v nemocnicích (prodloužení doby hospitalizace, výskyt infekčních komplikací), tak v péči ambulantní.

 Odhad nákladů na léčbu nemocí z podvýživy v České republice je přibližně 60 miliard Kč. Tyto prostředky by mohly být dostatečnou prevencí zásadně sníženy. Náklady nutriční péče jsou ve srovnání s farmakoterapií významně nižší a jistě se vyplatí.

 Je nevyhnutelné aby pacient s nádorovým onemocněním trpěl podvýživou,strádal a díky tomu ukrajoval velký díl ze svého života?  O kolik se mohou snížit náklady na léčbu, když je pacient v dobré nutriční kondici ?  Jak je důležitý stav výživy pro prognozu kriticky nemocného pacienta?  Mělo by význam preventivní působení na seniory,jakési nutriční poradenství praktického lékaře?

 Jak rozetnout kruh kdy pacient příjde do nemocnice pro akutní onemocnění, je vyléčen, následeně byť ne v optimálním nutričním stavu propuštěn do domácí rekonvalescence, kde strádá nutričně i pohybově a není schopen se dostat do kondice, v jaké byl předtím než onemocněl a je jen krok od další nemoci a postupné invalidizace.