O CHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_01.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Josef Středula, předseda ČMKOS
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Správa sociálního zabezpečení
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Příčiny a funkce deviací PhDr.Hana Pazlarová, ph.d
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Zdraví 21 (Health 21) – neboli 21 cílů pro 21. století.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Návykové látky Název projektu: OP VK
Charakteristika primární péče
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
Psychologie zdraví.
RIZIKO.
karel oliva Akademie věd ČR
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Ošetřovatelský proces v primární péči
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Správa sociálního zabezpečení
Přehled nejdůležitějších novinek
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
RIZIKO.
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
OSOBNOST.
Organické duševní poruchy
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Život bez střeva , Praha.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Podpora samostatného bydlení
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

O CHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

O TTŮV SLOVNÍK NAUČNÝ, 1908 „ Zdravotnictví, zdravověda (hygiena) jest nauka, která se především obírá studiem nebezpečí a škodlivin, jimiž jednotlivec neb společnost lidská jest ohrožována, dále pak pátrá po prostředcích, aby člověk mohl dospěti co možná dokonalého vývoje svých vlastností tělesných i duševních a aby byl uchráněn před vlivy, jež jsou způsobilé vyvolati onemocnění nebo vůbec přivoditi oslabení jeho funkcionálních schopností. Poměr z. k ostatním vědám lékařským lze jasně vyčísti z rysů právě předeslaných. Kdežto ostatní vědy lékařské usilují nalézti prostředky k léčení nemocí již vypuklých, cíle z. nesou se směrem praeventivním, t. j. pomocí vhodných opatření vybaviti člověka ze zhoubné sféry škodlivin naň doléhajících. Mohutný rozvoj věd lékařských, ke kterému dospělo ve století XIX., vedl k poznání, že jest úlohou méně snadnou, onemocnělé tělo lidské uzdraviti než zdravé tělo před nemocemi uchrániti.“

V EŘEJNÉ ZDRAVÍ Zdravotní stav obyvatelstva a jeho skupin. Je určováno souhrnem přírodních, životních a pracovních podmínek a způsobem života. Ochrana a podpora veřejného zdraví je souhrn činností a opatření k vytváření a ochraně zdravých životních a pracovních podmínek k zabránění šíření infekčních a hromadně se vyskytujících onemocnění k zamezení jiných významných poruch Ochrana a podpora veřejného zdraví zahrnuje také dozor (OOVZ a další orgány státní správy)

Z DRAVÍ Zdraví jako sociální, humánní, individuální a společenská hodnota. Zdravý voják, zdravý dělník, zdravý občan… Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady (WHO, 1948) Model zdraví Zjednodušená představa zdraví zahrnující jeho základní determinanty a charakteristiky Biomedicínský (referenční hodnoty) Celostní, behaviorální, ekologicko- sociální Nemoc: porucha zdraví, obvykle zjistitelná objektivně, bývá vnímána nemocnou osobou a stává se předmětem zdravotnických služeb.

D ETERMINANTY ZDRAVÍ Faktory, které mají vliv na zdraví Individuální charakteristiky a chování (dědičnost, pohlaví, životní styl…) Sociálně-ekonomické (chudoba, sociální vyloučení, rodinná situace, nezaměstnanost, bydlení…) Ukazatele zdraví Nemocnost, úmrtnost Incidence, prevalence

10 HLAVNÍCH PŘÍČIN NEMOCNOSTI ANEBO ÚMRTNOSTI V ZEMÍCH S VYSPĚLOU TRŽNÍ EKONOMICKOU PODLE WHO 1. Ischemická choroba srdeční 2. Unipolární deprese 3. Cévní mozkové nemoci 4. Dopravní úrazy 5. Následky konzumace alkoholu a dalších drog 6. Osteoartróza 7. Nádorové nemoci trávicího ústrojí 8. Nádorové nemoci průdušek a plic 9. Poranění 10. Vrozené vývojové vady

P REVENCE Předcházení nemoci Typy prevence Primární: předcházení expozice determinantám nemocí (chování, prostředí, genetika) Úloha státu (státní dozor nad výrobky, průmyslem …, regulace reklamy) Výchova ke zdraví, změna postojů Sekundární: detekce pre-symptomatických stádií nemocí (screening) Lékař, zdravotnictví Kvalita screeningového testu Terciární: znovunastolení zdraví, pokud již nemoc propukla, redukce komplikací Lékař, zdravotnictví, sociální služby Kvartérní: zmírnění dopadů či vyhnutí se následkům nepotřebných či nadměrných léčebných intervencí

K RITÉRIA PRO PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY Význam nemoci Předmětem by měly být nemoci nebezpečné z hlediska nemocnosti, úmrtnosti nebo kvality života s přihlédnutím k frekvenci výskytu v příslušné věkové skupině Kvalita screeningového testu Vysoká senzitivita i specificita Účinnost preventivního opatření nebo léčebného zásahu Je možné nemoc diagnostikovanou v rámci preventivní prohlídky dostatečně ovlivnit? (obvykle možné u pomalu progredujících onemocnění) Prospěch nebo poškození pacienta? Komplikace samotného vyšetření (hematom po odběru krve), psychické trauma po falešně pozitivním výsledku.

Z DRAVOTNÍ POLITIKA Výraz zájmu a odpovědnosti státu na zdraví lidí. Základní otázky zdravotní politiky Jaké je zdraví lidí? Zdravotní statistiky, demografie (deskripce) Proč je zdraví takové? Analytické studie Co se dá udělat pro zlepšení zdraví? Nepolitická i politická rozhodnutí pro zlepšení zdraví. Zdraví pro všechny v 21. století (Zdraví 21) Zdraví 2020 Navazuje na program Zdraví 21 4 prioritní oblasti v meziresortní spolupráci (MZ, MŽP, MZe aj.): Role občanů; Zdravotní problémy Evropy; Posílení zdravotnických systémů; Odolnost sociálních skupin