Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_01.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_01."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_01 Zdraví a nemoc

2 Definice zdraví Jak je podle tebe definice zdraví? Můžete se radit ve dvojicích a nebo skupinách. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ Zdraví je: - nepřítomnost nemoci. -stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody -fyzický a emoční vztah, který umožňuje jedinci dosáhnout vytoužených hodnot a těšit se z nich, žití plnohodnotného a aktivního života podle představ jedince. - stav nepřítomnosti znaků a příznaků nemoci nebo úrazu (1) A tady máme několik definic z internetu.

3 Opakem zdraví je nemoc, opět můžeme na internetu najít velkou spoustu jejich definic, např.: -stav organismu vznikající působením zevních či vnitřních okolností narušujících jeho správné fungování a rovnováhu. Dochází k poruchám funkce a struktury orgánů vedoucím ke vzniku příznaků nemoci a k dalším důsledkům. -nemoc je souhrn reakcí organismu na poruchu rovnováhy mezi ním a prostředím -nemoc postihuje i okolí nemocného člověka. Objevuje se nutnost péče, dochází ke změnám v životním rytmu rodiny a může dojít i k ekonomickým problémům.

4 Co všechno má vliv na vznik nemoci? Genetické faktory – po předchozích generacím dědíme dispozice ke vzniku chorob. Demografické a zeměpisné vlivy – silně ovlivňují např. délku života populace či odlišnou toleranci k některým civilizačním chorobám. Životní prostředí – znečištění vzduchu, vody a půdy, skryté látky v zemědělských produktech, to vše negativně ovlivňuje naše zdraví. Kulturní a náboženské vlivy – zákazy konzumace určitých potravin, náboženské půsty, obřízka, stravovací návyky ve společnosti atd. I to může ovlivnit naše zdraví. Poznávací schopnosti – osobní přístup k prevenci onemocnění, ochota respektovat informace o vzniku nemocí a určitá omezení, která přináší nemoc, ochota ke spolupráci se zdravotníky a s rodinou atd. Zapomněla jsem a něco?

5 Víš co znamená modře zvýrazněné slovo na minulé stránce? Kdo si nevšiml, bylo to slovo PREVENCE. Prevence (z lat. praevenire = předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet nějakému nežádoucímu jevu, například nemocem, ale i drogovým závislostem, trestné činnosti atd. Nás ale zajímá prevence v oblasti péče o zdraví. Zkus vypsat co nejvíc opatření, která podle tebe do oblasti prevence nemocí patří. _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ Výborně, je vidět, že víte, jak se o své zdraví starat.

6 Vraťme se ale k faktorům ovlivňujícím vznik chorob u člověka. Spoj tvrzení a pojmy ze sloupečků, která k sobě patří. Nejdéle žijící národ. Nejedí maso. Všichni chlapci mají obřízku. Nejí od východu do západu slunce, drží ramadán. Nejtlustší národ. Do velikonoc drží půst. Židé Křesťané Japonci Budhisté Američané Muslimové Měl jsi všechno správně? Výborně!!!

7 Jednou z funkcí státu je péče o zdraví obyvatelstva. Soubor opatření a jim odpovídajících institucí, sloužících k ochraně, upevnění, rozvoji a navrácení zdraví občanů, k prodloužení jejich života a zabezpečení zdravého vývoje nových generací. (2) Co si pod tímto pojmem představit? Hmmmm, tak definice nám asi moc nepomohla. Zkus vypsat konkrétní postupy státu, kterými pečuje o zdraví svých občanů. __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ Nemocnice pro nemocné, staré atd. Kontrola pracovních podmínek Nemocenská Kontrola znečišťování ŽP Bezplatné preventivní prohlídky Hygienické kontroly Bezplatné očkování Kontrola léčiv Platba zdravotního pojištění za děti Kontrola kvality lékařské péče

8 1.Pojetí_zdraví_a_nemoci. In: Wikiskripta [online]. [cit. 2012-08-26]. Dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Pojet%C3%AD_zdrav%C3%AD_a_nemoci. 1.Péče_o_zdraví. In: Vševěd: Encyklopedie v pohybu [online]. [cit. 2012-08-26]. Dostupné z: http://encyklopedie.vseved.cz/p%C3%A9%C4%8De+o+zdrav%C3%AD. Obrázky galerie Klipart. Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Zdraví a nemoc. Je doplněna o interaktivní prvky umožňující snadnější a záživnější zapamatování učiva.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_01."

Podobné prezentace


Reklamy Google