M. SCHNEIDEROVÁ Masarykův onkologický ústav Brno Oddělení radiologie Konference radiologických asistentů, Brno, 9. – 10. 4. 2015 Význam multidisciplinárního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokroky v radioterapii maligních lymfomů MUDr.Kateřina Dědečková Ústav radiační onkologie Nemocnice na Bulovce a 1.LF UK, Praha Proton Therapy Center,
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Pracovní právo. Pohovor
Univerzitní informační systém IV., Svojanov 2005 Financování studií Ing. Tomáš Klein
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Karcinom prostaty – pole svárů urologů a onkologů – od začátku až do konce, je i místo pro urologa ? Michaela Matoušková.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Roboticky asistovaná laparoskopická radikální prostatektomie Současný přínos z hlediska vědeckých důkazů Kde je příčina opakovaných diskusí? Budoucnost.
©Ing. Václav Opatrný. V úvodních hodinách elektrotechniky jsou žáci seznamováni s veličinami, které popisují známý fyzikální svět, získávají představu.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Jsou venkovské školy horší než městské?
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Věcné autority v roce 2016
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Plánování ve školní tělesné výchově
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
RASC Standardy řízení služeb
Školení ve standardu dokumentace
Úloha bodového systému
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Téma 11: Finanční plánování
Základní informace o poskytovateli
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Vykazování postupu nebo stavu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád reprodukce populace logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
Karcinom rekta Bohatá Š.1, Hemmelová B. 2, Nádeníček P. 1
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Hledáme klíč k právům dětí
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Střední škola obchodně technická s. r. o.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Odkrývání obrázků – poznej místa
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

M. SCHNEIDEROVÁ Masarykův onkologický ústav Brno Oddělení radiologie Konference radiologických asistentů, Brno, 9. – Význam multidisciplinárního přístupu v diagnostice a terapii karcinomu prsu (pohled radiodiagnostika).

 Karcinom prsu je považován za heterogenní systémové onemocnění.  Molekulární tkáňová diagnostika (markery) a genomické kódování umožňují rozlišit různé typy karcinomu prsu, které mají odlišnou prognózu a vyžadují odlišnou terapii.  Plán optimální terapie diagnostikovaného karcinomu prsu tak vyžaduje o nemoci komplexní informaci a úzkou spolupráci více medicínckých oborů (diagnostika, patologie, chirurgie, onkologie, radiační onkologie, psychologie), na jejichž podkladě je stanoven individuální plán léčby dané pacientky.

 dnes považován za optimální a základní model onkologické péče.  historie již od konce 70. let ….. dnes stále větší význam.  zakotven i ve strategii a koncepci zdravotnické politiky Evropské unie. (EPAAC – European Partnership for Action Against Cancer)  základní paradigma současné onkologické péče = = posun od „na nemoc-cílený přístup“ k „na pacienta-cílený přístup“. MULTIDISCIPLINÁRNÍ PŘÍSTUP:

 je základním představitelem a výrazem multidisciplinární přístupu.  definován jako základní mechanismus pro zlepšení komplexní lékařské péče a úzké mezioborové spolupráce.  jako mechanismus k uplatňování lékařské péče na základě posledních medicínských poznatků, standardů a doporučení, a zásad „evidence- based-medicine“ (medicína založená na důkazech). MULTIDICLIPLINÁRNÍ TÝM (MDT):

 je tým odborníků různých medicínských oborů  tým zaměřený na určitou diagnózu (karcinom prsu, urologická onkologie, digestivní onkologie, neuro-onkologie...)  členové týmu jsou zkušenými odborníky v dané oblasti onkologie MULTIDICLIPLINÁRNÍ TÝM (MDT):

 základ tvoří klinický onkolog chirurg (onko-chirurg) radiodiagnostik patolog radiační onkolog  dnes i psycholog (psycho-onkolog)  další odborníci podle zaměření daného MDT nebo specifické problematiky (plastický a rekonstrukční chirurg, gastroenterolog, intervenční radiolog, nutriční specialista, paliativní onkolog …) SLOŽENÍ multidisciplinárního týmu

 diskuse o pacientkách prospektivně = hlavní kriterium MDT přístupu.  diskutovat všechny pacientky.  jedna pacientka diskutována vícekrát v průběhu nemoci: 1) před léčbou. 2) po první fázi léčby (operace, adjuv terapie), ke stanovení dalšího postupu. 3) při relapsu nebo komplikaci nemoci (lokální recidiva, meta disseminace, progrese při dané terapii). ZÁSADY / ZPŮSOB JEDNÁNÍ v MDT

VÝZNAM multidisciplinárního týmu (MDT) - 1  členové týmu zkušení odborníci v dané problematice.  závěrečné rozhodnutí (konsensus ) tak rozvahou zkušených odborníků, na podkladě posledních medicínských standardů a doporučení.  tak je pro každou pacientku zajištěna pozornost zkušených odborníků.  závěrečný konsensus a zvolený postup léčby je zpravidla závazný pro všechny pracovníky daného ústavu.  větší přístup pacientek ke studiové léčbě (studie udávají větší počet pacientek ve studiové léčbě cestou MDT.)

VÝZNAM multidisciplinárního týmu (MDT) - 2  konsensus na základě společné mezioborové diskuse je VÍCE, než samostatné, postupné vyjádření jednotlivých odborníků.  vzájemné sdílení informací a novinek z různých oborů možností ke kontinuální mezioborové edukaci členů týmu.  umožňuje porozumět a osvojit si pojmy a formulace užívané jednotlivými odborníky a obory = lepší mezioborová spolupráce.  edukace mladých lékařů, studentů i zdravotních sester (pro mladší lékaře je závěr MDT stanovením postupu léčby a zároveň zdrojem poučení - MDT má význam pro pacienty i lékaře).

 význam především pro úzkostné pacienty.  psycholog vytipuje zvýšeně úzkostné pacienty.  po kontaktu s pacientem může psycholog navrhnout způsob vhodné komunikace s daným pacientem. CÍLEM JE: snížit míru úzkosti a obav pacienta. zlepšit schopnost porozumět a zapamatovat si podávané informace. zlepšit pacientův pocit spokojenosti a bezpečí. VÝZNAM PSYCHOLOGA v MDT :

 považována za výhodu (alespoň část pacientek, kde složitá a komplexní problematika).  je jedním z kriterií rozdílu mezi „MD - panelem „ a „MD - týmem“.  možnost psychologické intervence.  možnost vzít v úvahu preference / obavy pacientky.  možnost diskuse hraničních indikací záchovných operačních výkonů (pacientka-chirurg-radiolog // rozsah malignity v obr dokumentaci - realita fysiognomie pacientky).  možnost vysvětlit pacientce zvolený postup daným odborníkem. PŘÍTOMNOST PACIENTKY v MDT

Potvrzení přínosu multidisciplinarního přístupu v onkologické péči Studie USA srovnala doporučení léčby z MDT s doporučeními, která provedli samostatní lékaři, kteří nebyli členy MDT. - Postup léčby se lišil ve 43%. U rozdílných případů postup MDT více odpovídal oficiálním doporučením a standardům. (Chang, Vines, Bertsch et al. The impact of a multidisciplinary breast cancer center on recommendations for patient management. Cancer, 2001.) Skotská studie srovnala celkové přežití (OS) žen léčených specializovaným MDT a žen léčených non-specializovanými týmy. - U žen léčených specializovaným MDT bylo 5-leté přežití vyšší o 9% a 10-leté přežití vyšší o 8%. (Gillis, Hole. Survival outcome of care by specialist surgeons in breast cancer: a study of 3786 patients in the west of Scotland. BMJ 1996.) Studie USA zjistila významné (signifikantní) zkrácení doby od diagnózy k počátku léčby po zavedení MDT. ( Gabel, Hilton, Nathanson. Multidisciplinary breast cancer clinics: do they work? Cancer 1997.)

Postavení radiodiagnostika v MDT je zásadní a nabývá na významu s novými poznatky a možnostmi léčby karcinomu prsu, jako nové techniky prs zachovávající onkoplastické chirurgie nebo neoadjuvantní terapie.

(1) detekce ložiska karcinomu prsu v zobrazovací metodě. (2) správné provedení biopsie k histologickému potvrzení malignity. (3) stanovení rozsahu onemocnění (staging): - v prsu (velikost nádoru, multicentricita, bilateralita), - v ipsilaterální axile (význam pro možnost provedení SNB), - detekce / vyloučení vzdálené meta disseminace. (4) označení místa a rozsahu nádoru prsu před operací. (5) označení nádoru prsu před neoadjuvantní terapií. (6) monitoring neoadjuvantní terapie a stanovení residua nádoru. (7) detekce případného residua nádoru při pozitivním resekčním okraji. (8) sledování po léčbě s cílem včasné detekce lokální recidivy nádoru nebo meta disseminace. Radiodiagnostik má své místo v celém průběhu léčby:

Význam správné techniky biopsie Bez histologického průkazu malignity nelze zahájit onkologickou léčbu! - volba bioptické metody - volba cíle biopsie - volba počtu odebraných vzorků - cílem je minimalizace „sampling-errors“

Význam posouzení benigního výsledku histologie  Důležitá role diagnostika v MDT je při NEočekávaném benigním výsledku histologie.  Benigní výsledek biopsie u léze, která byla původně označena jako pravděpodobně maligní nebo vysoce nejisté etiologie (BI-RADS 4, BI-RADS 5, BI-RADS 0).  Diagnostik musí rozhodnout, zda benigní výsledek histologie JE /NENÍ konklusivní s obrazem léze a zda dalším postupem bude a) sledování, b) re-biopsie nebo c) chirurgická diagnostická exstirpace léze.  Spolupráce diagnostik- patolog je zásadní (korelace obrazu dg metod a patologie je pro diagnostika obrovským zdrojem poučení a zkušenosti).

ONKOPLASTICKÁ CHIRURGIE - nové operační techniky a postupy v záchovné chirurgii prsu - možnost záchovného operačního výkonu i tam, kde dříve mastektomie - zvyšuje význam předoperačního stagingu - vyžaduje co nejpřesnější stanovení rozsahu nádoru v prsu Význam stanovení rozsahu nádorového postižení prsu

MG (MC): 18 x 20mm MG: 45 x 45 x 42 mm MR: 82 x 50 x 63 mm IDC + DCIS h.g.

SENTINEL NODE BIOPSY (SNB) - dnes standardní možnost operačního řešení axily - zřetelně menší pooperační morbidita - klade význam na přesnost UZ vyšetření axily Význam vyšetření a hodnocení meta postižení axily

Možnost detekce minimálního MTS postižení axilárních lymfatických uzlin = metodou volby je UZ vyšetření FYSIOLOGICKÁ uzlina: - zachovaná stratifikace na centrum a lem - centrum hyperechogenní / lem hypoechogenní - oválná (plochá = výrazný rozdíl mezi delším a kratším rozměrem ) PATOLOGICKÁ uzlina: - ztráta stratifikace centrum / lem - difuzně hypoechogenní - kulovitá MINIMÁLNÍ MTS postižení uzliny: - zachovaná stratifikace centrum / lem - lem nepravidelně fokálně zesílený - oválná - CAVE!! – v podstatě stejný obraz může u chronické zánětlivé uzliny

Největší diagnostický problém = rozlišení mikro-meta postižení a chronické zánětlivé uzliny. Snaha nezaměňovat! Označení zánětlivé uzliny jako meta zbaví ženu možnosti provedení SNB! Nejednoznačný obraz – možnost provedení verifikace (FNAB, core -cut). Nejednoznačný obraz – uvést do zprávy (popisu), ale doporučit SNB!.

ZÁVĚR / 1: MULTIDISCIPLINÁRNÍ PŘÍSTUP v diagnostice a terapii karcinomu prsu: zajistí pozornost zkušených lékařů pro všechny pacientky. zlepší komunikaci a spolupráci jednotlivých medicínských oborů. přináší zlepšení péče o pacientky. zdroj edukace pro členy týmu. zdroj edukace pro další lékaře a zdravotníky. radiodiagnostik je základním členem multidisciplinárního týmu.

Účinná terapie je podmínkou příznivého průběhu nemoci, lepší prognózy a delšího přežití pacientky s karcinomem prsu. Účinná terapie, je terapie správně zvolená. Onkolog zvolí správně, pokud má k dispozici „co nejreálnější obraz“ choroby. Tento „obraz choroby“ tvoří radiodiagnostik a patolog (detekce, verifikace, rozsah) …. může tak ovlivnit volenou terapii …. a tedy i celkový průběh onemocnění a prognózu pacientky s karcinomem prsu. ZÁVĚR / 2:

Děkuji za pozornost …