Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Advertisements

Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jiřina Šteigerová 3.B, Hana Písaříková 3.B, Martina Kovářová 3.A.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Bc. Balonová Soňa. Proč chodíme na preventivní lékařské prohlídky? „Preventivní lékařská péče“ ? Co to znamená.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Úloha technologií (CGM sensor v moderní léčbě diabetu 1. typu), poslední klinická data Doc.MUDr.Kateřina Štechová, Ph.D. Interní klinika UK 2.LF a FN v.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina. Zdravý Kraj Vysočina  realizuje od r mezinárodní projekt OSN/WHO Zdravý kraj  členem Asociace Národní síť.
Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina. Zdravý Kraj Vysočina  realizuje od r mezinárodní projekt OSN/WHO Zdravý kraj  členem Asociace Národní síť.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_18_20_špatný spánek.
KARDIOLOGIE s příběhem
Sabina Sedlářová Edita Blažková Kamila kiliánová Lucie komínková
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Název projektu: Moderní škola
Diabetes mellitus.
Psychotropní látky.
Tvar a pohyb těla Kostra.
Pracovnělékařské služby
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
Prezentace – výklad učiva
9. Heterogenní a homogenní skupiny
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Zdravotní problémy při sedavém způsobu života (civilizační nemoci) – projevy a prevence Boleti zad – přínos a rizika cvičení a sportu; význam hlubokého.
Jak stárnout úspěšněji
Prezentace – výklad učiva
SKENEROVÉ SKÓRE A VARIABILITA
ZDRAVOTNÍ STAV ČESKÉ POPULACE
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Návykové látky Alkohol
OCHRANA A PODPORA ZDRAVÍ
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
Inkontinence Michaela Matoušková.
Nedostatek pohybu a zdraví Jan Novotný 2016
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století

Příčiny civilizačních onemocnění Vznik a rozvoj je podmíněn či výrazně ovlivněn civilizací, způsobem života, technikou, stresem, znečištěním životního prostředí i jinými negativními faktory Alergie, cukrovka (diabetes mellitus), deprese, kardiovaskulární onemocnění, mozkové příhody cévní, nádory, obezita a mnoho dalších Moderní způsob života způsobil, že průmyslová velkovýroba kaloricky bohatých potravin, vyrábí nadbytek tučných, slaných jídel, které jsou převážně z živočišných zdrojů a slazených potravin a nápojů V rámci rostoucí životní úrovně se ruší místa, kde byla možnost volné fyzické aktivity zejména pro děti a to vše ve spojení s nadměrnou konzumací jídla, alkoholu a cigaret i s všeobecně nervóznějším tempem života vede k epidemii výše uvedených onemocnění.

Přístupy k onemocnění Snížení jejich výskytu znamená zapojení celé společnosti k změně životního stylu na všech úrovních a pokud se nezmění dosavadní trend, můžeme jen očekávat nárůst výskytu těchto onemocnění a to čím dál v mladším věku. Nejsme vůči civilizačním chorobám bezmocní. Jsme schopni ovlivnit mnoho faktorů, které způsobují jejich vznik – změna stravovacích návyků, kouření, pohybová aktivita..... Velmi důležitá je prevence a správná diagnostika - pravidelná kontrola krevního tlaku, hladiny cholesterolu a koncentrace glukózy v krvi. Včasný záchyt a učinná farmakoterapie ovlivňuje další kompenzaci pacientů a snižuje náklady další léčby

DM 2t – onemocnění a jeho komplikace Celosvětově je diabetes mellitus nejčastější příčinou slepoty Nejčastější příčinou amputace dolních končetin Až 40 procent pacientů s chronickým selháním ledvin, kteří musejí být léčeni umělou ledvinou k záchraně života, či jinými způsoby náhrady ledvin, mají diabetes. Přibližně ¾ pacientů s diabetem umírá v důsledku kardiovaskulárních komplikací, jejichž vznik je v příčinné souvislosti s hyperglykémií a dalšími odchylkami typickými pro diabetes. Zdroj –

DM 2t – onemocnění a jeho komplikace Diabetes mellitus je nemocí chronickou, doživotní s vysokým populačním výskytem. Nemoc sama o sobě, stejně jako komplikace, které jsou jejím přímým důsledkem, zhoršují kvalitu života. Nedostatečně intenzivně, komplexně a pozdě léčení pacienti s diabetem jsou častěji v pracovní neschopnosti. Pokud se chronické komplikace dostanou do pokročilého stádia, pak je zdravotní stav nemocných natolik zhoršen, že jim velmi často musí být poskytnut invalidní důchod či přiznána změněná pracovní schopnost Zdroj –

Mortalita ze všech příčin (ČR) Roční výskyt (%) UZIS

Pacienti se zaznamenanou antidiabetickou terapií v datech VZP v roce 2006, kteří v roce 2006 zemřeli – srovnání mortality dle věku s populačními daty u žen Zdroj: data VZP, data ČSÚ

Roční mortalita pacientů s diabetes mellitus (ČR, data ÚZIS) %