ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Karolína Konečná 8.třída
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Diferencované stravování
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
Obezita.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Cukry (sacharidy).
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
OSOBNOST.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Diferencované stravování
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ŽIVOTNÍ STYL

Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.

Zdravý životní styl zahrnuje plnohodnotnou výživu plnohodnotnou výživu dostatek tekutin dostatek tekutin přiměřenou pohybovou aktivitu přiměřenou pohybovou aktivitu zvládání životních situací a zvládání životních situací a prevenci stresu prevenci stresu nekouření a odstranění další nekouření a odstranění další nezdravých návyků nezdravých návyků

Zdraví není jen nepřítomnost nemoci není jen nepřítomnost nemoci Zdraví je stav Zdraví je stav úplné fyzické,psychické a sociální pohody člověka Definice Světové zdravotnické organizace. Definice Světové zdravotnické organizace.

Co se podílí na zdraví ?

Žít zdravě Neznamená odříkání a asketismus

Žít zdravě Znamená plnohodnotný život se všemi radostmi Znamená plnohodnotný život se všemi radostmi Zdraví je podmínkou spokojeného života Zdraví je podmínkou spokojeného života

Co k tomu potřebujeme Správnou výživu Správnou výživu Dostatek pohybu – venku Dostatek pohybu – venku Pohodu a klid mysli Pohodu a klid mysli

Výživa Má nejdůležitější úlohu Má nejdůležitější úlohu Potraviny jsou zdrojem energie, ale i stavebních a dalších látek Potraviny jsou zdrojem energie, ale i stavebních a dalších látek Představuje největší kontakt se zevním prostředím Představuje největší kontakt se zevním prostředím Její složení zásadně ovlivňuje pochody v organismu Její složení zásadně ovlivňuje pochody v organismu Její množství je příčinou řady nemocí Její množství je příčinou řady nemocí

Zásady správné výživy : 1. Zásada přiměřeného množství 2. Zásada kvality 3. Zásada vyváženosti

Kdy začít a proč První krok je kojení První krok je kojení Stravovací návyky v rodině Stravovací návyky v rodině Výchova dětí ke zdravému stravování Výchova dětí ke zdravému stravování

Proč? Protože jedině plné zdraví nám umožní plnohodnotný život Protože jedině plné zdraví nám umožní plnohodnotný život Jakékoliv onemocnění je vždycky omezení Jakékoliv onemocnění je vždycky omezení

Proč je udávána hodnota potravin v energetických jednotkách? Protože potrava je především zdrojem energie Protože potrava je především zdrojem energie

Bazální metabolismus Pochody, nezbytné pro existenci organismu : Pochody, nezbytné pro existenci organismu : Srdeční činnost Srdeční činnost Dýchání Dýchání Pohyb střev Pohyb střev Napětí svalů Napětí svalů Potřebují energii trvale ve dne i v noci

Co jíst? Všechno, Všechno, ale v přiměřeném množství ale v přiměřeném množství Přiměřené množství je takové, které odpovídá našim potřebám Přiměřené množství je takové, které odpovídá našim potřebám

Co nejíst? Potraviny, kdy si nejsme jisti jejich původem Potraviny, kdy si nejsme jisti jejich původem Prošlé záruční doby Prošlé záruční doby Potraviny, které vzhledem nebo smyslově nevyhovují Potraviny, které vzhledem nebo smyslově nevyhovují Nepodceňujme riziko z potravin

Poměr bílkovin, tuků a sacharidů

Bílkoviny Jsou stavebními kameny, jsou nezbytné hlavně v době růstu Jsou stavebními kameny, jsou nezbytné hlavně v době růstu Jsou původu živočišného nebo rostlinného Jsou původu živočišného nebo rostlinného Živočišné potraviny obsahují nezbytné aminokyseliny, které si neumí tělo vyrobit Živočišné potraviny obsahují nezbytné aminokyseliny, které si neumí tělo vyrobit

Tuky Jsou živočišné a rostlinné Jsou živočišné a rostlinné Liší se svým složením – obsahem mastných kyselin Liší se svým složením – obsahem mastných kyselin Mastné kyseliny : Mastné kyseliny : NASYCENÉ – v živočišných potravinách NENASYCENÉ – v rostlinných potravinách

Zdravé tuky jsoutekuté

Cholesterol Patří mezi tuky Patří mezi tuky Jsou dva druhy : Jsou dva druhy : LDL – ukládá se v cévách LDL – ukládá se v cévách HDL – ovlivňuje pružnost cév HDL – ovlivňuje pružnost cév Cholesterol je pro organismus nezbytný. Ukládá se pouze při poruše vstřebávání Organismus si ho umí vyrobit sám

SACHARIDY CUKRY CUKRY VLÁKNINA – želatina, škroby VLÁKNINA – želatina, škroby - důležitá složka stravy, podporuje - důležitá složka stravy, podporuje trávení trávení

VITAMINY Vitamin A Vitamin A Beta karoteny Beta karoteny Vitaminy skupiny B Vitaminy skupiny B Vitamin C – antixydační účinky Vitamin C – antixydační účinky Vitamin D Vitamin D Vitamin E – antioxydační účinky Vitamin E – antioxydační účinky

Minerály Jsou to prvky Jsou to prvky Organismus si je neumí vytvořit Organismus si je neumí vytvořit Musí je získat potravou Musí je získat potravou Patří sem : vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík Patří sem : vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík

Stopové prvky Jsou v organismu ve stopách Jsou v organismu ve stopách Patří sem: jód,zinek, měď,selen,fluor Patří sem: jód,zinek, měď,selen,fluor

Nutriční rizika Přirozeně se vyskytující: solanin, amygdalin, dusičnany, dusitany Přirozeně se vyskytující: solanin, amygdalin, dusičnany, dusitany V průběhu zpracování: barviva, stabilizátory V průběhu zpracování: barviva, stabilizátory Jinak: olovo Jinak: olovo

Stravovací zvyklosti pravidelná strava pravidelná strava diety diety půst půst

Strava – názory - postoje Vegetariáni Vegetariáni Vegani Vegani Makrobiotika Makrobiotika Dělená strava Dělená strava Nejlepší je strava obvyklá

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY Nadměrný příjem – obezita Nadměrný příjem – obezita Nedostatečný příjem – podvýživa Nedostatečný příjem – podvýživa Anorexie – odmítání potravy Anorexie – odmítání potravy psychické onemocnění psychické onemocnění Bulimie – vlčí hlad Bulimie – vlčí hlad

TEKUTINY Voda Voda je základem života je základem života je rozhodující pro látkovou výměnu je rozhodující pro látkovou výměnu Minerální vody Minerální vody Slazené nápoje Slazené nápoje Džusy Džusy Sycené nápoje Sycené nápoje

Pohyb Pohyb není to, že se pohybujeme Pohyb není to, že se pohybujeme v práci nebo doma v práci nebo doma Potřebujeme pravidelný pohyb spojený s relaxací – chůze ve venkovním prostředí Potřebujeme pravidelný pohyb spojený s relaxací – chůze ve venkovním prostředí

Vzájemné vztahy Potravou přijímáme energii Potravou přijímáme energii Pohybem energii vydáváme Pohybem energii vydáváme Příjem a výdej musí být v rovnováze

Pohyb je život Nečinnost je smrt

Ochranný účinek tělesného pohybu: snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév snižuje krevní tlak snižuje krevní tlak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a snižuje hladinu LDL cholesterolu zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a snižuje hladinu LDL cholesterolu je prevencí obezity a podporuje redukci váhy je prevencí obezity a podporuje redukci váhy snižuje hladinu cukru, je prevencí pro diabetes ll. typu / získaná/ snižuje hladinu cukru, je prevencí pro diabetes ll. typu / získaná/ zabraňuje vzniku osteoporózy zabraňuje vzniku osteoporózy zlepšuje psychický stav a schopnost vyrovnat se stresem a vyčerpáním zlepšuje psychický stav a schopnost vyrovnat se stresem a vyčerpáním prodlužuje aktivní život a snižuje úmrtnost prodlužuje aktivní život a snižuje úmrtnost významně snižuje riziko předčasného úmrtí významně snižuje riziko předčasného úmrtí

Jak zhubnout? Výdej musí být vyšší než příjem Výdej musí být vyšší než příjem Jak toho dosáhnout? Jsou dvě cesty: Jsou dvě cesty: Snížení příjmu Snížení příjmu Zvýšení výdeje Zvýšení výdeje

Je nadváha nebezpečná? ANO, je nebezpečná ANO, je nebezpečná Nadváha není pouze problém vzhledu Nadváha není pouze problém vzhledu

Rizika nadváhy Nadváha souvisí se vznikem: Nadváha souvisí se vznikem: Vysokého krevního tlaku Nemocemi srdce a cév Nemocemi srdce a cév Cukrovky Cukrovky Nádorových onemocnění

Další rizikové faktory Kouření Kouření Alkohol, zejména u žen Alkohol, zejména u žen Dědičné faktory Dědičné faktory

Tuky a vznik obezity Nadměrný příjem tuků Nadměrný příjem tuků je příčinou obezity je příčinou obezity Tuky nemají sytící schopnost Tuky nemají sytící schopnost Tuky jsou nositeli chuti Tuky jsou nositeli chuti – proto je tak milujeme – proto je tak milujeme

CUKROVKA Počty nemocných v LBC kraji Počty nemocných v LBC kraji

PREVENCE CUKROVKY Snížit kalorický příjem Snížit kalorický příjem Omezit příjem tuků Omezit příjem tuků Udržet si přiměřenou váhu Udržet si přiměřenou váhu

OSTEOPORÓZA Prevence je nejdůležitější Prevence je nejdůležitější Dostatečný přísun vápníku do 30 let Dostatečný přísun vápníku do 30 let Tělesná aktivita – vliv na strukturu kosti Tělesná aktivita – vliv na strukturu kosti

NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ vysoký příjem tuků : vysoký příjem tuků : nádory tlustého střeva nádory tlustého střeva konečníku konečníku prsu prsu kouření: kouření: nádory plic nádory plic ledvin a močových cest ledvin a močových cest alkohol : u žen alkohol : u žen

ANTIOXYDANTY Zabraňují oxidaci mastných kyselin Zabraňují oxidaci mastných kyselin Mají přímý protinádorový a Mají přímý protinádorový a protisklerotický účinek protisklerotický účinek Vitamin C a E

VÝŽIVA MÁ ZÁSADNÍ VLIV NA NAŠE ZDRAVÍ

Děkuji Vám za pozornost