Vši a další kožní parazité Eliška Patrmanová 3.ročník SZŠ Kroměříž.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Pouště a polopouště.
Rodinná společnost AMOENÉ s.r.o. Vás zve k prezentaci produktu Lavosept® Alkoholového dezinfekčního přípravku ve formě čirého gelu nebo roztoku.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
VEŠ DĚTSKÁ Parazitický hmyz Může žít ve vlasech dětí i dospělých.
Tumidóza MVDr.Eduard Dvořák.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Dámský plastický střih
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Radana Marelová
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Negativní vliv mycích prostředků II.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Veš dětská Co s tím?.
Ošetření při poranění od jehly
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Poměr v základním tvaru.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název projektu: Moderní škola
Ekosystém louka Živočichové
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věcné učení Bezpečné chování ve škole, při hrách, výletech, koupání
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Vnější cizopasníci člověka.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Poměr v základním tvaru.
HMYZ ŠKVOŘI, VŠI.
PLOŠTICE.
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Život bez střeva , Praha.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Vši a další kožní parazité Eliška Patrmanová 3.ročník SZŠ Kroměříž

Scabies - Svrab  Svrab je celosvětově rozšířená svědivá dermatóza vyvolaná roztočem Sarcoptes scabiei variatio hominis - česky zákožka svrabová.  Přenos: pomocí oplodněných samiček přímým kontaktem (často pohlavním stykem), možný ale i nepřímo - přes osobní a ložní prádlo, tonometr...

Trombikulóza – Srpnová vyrážka  Kožní onemocnění projevující se silnou svědivou vyrážkou  vyrážka je reakcí na napadení larvami roztoče sametky podzimní - Neotrombicula autumnalis, která žije v horních vrstvách půdy. Larvy se nacházejí na povrchu zeminy a na nižších částech rostlin a keřů

Kousnutí klíštětem - ixodiasis  Ixodes ricinus - klíště, žije hlavně na listnatých stromech a keřích, vajíčka se vyvíjejí přes larvy a nymfy do velikosti asi 4 mm  Sání krve pak trvá asi 2-12 dnů, během této doby může docházet k výměně bakterií a virů mezi klíštětem a hostitelem. Když je klíště plné, samo se pustí a odpadne.

Pulicosis - zablešení  Nejznámější blecha domácí (Pulex irritans)  Mají dobře vyvinuté 3 páry nohou, které umožňují i půlmetrové skoky.  Blecha se živí krví hostitele, kterou saje i vícekrát denně.  Žijí často ve velkých množstvích ve štěrbinách podlah, pod koberci nebo v nich a v oděvech, mohou se vyskytnout i ve veřejných dopravních prostředcích apod.

Cimicosis – pokousání štěnicí  Nejčastěji - štěnice domácí (Cimex lectularius)  Jsou světloplaché a teplomilné, měří asi 5 mm  Přes den jsou ukryty v blízkosti lůžka, v noci najdou a napadají člověka, obvykle zcela nepozorovaně. Pokud není na blízku člověk dokáží sát i na domácích mazlíčcích.  Bodacím a sacím ústrojím sají krev z kapilár asi 1krát týdně několik minut, ale bez potravy se obejdou i jeden rok.  Můžete si ji přivézt klidně i z tří hvězdičkového hotelu, proto než zalehnete, prohlédněte důkladně matrace zespod a žádná zavazadla pod postel! A pamatujte, sami je nikdy nevyhubíte – vždy volat odbornou DDD firmu!!!

Veš - 2 druhy  Na člověku parazitují dva základní druhy vší. Jedná se o Veš dětskou (Pediculus capitis) žijící ve vlasaté části hlavy a o Veš šatní (Pediculus humanus), která žije ve spodním prádle a na související oblasti lidského těla.  Pouze Veš šatní má spojitost s nedostatečnou hygienou.

Veš dětská  Veš dětská je malý bezkřídlý hmyz, který žije výhradně ve vlasech a živí se sáním krve. Zavšivení sebou nese spíše negativní psychologický aspekt, přenos infekčního onemocnění není prokázán. Zavšivení nesouvisí s hygienickým standardem- může postihnout kohokoli.  Pohybuje se pomocí 3 párů nohou, které jí umožňují přichytit se k vlasům. Dospělá veš je přibližně 3-4 mm dlouhá a žije asi 30 dní. Samička si během života může naklást 200 až 300 vajíček, z nichž se po 7 dnech vylíhnou nymfy, které dospějí za 10 dní. Při sání krve vypouštějí do pokožky sliny, což může vyvolat hypersenzitivní reakci vedoucí ke svědění a podráždění.  Diagnóza se stanoví po důkladné kontrole vlasů, při nichž se hledají dospělé vši nebo hnidy, které jsou viditelné.  K přenosu vší dochází při těsném kontaktu se zavšivenou osobou nebo sdílením čepic, přileb, šátků, hřebenů, spon, ozdob do vlasů.

Možnosti léčby  Díky odolnosti, kterou si vši tvoří na insekticidní přípravky je třeba zvolit účinný prostředek, např.: Diffusil care a je vhodné poradit se v lékárně o dalších.  Přípravky nepůsobí na hnidy (vajíčka nalepených na vlasech) proto je důležité a účinné alespoň 2x týdně vlasy vyčesávat speciálním hustým hřebenem –všiváčkem nad bílým papírem, nebo nad vanou. Nejúčinnější je vlasy ostříhat na 0,8 cm a kratší, veš není schopna do tak krátkých vlasů lepit vajíčka.

Možnosti léčby  organochloridy (DDT a lindan), jejichž působení je založeno na poškození nervového systému vší – používali se dříve, již se nepoužívají – pozor !!! pyrethrum a syntetické pyrethroidy (např. Permethrin), blokují nervovou transmisi u vší tím, že narušují iontovou výměnu v neuronech organofosfáty (např. malathion), působící na přenos nervových impulsů vší. rostlinné nebo silikonové oleje, které pronikají do dýchacího systému vší. ** RNDr. Mazánek (KHS Olomouc) - zabývá se tímto tématem

Kazuistika  Paní Petra Nová byla odeslána obvodním lékařem a následně přijata na interní oddělení kroměřížské nemocnice pro vysoké hodnoty krevního tlaku.  Stěžovala si na mírné svědivé bolesti hlavy.

 Podrobila se přijímacím formalitám, kdy se odebraly osobní údaje - jméno, příjmení, datum narození, kód pojišťovny a adresa trvalého pobytu.  Byl proveden preventivní vstupní filtr - koupel, kontrola vlasové části a povrchů těla ke zjištění parazitů, vyrážek či zranění. Zhodnotily se nálezy a byl informován ošetřující lékař.  U paní Nové byly zjištěny vši.

Péče o klientku  zajištění vysoké úrovně osobní hygieny  informována o této skutečnosti a seznámena s oddělením a léčebným režimem  zahájeno ošetření vlasů a hřebenů, spon, naordinovaným přípravkem proti vším, vyčesávání hnid.  pacientka byla poučena o zásadách, které musí dodržovat – nepůjčovat osobní hygienické pomůcky, hřebeny, ručníky a prádlo

 denně zajištěna standardní DSF okolí (vším je jedno, že dezinfikujete povrchy, ale vyschnou mimo hlavu do dvou dnů), výměna oděvu, ložního prádla, ručníku a dohled nad dezinfekcí hřebenu po každém použití, aby se zabránilo dalšímu přenosu  opakovaně nabídneme vyčesávání pokud lze zajistit na diskrétním místě, aby se necítila trapně před ostatními pacienty)  poučena o možnosti uchovat věci osobní potřeby v uzavřeném igelitovém pytli (po dobu 2-3 dnů), protože bez potravy veš nepřežívá.  pokud se vypere i osobní prádlo nehrozí přenos, nejedná se o svrab  poučena o tom, aby informovala rodinu, pokud byli v kontaktu

 paní Nová během 2 dní bez živých vší – kůra se opakovala po 7 dnech  průběh bez komplikací  hypertenze zaléčena, hodnoty krevního tlaku v normě a 8. den byla pacientka propuštěna bez potíží a bez vší  Poučena o dalším sledováním vlasů a vyčesávání hnid pro případ, že by ve vlasech zůstaly - po dalších sedm dnů

Zdroje ● ● parazite/vsi.html parazite/vsi.html ● ih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=rBMAV bLeKoKuUeztgsAL&ved=0CAYQ_AUoAQ ih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=rBMAV bLeKoKuUeztgsAL&ved=0CAYQ_AUoAQ ● listy/parazitarni-kozni-choroby

Děkuji za pozornost