Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HMYZ ŠKVOŘI, VŠI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HMYZ ŠKVOŘI, VŠI."— Transkript prezentace:

1 HMYZ ŠKVOŘI, VŠI

2 ŠKVOŘI Mají protáhlé tělo, kousací ústní ústrojí a dva páry křídel, přední přeměněný v krátké kožovité krytky a zadní blanitý, který je pod krovkami vějířovitě složený. Typickým znakem jsou klíšťkovité štěty umístěné na konci zadečku. Je známo něco kolem 1800 druhů škvorů, v Česku žije 7 druhů, z nichž nejhojnější je škvor obecný.

3 ŠKVOŘI Většinou jsou tmavě zbarvení. Délka těla se pohybuje mezi mm, i když obří může být dlouhý až 8 cm. Klíšťky, které jsou přítomné u většiny druhů, slouží k obraně a lovu. Škvoři létají jen vzácně.

4 ŠKVOŘI Dospělci i larvy jsou všežravci s noční aktivitou, loví jiné bezobratlé, okusují části rostlin i ovoce, při přemnožení proto mohou škodit. Proměna je nedokonalá, samička klade vajíčka do podzemní komůrky a až do vylíhnutí je hlídá a pečuje o ně.

5 VŠI Vši parazitují na těle savců a živí se krví svého hostitele (vnější paraziti). Jsou celosvětově rozšířené, je známo asi 500 druhů, v ČR se vyskytuje 26 druhů. Velikost všech zástupců se pohybuje mezi 0,4–6,5 mm..

6 STAVBA TĚLA VŠÍ Vši mají velký zadeček, který je roztažitelný a je pokryt štětinami. Křídla zcela zmizela. Tři páry nohou mají drápek, který slouží k držení vlasů či chlupů. Ústní ústrojí je bodavě sací a sosák je zakončen speciálními háčky.

7 VŠI Vši mají proměnu nedokonalou, vajíčka se nazývají hnidy. Hnidy vši lepí na srst svých hostitelů. Většina druhů jsou zároveň přenašeči řady onemocnění a chorob. Mrtvé a horečkou postižené hostitele vši během jednoho dne opustí.

8 VEŠ DĚTSKÁ Veš dětská žije pouze ve vlasech lidí, nejčastěji dětí ve věku let. Bodá a saje krev. Délka těla se pohybuje mezi 2 - 3,5 mm. Vajíčka vší (hnidy) jsou ve srovnání s velikostí jejich těla poměrně veliká, asi 0,8 mm dlouhá. Z hnid se již za 7 dní vylíhnou larvy vší, které začínají ihned bodat a sát krev. K přenosu vší dochází při těsném kontaktu s napadenou osobou, nejčastěji mezi příslušníky rodiny, mezi sourozenci, spolužáky .

9 VEŠ ŠATNÍ Žije v prádle a obuvi. Lidi vyhledává jen kvůli potravě (krvi). Bez jídla vydrží max. 4–7 dní. Přenáší skvrnitý tyfus, zákopovou horečku a návratnou horečku. Žije na Středním východě, v Africe, Jižní a Střední Americe. Spolehlivě ji likviduje teplota nad 100 stupňů Celsia.

10 POUŽITÉ ZDROJE Škvoři, škvor obecný | Škůdci:. Škůdci: [online] [cit ]. Dostupné z: Do Earwigs Live Inside Your Ears? : Top 10 Animal Myths:. Animal Planet : Pets, Wild Animals, Dog Breeds, Cat Breeds: [online] [cit ]. Dostupné z: .alt>mike: .alt> recollection- The earwig:. Altmike [online] [cit ]. Dostupné z: Řád Všenky, Vši, Třásnokřídlí, Křísi:. Hmyz: [online] [cit ]. Dostupné z: Jak se zbavit vší a nepřijít o vlasy? - Vitalia.cz:. Vitalia.cz - váš průvodce zdravým životem: [online] [cit ]. Dostupné z: - Přírodověda - 4.ročník - Veš dětská: [cit ]. Dostupné z: ŽENA-IN.cz - „Mami, svědí mne hlava…“ Zvolte ten správný přípravek! - Magazín:.ŽENA-IN.cz - sekce: Magazín: [online] [cit ]. Dostupné z: Vši, veš dětská, všenky | Škůdci:. Škůdci: [online] [cit ]. Dostupné z: ŽENA-IN.cz - To není alergie, jsou to vši... - Magazín:. ŽENA-IN.cz - sekce: Magazín: [online] [cit ]. Dostupné z: BioLib - Pediculus humanus (veš šatní) - Obrázek:. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. Dostupné z: Lidé se oblékali už před lety, ukazuje DNA vší – Novinky.cz:. Novinky.cz – nejčtenější zprávy na českém internetu: [online] [cit ]. Dostupné z: Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "HMYZ ŠKVOŘI, VŠI."

Podobné prezentace


Reklamy Google