Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J10 TEMA: Mízní systém ČÍSLO PROJEKTU: Mgr. Kateřina Schejbalová CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Žáci se seznamují s učivem mízního systému
Mízní systém je přirovnáván k odvodnému kanalizačnímu systému pro lepší porozumění

3 MÍZNÍ SYSTÉM Lymfatický (mízní) systém
je společně s imunitním hlavním detoxikačním systémem. Je přítomen ve všech částech našeho organismu. Zjednodušeně si jej můžeme představit jako kanalizaci těla s uzlinami, které mají funkci filtrů. Lymfa omývá prakticky každou buňku těla a kromě funkce odvodného systému pro toxiny=škodliviny, slouží také jako přívod živin pro buňky. Za den se v organismu vytvoří 2 – 3 litry mízy (lymfy).

4 Obrázek č.1

5 Důležitý orgán lymf. systému: slezina
… Všechny lymfatické cévy jsou přerušeny lymfatickými uzlinami, kterých je v těle několik desítek. Jsou to různě velké útvary – filtry, kde jsou nepřátelé zachycováni. Přefiltrovaná čistá lymfa pak odtéká mízními cévami z uzlin. Uzliny jsou zásadní pro čistící schopnost těla, protože vždy uzavírají určitý region – krk, hlavu, nohy. Dělí se na povrchové a hluboké. Celá tkáň je do hloubky kanalizována, např. v břiše jsou uzliny kolem každého orgánu. Regionální uzliny se nachází: 1) pod krkem (hlava, krk) 2) pod paží (horní končetiny, hrudní stěna) 3) třísla (nohy) 4) v orgánech – v místech vstupu cév a nervů. Důležitý orgán lymf. systému: slezina Obrázek č.2

6 Brzlík Brzlík, žláza s vnitřní sekrecí, je u dětí dosti veliká, ale po pubertě se zvolna zmenšuje. Brzlík u pětitýdenního chlapečka váží asi gramů, dospělí mají jen zlomek velikosti dětské žlázy (asi 12g). Brzlík má mimo jiné hlavní význam pro správné fungování imunitního systému (T – lymfocyty=bílé krvinky)

7 Citace: Obrázek č.1 FRONĚK, Jiří. Lidské tělo: Poznávejme sami sebe. Inka Delévová. Jaroslava Bukáčová, Vlasta Blumentrittová. Praha: Blug, ISBN Obrázek č. 2 Mízní uzlina. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google