Technologická platforma Strojírenská výrobní technika TPSVT - Ing. Jan Smolík,Ph.D; Ing. Oldřich Paclík, CSc., Ing. Leoš Mačák, Ing. Bedřich Musil Zasedání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Advertisements

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Kaiserštejnský palác, Praha Plenární zasedání Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Možné podpory TP ze strany existujících.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/3.2.04/ Název projektu:Inovace do praxe Název a číslo globálního grantu:Podpora nabídky dalšího vzdělávání v.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Projekt „PURE COSMOS – Úloha veřejné správy při podpoře konkurenceschopnosti malých a středních podniků“
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Hlavní město praha a integrace cizinců
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Příprava programového období 2014–2020
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Podpora klastrů v působnosti MPO Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Technologická platforma Strojírenská výrobní technika
Centralizované rozvojové projekty 2017
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Technologická platforma silniční doprava
Vzor pro tvorbu prezentací akcí TP SIŽI
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

Technologická platforma Strojírenská výrobní technika TPSVT - Ing. Jan Smolík,Ph.D; Ing. Oldřich Paclík, CSc., Ing. Leoš Mačák, Ing. Bedřich Musil Zasedání Řídicího výboru spojeného se setkáním obchodních ředitelů SST Holoubkov

Technologická platforma Strojírenská výrobní technika Program 14, ,05 Zahájení setkání OŘ a zasedání ŘV TPSVT - Ing. Musil 14, ,20 Úvodní projev ředitele SST a situace oboru za r Ing. Paclík 14, ,50 Česká spořitelna - financování exportu, kurzové rozdíly - Ing. Plojhar 14, ,10 Abra-software - Ing. Řehoř 15, ,35 Aktuální trendy v oboru strojírenská výrobní technika – Ing. Kolář 15, ,05 Veletrhy CCMT Šanghaj a další veletrhy Ing. Musil 16, ,35 Přestávka - Coffebreak 16, ,45 Veletrh Metalloobrabotka Moskva - Ing. Čáp 16, ,00 MSV IMT Brno2016, veletrhy Ing. Čáp 17, ,20 Informace o aktivitách sdružení TPSVT Ing. Mačák 17, ,30 Informace o možnostech natáčení propagačních filmů - Ing. Paclík 17, ,00Diskuse

Technologická platforma Strojírenská výrobní technika Vznikla v roce 2009 při Svazu strojírenské technologie jako sdružení právnických osob. Oborové seskupení 31 organizací z toho 24 výrobních podniků, 3 vysokých škol s výzkumnými centry a 4 profesní sdružení, působících v oboru obráběcí a tvářecí stroje. Hlavním cílem je účinně napomáhat zvyšování konkurenceschopnosti oboru strojírenská výrobní technika v České republice a ve světě.

Loga členů TPSVT

Priority činnosti TPSVT Vytvářet fungující kooperace mezi vědou, výzkumem a průmyslem pomocí konsolidované vzdělávací, výzkumné a vývojové sítě spolupráce; Definovat trendy a predikovat technologický vývoj oboru s cílem trvale zvyšovat konkurenceschopnost oboru; Iniciovat výzkumné a vývojové projekty v oblastech definovaných v dokumentech Strategická výzkumná agenda (SVA) a Implementační akční plán (IAP); Podporovat vznik a rozvoj inovací a zlepšení inovačního prostředí odstraňováním identifikovaných bariér rozvoje; Spolupracovat při vytváření politiky a právních předpisů sloužících pro podporu inovačních aktivit; Podporovat realizaci výsledků výzkumu a vývoje v průmyslové praxi;

Priority činnosti TPSVT Navázat hlubší spolupráci TP s evropskými technologickými platformami; Zapojit české výzkumné instituce a podniky do činnosti evropských technologických platforem; Průběžně aktualizovat strategické dokumenty SVA a IAP; Zvyšovat konkurenceschopnost strojírenství v České republice a ve světě; Analyzovat efekt VaV na obor Strojírenská výrobní technika (SVT); Definovat objektivní ukazatele hodnotící vliv VaV na konkurenceschopnost finálních produktů; Analyzovat potřeby pro lepší vzdělávání a popularizaci oboru SVT mezi mladými lidmi.

Základní dokumenty projektu TPSVT Strategická výzkumná agenda mapuje potřeby, bariéry rozvoje a priority na všech úrovních výzkumu a vývoje v oboru v časovém horizontu do roku Strategie oboru směřuje ke zlepšení užitných vlastností strojů ke kterým hlavně patří zvyšování přesnosti, jakosti, výrobního výkonu, spolehlivosti, hospodárnosti a snižování negativních dopadů na životní prostředí. Implementační akční plán vychází a navazuje na SVA. Definuje konkrétní aktivity, kroky a požadavky na implementaci výzkumných témat a potenciál technologického vývoje. Jedná se v podstatě o obecný výzkumný program oboru. V dokumentu je formulováno celkem 57 témat VaV z oboru obráběcích strojů a 27 témat VaV z oboru tvářecích strojů.

Aktivity TPSVT MPO - OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE SPOLUPRÁCE - TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY VÝZVA I Realizace projektu VÝZVA II - prodloužení Realizace projektu

Propagace činnosti během výstavy MSV Brno září 2015

Propagace činnosti TPSVT během výstavy MSV Brno - září 2015

Zasedání Řídicího výboru TPSVT spojené s poradou obchodních ředitelů SST ve Varnsdorfu - říjen 2015

Workshop TPSVT spojený s poradou technických a výrobních ředitelů SST v Praze - listopad 2015

Zasedáním Řídicího výboru TPSVT spojeného se Správní radou SST v Mladé Boleslavi - prosinec 2015

MPO - OPERAČNÍ PROGRAM OP PIK PRIORITNÍ OSA 1 – ROZVOJ VÝZKUMU A VÝVOJE PRO KONKURENCESCHOPNOST SPOLUPRÁCE - TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY Vypsané podmínky výzvy Vyhlášení výzvy prosinec 2015 Podávání plných žádostí 1. ledna - 4. května 2016 Realizace projektu3 roky Možný termín realizace až Maximální poskytnutá dotace 75% Projekt v režimu Deminimis s maximální podporou ,- EUR na 3 roky Alokace výzvy s možností navýšení podle zájmu80 mil. Kč

MPO - OPERAČNÍ PROGRAM OP PIK Podporované Závazné aktivity 1) Technologický foresight 2) spolupráce a zapojení do činnosti Evropské technologické platformy 3) koordinace českých podnikatelských subjektů a výzkumných organizací v přístupu do programu Horizon 2020 a dalších evropských programů Monitoring a etapy projetu Vykázání plnění forsightu v polovině projektu po 18 měsících. Vykázání plnění všech 3 závazných aktivit po ukončení projektu Etapizace projektu s možností podání žádosti o proplacení dotace po skončení etapy.

MPO - OP PIK – SPOLUPRÁCE TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA Studie proveditelnosti předložená MPO v květnu a zpřesněná v červnu 2016 Hlavní aktivity projektu TPSVT 1)Aktualizace strategických dokumentů SVA a IAP 2)Technologický foresight (TF) 3)Spolupráce s evropskou technologickou platformou MANUFUTURE 4)Odstraňování bariér v širším využití evropských fondů na podporu aplikovaného výzkumu v oboru 5)Zlepšování podmínek prostředí VaV ČR vedoucích k lepší podpoře oboru ve vazbě na národní strategii RIS3 6)Zastupování oboru v mezinárodních technických komisích a skupinách 7)Aktivity vedoucí ke sdílení znalostí pro zlepšení inovačního prostředí a propagace odborné excelence oboru

Hlavní aktivity projektu TPSVT Aktualizace strategických dokumentů SVA a IAP Aktivita proběhne ve 3 etapách: 1) ANALÝZA - bude provedena analýza dostupných zdrojů informací především v oblasti nabídky konkurence (rešerše, prospekty, jednání, veletrhy) a výsledků výzkumu v oboru (analýza zdrojů z CIRP, EUSPEN). Zapracovány budou také názory insiderů, respektive výrobců SVT. 2) KONSOLIDACE - bude provedena konsolidace dat z analýz a s pomocí expertů v oboru bude aktualizována oborová strategie, dokument SVA s prodloužením období jeho účinnosti do roku ) IMPLEMENTACE - ve vazbě na inovovanou strategii oboru SVA bude za pomoci expertů v oboru aktualizován Implementační akční plán v dokumentu IAP a budou identifikována nejperspektivnější dílčí témata VaV do roku 2025.

Hlavní aktivity projektu TPSVT Technologický foresight Aktivita proběhne ve 3 etapách 1)ANALÝZA 1)ANALÝZA - bude provedena analýza potřeb vrstvy přímých uživatelů SVT, analýza vrstvy sekundárních a terciálních uživatelů SVT (uživatelů koncových produktů.) 2)KONSOLIDACE 2)KONSOLIDACE - bude provedena konsolidace dat z analýz a jejich korelace s potenciálními odbornými tématy VaV (nástroje řešení z aktualizovaného IAP + další potenciální nástroje), bude provedena analýza a určení pravděpodobných scénářů vývoje celosvětového trhu, které jsou relevantní pro navazující implementaci. 3) IMPLEMENTACE 3) IMPLEMENTACE - pro jednotlivé relevantní alternativní scénáře bude vypracován návrh perspektivních komplexních i dílčích odborných témat a způsobů řešení požadavků trhu v horizontu do roku 2030.

Hlavní aktivity projektu TPSVT Spolupráce s evropskou technologickou platformou MANUFUTURE Aktivita proběhne ve 3 etapách 1)ANALÝZA 1)ANALÝZA – bude probíhat navázání užší spolupráce a zapojení do strategických činností, účast na jednáních ETP, účast na konferencích ETP. 2)KONSOLIDACE 2)KONSOLIDACE – budou vyhledány a popsány příklady dobré praxe projektů s účastí partnerů, budou vyhledána a konsolidována potenciální komplexní témata výzkumu v oboru jako zdroj inspirace nebo přímo základ možných návrhů projektů a budou doporučena vhodná schémata projektových konsorcií v oboru, která mají vysoký potenciál úspěšnosti. 3)IMPLEMENTACE 3)IMPLEMENTACE – budou vyhledány a zpracovány aktuální informace o formálních a ekonomických pravidlech v mezinárodních projektech (zejména H2020) a bude vytvořen finální dokument zaměřený na odstraňování barier bránících vstupu podniků a výzkumných organizací v oboru strojírenská výrobní technika do projektů H2020 a dalších mezinárodních projektů.

Hlavní aktivity projektu TPSVT Odstraňování bariér v širším využití evropských fondů na podporu aplikovaného výzkumu v oboru Aktivita proběhne ve 3 etapách 1)ANALÝZA 1)ANALÝZA – bude provedena charakteristika požadavků na ideální projekty a budou vyhledány a popsány příklady dobré praxe zahraničních projektů (bez účasti českých partnerů). 2)KONSOLIDACE 2)KONSOLIDACE – budou vyhledány a popsány příklady dobré praxe projektů s účastí partnerů, budou vyhledána a konsolidována potenciální komplexní témata výzkumu v oboru jako zdroj inspirace nebo přímo základ možných návrhů projektů a budou doporučena vhodná schémata projektových konsorcií v oboru, která mají vysoký potenciál úspěšnosti. 3)IMPLEMENTACE 3)IMPLEMENTACE – budou vyhledány a zpracovány aktuální informace o formálních a ekonomických pravidlech v mezinárodních projektech (zejména H2020) a bude vytvořen finální dokument zaměřený na odstraňování barier bránících vstupu podniků a výzkumných organizací v oboru strojírenská výrobní technika do projektů H2020 a dalších mezinárodních projektů.

Hlavní aktivity projektu TPSVT Zlepšování podmínek prostřední VaV ČR vedoucích k lepší podpoře oboru ve vazbě na národní strategii RIS3 V rámci aktivity bude probíhat analýza prostředí pro podporu VaV v ČR, vyhodnocení hlavních překážek a jednání s hlavními aktéry utvářejícími prostředí podpory VaV ČR na téma jejich odstraňování Zastupování oboru v mezinárodních technických komisích a skupinách TPSVT bude usilovat, aby byla i nadále součástí pracovních odborných skupin mezinárodních autorit v oboru, které jsou ustaveny k aktuálním a klíčovým tématům vývoje. Jedná se především o zapojení v pracovních skupinách zaměřených na aktuální témat a zastupování oboru v mezinárodních technických komisích a skupinách Aktivity vedoucí ke sdílení znalostí pro zlepšení inovačního prostředí a propagace odborné excelence oboru

Hlavní aktivity projektu TPSVT Navržená etapizace projektu TPSVT 1. ETAPA ETAPA ETAPA