Kovy Kovy a náš život skupinová práce 8. t ř ída 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy alkalických zemin. Jsou to prvky II.A skupiny PSP Patří k nim: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (doplň názvy)
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Kovy 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Jak se získávají kovy z rud, od železné rudy k oceli Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing., Bc. Jitka Moosová.
Těžké kovy Pb Cd Hg Olovo, kadmium, rtuť. je těžký, toxický, kujný, nízkotavitelný, měkký kov odolný proti korozi známý již od starověku vyskytuje se.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Historie výroby Fe doba kamenná – meteorologické železo 3000 – 2000 let p.n.l. - první tavba svářková ocel – 99,8 % Fe, zbytek C pudlovací pece – černé.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Polodrahokamy a Drahokamy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektrické vodiče a izolanty
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Fosfor Phosphorus Nekovový prvek V. A skupiny
Sulfidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Zinek Barbora Malinová
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Wolfram Denisa Dolanská.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Mangan.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Periodická soustava - PSP
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Kateřina Burianová 4.B Iridium.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Mineralogický systém III. Sulfidy
Beketovova řada napětí kovů
Poznávačka minerály.
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Mgr. Jana Schmidtmayerová
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Zlato Mezinárodní den Země.
Transkript prezentace:

Kovy Kovy a náš život skupinová práce 8. t ř ída 2016

Výskyt hliníku: Hliník je třetím nejvíce zastoupeným prvkem v zemské kůře, podle posledních dostupných údajů tvoří hliník 7,5 - 8,3% zemské kůry. V mořské vodě je jeho koncentrace velmi nízká, pouze 0,01 mg Al/l. Ve vesmíru připadá na jeden atom hliníku přibližně půl miliónu atomů vodíku. Díky velké reaktivitě hliníku se v přírodě setkáváme prakticky pouze s jeho sloučeninami. Vzhled: Neušlechtilý stříbřitě šedý, nestálý, kujný kov,kujný Složení: bauxit,hlavní ruda hliníku

Použití: strojírenství (odlitky, konstrukční součástky, různé profily, atd.) ●- automobilový průmysl (části motorů, profily pro výplně dveří, pouzdra tlumičů, atd.) ●- letecký průmysl (používají se slitiny na bázi Al-Li) ●- potravinářský průmysl (obalová technika - alobal) ●- elektrotechnika (kabely, dráty) ●- stavebnictví (fasádní profily, profily pro výrobu dveří a oken, atd.) Vlastnosti: Hliník je kov bílé barvy, vysoké elektrické a tepelné vodivosti s poměrně vysokou hodnotou měrného tepla tání. Hliník a jeho slitiny se vyznačuji vysokým poměrem meze pevnosti v tahu a hustoty. Pevnostní charakteristiky je možné intenzívním tvářením zvýšit. Hliník má kubickou pošně centrovanou mřížku, teplotu tavení 660°C, hustotu 2699 kg.m -3 při čistotě 99,99 %.Významnou vlastností hliníku je jeho poměrná stálost na vzduchu. Ke zjemnění zrna se přidávají malá množství prvků, například Ti, Zr, Ta. zajímavost: Hliník se ukládá v mozku, nervech a kostech Hliník je v čaji, kakau či víně.

Olovo Výskyt : Olovo je v zemské k ůř e zastoupeno ř itce. -Nízkotavitelny, m ě kký, velmi t ě žký, toxický kov. Slou č eniny: Oxid olovnatý, sulfid olovnatý, uhli č an olovnatý, dusi č nan olovnatý, Síran olovnatý, Tetraethylolovo Použití: R ů zné Elektrické objekty, Kabely apod… Složení: Ložiskový kov je slitina s přibližným složením % Sn (cín), která obsahuje navíc měď, olovo a antimon. Vyznačuje se především vysokou odolností proti otěru. Olověné pláty se také používají jako štít proti radiaci.

Protonové číslo: 24 Elektronegativita: 1,56 CHROM Výskyt : V přírodě se chrom vyskytuje velmi často současně s rudami železa. Protonové číslo:24 Elektronegativita:1,56 Matěj

CHROM použití a zajímavosti Použití: V metalurgickém průmyslu především při výrobě legovaných ocelí.metalurgickém průmyslu Zajímavosti: Chrom je důležitý v lidském těle.Chrom, chemická značka Cr, je světle bílý, lesklý, velmi tvrdý a zároveň křehký kov. Používá se v metalurgii při výrobě legovaných ocelí a dalších slitin, tenká vrstva chromu chrání povrch kovových předmětů před korozí a zvyšuje jejich tvrdost. Matěj

Železo Fe Výskyt:Nejrozššířenější prvek na Zemi Vzhled: Protonové číslo:26 Elektronegativita:1,8 Vlastnosti:Je to poměrně měkký, světle šedý až bílý. dobře vede elektrický proud Patří mezi přechodné prvky, které mají valenční elektrony.Ve sloučeninách se vyskytuje především Fe +2 a Fe +3, Fe +4 (je nestálé..) Bára

Železo Použití : Výrobky z litého železa, často umělecky zpracované. Např. kámen, krby, náhrobky, kříže, dekorativní předměty i šperky. -Slouží jako barviva Zajímavosti:Železo se v těle vyskytuje pouze výhradně ve vazbě na bílkovinné přenašeče kyslíku.Lidstvu je znám již od pravěku. V přírodě se minerály železa vyskytují velmi hojně.pravěku Bára

Hořčík Mg Výskyt: v zelených rostlinách (je součástí chlorofylu),v zemské kůře, ve vesmíru Vzhled:našedlá kovová látka,protonové číslo 12, elektronegativita 1,2 Vlastnosti: dá se snadno slévat s ostatními kovy, při hoření dochází k intenzivnímu světelnému záření Použití: v minulosti se používal jako zdroj světla pro fotografické blesky, využívá se v lékařství, při nejrůznějších pyrotechnických aplikacích Zajímavost: tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 25 g hořčíku,doporučená denní dávka je 375 mg Barča

Hořčík Hoření hořčíku

zlato -značka au -výskyt Průměrný obsah zlata v zemské kůře je 0,004 ppm. Přírodní zlato je tvořeno stabilním izotopem 197 Au, uměle bylo připraveno dalších 34 radioaktivních izotopů zla ta. -vzhled plíškovité, keříčkovité, valounky, zlatinky -Barva kovově žlutá, často světlejší odstíny (příměs stříbra) -elektronegativta 2,4 -použití nejčastěji používané k výrobě šperků, elektrických kontaktů,zubním lékařství a podobně

zlato zajímavosti -Zlato je cenný kov, který se stal synonymem bohatství. Po staletí i v současnosti platí zlato za jednu z nejbezpečnějších investic. Celosvětové následky hospodářské krize tlačí jeho cenu několik posledních měsíců neustále nahoru. Zkrátka, mít zlato se vyplatí. -Zlato je pravděpodobně prvním kovem, který se naučil pravěký člověk zpracovávat. V Bulharsku byly nalezeny zlaté šperky, které archeologové datovali 4000 let před Kristem, tedy do věku, jemuž jsme si zvykli říkat doba kamenná.

Rtuť -Cizojazy č ný název: hydrargyrum -Zna č ka: Hg -Vzhled: st ř íbrný kapalný kov -vysoce toxický.Lidskému je zdraví je velmi škodlivý.Páry rtu ť i jsou p ř i delším vdechování jedovaté. (Eliška Č ermáková)

Rtuť -Využití: dentální amalgámy, fyzikální p ř ístroje, výbojky, zá ř ivky, polarografie, vakcíny, výroba chloru. -D ř íve se rtu ť používala v teplom ě rech - v p ř írod ě se vyskytuje vzácn ě.p ř : v minerálech. -protonové č íslo: 80 - elektronegativita: 2,0

Platina Výskyt V přírodě se vyskytuje zejména ryzí Vzhled Míra

Vlastnosti Platina je velmi těžký a chemicky mimořádně odolný drahý kov stříbřitě Hustota dosahuje hodnot až 21,45 g/cm 3, společně s iridiem a osmiem je to kov s největší známou hustotou na světě (třikrát větší hustota než železa), což znamená, že je to také jeden z nejtěžších kovů na zemi. Tvrdost dosahuje rozmezí 4 - 4,5, což je téměř dvounásobná hodnota zlata a stříbra. Je to kov elektricky i tepelně středně dobře vodivý a díky tomu, že nereaguje s kyslíkem, také mimořádně odolný proti korozi. Použití na výrobu chirurgických nástrojů, elektrod, odporových drátů, laboratorních pomůcek, šperků a polopropustných zrcadel Zajímavosti Atomová hmotnost 195,09 Měrná hmotnost 21,45 Teplota tavení 1773,5 Teplota varu 4530 Tvrdost podle brinella 40 Pevnost tahu v žíhavém stavu 137 Obsahuje- iridiem - Ir, osmiem - Os, paládiem - Pd, rhodiem - Rh a rutheniem - Ru

Měď Výskyt : m ěď se vyskytuje v zemské k ůř e. Vzhled : m ěď má oranžovou na č ervenalou barvu. :e-=1,9. p+=29. n°=

stříbro použití: Elementární stříbro je v praxi využíváno především pro své unikátní fyzikální vlastnosti – vynikající elektrickou a teplotní vodivost, relativně dobrou chemickou stabilitu a odolnost vůči vlivům okolního prostředí a vysokou odrazivost pro viditelnésvětlo. Uplatní se zde jak kovové elementární stříbro, tak především jeho slitiny s dalšími kovy.fyzikálníodrazivostsvětloslitiny výskyt: V zemské kůře se stříbro vyskytuje pouze vzácně. Průměrný obsah činí kolem 0,07 – 0,1 mg/kg.Jako zdroj pro průmyslové získávání stříbra jsou však rudy olova, mědi,niklu nebo zinku. Nejvíce používanou metodou pro získávání i čištění ryzího stříbra je elektrolýza, z halogenidů je však možno jej jako ryzí získat i pyrometalurgicky přímým tavenímzemské kůřeolovamědinikluzinkuelektrolýzahalogenidů

střibro vlastnosti: Typický kovový prvek, známý již od starověku. Z prvků vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost. Po mechanické a metalurgické stránce je velmi dobře zpracovatelné – má dobrou kujnost a dobře se odlévá (dobrá zatékavost).metalurgickékujnost zajímavost:Těžba stříbra má velmi starou historii. Snad jen měď a zlato se užívaly dříve. Nejstarší nálezy opracovaného stříbra jsou staré více než 4000 let. Veliké množství stříbrných šperků bylo objeveno v hrobech chaldejských králů. vzhled:má stříbrobílou barvu.Elektronová konfigurace: [Kr] 4d 10 5s 1.Atomové číslo: 47.Atomová hmotnost: 107,8682 u.Elektronegativita 1,93Elektronová konfiguraceAtomové čísloAtomová hmotnost

Vápník zna č ka: Ca latinský název: calcium výskyt: v jídle (mlé č né výrobky), v zemském jád ř e vzhled: 20p+ 20n 20e- elektronegativita 1 vlastnosti: pom ě rn ě m ě kký a lehký použití: stavebnictví, sklá ř ství, pr ů mysl :

Vápník Zajímavosti: vápník je t ř etí nejrozší ř en ě jší kov a pátý nejrozší ř en ě jší prvek v p ř írod ě Pro lidský organismus má vápník nezastupitelný význam, je nejdůležitější látkou při tvorbě kostí a zubů.

Zinek Lucka Informace Chemická značka : Zn Latinsky : Zincum Skupenství : Pevné Protonové číslo : 30 Relativní atomová hmotnost : 65,39 Elektronegativita : 1,65 Skupina : 12 Perioda : 4

Zinek Výskyt ●V přírodě se ZINEK vyskytuje pouze ve sloučeninách ●Nejznámější a hlavní rudou je minerál SFALERIT ( Sulfit zinečnatý) i kalamín (Uhličitan zinečnatý) ●Zinek je i biogenní prvek a vyskytuje se v živých organizmech ( převážně jako součást různých enzymů) ●Tělo dospělého člověka obsahuje pouze 2 g tohoto kovu

Zinek Vzhled ●Modrobílý kovový prvek se silným leskem ( lesk ztrácí na vlhkém vzduchu ) ●Tvrdý a křehký, ale při vyšších teplotách poddajný ●Elektricky vodivý ●Krystalický

Zinek Vlastnosti Je amfoterní ( reaguje s kyselinami i hydroxidy) Za tepla se Zinek slučuje také se sírou a fosforem Práškový Zinek na vzduchu při zahřátí hoří jasně svítivým modrozeleným plamenem Neušlechtilý kov ( podobá se kadmium )

Zinek Použití Používá se hlavně na GALVANICKÉ POZINKOVÁNÍ různých korodujících předmětů ( Např. plech, dráty, trubky ) Dále se využívá na výrobu různých slitin ( např. MOSAZ - slitina mědi a zinku ) nebo na výrobu galvanických článků V chemii se také používá na vytěsnění vodíku z kyselin Výroba slitin Slouží jako ochranný povlak na předmětech

Zinek Zajímavosti Je známý více než 3000 let. Podporuje vylučování inzulínu a vitamínu Jeho název je odvozen od německého slova zink ( zubatý, rohatý ) Doporučené denní množství je 15 mg pro normálního člověka Vyskytuje se ve většině potravin ( Hl. játra a tmavé maso )