Anatomická stavba obilného zrna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Látkové složení lidského těla- prvky
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ovoce – Význam ve výživě
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Procvičování vitamínů a minerálních látek
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
Potrava
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Buňka  organismy Látkové složení.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hodnocení jakosti mouky:
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

Anatomická stavba obilného zrna Obalové vrstvy 12,5 % oplodí a osemení - jsou cenným zdrojem vlákniny a minerálních látek (vápníku, železa, hořčíku, křemíku, fosforu) Aleuronová vrstva - obsahuje bílkoviny Endosperm 85 % vnitřní obsah zrna, obsahuje především škrob (téměř 3/4) Klíček (embryo) 2,5 % je cenným zdrojem tuků a vitamínů rozpustných v tucích

Chemické složení obilného zrna Základními stavebními složkami podle množství jsou: sacharidy a bílkoviny lipidy, minerální látky vitaminy, barviva složky, které mají růstové regulační a genetické funkce

Rozdělení látkového složení v jednotlivých částech zrna, % sušiny Složka Popel Bílkoviny Tuky Celková vláknina Pentosany Škrob Oplodí a osemení 3,4 6,9 0,8 50,9 46,6 - Aleuronová vrstva 10,9 31,7 9,1 11,9 28,3 Klíček 5,8 34,0 27,6 2,4 Endosperm 0,6 12,6 1,6 3,3 80,4