Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Veronika Zumrová, 14. dubna 2015 CzechInvest - Regionální kancelář pro Pardubický kraj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Ing. Irena Havlová Praha, 15. února 2016.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Dokumentace k výzvě č.02/ Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
FONDY EU Předvstupní podpora Agenda 1999 – 2006 a její plnění v ČR.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
Výroční konference Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Palác Lucerna, Praha 14. prosince 2016.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Národní program podpory cestovního ruchu
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Inovace a regionální rozvoj
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Benefit7.
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základní informace o programu
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Podpora klastrů v působnosti MPO Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Průmysl možnosti podpory
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Cyklus malého projektu
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Nabízené služby společnosti
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
Transkript prezentace:

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Veronika Zumrová, 14. dubna 2015 CzechInvest - Regionální kancelář pro Pardubický kraj

OPPI OPPI OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory Důraz na inovační podpory + podpora VaV ve firmách (Potenciál), spolupráce mezi terciární sférou a průmyslem Důraz na znalostní ekonomiku, spolupráci VaV s inovačními firmami a využívání nových forem podpory

Formulace cílů OP PIK Hlavní vstupní dokumenty: Strategie pro inteligentní a udržitelný růst podporující začlenění (Strategie Evropa 2020), Národní program reforem ČR 2013, Dohoda o partnerství, S3 Strategie Vize České republiky v oblasti podnikání a inovací: –Česká republika patří mezi světová centra vysoce vyspělé průmyslové výroby a podnikání v technologicky náročných oborech. Zvyšující se podnikatelské ambice lidí a atraktivní podnikatelské prostředí přispívají ke vzniku dynamicky rostoucích firem, přičemž stále více z nich patří mezi technologické lídry v rámci svých produktových trhů. Přes vysoký podíl průmyslu na HDP se energetická náročnost ekonomiky díky vysoké účinnosti využívání energií přibližuje průměru zemí OECD. Rostoucí počet zahraničních firem zde, nejen ve vazbě na místní výrobní základnu, rozšiřuje výzkumné a vývojové aktivity. Globální cíl Operačního programu: –dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky založené na znalostech a inovacích

Implementační struktura Řídící orgán: –Ministerstvo průmyslu a obchodu Zprostředkující subjekt: –Dotace: Agentura na podporu podnikání a investic CzechInvest (od nově zřízená implementační agentura) –Finanční nástroje: Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) Ministerstvo pro místní rozvoj –Národní orgán pro koordinaci Ministerstvo financí: –Platební a certifikační autorita –Auditní orgán

OP PIK Formy veřejné podpory

Forma podpory Dotace Finanční nástroje Kombinace dotací a finančních nástrojů

Finanční nástroje Implementace: zejména ČMZRB Zahrnutí ve všech prioritních osách OP PIK (až 10 % alokace OP) Využití FN se předpokládá v programech Rizikový kapitál, Expanze (Progres, Start, Garance), Úspory energie, Nemovitosti a Proof of Concept Leden 2016 – první výzva OPPIK obsahující finanční nástroje Uvažované formy finančních nástrojů pro OP PIK: ZVÝHODNĚNÉ ÚVĚRY (snížená úroková sazba, prodloužená doba splatnosti) ZÁRUKY (pro společnosti bankovně neúvěrovatelné) RIZIKOVÝ KAPITÁL (kapitálový vstup investičního fondu částečně financovaného z OP PIK s cílem max. zhodnocení, financování v milnících dle uzavřené smlouvy a business plánu, exit fondu prodejem podílu po letech)

Finanční nástroje – implementační model

Veřejná podpora Maximální míra podpory (v %): Platnost od Typ podniku Malý6045 Střední5035 Velký4025

Veřejná podpora – Rámec pro státní podporu ve výzkumu, vývoji a inovacích Typ podporyMalý podnikStřední podnikVelký podnik Základní výzkum100 % Průmyslový výzkum70 %60 %50 % Experimentální vývoj45 %35 %25 % Studie proveditelnosti70 %60 %50 % Výstavba či modernizace výzkumné infrastruktury 50 % Inovace pro MSP50 % - Procesní či organizační inovace 50 % 15 % Podpora inovačních klastrů 50 %

Veřejná podpora - další navýšení veřejné podpory nad rámec regionální mapy podpory Typ podporyMalý podnik Střední podnik Velký podnik Ekologické studie70%60%50% Účast MSP na veletrzích 50% 0% Podpora širokopásmové infrastruktury 70%60%50%

Podpora de minimis Strop ve výši EUR dle nařízení č. 1407/2013 se použije na podporu de minimis, kterou na jednotlivý členský stát může obdržet jeden podnik v rozhodném tříletém období Nově se podpora sleduje kumulativně u všech subjektů právně či fakticky kontrolované jedním subjektem za tříleté období v rámci jednoho státu – propojené podniky – tzv. jeden podnik Metodická příručka k pojmu jeden podnik ( > Programy podpory > OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost > Společné přílohy dotačních programů OP PIK) Nařízení č. 1407/2013 Registr de minimis – evidence všech udělených podpor malého rozsahu (eagri.cz)

Územní dimenze v OP PIK Cílové území OP PIK: Česká republika, mimo území hl. m. Prahy Aplikace územního principu: realizace intervencí (projektů) pouze ve vybraných typech území realizace intervencí (projektů) určitým podílem či odlišnou intenzitou podpory pro vybrané typy území na celkové alokaci pro příslušnou prioritní osu modifikace souboru hodnotících či kvalitativních kritérií, např. formou specifikace územní dimenze jako jednoho z hodnotících kritérií pro výběr konkrétních projektů (podpora projektů z určitého území), případě stanovením kvalitativních kritérií pro výběr projektů

OP PIK Projektový cyklus

Podnikatelský záměr Registrační žádost (1. stupně) Plná žádost (2. stupně) Hodnocení a realizace projektu Žádost o platbu Monitoring (období udržitelnosti)

Druhy výzev Průběžná výzva:  nesoutěžní výzva - projekty si ohledně získání podpory vzájemně nekonkurují), hodnotí se splnění určitého nastaveného standardu, resp. podmínek, které dopředu stanoví Výzva  Hodnocení probíhá průběžně, příjemcům, jejichž projekty splní dané podmínky, je poskytována podpora v pořadí, v jakém podali žádost o podporu, až do přidělení celé alokace výzvy na jednotlivé projekty. Kolová výzva:  Soutěžní výzva – projekty jsou porovnávány mezi sebou, podporu obdrží ty, které splní podmínky definovány Výzvou, v pořadí od nejlepšího podle výsledku hodnocení až do vyčerpání alokace  Výběr projektů je proveden až po vyhodnocení všech projektů

Před podáním žádosti Sledovat harmonogram výzev Konzultovat projekt – Regionální kanceláře, Zelená linka Zjistit si: Velikost podniku (vč. propojených subjektů i mimo ČR) Dosavadní čerpání de minimis (i za propojené podniky v ČR) Registrovaná CZ-NACE společnosti (dříve OKEČ; viz RES) „Hlavní činnost“ společnosti uvedenou v posledním daňovém přiznání Podrobně prostudovat: Výzvu programu a její přílohy (např. předvyplnit rating v.xls) Příručka pro žadatele a příjemce dotace (Pokyny) Vzorové Podmínky pro žadatele

Způsobilost výdajů Datum vzniku způsobilých výdajů = Datum podání žádosti o podporu Před tímto datem nesmí být zahájeny práce na projektu Zahájením prací se rozumí buď zahájení stavebních prací v rámci investice, nebo první právně vymahatelný závazek objednat zařízení či jiný závazek, v jehož důsledku se investice stává nezvratnou, podle toho, která událost nastane dříve. Za zahájení prací se nepovažují nákup pozemků a přípravné práce, jako je získání povolení a zpracování studií proveditelnosti. Je možné vyhlásit výběrové řízení na dodavatele dle platných pravidel (Zákon, Pravidla pro výběr dodavatele v OP PIK), v žádném případě není dovoleno před datem způsobilosti podepsat smlouvu s vítězným uchazečem Pro určení konkrétních způsobilých výdajů sledujte Přílohu Výzvy – Vymezení způsobilých výdajů

Realizace projektu Podmínky poskytnutí dotace Pravidla pro výběr dodavatele Pravidla pro publicitu Pravidla etapizace Pravidla způsobilosti výdajů Řádné účtování o dotaci Archivace dokumentace Udržitelnost Součinnost při finanční kontrole Závazný ukazatel – nový název: ukazatel k naplnění Monitorovací ukazatel – nový název: ukazatel k vyplnění

MS Jednotný systém pro administraci všech žádostí o podporu ze SF 2014 – 2020 ISKP – Informační systém konečného příjemce - určen pro žadatele/příjemce pro zadávání žádostí o podporu a správu projektů po celou dobu jejich životního cyklu Edukační videa:

ISKP – Náhled úvodní stránky

ISKP Kvalifikovaný elektronický certifikát Registrace uživatele na rodné číslo (tedy ne 1 účet= 1 IČ jak tomu bylo v eAccount) Založení Profilu uživatele: správa projektů, založení podřízených uživatelů a přidělování projektů a oprávnění k provádění jednotlivých akcí u přidělených projektů (editace/čtení) shoda se Základními registry Kde si lze opatřit elektronický podpis? První certifikační autorita, a. s. ( Česká pošta, s. p. ( eIdentity, a. s. (

Prioritní osy v OP PIK.

Prioritní osy OP PIK Prioritní osa 1 „Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace “ Prioritní osa 2 „Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků Prioritní osa 3 „Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin“ Prioritní osa 4 „Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií “

Programy podpory OP PIK Prioritní osa 1Prioritní osa 2Prioritní osa 3Prioritní osa 4 InovaceTechnologieOZEVysokorychlostní internet PotenciálProgresÚspory energieICT a sdílené služby Pre-commercial public procurement Poradenství (pro začínající podniky) Smart grids I. (Distribuční sítě) Proof-of-conceptRizikový kapitálNízkouhlíkové technologie Aplikovaný výzkum (TIP2) MarketingÚspory energie v SZT Partnerství znalostního transferu NemovitostiSmart grids II. (Přenosové sítě) SpolupráceŠkolicí střediska Služby infrastruktury Inovační vouchery

Finanční alokace OP PIK Celkové prostředky pro ČR: 21,9 mld. EUR z toho pro OP PIK 4, 3 mld. EUR Zdrojový fond: ERDF Plánované rozdělení alokace dle prioritních os (může dojít k drobným přesunům) Prioritní osa OP PIK Podíl na alokaci prioritní osy (%) PO 131,0 PO 220,7 PO 328,2 PO 417,2

Programy podpory Prioritní osy 1 Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace

Inovace – Inovační projekt

Inovace - Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví

Potenciál

Aplikace

Spolupráce

Inovační vouchery

Partnerství znalostního transferu

Služby infrastruktury

Proof-of-concept

Pre-commercial public procurement

Výhody předkomerčního zadávání pro podniky: lepší příprava na oslovení budoucího trhu díky včasné spolupráci s veřejnými orgány snížené investice na vytváření nových obchodních příležitostí díky částečné finanční podpoře z veřejných prostředků pozitivní soupeření pocházející ze spolupráce/soutěže s ostatními dodavateli zaměření na podstatu úkolů vědy a výzkumu, s podporou veřejného sektoru podporujícího tvorbu nového trhu Postup zadávání: 1) Veřejný subjekt definuje potřebu inovace 2) Veřejný subjekt definuje kritéria pro dodavatele vstupující do procesu PCPP 3) Podniky předkládají návrhy řešení inovace 4) Hodnocení 5) Uzavření smlouvy na výzkum a vývoj mezi veřejným subjektem a podnikem

Prioritní osa 2 Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků

Technologie

Poradenství (pro začínající podniky)

Marketing

Nemovitosti

Školicí střediska

Progres

Rizikový kapitál

Prioritní osa 3 Účinné nakládání s energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin

Obnovitelné zdroje energie

Úspory energie

Nízkouhlíkové technologie

Smart grids I. (Distribuční sítě)

Smart Grids II. (Přenosové sítě)

Úspory energie v SZT

Prioritní osa 4 Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií

Vysokorychlostní internet

ICT a sdílené služby

Děkuji za pozornost. Tel Uvedené informace jsou platné k a mohou být změněny zněním výzev programů.