MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Poslanecká sněmovna PČR Praha 18.10.2011 Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Sdružení cestovního ruchu Aktivity a činnost SM-SCR
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Aktuální aktivity odboru cestovního ruchu MMR Kolegium cestovního ruchu Karlovy Vary.
Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihočeského kraje vznikla na podzim roku Zakladatelem byla Jihočeská hospodářská komora. Rada pro rozvoj lidských.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Organizace Státní správy
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
Rozpočty územních samosprávných celků
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Kontrola veřejné správy I.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Finanční a rozpočtové právo
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Nová Koncepce státní politiky cestovního ruchu v ČR květen zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Výroční konference cestovního ruchu turistického regionu Východní Morava Holešov, 25. leden.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Regionální kolegium CR – pracovní skupina pro CR 6. června 2016.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
Prioritní oblast 4: Národní podpora cestovního ruchu
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
LIBERECKÝ PAKT ZAMĚSTNANOSTI
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Výzva k předkládání žádostí
Kategorizace organizací destinačního managementu
Závěrečná konference projektu
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Organizačně-právní podmínky fungování ekonomiky cestovního ruchu v Polsku Dr. Piotr Gryszel, Ph.D.
Obecná část rozpočtového práva III
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Obecná část rozpočtového práva III
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Poslanecká sněmovna PČR Praha Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu

V ČR není systém řízení CR:  střet „Kompetenčního zákona“ (č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR) a zákonů o územně samosprávních celcích (č. 129/2000 Sb., zákon o krajích; č. 128/2000 Sb., zákon o obcích; č. 131/2000 Sb., zákon o hlavním městě Praze) → všechny subjekty jsou povinné rozvíjet CR  Nejsou určeny pravomoci a kompetence jednotlivých subjektů  Neexistují nástroje koordinace realizovaných opatření podpory CR Dopady:  pokles výkonnosti cestovního ruchu a pokles příjmů generovaných tímto odvětvím  neefektivní vynakládání prostředků na podporu cestovního ruchu  pokles konkurenceschopnosti destinace ČR a přínosů CR Důvody zavedení „zákona o CR“

Měření výkonnosti CR:  TSA - komplexní vyjádření významu cestovního ruchu pro národní hospodářství ČR (2003 – 2009)  Výkonnostní ukazatele: (data za 2009, zdroj ČSÚ) → Tyto ukazatele nedostatečně popisují přínosy CR do státního a veřejných rozpočtů Podíl cestovního ruchu na příjmech státního rozpočtu ČR 6,9 % CR a ostatní odvětví (data za 2009, zdroj ČSÚ) Přínosy CR ZaměstnanostPodíl na HPH CR CR2,7 % Zdravotnictví Zdravotnictví4,2 % Zemědělství Zemědělství2,3 % Stavebnictví Stavebnictví7,4 % Počet hostůPočet přenocování CelkemNerezidentiRezidentiCelkemNerezidentiRezidenti

Obecné  definovat oblast CR  zajistit koordinovaný rozvoj legislativy a opatření s dopadem na CR  zajistit koordinovanou realizaci opatření na podporu rozvoje CR  zvýšit „prestiž“ odvětví CR Specifické  zamezení duplicitám v managementu a marketingu destinace  zvýšení motivace podnikatelských subjektů i veřejné správy na rozvoji cestovního ruchu  hospodárné směřování finančních prostředků do rozvoje a řízení cestovního ruchu  zajistit provázanost strategických dokumentů na všech úrovních Cíle „zákona o CR“

ÚroveňOrganizace CRÚzemní jednotkaZakladatelŘízeníInformace 1Národní organizace CRČRMMR ČR 2Krajská organizace CRKraj 3Oblastní organizace CRTuristická oblastobce, podnikatelé, kraj Navrhovaná organizační struktura CR Zákon stanoví kritéria pro vznik turistické oblasti (TO) (např.):  počet přenocování za rok – min. 300 tisíc – průměr za posledních 5 let  počet lůžek – min lůžek  min. 3 turistická informační centra (TIC) nacházející se na úrovni oblasti  počet trvale žijících obyvatel ve výši min. 100 tisíc → obce které nenaplní kritéria pro vznik TO / nestanou se součástí TO – rozvoj cestovního ruchu bude zajištěn aktivitami krajské organizace cestovního ruchu Doporučená právní forma organizací cestovního ruchu  1. úroveň – příspěvková organizace zřízená MMR  2. a 3. úroveň:  obecně prospěšná společnost  zájmové sdružení právnických osob

Podnikatelé v cestovním ruchu:  iniciují vznik oblastní organizace cestovního ruchu při splnění kritérií pro vznik turistické oblasti, podílejí se na jejím fungování  formou dobrovolných příspěvků se podílejí na financování krajské nebo oblastní organizace cestovního ruchu  podílejí se na tvorbě turistické nabídky – tvorbě produktů cestovního ruchu ve spolupráci s krajskou/oblastní organizací cestovního ruchu  podílí se na přípravě strategických dokumentů  podílejí se na marketingových aktivitách kraje/oblasti  tvoří profesní organizace pro účely zákona (může se jednat i o regionální pobočku hospodářské komory, či jiné profesní organizace)  prostřednictvím profesních organizací se podílí na realizaci Národního systému kvality služeb v cestovním ruchu Zapojení podnikatelů

Přínosy:  Zajištění koordinace realizovaných opatření  Snadný přenos informací Vznik na všech úrovních řízení CR:  na národní úrovni budou zastoupeny: ministerstva, kraje, profesní sdružení, asociace s celostátní působností/v tomto případě se jedná o Celostátní kolegium cestovního ruchu modifikované pro potřeby zákona  na krajské úrovni: zástupci kraje, zástupci správ NP a CHKO, zástupci odborných kulturních organizací, oblastní/ch organizace/í cestovního ruchu, profesní/ch sdružení s celokrajskou působností  na oblastní úrovni: obce, podnikatelé, sdružení podnikatelů, zástupci odborných kulturních organizací, zástupci krajské/ých organizace/í cestovního ruchu, příp. NNO působících v cestovním ruchu, zástupci správ NP a CHKO Poradní skupiny

Složené financování: Financování národní organizace CR zdroj:  státní rozpočet: pevná částka na každý rok  vlastní výdělečné nástroje (platby za spoluúčast na akcích, provoz informačního systému, platby krajských organizací cestovního ruchu a podnikatelů za marketingové aktivity ad.) Financování krajské organizace cestovního ruchu zdroj:  státní rozpočet: neměnná pevná částka + částka dle intenzity cestovního ruchu  krajský rozpočet: 50% z částky, kterou tvoří příspěvek ze státního rozpočtu,  příspěvky od obcí  dobrovolné příspěvky individuálních podnikatelů  vlastní výdělečné nástroje Financování oblastní organizace cestovního ruchu zdroj:  příspěvek ze státního rozpočtu prostřednictvím kraje: neměnná pevná částka + částka dle intenzity cestovního ruchu v turistické oblasti  příspěvek z krajského rozpočtu  příspěvky od obcí  dobrovolné příspěvky od podnikatelů  vlastní výdělečné nástroje Financování organizací CR

 návrh věcného záměru zákona vznikal od počátku roku 2010 za účasti zástupců krajů, regionů a vysokých škol  návrh byl prezentován profesním sdružením působícím v oblasti cestovního ruchu na celostátní úrovni, včetně SOCR  po vnějším připomínkovém řízení a odsouhlasení vedením MMR byl postoupen do vnějšího připomínkového řízení:  58 připomínkových míst  z celkem 20 míst vzneseny připomínky, z toho z 8 míst připomínky zásadní (Ministerstvo zemědělství, Krajský úřad Středočeského kraje, Krajský úřad Moravskoslezského kraje, Hospodářská komora České republiky, Ministerstvo životního prostředí, Hlavní město Praha, Ministerstvo financí, Ministerstvo vnitra)  vypořádání připomínek  většina připomínek byla vypořádána  rozpor s MF ČR – zavádění nových finančních toků a zvyšování požadavků na státní rozpočet vzhledem k rozpočtovým škrtům a snižování deficitu státního rozpočtu → odstranit část „financování“ ze zákona o CR  po vypořádání vnějšího připomínkového řízení bude předán vládě k projednání Postup tvorby „zákona o CR“

Děkuji za Vaši pozornost. Aleš Hozdecký Odbor cestovního ruchu Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1