Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Dny teplárenství a energetiky- hlavní výstupy Mirek Topolánek předseda výkonné rady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Ing. Jan Klas Žofín, Úvod Novela energetického zákona Novela zákona o POZE Nová ASEK 2.
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Kogenerace Soběslav-Svákov Zkušenosti s výstavbou, optimalizací a provozem nového kogeneračního zdroje Ing. Ivan Tůma. Ph.D. (E.ON Energie, a.s.) 6. Mezinárodní.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
sdružení podnikatelů v teplárenství Státní energetická koncepce v kontextu Evropského vývoje Ing. Mirek Topolánek předseda výkonné rady Teplárenské.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Setkání s novináři Zhodnocení topné sezóny a výsledky průzkumu u členů Ing. Mirek Topolánek 10. dubna 2014,
Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Výroční konference cestovního ruchu turistického regionu Východní Morava Holešov, 25. leden.
1 „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Teplárenství v ČR: možnosti a překážky dalšího rozvoje Miroslav Krejčů.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Setkání členů Rady Libereckého kraje s primátory, se starostkami a starosty obcí Rozpočet 2015 Marek Pieter Liberec,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Zamýšlené a nezamýšlené důsledky Jan Málek.  Definice  Důvody pro používání OZE  Druhy OZE  OZE v rámci Energetické politiky EU  Negativní dopady.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 SMĚRNICE O NÁRODNÍCH EMISNÍCH STROPECH Gijs van Luyn InfoMil.
Partyzánská 1/7 PRAHA Partyzánská 1/7 PRAHA sdružení podnikatelů v teplárenství.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
Ivo Krsička Jedinečné spojení znalostí obchodu a distribuce energií.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ FÓRUM - ÚSTÍ 2012
Z-Uhlí, s.r.o. Výroba biouhlí pomocí hydrotermální karbonizace.
Příjmy z kapitálového majetku
Společenská odpovědnost ve školství
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Zákon o sociálním podnikání
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Obchodní plán projektu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Obec Pstruží pro občany
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
RIZIKO.
Školení – představitelé příspěvkových organizací
Principy fungování spolku BISON
Tisková konference ČMKOS
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Smlouvy s developery Obecná východiska
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Národní akční plán čisté mobility
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Dny teplárenství a energetiky- hlavní výstupy Mirek Topolánek předseda výkonné rady TSČR 30. dubna 2014, hotel Paris, Praha

sdružení podnikatelů v teplárenství Hodnocení akce Dny teplárenství a energetiky 2014 Novinky nový organizátor – společnost EXPONEX rozšířené zaměření akce oproti minulým ročníkům o energetiku a další související obory, noví účastníci (města, obce, bytová družstva atd.) výrazný nárůst sponzorů, vystavovatelů, návštěvníků Zapojení asociací SOVAK (Sdružení oborů vodovodů a kanalizací ČR), ELA (Českomoravská elektrotechnická asociace) on-line televizní přenosy rozhovorů s přednášejícími, účastníky, vystavovateli na elektrika.tv a webech mediálních partnerů

sdružení podnikatelů v teplárenství Hodnocení akce Dny teplárenství a energetiky 2014 Dny teplárenství a energetiky v číslech: 990 účastníků 78 prezentujících firem 73 přednášek rozdělených do 11 bloků

sdružení podnikatelů v teplárenství Faktory, které zvýšily cenu tepla CENA TEPLA Zvýšení sazby DPH na teplo Investice do splnění nových emisních limitů Nákup povolenek na emise CO 2 Zvýšení ceny paliv Zvýšení poplatků za emise znečišťujících látek (40 %) Úspory tepla

sdružení podnikatelů v teplárenství Diskriminace teplárenství Výška komínu130 m13 m Emisní limityANONE Monitoring emisíANONE Ekologická daň (zákon č. 261/2007 Sb.)ANONE Poplatky za emise (zákon č. 201/2012 Sb.) ANONE Nákup povolenek (zákon č. 383/2012 Sb.)ANONE Výroba tepla ze zemního plynu 1x 100 MW dálkové teplo x 10 kW lokální vytápění Ekologická daň (zákon č. 261/2007 Sb.)ANO Poplatky za emise (zákon č. 201/2012 Sb.) NE Nákup povolenek (zákon č. 383/2012 Sb.)ANONE Uhlíková daň (zákon č. 261/2007 Sb.)NEANO

sdružení podnikatelů v teplárenství Palivový mix pro výrobu tepla (PJ) Zdroj: ČSÚ

sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana ovzduší Směrnice o průmyslových emisích (zařízení od 50 MW) Vyvolané náklady v teplárenství miliard Kč (vychází z rozumného nastavení emisních limitů, může se dramaticky zvýšit) Dokument BREF stále není uzavřen –nejsou finálně definované požadované emisní limity Ze 6400 zásadních připomínek z loňského léta vyhodnoceno 1000 Návrh nové směrnice pro střední spalovací zdroje ( MW) Naprosto nerealistické požadavky, ekonomický dopad se vyhodnocuje

sdružení podnikatelů v teplárenství Cíle EU zatím v zásadě plníme… Důsledky jsou ovšem katastrofální: 1.Obrovské náklady na podporu OZE z veřejných i soukromých zdrojů, ohrožení konkurenceschopnosti průmyslu 2.Naprosto zdeformovaná cena elektřiny na velkoobchodním trhu neumožňující investice do jiných než dotovaných elektráren 3.Rozpad jednotného energetického trhu na národní trhy fakticky řízené státem Velká část nákladů je stále teprve před námi!

sdružení podnikatelů v teplárenství Dilema investorů v ČR Investice do tepláren je nutno odložit Ekonomická diskriminace ve srovnání s individuálním vytápěním Nízké ceny elektřiny Obtížně předvídatelná regulace ceny tepla Nejistota dostupnosti domácího hnědého uhlí Investice do tepláren nelze odložit Přísné emisní limity vstupující v platnost po roce 2016 Většina tepláren musí být modernizována do roku 2022, jinak by musely ukončit provoz

sdružení podnikatelů v teplárenství Výstupy z dnů teplárenství a energetiky - desatero 1.Aktualizace státní energetické koncepce Dopracování aktualizace v plánovaných termínech (do konce roku) Zohlednění vývoje v EU a SRN Palivový mix pro výrobu tepla 2. Zvýšení poplatku za vytěžený nerost Hrozba promítnutí do cen paliva a tím do ceny tepla

sdružení podnikatelů v teplárenství Vývoj a struktura dodávek tepla do SZT dle ASEK (verze září 2013)

sdružení podnikatelů v teplárenství Výstupy z Dnů teplárenství a energetiky 3. Aktualizace energetické legislativy (energetický zákon, horní zákon, zákon o hospodaření energií, zákon o podporovaných zdrojích energie) Cíl – stabilizace podnikatelského prostředí pro investice 4. Odpadová strategie a legislativa Přijetí plánu odpadového hospodářství Novelizace zákona o odpadech 5. Věcné usměrňování cen tepla Zjednodušení regulačního rámce Stanovení regulační periody

sdružení podnikatelů v teplárenství Výstupy z Dnů teplárenství a energetiky 6. Směrnice o energetické účinnosti Implementace zajišťující minimalizaci nákladů subjektů v ČR Nákladově efektivní řešení Využití strukturálních fondů EU 7. Výnosy z aukcí povolenek nasměřovat do odvětví zahrnutých do EU ETS 8. Prosazování specifik českého teplárenství na úrovni EU Technické požadavky na nejlepší dostupné technologie (BREF) Směrnice o středních zdrojích znečištění Pravidla veřejné podpory

sdružení podnikatelů v teplárenství Výstupy z Dnů teplárenství a energetiky 9. Dokončit notifikaci systému podpor v oblasti teplárenství do června letošního roku 1.7. vstoupí v platnost nová pravidla veřejné podpory v EU 10. Klimaticko-energetický balíček 2030 Akceptovat pouze jeden cíl – snížení emisí CO 2 Do mechanismu snižování emisí je třeba zahrnout všechny emitenty

sdružení podnikatelů v teplárenství Použijeme-li k dobrému cíli špatných prostředků, přestává být cíl dobrý. Karel Heinrich Marx (1818 – 1883)