Inovace a konkurenceschopnost ČR …………, 2015 Miroslava Kopicová Národní vzdělávací fond.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
7 Nezaměstnanost.
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Problematika konkurenceschopnosti a její rámec.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
MIGRACE A ROZVOJ Jiří NOVOSÁK. MIGRACE A ROZVOJ Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Rozvoj jako jedno z vůdčích.
VÝZVY PRO INOVAČNĚ ZALOŽENOU KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉ EKONOMIKY Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Strategické aliance Vypracoval: Jiří Slabý. Strategické aliance  Organizační forma, která pomáhá zajišťovat společnou kooperativní podnikatelskou činnost.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Podniková ekonomika Personální činnost.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Tržní prostředí.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Personální plán pro podnikatelský plán
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Polytechnické vzdělávání v praxi
Změny na trhu práce?.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Inovace a konkurenceschopnost ČR …………, 2015 Miroslava Kopicová Národní vzdělávací fond

 Konkurenceschopnost ČR  Kontext  Nová ekonomika  Znalostní trojúhelník  Průmysl 4.0 – zaměstnanost, vzdělání Obsah

Žijeme ve výjimečné době – naše schopnost využít této příležitosti bude mít dopad na kvalitu života celých generací.  Společnost a hospodářství se mění z převážně na výrobě založeného způsobu fungování na digitální, jehož základem jsou znalosti. Rozsah, hloubka a dopad těchto změn jsou srovnatelné s těmi, které probíhaly v době průmyslové revoluce.  Současný rozvoj a směřování průmyslu, označovaného jako „Průmysl 4.0“, je odrazem technologického pokroku, který smazává hranice mezi digitálním a fyzickým světem. Dopady tohoto vývoje ovlivní všechny prvky globálního hodnotového řetězce.  Jsme součástí globálního trhu práce, který nabízí nové zdroje dovedností a znalostí a ovlivňuje tak významně směřování zahraničních investic. Integrace bývalého sovětského bloku, Číny aj do světového hospodářství.  V Evropě současně bojujeme s hospodářským útlumem a přesunem politického významu do těchto nových center růstu.  Původně tradiční výrobní odvětví získávají stále více příjmů z poskytování služeb, které se vztahují k jimi vyráběným produktům. Inovace a znalosti tvoří jádro konkurenceschopnosti. Kontext - naléhavost změn

Je třeba chápat kontext, ve kterém se reformy, které musíme udělat, odehrávají.  Exponenciála vývoje technologií je ohromující.  V roce 1992 již existoval na světě 1 milion počítačů, v roce miliarda, nyní je na webu připojeno téměř 3 miliardy lidí.  1 miliarda registrovaných uživatelů sociální sítě Facebook by vytvořila třetí nejlidnatější zemi světa.  Transistor, základní stavební jednotka digitálního věku, byl vytvořen před 60- ti lety. Dnes připadají miliardy transistorů na osobu a jeho cena je sto miliontina haléře.  Na internetu je kompletní lidský genom. Šaty, léky i motorový olej, mohou být vytvořeny biologickými organismy.  Google měsíčně zaznamená 31 miliard dotazů, v roce 2006 to bylo „jen“ 2,7 miliardy.  Deset špičkových povolání před šesti lety ještě neexistovalo.  Věda dnes udělá více objevů za rok, než nedávno za desetiletí…. Kontext - rychlost změn

Kontext – rychlost změn  Neustálé zrychlování technologické adaptability  Zkracování životního cyklu produktů  Personalizace produktů  Důraz na služby spojené s jednotlivými produkty  Tlak na udržitelnost výroby Zatímco telefon potřeboval na získání 10 milionů uživatelů desítky let, novým technologiím stačí řádově měsíce

 Náš dosavadní ekonomický růst byl snadným úspěchem, pro malou přidanou hodnotu produkce jsme měli dostatek levných a kvalifikovaných pracovních sil. Byli jsme „rozvojovou zemí“.  Malý tlak na výkon měl negativní dopad na kvalitu vzdělávací soustavy, kvalitu výzkumu i malou inovační výkonnost.  Nevyužili jsme 9 mld. EUR ve 4Operačních programech, které jsme měli v současném období na rozvoj Znalostní společnosti – už při jeho přípravě jsme věděli, co potřebujeme! Všechny myšlenky v nich obsažené stále platí.. Předchozí vývoj

Jaké zdroje rozvoje lze využít? RŮST ZALOŽENÝ NA: Komparativní nákladové výhodě Dostupnosti kvalifikovaných pracovních sil Příhodných podmínkách (masivní outsourcing výrobních a montážních činností z vyspělejších ekonomik) Stabilním politickém systému Teritoriální blízkosti (pro subdodávky i konečné spotřebitele) Kulturní blízkosti (výhoda oproti východní Evropě i Asii) V mnoha ohledech je ČR již drahou zemí Demografie, nereformovaný vzdělávací systém i preference mladých lidí ji snižují Západ nyní outsourcuje high-tech obory, využijeme toho? Západní trhy už nerostou, směrem na východ prorazit zatím neumíme

Hodnotový řetězec Prof. Zelený

Průmysl netáhne ekonomiku tak, jak si myslíme Pramen: Hospodářské noviny, ČSÚ Když odečteme marže zahraničních firem, pro které jsou výrobky v ČR realizovány, náš vývoz je významně zredukován,

Přechod rozvíjející se ekonomiky Ekonomika tažená primárními zdroji Ekonomika tažená investicemi Ekonomika tažená inovacemi Naše strategie z minulých let? Investiční pobídky, extenzivní zásoba lidských zdrojů, výhoda nízké ceny Šťastná shoda okolností: Masívní outsourcing průmyslové produkce z rozvinutých zemí Tohle musíme zvládnout v následujících letech! Základ naší původní strategie zastaral. Naše nová strategie je Máme nějakou?

Konkurenční pozice ČR 2008: : : : : : 36 Czech Republic ranking in the WEF’s Global Competitiveness Index 2010: : : : : : : : 39  Zatímco v regionu střední a východní Evropy zůstává ČR na druhém místě a v rámci EU si dokonce polepšila …  … v globálním pohledu ji předbíhají především asijské ekonomiky. 2. nejlepší v regionu SVE, 18. v Evropě, 6 Asijských zemí před námi 2. nejlepší v regionu SVE, 16. v Evropě, 13 Asijských zemí před námi  Naše globální konkurenční pozice se každým rokem zhoršuje  V žebříčku globální konkurenceschopnosti jsme za 6 let poklesli o 10 míst

Česká republika vs. Ekonomiky tažené inovacemi Problémem „3I“ – Inovace, Instituce a Infrastruktura Zhoršující se výsledky ve vzdělávání a efektivitě trhu práce Problémem „3I“ – Inovace, Instituce a Infrastruktura Zhoršující se výsledky ve vzdělávání a efektivitě trhu práce

Klíčem k úspěchu jsou znalosti a inovace FAKTORY RŮSTU Z POHLEDU INOVACÍ A VZDĚLÁVÁNÍ: Kvalita výzkumných institucí 36. na světě Inovační potenciál28. na světě Podnikové výdaje na R&D31. na světě Kvalita výuky technických předmětů74. na světě Spolupráce vědy a podniků na R&D42. na světě Podíl absolventů terciárního studia32. na světě Celková kvalita vzdělávacího systému77. na světě Rozsah podnikového vzdělávání55. na světě Dostupnost vysoce kvalifikovaných odborníků55. na světě (PODLE WEF GLOBAL COMPETITIVENESS REPORT ) Srovnání s

Indikátor GCIPořadí ČR Pořadí ČR Mzdy a produktivita práce13. místo19. místo ČR: Celková pozice33. místo46. místo Kvalita základních škol15. místo51. místo Kvalita vzdělávacího systému26. místo67. místo Dostupnost vědců a inženýrů11. místo64. místo Rozsah vzdělávání zaměstnanců28. místo68. místo Kvalita STEM vzdělávání8. místo83. místo Brain gain (schopnost přilákat talenty)-87. místo Brain drain (schopnost udržet talenty)43. místo109. místo Vývoj pozice ČR ve vybraných indikátorech v GCI ( , ) Legenda Nadprůměrné hodnocení oproti celkovému skóre Podprůměrné hodnocení oproti celkovému skóre

Která odvětví vytvářejí nejvíce V&V pracovních míst?  Nejsilnější V+V růst, nejvyšší nárůst poptávky po excelentních vědcích a inženýrech  Intenzivní spolupráce s českými univerzitami na výzkumu (Honeywell, Tescan, Delong,..)  Ochota zahraničních investorů umístit své V+V útvary v ČR postupně roste  Nejsilnější V+V růst, nejvyšší nárůst poptávky po excelentních vědcích a inženýrech  Intenzivní spolupráce s českými univerzitami na výzkumu (Honeywell, Tescan, Delong,..)  Ochota zahraničních investorů umístit své V+V útvary v ČR postupně roste

Nejde o kvantitu, ale o kvalitu! Podíl pracovníků ve vědě a technologii na populaci Podíl klíčových odborníků na celkové zaměstnanosti ve vědě a technologii

Věková struktura zaměstnaných osob s magisterským nebo doktorským vzděláním ve vybraných technických vědách (strojírenství, elektrotechnika, elektronika, chemie, , )

HDP na obyvatele v paritě kupní síly za vybrané země a ekonomické celky, 2013 (běžné ceny $)

HDP na obyvatele v paritě kupní síly za vybrané země a ekonomické celky, index změny 2012/2003 a 2012/2008 (konstanta $ 2005) (konstanta $ 2005)

HDP na zaměstnanou osobu v paritě kupní síly za vybrané země a ekonomické celky, 2002, 2007, 2012 (konstanta $ 1990)

 Na českém trhu práce je nyní registrováno 218 tisíc pracujících cizinců. Ve srovnání s rokem 2008 (285 tisíc) to je o jednu čtvrtinu méně.  V případě profesních skupin, které mají největší význam pro technologické inovace a spolupráci mezi výzkumným a aplikačním sektorem, tedy specialisté (ISCO 2) a techničtí a odborní pracovníci (ISCO 3) však došlo k nárůstu zaměstnanosti cizinců o 22 %. Nárůst zaměstnanosti cizinců v těchto profesních skupinách ukazuje jednak na celkový vzestup znalostní náročnosti české ekonomiky a zároveň indikuje možné potíže českých zaměstnavatelů najít na tato místa dostatek Čechů.  Zároveň výrazně ubývá cizinců, zaměstnaných na méně kvalifikačně náročných technických profesích (řemeslníci, obsluha strojů, pomocní pracovníci - viz následující graf ). Důsledkem bude jak krize stavební výroby, tak vývoj v průmyslu, kde rostoucí efektivita, produktivita práce a znalostní náročnost snižují nároky na méně kvalifikované agenturní pracovníky (což jsou často cizinci). Jaký význam může mít příliv cizinců na inovační systém?

Příležitosti  Posílení digitálních technologií ve výrobě  Pokročilé možnosti práce s informacemi (Big data) – lepší orientace výroby na poptávku  Spolupráce mezi výzkumem a průmyslem – rozvoj a zavádění nových technologií  Růst sektoru služeb navázaných na výrobu (od logistiky po reklamu)  Možnosti malých firem dostat se na světový trh díky ICT a e-komerci  Otevírají se trhy v emerging countries  Reindustrializace ve vyspělých zemích Hrozby  Dopady na celý hodnotový řetězec, nejvíce na nižší pozice (nahrazení nižších pozic integrací výroby na vyšší pozici umožněné technologickým pokrokem)  Se vstupem informačních technologií do výroby roste hrozba průmyslové špionáže Důsledky změn pro business

Příležitosti  Nové výrobní technologie a digitální technologie znamenají vyšší produktivitu a konkurenceschopnost, ekologičtější výrobu a produkty řešící společenské výzvy  Návrat výroby do vyspělých zemí (nižší náklady práce)  Využití a podpora kvalifikované pracovní síly  Podpora inovativních firem, výzkumu a vývoje  Podpora infrastruktury včetně infrastruktury pro digitální ekonomiku Hrozby  Ztráta konkurenceschopnosti českých firem v případě nezvládnutí příští výrobní revoluce  Sociální otázky vycházející ze změn na trhu práce  Nedostatek kvalifikovaných pracovníků pro potřeby průmyslu, nedostatek talentů  Zvyšující se soutěž o FDI mezi zeměmi (dostatek kapitálů, ale musí být průkazné know-how – investiční příležitosti) Nutné podmínky úspěchu  Komplexní porozumění různým průmyslovým segmentům a širším trendům, které je ovlivňují  Pracovat v souladu s trendy, nikoli proti nim (podpora perspektivních odvětví a nikoliv naopak) Důsledky změn pro veřejnou správu

Vzdělávání: Kde jsou hlavní problémy  Základní a střední školství dosahuje pouze průměrné kvality (podle výsledků šetření PISA 2012 se úroveň českých žáků ve srovnání se světem již nadále nezhoršuje, ale i tak patří ČR svými výsledky mezi průměrné země OECD)  Střední školství je extrémně diverzifikované a selektivní (mnoho potenciálních talentů nepokračuje ve studiu na vysoké škole)  Vysokému školství nejen chybí finance (z veřejných i soukromých zdrojů), ale zejména postrádá vnitřní dynamiku založenou na konkurenci (slabá diverzifikace, uzavřenost vůči vnějšímu prostředí, model řízení omezující účelné nastavení pravomocí a odpovědnosti, nedostatečná internacionalizace)

Vysoké školství: Největší problémy k řešení  Systém terciárního vzdělávání je málo efektivní: je řízen metodami, které neodpovídají nové roli terciárního vzdělávání ve společnosti a v ekonomice  Financování systému v sobě nemá dostatečně zabudované mechanismy stimulující konkurenci založenou na kvalitě poskytovaného vzdělání  Slabý zájem vysokých škol o spolupráci s průmyslem, slabý zájem průmyslu o spolupráci s vysokými školami (dva světy, které si „nerozumí“)  Struktura absolventů VŠ a struktura pracovních míst se významně míjí. Chybí nám odborníci pro strategická odvětví Školství nedokáže tuto mezeru zaplnit.  Další vzdělávání! (i na vysokých školách)

Míra zaměstnanosti a ekonomické aktivity (2012), věková skupina 15 – 64 let Nízká efektivita využívání lidského kapitálu Průměrná efektivita využívání lidského kapitálu Vysoká efektivita využívání lidského kapitálu

Mnoho velkých zaměstnavatelů (např. v ICT) zaměstnává talentované vysokoškoláky na pozicích s převahou rutinní práce, na kterou postačují středoškolské znalosti. Trh práce vysáván velkými hráči s malým lokálním zakotvením a potenciálně značným rizikem odchodu Výchova specialistů – velké firmy s pokročilým procesním řízením potřebují úzce vymezené kompetence Segment MSP nepřitáhne tolik mladých talentů, inovační potenciál je oslabován Využití lidských zdrojů Potenciál perspektivní generace není využíván - rizika pro dlouhodobou konkurenceschopnost

 moderní (tzn. globálně konkurenceschopná) výzkumná infrastruktura,  kvalitní lidské zdroje ve VaV,  internacionalizace, jak z hlediska složení týmů jednotlivých institucí, tak z hlediska mezinárodní spolupráce se špičkovými partnery,  nezbytná míra koncentrace kapacit a zdrojů na obory pečlivě vybrané v souladu s konceptem inteligentní specializace, tj. na takové obory, kde v ČR existuje tradice, velmi dobrá současná úroveň z mezinárodního hlediska i nadějná perspektiva daného oboru a  kvalitní institucionální rámec pro VaV, tj. kvalitní systém řízení a hodnocení VaV na úrovni národní i na úrovni jednotlivých VaV institucí. Předpoklady pro kvalitní výzkum

 Rozvinutá spolupráce firem a VO  Kvalitní systém transferu technologií, specialisté  Inovační poptávka, podprůměrná úroveň  Robustní sektor inovačně zaměřených podniků, technologických firem  Posun v zapojení v hodnotových řetězcích: Dva druhy podniků: 1/ dosah na konečného spotřebitele, těch je málo a jsou často velmi úspěšné; 2/ firmy, které jsou jen součástí hodnotového řetězce s nízkou přidanou hodnotou a jen minimální šancí se posunout na vyšší úroveň Zhodnocení výsledku Nejobtížnější výzva

Příklady inovativních podniků Globalní dodavatel elektronových mikroskopů Vedoucí evropský výrobce finálních produktů pro farmaceutický průmysl z kyseliny hyaluronové. (60 % trhu) Vedoucí globální dodavatel nemocničních postelí Vedoucí výrobce a zařízení na výrobu nanovlákenného materiálu v průmyslovém měřítku.

 nejistota spojená se zaváděním inovací x relativně stabilní poptávka po často jednoduchých komponentech od velkých odběratelů,  reaktivní strategie řady českých firem (podnět pro inovace často nevychází z firmy, ale z požadavků odběratele),  omezená internacionalizace českých firem a nedostatečná veřejná podpora (chybějící zdroje na expanzi, zřizování servisní sítě apod.), v ČR existuje relativně málo velkých firem  uzamčení řady českých výrobců, v nízkých patrech hodnotového řetězce (viz níže),  podcenění netechnických kompetencí (vyhledávání zákazníků a partnerů, hluboké marketingové analýzy poptávky, orientace a vyjednávání na zahraničních trzích),  problémy se zajištěním externího (nebankovního) financování v případě inovačních projektů, příp. start-up firem.  malý podíl zahraničních firem, které v ČR realizují sofistikované ekonomické aktivity Bariéry konkurenceschopnosti podniků…

 nedostatečné lidské zdroje pro vlastní výrobu i pro inovační proces, související mj. i s nevhodnou strukturou vzdělávacího systému (masifikace vysokoškolského vzdělání vede na jedné straně v řadě případů ke snížení kvality absolventů VŠ, na straně druhé k nedostatku kvalitních a motivovaných absolventů středních učňovských škol).  neschopnost zajišťovat konkurenceschopnost prostřednictvím sofistikovanějších inovací  orientace značné části VaV institucí na základní výzkum, na jehož komercializaci nejsou v ČR podmínky, zatímco aplikovaný výzkum není často považován za dostatečně „prestižní“ ani není dostatečné zohledněn v systému financování VaV,  obava z vyzrazení firemního tajemství během spolupráce s VVI,  ambice některých českých podnikatelů založit pouze „rodinnou“ firmu  vysoká energetická náročnost české ekonomiky  obavy českých podnikatelů z nadměrného růstu firmy …Bariéry konkurenceschopnosti podniků

Technologie a inovace Nové materiály Design produktu Technologie výrobního procesu Business modely Nabídka Posuny v relativních nákladech na práci Nedostatek talentů Změny cen komodit Ceny energií a dopravy Politiky a regulace Podpora domácí výroby Regulace kvality bezpečnosti a udržitelnosti Ochrana duševního vlastnictví Korporátní daňové sazby Poptávka Růst sektoru služeb Globální posun k „emerging“ zemím Nutnost více zohlednit potřeby zákazníka Faktory ovlivňující budoucnost výroby Rizika a nejistoty Proměnlivost poptávky Nestálost cen komodit Fluktuace měn Rizika výrobních řetězců Nejistota nákladů na kapitál

 Globálně propojená, ale lokalizační tendence (užití i produkce)  Rychle se měnící, s rostoucím důrazem na přidanou hodnotu a znalosti a dovednosti pracovníků.  Práce se přesunuje tam, kde může být daný úkol nejlépe proveden.  Průmysl 4.0 Inteligentní systémy propojující digitální a fyzický svět  Automatizace znalostní práce, internet věcí, cloudy computing, robotika, autonomní vozidla, genomika, uchovávání energie aj.  Předpokladem pro úspěšný přechod je robustní digitální infrastruktura  Enormní dopady na produktivitu, globální hodnotové řetězce, ale i vzdělávání, zaměstnanost, úroveň mezd atd.  Zpětné přesuny výrobních činností do zemí s vyššími náklady na pracovní síly Nová ekonomika

 Představují nejnovější trendy ve výrobě hrozbu nebo příležitost?  Jsme schopni v tomto světě konkurence obstát?  Jak může naše republika vytvořit pracovní místa a získat investice s vysokým inovačním potenciálem?  Jak se odlišit od ostatních zemí?  Jakou jedinečnou hodnotu můžeme nabídnout?  Jaké znalosti a dovednosti k tomu musíme v lidech kultivovat, abychom to dokázali?  Toto by měl být rámec, ve kterém by se měly posuzovat investice do vědy a vzdělávání, hodnotit naše schopnosti inovovat a zvažovat, zda politiky a opatření přispívají k podpoře podnikatelského prostředí a tvorbě pracovních míst. Klíčem je dokončení reforem pro znalostní ekonomiku v oblasti vzdělávání, výzkumu a inovací. Nová ekonomika – Hrozba nebo příležitost?

 zachycení nových trendů, klíčových pro rozvoj průmyslu a technologií  budou proměňovat podobu a strukturu potřebných profesí a dovedností  dopady těchto trendů na vzdělávání a vzdělávací soustavu  dopady na trh práce a politiku zaměstnanosti, sociální dopady  Součástí přípravy budou také analýzy a projekce – foresight – vždy půjde o kombinaci kvantitativních i kvalitativních nástrojů (jejich úloha bude podpůrná, monitorovací a simulační). Hlavním cílem však bude 1/připravit institucionální prostředí a nástroje příslušných politik pro realizaci Průmyslu 4.0 tak, aby se všechny žádoucí procesy změn uvolnily.  2/připravit se na možné problémové situace, strukturální nesoulady, apod.) Příslušné politiky bude třeba neustále dolaďovat Práce na přípravě Průmysl 4.0

 zásadní vliv na požadované kvalifikace a na trh práce  změny:  nové principy organizace práce  změna role zaměstnance  změny ve struktuře i pracovní náplni většiny profesí  vyžadovány zcela nové dovednosti  dopady na vývoj zaměstnanosti a nezaměstnanosti  nutnost nového nastavení politik trhu práce a vzdělávání  příležitost pro růst kvalifikace, flexibility a inovativnosti lidí jako výrobců i jako spotřebitelů  Mohou posílit konkurenční výhodu České republiky v mezinárodním prostředí a budoucí růst životní úrovně. Průmysl 4.0 Dopady na kvalifikaci pracovní síly 1

 Povede k zániku určitých profesí/odvětví a naopak ke vzniku nových  Automatizační a optimalizační procesy budou vytlačovat jednodušší a opakující se činnosti  Ohroženy i pozice vyžadující středoškolské či vysokoškolské vzdělání  Pozice, jejichž výkon vyžaduje aktivní vyjednávání, kreativitu či sociální inteligenci budou ohroženy v podstatně menší míře, neboť jejich automatizace je zatím obtížná.  Digitální technologie vytvářejí i nové pracovní příležitosti (ve správě databází, webovém designu, v práci s velkými objemy dat, v cloudových službách, ochraně dat, apod.  mění podobu tradičních odvětví (digitalizace, automatizace a optimalizace výrobních postupů, internetový obchod, sociální sítě, apod.)  Specialisté v oblasti robotiky  Provázání IT znalostí a služeb s progresivními technologiemi … Průmysl 4.0 Dopady na kvalifikaci pracovní síly 2

 Dovednosti budou zastarávat velmi rychle  zvýší se význam přenositelných dovedností jako je schopnost pracovat s informacemi, aplikovat matematické dovednosti, nacházet logické souvislosti uvnitř i mezi různými disciplinami, komplexně řešit problémy, komunikovat nejen v češtině ale i v cizích jazycích, využívat sociální dovednosti a efektivně spolupracovat, apod.  Bude nutné pěstování postojů mladých lidí k aktivitě, samostatnosti, odpovědnosti a zejména inovativnosti.  Změní jistě i podobu obecných dovedností, kdy např. schopnost řešit problémy bude méně spočívat v nacházení technického řešení, ale bude více vyžadovat rozhodování na základě automatického vyhodnocování dat, jejich posouzení z hlediska komplexnosti řešení a schopnost měnit konfiguraci daného procesu nebo i celého systému.  Podoba technických dovedností se bude modifikovat - namísto znalostí, jak se co vyrobí, bude důležitější vědět, k čemu má výrobek sloužit a umět navrhnout, jaké má mít vlastnosti a jak má vypadat. To je spojeno nejen se změnou znalostí ale i se změnou způsobu myšlení.  Rozpoznat a využívat veškerých nových možností IT řešení pro zavádění inovací ve svém oboru a to jak procesních, tak výrobkových - e-leadership. Průmysl 4.0 Technické kvalifikace

 Rychlost změn => kdo, co, jak učit?  Kdo – jen kreativní učitel může učit kreativitu,..  Co - komplexnější základ, studium technických a přírodovědných oborů, znalostní základ stojí pro většinu oborů na znalostech matematiky, IT všude!  Jak - české vysoké školství zůstává dosud myšlenkou Průmysl 4.0 nepolíbeno..?  Seznamovat všechny studenty a posluchače se základními pohledy na kyberneticko-fyzikální systémy okamžitým zařazování nových kurzů a předmětů do stávajících učebních plánů, a to ve všech technických oborech. Významnou roli by měly sehrávat odborné stáže ve firmách.  Urychleně připravit nové interdisciplinární výukové programy, zaměřené na horizontální integraci znalostí a zkušeností z různých oborů a zabezpečující systémový nadhled.  Zásadní změny v řadě oborů ekonomických, právních a společenskovědních. Vzdělávání

 Musíme urychlit přechod na znalostní ekonomiku zkvalitněním všech jejích pilířů. To je jediný způsob, jak zajistit našim obyvatelům do budoucna odpovídající kvalitu životní úrovně či hospodářský a sociální rozvoj  Největší problém bude odblokování našich firem v nízkých patrech hodnotových řetězců – příležitosti jsou v urychleném rozvinutí procesů spojených s Průmyslem 4.0  Období SR je na dlouho jedinečnou šancí  Kritická podmínka úspěchu je pochopení nutnosti změny a vůle je provést  Lidé jsou stále naše největší bohatství! Závěr: Žijeme ve výjimečné době – naše schopnost využít této příležitosti bude mít dopad na kvalitu života celých generací.

Děkuji za pozornost!