Ukončování bezdomovectví rodin a pilot rapid rehousing ve městě Brně Dr.phil Štěpán Ripka, Ph.D. Platforma pro sociální bydlení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 4 Začleňování do bydlení: Možnost návratu Jan Snopek 26. – 27. listopadu 2014.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Chudoba jako sociální problém
Ukončování bezdomovectví rodin: Nový systémový přístup Město Brno, Česká republika 21. května 2015 Katharine Gale
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k ukončení bezdomovectví Vize: „V roce 2025 se v Brně lidé budou jen výjimečně dostávat do situace bytové nouze,
Deregulace nájemného v bytech RPG Deregulace nájemného v bytech RPG.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Náčrt řešení problematiky ubytoven: inspirace ze zahraničí Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Šluknovsko – dopady migrace na život v obcích 09/2011 Volfová Hana, Kafková Jiřina.
Rozsah, podoby a řešení bytové nouze v ČR Štěpán Ripka Platforma pro sociální bydlení.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně
Vybrané trendy v řešení bytové nouze v zahraničí
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pilot rapid rehousing ve městě Brně Adam Fialík
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Financováno Nadací Sirius
metodik služeb Podpory bydlení
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Ukončování bezdomovectví rodin a pilot rapid rehousing ve městě Brně Dr.phil Štěpán Ripka, Ph.D. Platforma pro sociální bydlení

Proč ukončovat: Využívání azylových domů Culhane et al. (2007): Testing a Typology of Family Homelessness: Více než polovina prostředků byla využita pro 20% rodin, které v azylových domech zůstávaly dlouhodobě. Tyto rodiny přitom neměly o nic vyšší potřeby služeb, než průměrná chudá domácnost v USA, která bydlí v nájemním bytě. Velmi malá skupina rodin (2 – 8%) s velkými bariérami a potřebami, se opakovaně vracela a neplnila podmínky  nedostali podporu. Bezdomovectví se pro ně stalo vzorcem, více se objevuje ústavní péče a postižení. Pro přerušení cyklu bezdomovectví nestačí příspěvky na bydlení, je třeba intenzivnější podpora. Závěr: Za dlouhodobé pobyty rodin s dětmi v azylových domech může daleko spíše samotný systém poskytování služeb lidem bez domova, než objektivní charakteristiky těchto rodin.

Proč ukončovat: Prostupné bydlení jako sociální experiment v ČR Doplnění nabídky dočasného ubytování v azylových domech a na ubytovnách standardním nájemním bydlením Cíl (dle aktérů): „vracet lidi ze sociálně vyloučených lokalit do nájemních bytů, snižovat jejich zadluženost a zlepšovat kvalitu jejich života“ Realizace v ČR: „Prostupné bydlení pomáhá jen menší skupině lidí, kteří se (typicky) snaží překonat odmítavé postoje na trhu s bydlením.“ Úspěšní klienti nepotřebovali téměř žádnou podporu. Klienti s komplexními potřebami zůstávali v nižších stupních, program neukončoval jejich bezdomovectví. (Kocman, Paleček pro ASZ 2015) Co s tím? 1) Přijmout koncept individuálních potřeb namísto rámce zásluhovosti 2) Přijmout koncept podpory při udržení samostatného bydlení namísto samostatnosti coby předpokladu bydlení

A co motivace? Pokud nejsou naplněny ty nejzákladnější potřeby, přichází stres. Pokud je stres dlouhodobý, přichází úzkost, deprese a ztráta koncentrace. Tyto a další projevy nejsou zpravidla osobnostními charakteristikami, ale reakcí na dlouhodobý stres Nastěhování do bytu, naplnění základní ontologické jistoty okamžitě redukuje stres. Jakmile mají lidé naplněny základní potřeby, mohou se postupně začít soustředit na další věci. Maslowova pyramida potřeb

Rychlé nastěhování (Rapid Re-housing) Cílová skupina: Domácnosti, které aspoň někdy žily samostatně v bytě a nepotřebují stálou podporu pro to, aby si bydlení udržely. Lidé postupují přímo z bezdomovectví do bydlení. Nejsou zde žádné mezistupně, které by opožďovaly jejich přesun do bydlení. Klíčem k úspěšnému nastěhování je porozumění individuálních bariér pro získání a udržení bydlení a nalézání cest pro překonání či vyrovnání těchto bariér. Domácnosti jsou zplnomocňovány pro to, aby činily vlastní rozhodnutí a nesly odpovědnost za následky. Asistence je zaměřena na bydlení. Problémy domácností, které s bydlením nesouvisejí, se řeší pouze, pokud je to přáním klienta.

Výsledky Rapid Re-housing v USA Národní: 91% rodin, které vstoupily do programu, se dostalo do běžného bydlení, více než polovina z nich v čase kratším než 1 měsíc. Riziko opakování bezdomovectví při pomoci prostřednictví prostupného bydlení bylo 4x vyšší, než u Rapid Re-housing, při pomoci prostřednictvím azylového domu 4,7x vyšší než Rapid Re-housing. (Georgia, osob) Domácnosti bez domova, které byly zahrnuty do programu RRH, měly o 50% vyšší šanci najít zaměstnání, než domácnosti, které v programu nebyly. Jejich průměrný příjem byl o 422 dolarů vyšší, než příjem srovnávací skupiny. Rapid Re-housing zastavoval propad v nezaměstnanosti ( Studie „Employment Outcomes Associated with Rapid Re-housing Assistance for Homeless DSHS Clients in Washington State“, 2012; klientů HMIS, příjemců RRH)

Bydlení s flexibilní podporou zastavuje sestupnou trajektorii zaměstnanosti lidí bez domova (Washington)

Houston: The Way Home (2015)

Pilot Home to Stay (New York) Program Shelter to Home 15 rodin Soc. pracovník pomáhá s přesunem z azylu do bytu, nábytek, zapsání dětí do školy, plánování rozpočtu domácnosti. Napojení rodiny na dětského doktora, služby primární péče, asistence při hledání práce, hlídání dětí, účet v bance Všech 15 rodin si udrželo bydlení, vrátily se jim děti z DD, zvýšila se jejich finanční stabilita Home to stay – intenzivní, časově ohraničené služby pro rodiny s opakovanou zkušeností bezdomovectví. 120 rodin v projektu, od 2015 se z pilotu stává velký program LINC 2 pro NY. Komponenty: 1) Přesun z azylového domu 2) Udržení bydlení 3) Dosažení samostatnosti

Pilot rapid rehousing v Brně Pilotní projekt výzvy ESF sociální inovace Koordinován MMB, městské byty Partneři: služba IQ Roma servis, výzkum Ostravská univerzita Randomizovaný kontrolní experiment – klinická studie: 50 intervenčních rodin, 100 kontrolních rodin Měření dopadů po 6 a 12 měsících Služba: FACT, (CTI), MI, SBA

Kritéria pro vstup do projektu Rodiny bez domova (ETHOS) žijící na území města Brna (včetně DD) Děti narozené v Brně, nebo navštěvující školu v Brně Mají nárok na dávky – příspěvek a doplatek

Fáze studie 1. Sběr základních dat o populaci – registry week. VI-SPDAT + další data (duben 2016) 2. Náhodné přiřazení 50 bytů (losování) rodin v kontrolní skupině (květen – prosinec 2016?) 3. Postupné nastěhování (8-10 rodin měsíčně) 4. Dotazování při nastěhování, po 6 a 12 měsících 5. Vyhodnocení dat a případné rozšíření na celé město

Základní principy housing first 1. Bydlení je základní lidské právo: Samostatné bydlení je poskytováno (téměř) okamžité bez podmínky být „připraven na bydlení“. 2. Ke všem klientům bez rozdílu musí být přistupováno s respektem, vřelostí a soucitem. 3. Podpora je klientům poskytována tak dlouho, jak potřebují. 4. Využívá se (ideálně) rozptýlené bydlení, nezávislé bydlení. 5. Poskytování bydlení a sociálních služeb je oddělené. Služby jsou poskytovány na bázi dobrovolnosti, musí být ovšem akceptovány každotýdenní návštěvy. 6. Je kladen důraz na volbu uživatele a sebeurčení. 7. Přístup se orientuje na uzdravení. 8. Přístup je založený na principu harm reduction.

Očekávané výsledky Zlepšení školní docházky dětí Znovu-sjednocení rodin Vysoká míra udržení bydlení Vyšší zaměstnatelnost Předvídatelnější rodinný rozpočet Zlepšení kvality života Cost-benefit analýza  výrazná úspora veřejných prostředků

Rapid rehousing a výzvy pro ČR dětí bez bydlení v roce 2016 (MPSV 2016) V ubytovnách nejčastěji děti mezi 2-8 lety + matky samoživitelky s dětmi 1-3 let Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, cíle do roku 2020 v oblasti ukončování bezdomovectví Přestěhování rodin do bytů Žádné dítě nebude více než 1 měsíc v bezdomovectví Doporučení: realizace Strategie musí být zaměřena na výsledky = co nejvíce z přestěhovaných rodin si udrží bydlení

Děkuji za pozornost