SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov Olomouc 17.12.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Sociální ekonomika a podnikání Petra Francová Výroční konference IOP Ostrava
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
Principy sociálního podnikání
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Sociální podnikání v ČR Bc. Jitka Čechová
Evropský sociální fond v ČR
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Teoretický model sociální firmy Ing.Markéta Würtherlová Fokus Praha, o.s.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Sociální podnikání v Moravskoslezském kraji
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava
4. Sociální podnikání v Evropě Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Radmila Herzánová „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“,
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha K OMORA S OCIÁLNÍCH P ODNIKŮ Kulatý stůlBrno
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
Jak se pozná sociální podnik
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Předmět: Řízení podniku 1
Sociální podnikání praktická zkušenost
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Komunitní a otevřená škola
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Marketingové prostředí obce
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
Venkovská turistika podnikatelské minimum
Sociální podnikání v obcích Karel Rychtář, SČMVD Sociální podnikání v obcích Karel Rychtář, SČMVD
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Tržní prostředí.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Struktura podnikatelského plánu
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Státní zemědělská politika a sociální zemědělství
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Subjekty a objekty veřejných politik
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Název: Fiktivní firma Autor: Ing. Václav Tomášek
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Festival lokální ekonomiky 2016
Terezie Mertlíková, ředitelka
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov Olomouc

Vznik SENZA družstva

Důvody založení družstva subjektivní situace  zkušenosti z poskytování sociální služby denní stacionář pro mládež a dospělé osoby se ZP  sociální izolace osob se ZP a osob dlouhodobě nezaměstnaných  přání uživatelů sociální služby „mít práci“  potřeba pracovní integrace a sociálního začleňování osob se zdravotním znevýhodněním objektivní situace  nezaměstnanost v regionu 10,5%, z toho 16,2% osob se sníženou/změněnou pracovní schopností (rok 2000)  nedostatek pracovních příležitostí pro OZP  nezájem zaměstnavatelů zaměstnávat osoby se ZP

Specifika zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním  podřízení výrobního programu schopnostem, dovednostem a možnostem zaměstnanců  individuální přístup - individuální pracovní náplně, individuální pracovní doba, potřeba zacvičení, potřeba stálého vedení,…  specifický režim na pracovišti – přestávky, střídání pracovních činností,…  kvalitní zázemí - pracovní stoly, židle, nástroje a nářadí, mnohdy specificky upravené  plánování výroby - kalkulace se sníženou pracovní výkonností, častější pracovní neschopností

Výrobní program Orientace na služby  vývařovna, jídelna, později rozvoz obědů  prádelna, mandlovna, opravy prádla a oděvů  šicí dílna - ukončen provoz objektivní situace  drobné montážní práce - kooperace  balicí činnost  plastové výlisky  kompletace výrobků

Co se nám podařilo  trvalé pracovní uplatnění osob dlouhodobě nezaměstnaných a jejich sociální začlenění  jasné vymezení sociálního družstva – oddělení od poskytovaných sociálních služeb  personální obsazení výrobních profesí - zaměstnání osob se zdravotním znevýhodněním (bývalých uživatelů) a lidí, u kterých došlo ke snížení pracovní schopnosti v průběhu aktivního věku (přirozené příklady dobré praxe, přenos pracovních návyků i dovedností, apod.)  využití běžných potřeb obyvatel v dané lokalitě a regionu - orientace na služby obyvatelům a malým firmám a jejich rozšíření o služby, které na trhu chyběly  návrat orientace družstva na více kooperačních činností

Chyby v našem podnikání  nerovnováha ekonomické a sociální oblasti provozu družstva – přecenění sociálních aspektů na úkor ekonomických  nedostatečný finanční plán – provozování nevýdělečných činností (nutnost ukončení provozů ekonomicky nevýdělečných)  v určité fázi orientace výroby na jednoho velkého zákazníka – dopad ekonomické krize  snižování výdajů na nesprávném místě - slabý marketing  mimo služeb družstvo nemá vlastní produkt, který by mohlo uplatnit na volném trhu, podílí se na výrobě – velmi náročná organizace práce

Doporučení  výrobní program a celkovou strategii sociální firmy založit na znalosti místního prostředí - při tvorbě výrobního programu vycházet z přirozených potřeb v dané lokalitě (z vlastní erudice, konzultace s odborníky, apod.)  nepodcenit přípravu finančního plánu, počítat s riziky a potřebnou finanční rezervou, jasně stanovit finanční strategii  pokud firma začíná s dotačními prostředky stanovit finanční strategii po ukončení projektu – zajistit udržitelnost firmy  definujte své sociální a podnikatelské cíle, stanovte si parametry výkonnosti firmy i vlastní sociální přidané hodnoty

Doporučení  v případě návaznosti sociálního podniku na sociální služby jasně vymezit co je sociální služba a kdo jsou její uživatelé, co je podnikání a kdo jsou zaměstnanci firmy (jasně vymezit kdo je v organizaci klientem a kdo je zaměstnancem)  nepodcenit marketingovou strategii, včetně marketingového průzkumu - seznámit odbornou veřejnost, veřejnou správu apod. s přidanou hodnotou našeho podnikání (umění „se prodat“)  nepodceňujte rizika (např. liknavost úředníků veřejné správy, buďte při plánování připraveni na mimořádné události, které vyžadují mít dostatečné finanční rezervy)

Doporučení  na závěr zlaté pravidlo udržitelnosti – každý zaměstnanec musí i v sociální firmě „vydělat“ minimálně tolik prostředků, aby mohla být pokryta jeho mzda. Další náklady firmy (režijní, provozní, …) je možné hradit z různých alternativních či podpůrných zdrojů, ovšem pokud zaměstnanec nevydělá ani na svoji mzdu, není jeho místo dlouhodobě udržitelné.

Sociální podnikání  sociální podnikání = podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí, naplňují veřejně prospěšný cíl, který je formulován v zakládacích dokumentech sociálního podniku  hraje důležitou roli v místním rozvoji a často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním  pro sociální podnik je stejně důležité dosahování zisku i zvýšení veřejného prospěchu  zisk je z větší části použit pro další rozvoj sociálního podniku  sociální podnik vzniká a rozvíjí se na konceptu tzv. trojího prospěchu – ekonomického, sociálního a environmentálního

Sociální prospěch  firma provozuje aktivity prospívajících společnosti či specifické skupině v obecném zájmu, např. obci, regionu  je založena ve prospěch občanů nebo z jejich iniciativy (přímo nebo nepřímo)  demokratické rozhodování (o osudu a rozvoji podniku, nikoli v provozně – manažerské rovině)

Ekonomický prospěch  sociální podnik není závislý na veřejných a soukromých institucích  vykonává soustavné a udržitelné ekonomické aktivity (= podniká), se kterými je spojen alespoň minimální podíl placené práce  nese vlastní (často zvýšená) ekonomická rizika  případný zisk je použit přednostně pro rozvoj sociálního podniku a/nebo pro naplňování veřejně prospěšných cílů (sociální mise)  může využívat vícezdrojového financování

Enviro a místní prospěch  sociální podnik spolupracuje se zainteresovanými partnery a respektuje jejich postoje  podílí se na přednostním uspokojování místních potřeb a využívání místních zdrojů  podporuje smysl pro sociální zodpovědnost na místní úrovni  využívá inovativní přístupy  zohledňuje ekologické aspekty

Mgr. Renata Čekalová Děkuji za pozornost a přeji hodně dobrých nápadů, trpělivosti a úspěchů.