Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Advertisements

Stanovy Pionýra změny pro PS od 1.1.
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Ekonomika neziskových organizací
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Myslivecká sdružení podle občanského zákoníku
Nástroje územního plánování
Společenství vlastníků od
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Iva Janíčková Výjezdní seminář z obchodního práva, ak. rok 2011/12.
1. Jsou PO - mají vlastní právní status, který je odlišný od právního statusu společníků 2. Zakládaný za účelem podnikání 3. Jsou podnikateli 4. Obecně.
Ustavení a vznik.
Některé problémy orgánů obchodních korporací
Obchodní právo.
Komanditní společnost
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Kontrola veřejné správy
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
Obec II. obecní zřízení Petr Machala.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Obce II.
JUDr. Jaroslav Stránský
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
STÁTNÍ PODNIK.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
1© Rödl & Partner Mgr. Václav Vlk | Konference Nové soukromé právo | Zástupce kolektivního statutárního orgánu vůči zaměstnancům (ve.
Změny občanských sdružení v souvislosti s novým občanským zákoníkem Liberec JUDr. Lenka Deverová
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Obchodní společnosti a ostatní formy podnikání.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Shromáždění delegátů 2015 Jednací řád (úpravy) Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23, Přeštice.
Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyjmenovává pravomoci zřizovatele, ředitele a školské rady Zřizovatel vydává zřizovací listinu školy; rozhoduje o.
ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. Obchodný zákonník do upravoval tzv. „německý model hlavní akcionáři jsou zastoupení v dozorčí radě a ne v představenstvu.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
FUNDACE V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU
Podnik 4.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Působnost valné hromady
Občanská sdružení a nový občanský zákoník
Postup při zřizování obchodní společnosti
Transkript prezentace:

Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu

Orgány právnické osoby § 152 (1): Právnická osoba si tvoří orgány o jednom členu (individuální) nebo o více členech (kolektivní). ▫Fyzická osoba, která je členem orgánu právnické osoby musí být plně svéprávná. (3) Týká-li se hlavní činnost právnické osoby nezletilých nebo osob s omezenou svéprávností a není-li hlavním účelem právnické osoby podnikání, může zakladatelské právní jednání určit, že členem voleného kolektivního orgánu právnické osoby může být i osoba nezletilá nebo osoba s omezenou svéprávností.

§ 154: Je-li členem voleného orgánu právnické osoby jiná právnická osoba, ▫zmocní fyzickou osobu, aby ji v orgánu zastupovala, ▫jinak právnickou osobu zastupuje člen jejího statutárního orgánu.

§ 156 (1): Je-li orgán kolektivní, rozhoduje o záležitostech právnické osoby ve sboru. ▫Je schopen usnášet se za přítomnosti nebo jiné účasti většiny členů a rozhoduje většinou hlasů zúčastněných členů.

Zakladatelské právní jednání může… § 158 (1): … ▫stanovit pro schopnost orgánu usnášet se vyšší počet zúčastněných, ▫vyžádat pro přijetí rozhodnutí vyšší počet hlasů ▫nebo stanovit postup, kterým lze způsob rozhodování orgánu měnit. (2) … ▫připustit rozhodování orgánu i mimo zasedání v písemné formě ▫nebo s využitím technických prostředků. (3) … ▫ určit, že v případě dosažení rovnosti hlasů při rozhodování voleného orgánu právnické osoby rozhoduje hlas předsedajícího.

Člen voleného orgánu § 159 (1):… se zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. ▫Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky. (2) Člen voleného orgánu vykonává funkci osobně…

Jednání za právnickou osobu § 161: Kdo právnickou osobu zastupuje,  dá najevo, co ho k tomu opravňuje… ▫Kdo za právnickou osobu podepisuje,  připojí k jejímu názvu svůj podpis, popřípadě i údaj o své funkci nebo o svém pracovním zařazení. § 163: Statutárnímu orgánu náleží ▫veškerá působnost… § 164: (1) Člen statutárního orgánu může zastupovat právnickou osobu ▫ve všech záležitostech…

§ 166 (1): Právnickou osobu zastupují její zaměstnanci ▫v rozsahu obvyklém vzhledem k jejich zařazení nebo funkci…

Organizace spolku § 243: Orgány spolku jsou ▫statutární orgán a ▫nejvyšší orgán - nejvyšším orgánem spolku je členská schůze, resp. shromáždění delegátů  případně kontrolní komise,  rozhodčí komise a  další orgány určené ve stanovách. Stanovy mohou orgány spolku pojmenovat libovolně, nevzbudí-li tím klamný dojem o jejich povaze.

Organizace nadace Správní rada je statutární orgán nadace; Dozorčí rada je kontrolní a revizní orgán nadace ▫Není-li zřízena dozorčí rada, vykonává její působnost revizor.

Ústav Ředitel je statutární orgán ústavu. Správní rada  volí i odvolává ředitele,  dohlíží na výkon jeho působnosti a  rozhoduje o právních jednáních ústavu vůči ředitel  schvaluje rozpočet, řádnou a mimořádnou účetní závěrku a výroční zprávu ústavu.  rozhoduje o zahájení provozu obchodního závodu nebo jiné vedlejší činnosti ústavu nebo  o změně jejího předmětu