NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ 16. 11.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
ECVET v projektech KA1 odborné vzdělávání a příprava v programu Erasmus+ žádostí o grant.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
Dokument KAP MSK - obsah
Ing. Kateřina Lichtenberková
Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
Josef Středula, předseda ČMKOS
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Náměty pro činnost Národního fóra
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Název projektu: Moderní škola
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Základní informace o programu
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Krajský metodický kabinet ZEMĚDĚLSTVÍ A CHOVATELSTVÍ
Centralizované rozvojové projekty 2017
Ing. Stanislava Správková
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ , Brno Připravila: Vendula Jičínská

ČESKÁ ROZVOJOVÁ POMOC V ZAMBII , Brno Připravila: Vendula Jičínská

ČR A ROZVOJOVÁ POMOC POČÁTKY Československo velmi aktivní v rozvojové spolupráci i před rokem 1989 Aktivity směřovaly zejména do socialisticky orientovaných rozvojových zemí – především Ghana, Guinea, Mali, Afghánistán, Angola, Etiopie, Jižní Jemen a Mozambik, Nikaragua. Hlavní aktivity: Hmotná pomoc – dodávky potravin, léků, pracovních pomůcek Technická pomoc – vysílání odborníků, především z podniku Polytechna, a zřizování výcvikových zařízení Stipendia – na československé VŠ

ČR A ROZVOJOVÁ POMOC Díky vřelým vztahům snadné navázání spolupráce po revoluci – obchodní i osobní vazby Spojení režimu se spoluprácí se socialistickými režimy – porevoluční odpor a nedůvěra veřejnosti ke kontaktu s rozvojovými zeměmi Negativní stanovista zastávala i nová politická elita Nutnost soustředit se na vlastní problémy transformace → stagnace české rozvojové pomoci na začátku 90. let

ČR A ROZVOJOVÁ POMOC Nový impuls pro rozvojovou spolupráci přišel v souvislosti se začleňováním České republiky do západních politických a ekonomických struktur. S perspektivou vstupu do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) učinila ČR v průběhu roku 1995 kroky k obnovení svého programu rozvojové pomoci Schválení a začlenění postojů mezinárodního společenství a rezolucí OSN pomoci. Jednotlivá ministerstva byla odpovědná za přípravu a realizaci projektů rozvojové pomoci a za nakládání s vyčleněnými finančními prostředky, role koordinátora pomoci připadla ministerstvu zahraničních věcí.

ČR A ROZVOJOVÁ POMOC Zásadní přelom: Koncepce ZRS České republiky na období let 2002 až 2007 Analýza a zhodnocení realizace zahraniční rozvojové pomoci ČR za období let 1996 až 2000 (předložená vládě v září 2001), která konstatovala, že tehdejší systém a praxe rozvojové spolupráce zcela neodpovídají aktuálním mezinárodním trendům ani potřebě efektivního vynakládání veřejných prostředků. Za hlavní cíl poskytování rozvojové pomoci vláda v koncepci prohlásila omezování chudoby v rozvojových zemích. Přihlásila se plně k Rozvojovým cílům tisíciletí (MDGs) Vyslovení se pro sektorovou i teritoriální koncentraci české ZRS Výběr priritních zemí, nyní:

ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE Ministerstvo zahraničních věcí: „Česká republika projevuje solidaritu s lidmi v málo rozvinutých zemích a cítí svůj díl zodpovědnosti na řešení globálních problémů, které do značné míry souvisejí s chudobou. Zahraniční rozvojová spolupráce (ZRS) je plnohodnotnou součástí zahraniční politiky ČR a přispívá k naplňování jejích cílů.“ Aktivity: Projekty Vládní stipendia Humanitární pomoc Pomoc uprchlíkům Odpouštění dluhů

Teritoriální priority a) naléhavost (sociální a ekonomická úroveň přijímající země), b) vztah přijímající země k České republice (možnost upevnění již existujících nebo vytvoření nových žádoucích politických a ekonomických vazeb), c) úroveň demokracie a dodržování lidských práv v přijímající zemi, d) snaha přijímající země svou situaci řešit (existence vlastní rozvojové strategie), e) míra využití (efektivnost spolupráce přijímající země, dobré vládnutí) včetně možnosti kontroly využití. Sektorové priority sektory migrace průmyslová podpora Vzdělávání Zdravotnictví Zemědělství životní prostředí a udržitelný rozvoj ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE

ZRS - FINANCE Dle závěrů Evropské rady z května 2005 se nové členské státy EU zavazují „usilovat o navýšení podílu objemu financí na zahraniční rozvojovouspolupráci na 0,17 % HND v roce 2010 a 0,33 % HND v roce 2015“. Vyspělé dárcovské země OECD poskytují na ZRS v průměru 0,35 % hrubého národního důchodu, v roce 2015 pak minimálně 0,7% mil mil mil mil mil mil. 0,11%0,12%0,13%

Zřízena 2008 jako organizační složka Minsterstva zahraničních věcí pro distribuci ZRP a dohled Česká rozvojová agentura má následující úkoly: poskytuje informace o zahraniční rozvojové spolupráci České republiky podporuje české subjekty usilující o zapojení do realizace projektů v rámci rozvojové spolupráce identifikuje témata rozvojové spolupráce v prioritních zemích na základě vládou schválených programů ve spolupráci se zastupitelskými úřady a ve spolupráci s rezortními ministerstvy, formuluje zadávací dokumentaci pro veřejné zakázky ve spolupráci se zastupitelskými úřady, vypisuje a provádí výběrová řízení, řídí a průběžně kontroluje realizaci projektů v úzké spolupráci se zastupitelskými úřady, analyzuje sociální a ekonomický rozvoj a působení dalších dárců v prioritních zemích pro rozvojovou spolupráci České republiky, ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA

ZAMBIE

SOCIÁLNÍ A EKONOMICKÉ UKAZATELE  Věková struktura: 0-14: 45,7%,  Střední délka života při narození: 45 let  Chudoba: 68% obyvatel pod hranicí chudoby  Gramotnost: 70% populace  HIV pozitivní: (min. 15% obyvatelstva)  Počet sirotků: cca  17. nejzadluženější zemí světa s dluhem šesti miliard amerických dolarů.  Míra nezaměstnanosti – přibližně 50 %  38 % obyvatel žije ve městě

HLAVNÍ ROZVOJOVÉ PROBLÉMY CHUDOBA:  Přináší civilizační problémy – materialismus, alkoholismus HIV/AIDS EPIDEMIE:  Vymírá produktivní populace (25-40 let) - Nemá, kdo pracovat a předávat zkušenosti a znalosti  Návazné nemoci: tuberkulóza, malárie  Absolutní nefunkčnost opatření „DEMOKRACIE“ - KORUPCE:  Korupce na všech místech – od prezidenta po příslušníky policie  Nemožnost dovolání se práva  Populistické volební kampaně, násilí ZDRAVOTNÍ PÉČE  Kliniky ve velké vzdálenosti a velmi drahé  Nevybavenost, nízká kvalifikace pracovníků

ZRS - ZAMBIE ADRA: “Zambie je nejchudší a nejvíce opomíjenou prioritní zemí České republiky“ Vládním usnesením č. 302 ze dne byla Zambijská republika definována jako jedna z osmi prioritních zemí České rozvojové spolupráce. Kromě socioekonomické situace a z toho vyplývající vysoké potřebnosti příjemce pomoci, jsou důvodem ke spolupráci také dlouhodobé vztahy a tradice.

HISTORIE SPOLUPRÁCE SE ZAMBIÍ Rozvojová spolupráce mezi oběma zeměmi byla zahájena krátce po získání nezávislosti na Velké Británii v roce Kvůli podpoře politicky spřízněného režimu Sjednocené strany národní nezávislosti UNIP se stala Zambie klíčovým partnerem v jihoafrickém regionu. Československo do země vysílalo experty z oblasti zdravotnictví, geologie, stavebnictví, plánování, muzejnictví V 70. a 80. letech formalizovaly pokračující spolupráci uzavřené dohody (dohoda o vědecko-technické spolupráci, úvěrová dohoda, kulturní dohoda, obchodní dohoda, dohoda o spolupráci v oblasti zdravotnictví a lékařských věd). V r vznikl program hospodářské, vědecké a technické spolupráce mezi ČSSR a Zambií, zaměřený na oblasti jako je průmysl, elektrifikace, geologie a těžba, zemědělství a rovněž stipendia

HISTORIE SPOLUPRÁCE SE ZAMBIÍ Po roce 1989 a politických změnách v obou zemích zanikly některé tradiční vazby, ale spolupráce probíhá i nadále. Realizovány byly projekty v oblasti zdravotnictví, geologie a zemědělství. Projekty v gesci jednotlivých ministerstev realizují státní instituce, neziskové organizace i firmy různého původu. Kvůli výrazným pochybením ve výběru realizátorů, nedostatečné kontrole a chybějící zpětné vazbě, došlo mezi léty 2000 až 2006 k čerpání prostředků firmou Czech Aid s.r.o. (asi třetina z celkového objemu prostředků české ZRS alokovaných v Zambii) na nekvalitně připravené projekty s omezeným přínosem pro boj s chudobou. V důsledku těchto pochybení a po medializaci případu ve veřejnoprávní televizi došlo k poklesu důvěry české veřejnosti v rozvojovou pomoc jako takovou.

SOUČASNOST Výše celkově vynaložených finančních prostředků na dvoustrannou rozvojovou spolupráci ČR se Zambií za období je více než 141 miliónů korun. Priority rozvojové spolupráce mezi ČR a Zambií na léta vycházejí z dokumentu Zambijské vlády Strategie omezovány chudoby (PRSP). Sektorově je pomoc směřována především do zdravotnictví. Konkrétně se jedná o programy: podpora primární zdravotní péče na venkově s důrazem na péči o matku a dítě a podpora kvality chirurgických zákroků v provinčních a okresních nemocnicích. Do současnosti 18 projektů. Nejčastějšími nositeli Czech Aid, ADRA, Česká geologická služba a Český zemědělská univerzita

CZECH AID

V roce 2000 velké grantové řízení pro zdravotnický projekt v Zambii Vyhrála ho společnost Czech Aid oktora Stanislava Kusého – v té době již pracujícího v dětské nenocnici v Zambii Idea projektu: klinika poskytující lékařskou péči pro chudé První problémy kontrola z ministerstva zdravotnictví zjistila závažná pochybení. Kusý účtoval peníze tak, že nebylo jasné, na co přesně je vynaložil. Ministerstvo pak financování projektu zastavilo. V roce 2005 se ministrem zdravotnictví stal sociální demokrat David Rath. Svým náměstkem odpovědným za kontroly jmenoval poslance Vladimíra Drymla

CZECH AID Dryml si jako jednoho ze svých poradců vybral Kusého Dryml poté schválil další otaci pro Czech Aid V roce 2008 zjistila další kontrola ještě větší nesrovnalosti v účetnictví. Kauza začala zajímat česká média (Kusý stále pracoval jako poradce na ministerstvu) Do Zambie přijel natočit reportáž Český rozhlas a časopis Respekt. Reportéři podali informace o zcela nefunkčním zařízení, které neplní svůj základní účel. Snaha ČR odebrat kliniku a převést ji na Zambii – Kusý kliniku prodává Indům V rámci kliniky projekt školy pro děti ulice adopcí na dálku Zapojení Univerzity Sv. Alzbety v Bratislavě

CHARITA Vzdělávání porodních asistentek pro Západní provincii Doba realizace: Realizátor: Arcidiecézní charita Praha Celkový rozpočet: ,- Kč Záměrem projektu je přispět ke snížení úmrtnosti matek a novorozenců v Západní provincii, kde se jejich úmrtnost řadí mezi nejvyšší na světě. Problém: nízká dostupnost a kvalita zdravotních služeb, kdy podstatným problémem je kritický nedostatek kvalifikovaného zdravotního personálu a takřka neexistence specialistů, včetně porodních asistentek. rozšíření výuky o jednoletý obor Porodní asistentka na již existující Lewanika Nursing School v Mongu, hlavním městě Západní provincie

CHARITA Na konci roku 2009 vybráni vyučující, přijati první studenti, připraven plán výuky, nakoupeny učební pomůcky a v lednu 2010 zahájilo výuku 34 studentů prvního ročníku tohoto oboru. Studenti absolvují jak teoretickou, tak praktickou výuku v podobě jednorázových praktik i dlouhodobějších stáží v městských i venkovských zdravotních centrech.. V roce 2010 byly také realizovány další drobné zakázky, jejichž cílem bylo zajistit ubytování nových studentů a materiálně podpořit partnerská zdravotnická zařízení. V roce 2010 schválila vláda financování projektu na další 2 roky Charita nemá stálé zastoupení v Zambii.

CHARITA Na konci roku 2009 vybráni vyučující, přijati první studenti, připraven plán výuky, nakoupeny učební pomůcky a v lednu 2010 zahájilo výuku 34 studentů prvního ročníku tohoto oboru. Studenti absolvují jak teoretickou, tak praktickou výuku v podobě jednorázových praktik i dlouhodobějších stáží v městských i venkovských zdravotních centrech.. V roce 2010 byly také realizovány další drobné zakázky, jejichž cílem bylo zajistit ubytování nových studentů a materiálně podpořit partnerská zdravotnická zařízení. V roce 2010 schválila vláda financování projektu na další 2 roky Charita nemá stálé zastoupení v Zambii.

CHARITA Na konci roku 2009 vybráni vyučující, přijati první studenti, připraven p

CHARITA Na konci roku 2009 vybráni vyučující, přijati první studenti, připraven plán výuky, nakoupeny učební pomůcky a v lednu 2010 zahájilo výuku 34 studentů prvního ročníku tohoto oboru. Studenti absolvují jak teoretickou, tak praktickou výuku v podobě jednorázových praktik i dlouhodobějších stáží v městských i venkovských zdravotních centrech.. V roce 2010 byly také realizovány další drobné zakázky, jejichž cílem bylo zajistit ubytování nových studentů a materiálně podpořit partnerská zdravotnická zařízení. V roce 2010 schválila vláda financování projektu na další 2 roky Charita nemá stálé zastoupení v Zambii.

ADRA Elektrifikace solárními panely v projektch Masuku Empowerment a Work on Promises Realizovány v letech 2007, do roku 2010 probíhá dolaďování oprava Projekty přinášejí udržitelnou elektrifikaci venkovských klinik, střední školy a komunitního centra v zambijských vesnicích Masuku (Jižní provincie) a Naluyanda (Centrální provincie). Pomocí nezávislých fotovoltaických generátorů zajišťují zdroj elektrické energie a chod elektrického vodního čerpadla

ADRA Záměry elektrifikace komunitního centra - zlepšení služeb poskytovaných centrem, - možnost využití elektrických zařízení a nářadí v dílně, - lepší využití času ve večerních hodinách pro setkání/školení/workshopy, - úspora peněz za nákup svíček a paliva. Záměry elektrifikace kliniky - zlepšení poskytovaných služeb, - lepší podmínky zdravotní péče – užití elektrických nástrojů a zařízení, - prodloužení zdravotní péče – noční a večerní služby, - vyšší kvalita tekoucí vody, - finanční úspory.

ADRA PROBLÉMY Po namontování solárních panelů začíná být několik z nich poruchových Centra mohou využívat elektřinu jen po dobu 1, 5 hoiny denně Reportáž MF Dnes – velmi negativníé veřejné mínění – neoprávněné Panely koupeny kvůli kvalitě a ceně v Evropě – problém s prašností 2009 – 2010 panely opraveny a nahrazeny s přispěním dotace MZV

INSEMINACE SKOTU MAZABUKA Podpora umělé inseminace a zvýšení užitkovosti místních plemen skotu Místo realizace: Mazabuka Doba realizace: Realizátor: Chovatelské družstvo Impuls Celkový rozpočet: Kč Cílem projektu je zvýšení dostupnosti služeb v oblasti umělé inseminace skotu a podpora obnovy genofondu místních plemen. bude založena inseminační stanice býků produkující fertilní mražené inseminační dávky, bude vybavena a zprovozněna laboratoř na zpracování vzorků, založena genetická banka s genetickým materiálem místních plemen, vyškolen personál inseminační stanice a laboratoře a zaveden systém terénní inseminace

NJOVU Učňovské kurzy pro sociálně zněvýhodněné děti Katongo Místo realizace: vesnice Katongo, Mongu Doba realizace: Vybudováno učňovské středisko pro obory pekař, elektrikář a krejčí Ročně vyškolení 120 studentů v základních kurezch, o roku 2013 otevřen navazující kurz Cíl: zvýšit konkurenceschopnost absolventů středních a základních škol, zvětšit jejich šancio na uplatnění.

Témata k diskuzi 1. Mají vyspělé státy (morální, solidární) povinnost poskytovat ODA (Official Development Aid - Oficiální rozvojová pomoc)rozvojovým zemím? 2. Má ČR povinnost poskytovat ODA? V jaké výši? 3. Který druh ODA má smysl? Který naopak škodí? 4. Jak vybrat prioritní oblasti?