Podpora dostupnosti bydlení pro domácnosti ohrožené sociálním vyloučením M artina Mikeszová Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
MARKETINGOVÝ MIX.
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Sociální bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č duben 2006.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Lidé ohrožení sociálním vyloučením a nedostupností bydlení v České republice: systém garantovaného bydlení Tomáš Dvořák Martina Mikeszová Oddělení socioekonomie.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Deregulace nájemného v bytech RPG Deregulace nájemného v bytech RPG.
Zhodnocení finanční dostupnosti bydlení … - podkladová studie Druhá schůze Lokálního partnerství, Roudnice nad Labem Oddělení socioekonomie bydlení.
Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Ing. Mgr. Martin LUX, Ph.D.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Systém prostupného bydlení v Litvínově Erika Sedláčková (místostarostka města Litvínova) Vlasta Nekolová (vedoucí odboru sociálních věcí a školství, MÚ.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – rizika ztráty bydlení a jejich minimalizace Roman Matoušek.
Šluknovsko – dopady migrace na život v obcích 09/2011 Volfová Hana, Kafková Jiřina.
Rozsah, podoby a řešení bytové nouze v ČR Štěpán Ripka Platforma pro sociální bydlení.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Jste nájemníci? Pak jsme tu pro vás.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
Domácnosti na úvěrovém trhu
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Transkript prezentace:

Podpora dostupnosti bydlení pro domácnosti ohrožené sociálním vyloučením M artina Mikeszová Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i Jilská Praha 1

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 2 Struktura prezentace  Pojmy – sociální vyloučení a dostupnost bydlení  Poznatky z výzkumů » Příčiny ztráty bydlení » Faktory úspěšné reintegrace  Nástroj podpory dostupnosti bydlení pro domácnosti ohrožené sociálním vyloučením – „Garantované bydlení“

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 3 Sociální vyloučení a dostupnost bydlení  SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ - vyčlenění osoby či skupiny mimo běžný život většinové společnosti – omezená sociální mobilita » zabraňuje opětovně se zapojit do sociálních, ekonomických, kulturních i politických aktivit společnosti  sociální vyloučení  ztráta bydlení  ztráta bydlení  vyloučení sociální (zamezení přístupu k bydlení dále provází odepření sociální sounáležitosti a širší životní spokojenosti, které jsou vnímány jako běžné ve většinové společnosti)  FINANČNÍ DOSTUPNOST BYDLENÍ » „zajištění určitého standardu bydlení za cenu či nájemné, které v očích nějaké třetí strany (zpravidla vlády) nepředstavuje nerozumné zatížení pro domácnosti“ příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení » dostupnost bydlení pro rizikové domácnosti (?)

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 4 Příčiny ztráty bydlení  rozvod, závislost různého druhu (alkohol, gamblerství, drogy), ztráta zaměstnání, zadluženost, ale i nedostatek informací, neznalost svých práv či neochota řešit včas problémy  nastřádáním různých problémů spolu s minimálním rodinným zázemím  ztráta zaměstnání » „ztráta zaměstnání, následná ztráta životní úrovně a řešení situace zadlužením se, neplacení nájmu a z toho vyplývající ukončení nájmu a exekuce“ » „Ten pád přichází ve chvíli, kdy člověk, jak se říká, začne vytloukat klín klínem a začne využívat lehce dostupné půjčky, které nemá z čeho splácet, pak už mu na to plat nestačí.“ » „já když jsem kupoval ten byt, tak jsem chtěl všechno hned, já jsem měl zaměstnání, žena taky, tak jsem si vzal hypotéku na byt, samozřejmě nový nábytek, všechno nové, jenže já jsem pak o práci přišel a žena otěhotněla. Takže naše příjmy šly na třetinu. Takže teď už vím, že jsem měl velké oči. Chce to postupně, ne naráz.“  nevyhledání pomoci » „Bohužel nechávají většinou dojít situaci až tak daleko, kdy už je pozdě, tedy neřeší ji předem, počkají až na vystěhování, jen malé procento vyhledá pomoc dřív, než skončí na dlažbě.“

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5 Příčiny ztráty bydlení  dětství v dětském domově - mezi lidmi, kteří se v průběhu života potýkají se ztrátou bydlení,jsou oproti běžné populaci výrazně nadreprezentováni ti, kteří si prošli ústavní výchovou  Je skutečnost, že je bydlení drahé, příčinou ztráty bydlení? MODELOVÝ PŘÍKLAD – potenciální příjem domácnosti v kraji Vysočina v roce 2009 po odečtení průměrných nákladů na bydlení * Náklady na bydlení v případě placení hypotéky zahrnují splátku hypotéky, která je vypočtena při předpokladu 100% hypotéky na byt 3+1/73 m2 průměrné ceny, měsíční poplatky do fondu oprav (0,083 % ceny nemovitosti) a ostatní výdaje. ** KZAM 4 - Nižší administrativní pracovníci (úředníci), KZAM 5 - Provozní pracovníci ve službách a obchodě, KZAM 6 - Kvalifikovaní dělníci v zemědělství, lesnictví a v příbuzných oborech kromě obsluhy strojů a zařízení, KZAM 7 - Řemeslníci a kvalifikovaní výrobci, zpracovatelé, opraváři kromě obsluhy strojů a zařízení, KZAM 8 - Obsluha strojů a zařízení (kvalifikovaní dělníci), KZAM 9 - Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 6 Faktory úspěšné reintegrace Faktory úspěchu:  MOTIVACE » opakované neúspěch - rezignace » velká očekávání, vysoké nároky – neuspokojení – rezignace » život ve vyloučené lokalitě - rezignace RYCHLÁ POMOC  práce, schopnost uskromnit se, zodpovědnost  včas řešit případné problémy SPOLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PRACOVNÍKY Bariéry:  Dluhy a exekuce » Exekuce na příjem – demotivace – není důvod jít pracovat  (finanční) dostupnost bydlení » diskriminace „rizikových domácností“ na trhu s bydlením – domácnosti Romů, vícedětné nízkopříjmové domácnosti, neúplné nízkopříjmové rodiny » kauce, příspěvek na bydlení je vyplácen až po 3 měsících PREVENCE ZTRÁTY BYDLENÍ  finanční negramotnost – neschopnost udržet si peníze na bydlení  koncentrace sociálně vyloučených, stigma bydlení v azylovém domě

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 7 Cíl koncepce sociálního bydlení Zajištění dlouhodobého nájemního bydlení pro domácnosti, které nemohou za tržních podmínek získat přiměřené, kvalitativně standardní a prostorově nevyloučené dlouhodobé nájemní bydlení. Cílovou skupinu domácností lze rozdělit do dvou základních skupin: » první skupina - domácnosti, které jsou na trhu bydlení diskriminovány, a to z důvodu jejich etnického původu či z důvodu náležitosti do „rizikové“ skupiny domácností, avšak mají dostatek kompetencí k bezproblémovému využívání nájemního bydlení; tyto domácnosti mohou čelit diskriminaci i přes to, že jejich členové mají zaměstnání a díky příspěvku na bydlení je ně přiměřené nájemní bydlení finančně dostupné. » druhá skupina - domácnosti v akutní bytové nouzi, tj. domácnosti bez přístřeší nebo domácnosti, která disponují pouze určitou formou dočasného, nejistého nebo nevyhovujícího bydlení, kterým z různých důvodů chybí kompetence k udržení dlouhodobého nájemního bydlení.

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i cílová skupina – dostatečná kompetence pro udržení bydlení  „garantované bydlení“ » poskytování garancí soukromým pronajímatelům kryjící hlavní rizika související s nájmem » provozovatel systému – obec nebo nezisková organizace Podmínky pro soukromé pronajímatele: zařazení do databáze pronajímatelů, minimální kvalitativní požadavky; výše nájemného pod úrovní obvyklého tržního nájemného pro srovnatelný byt ve stejné lokalitě  Agentura pro sociální vyloučení – příprava pilotního projektu

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 9 Garantované bydlení - schéma

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i cílová skupina – nedostatečná kompetence pro udržení bydlení  Třístupňový model propustného bydlení » princip individuálního postupu mezi jednotlivými stupni a průchod všemi stupni nemusí být podmínkou k získání samostatného nájemního bydlení. » intenzivnější spolupráce mezi příslušnými odbory města (místního odboru sociálních služeb a místního bytového odboru) a s místními neziskovými organizacemi zaměřenými na problematiku sociálního vyloučení; alternativně významné posílení role neziskových organizací v oblasti poskytování a správy bydlení. » příklady fungujícího modelu tréninkového bydlení – Armáda spásy v Ostravě, Centrom v Ostravě GARANTOVANÉ BYDLENÍ TRÉNINKOVÉ BYDLENÍ KRIZOVÉ UBYTOVÁNÍ

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 11 Závěr  Neschopnost splácet dluhy a případná exekuce na příjem se jeví jako jeden z nejzávažnějších problémů sociálně vyloučených. » příčina ztráty bydlení i překážka opětovného získání bydlení a jeho udržení  Pokud domácnost bydlení ztratila, získat jej zpět na volném trhu je z důvodu „znevýhodnění“, dluhů a tentokrát i finanční dostupnosti bydlení (vysokých vstupních nákladů) velmi obtížné. Úspěšnost opětovného získání dlouhodobého bydlení je kriticky nízká.  Čím déle domácnost žije v provizorní podmínkách, tím těžší je pak nalezení dlouhodobého bydlení. PREVENCE ztráty bydlení, spolupráce obcí a neziskových organizací, větší informovanost o možnostech pomoci Systém garantovaného bydlení – výhody pro obce: » Rychlejší a levnější řešení při uspokojování bytových potřeb cílové populace než nová výstavba sociálních/podporovaných bytů; Snížení administrativní a finanční zátěže související s vlastnictvím bytového fondu určeného pro cílovou populaci; » Aktivnější role neziskových subjektů v oblasti zajišťování bytových potřeb lidí akutně ohrožených sociálním vyloučením, možnost „rozložit síly“ (zejména pokud obec poskytne neziskovým subjektům byty pro účel tréninkového bydlení); » Postupné řešení problému sociálního vyloučení, vzniku ghett - více možností, jak usměrňovat aktivity soukromých pronajímatelů (omezit stávající metody bydlení v ubytovnách s nízkým technickým standardem a vysokým nájmem).

Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Podpora dostupnosti bydlení pro ohrožené sociálním vyloučením Konference Rodinná politika v centru pozornosti krajù a obcí, Jihlava, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 12 Publikace v řadě „policy papers“ Ke stažení:

Děkuji za pozornost.