DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Speciální péče na naší škole
Specifické poruchy učení
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
Příčiny SPU.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Specifické vývojové poruchy učení
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_36_CASTI_MOZKU
Riziko dyslexie a školního selhávání
Diagnostika a reedukace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Specifické poruchy učení
Vývojová dysfázie.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
centrální porucha zpracování řečového signálu
Žák se specifickými poruchami učení (SPU) a ADHD
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BABYBOX VY_52_INOVACE_ února 2014
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Dyslexie jako celoživotní zátěž 2015 Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Poruchy příjmu potravy
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie Mgr.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – nížiny
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
ZÁTIŠÍ PODLE PAULA CÉZANNA
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Specifické poruchy učení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola Netvořice
Čtení a psaní genetickou metodou
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_Roz_III_15
Název školy: Základní škola T. G
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ října 2013

DYSLEXIE  - specifická porucha čtení, která se projevuje neschopností naučit se číst pomocí běžně užívaných výukových metod, přestože inteligence dítěte není snížena  - patří mezi nejčastější formu specifických poruch učení  - může být buď vrozená nebo získaná poškozením mozku  - obtížemi, které vyžadují odbornou pomoc, trpí 1-2% dětí, v poměru asi deset chlapců ku čtyřem dívkám

PŘÍČINY DYSLEXIE  dědičnost, dyslektik má 50% pravděpodobnost, že jeho dítě bude mít také dyslexii  změny ve stavbě a funkci centrální nervové soustavy, které vzniknou v době těhotenství nebo při porodu  nedostatečná spolupráce levé a pravé mozkové hemisféry, k nácviku čtení je nutná spolupráce obou hemisfér  uvedené příčiny se mohou kombinovat

TYPY DYSLEXIE  specifické poruchy čtení mohou být různého stupně a různé závažnosti – mohou být relativně lehké, těžší a velmi těžké  Bakker (1984) rozlišuje dva typy podle lateralizace mozkových hemisfér méně poškozena P. hemisféra – děti čtou velmi pomalu, v textu se vrací, příliš nechybují, ale nestačí sledovat obsah, nevědí, co čtou L. hemisférový typ – děti čtou vcelku rychle, ale se značnou chybovostí, mají nedostatečnou prostorově percepční orientaci  přibližně u 40 % dětí nelze jeden z typů přesně určit.

DIAGNOSTIKA DYSLEXIE  první rizikové projevy - opožděný vývoj řeči, obtížné vyjadřování, malá slovní zásoba  pokud má dítě problém rozeznat písmena nebo zná abecedu, ale nedokáže písmena poskládat do slabik a slov nebo má potíže se čtením, nerozezná množství nebo vidí čísla zrcadlově (např. 82 místo 28), nastupuje odborná diagnostika v PPP  sleduje se úroveň čtení – rychlost, chybovost, porozumění  úroveň písemného projevu, řečového projevu  případné oslabení zrakového a sluchového vnímání

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY DYSLEKTIKŮ  přidávání či vypouštění písmen ve slově  zaměňování jednotlivých písmen ve slově  zrcadlové nebo obrácené psaní písmen  zaměňování akusticky podobně znějících písmen ( v-f )  domýšlení konce slov nebo celých textů

NÁPRAVA  denně s dítětem číst, v době, kdy dítě není unavené, je v dobré pohodě  raději vícekrát denně po kratších úsecích  respektovat tempo čtení, za chyby nekritizovat  barevně podtrhávat či vybarvovat písmena a slova, která působí obtíže  čtené si ukazovat prstem, případně využívat „čtecí okénko“  číst nahlas společně popř. střídavě s dítětem  pro nácvik pochopení obsahu, po přečtení o textu mluvit

ZDROJE  ZELINKOVÁ, Olga. Cizí jazyky a specifické poruchy učení. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2005, 167 s. ISBN  JUCOVIČOVÁ, Drahomíra a Hana ŽÁČKOVÁ. Dyslexie. 2. upr. vyd. Praha: D H, 2008, 64 s., [8.] s. barev. obr. příl. Metody reedukace specifických poruch učení. ISBN  Dyslexie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: