MAGISTRÁT HL. M. PRAHY, MARIÁNSKÉ NÁM. 2, PRAHA 1 7. PROSINCE 2015 EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - KONKURENCESCHOPNOST PRAHA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Mariánské náměstí Magistrát hlavního města Prahy Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Evropský sociální fond
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

MAGISTRÁT HL. M. PRAHY, MARIÁNSKÉ NÁM. 2, PRAHA 1 7. PROSINCE 2015 EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - KONKURENCESCHOPNOST PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

2 GLOBÁLNÍ A SPECIFICKÉ CÍLE OPPK Globální cíl OPPK Zvýšení konkurenceschopnosti Prahy jako dynamické metropole členské země EU prostřednictvím odstranění rozvojových bariér a slabin regionu, zkvalitněním městského prostředí, zlepšením dostupnosti dopravních a telekomunikačních služeb a rozvinutím inovačního potenciálu města Specifický cíl Zlepšení dostupnosti dopravních a telekomunikačních služeb Specifický cíl Zkvalitnění životního prostředí Specifický cíl Zvýšení konkurenceschopnosti Prahy rozvojem a efektivním využitím jejího inovačního potenciálu Prioritní osa 3 Inovace a podnikání Prioritní osa 1 Dopravní dostupnost a ICT Prioritní osa 2 Životní prostředí

SPECIFICKÉ CÍLE OPPK podíl PO dle objemu podpory 12/2014 3

SPECIFICKÉ CÍLE OPPK podíl PO dle objemu podpory 12/2007 4

5 ALOKACE OPPK Celkové zdroje Zdroje EU Národní zdroje Prioritní osa mil.€ mil.€ mld. Kč mil. € mld. Kč mil. € mld. Kč PO 1 – Dopravní dostupnost a ICT 97,82,583,22,114,60,4 PO 2 - Životní prostředí 75,41,964,11,711,30,2 PO 3 - Inovace a podnikání 103,12,790,52,412,60,3 PO 4 - Technická pomoc 6,30,25,30,11,00,1 Celkem282,67,3243,16,339,51,0

6 OPPK – výzvy a projekty  V období 2008 – 2015 proběhlo celkem 15 výzev k předložení individuálních projektových žádostí  Celkem bylo předloženo 1087 individuálních projektů z toho 538 projektů MSP

7 SCHVÁLENÉ PROJEKTY OPPK

8 OPPK – čerpání prostředků na projekty  Schváleno k poskytnutí podpory bylo celkem 407 individuálních projektů  Smlouva uzavřena na 358 projektů v celkovém objemu 8,9 ml. Kč*  Stav čerpání OPPK k : * Přezávazkováno + nedočerpané prostředky znovuzasmluvněné

9 VÝBĚR PROJEKTŮ V OPPK  Výzva k předložení projektových žádostí –4 až 8 týdnů  Formální posouzení –4 týdny  Věcné hodnocení (expertní posouzení) –4 týdny  Analýza rizik a kontrola ex ante –6 týdnů  Výbor evropských fondů Zastupitelstva hl. m. Prahy –2 týdny  Rada hl. m. Prahy –2 týdny  Zastupitelstvo hl. m. Prahy –2 týdny  Vyhlášení výsledků – 1 týden  Příprava uzavření smlouvy –4 týdny –4 týdny  Celkem 7 – 8 měsíců

10 VÝBĚR PROJEKTŮ V OPPK  Formální posouzení projektových žádostí –Kontrola formálních náležitostí a kontrola přijatelnosti projektu  Expertní (věcné) posouzení –Právní posudek z hlediska „veřejné podpory“ –Odborný (věcný) posudek –Posouzení rozpočtu projektu z hlediska cen obvyklých –Ekonomické/finanční posouzení efektivity, výhodnosti a realizovatelnosti projektu –Externí experti byli vybíráni komisí ze seznamu externích expertů, do něhož se hlásili na základě kontinuální veřejné on-line výzvy  Analýza rizik a kontrola ex-ante –Identifikace, hodnocení a zvážení rizik u projektů, které splnily minimální bodovou hranici –Kontrola způsobilých výdajů –Kontrola již uskutečněných výběrových řízení –Fyzická kontrola ex-ante u vzorku na základě provedené analýzy rizik  Výbor evropských fondů ZHMP  RHMP  ZHMP  smlouva…

OPPK + OPPA 2007 – 2015  Celkem konzultovaných projektových záměrů  Míra úspěšnosti konzultovaných žádostí – 62%  250 seminářů pro žadatele  účastníků seminářů  2008 – 2014 celkem 833 tisíc návštěvníků webových stránek a  v průměru 100 tisíc návštěvníků webu každoročně  Internet jako hlavní zdroj informací 11

12 PRIORITNÍ OSA 1: Dopravní dostupnost a rozvoj ICT Cíle:  Cílem této osy bylo zlepšit dostupnost dopravních a telekomunikačních služeb a veřejné dopravy.  Podporovány byly rekonstrukce tramvajových tratí a zastávek, bezbariérové přístupy do metra a výstavba cyklostezek.  Investováno bylo také do zavádění nových informačních systémů do veřejné správy, jako jsou datové schránky, elektronické informační stánky a moderní databázové systémy. Tato osa byla rozdělena do dvou oblastí podpory: Oblast podpory 1.1 – Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy Oblast podpory 1.2 – Rozvoj a dostupnost ICT služeb

OBLAST PODPORY 1.1 Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

14 Cíle: Zvýšit zájem obyvatel a návštěvníků Prahy o služby veřejné dopravy Posílit atraktivitu povrchové veřejné dopravy Zlepšit dopravní dostupnost vybraných lokalit veřejnou dopravou Zvýšit bezbariérovou přístupnost veřejné dopravy Podporované aktivity: Rozvoj sítě tramvajových tratí Informační systémy pro cestující Zlepšování přestupních vazeb v systému veřejné dopravy Bezbariérová přístupnost veřejné dopravy Projekty zvyšující bezpečnost provozu veřejné dopravy Výstavba cyklostezek Oblast podpory 1.1 Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy

15 Oprávnění žadatelé: Hl. m. Praha Provozovatel městské hromadné dopravy (DPP hl. m. Prahy, a.s.) Vlastníci železniční infrastruktury, stanic a zastávek (Správa železniční dopravní cesty, státní organizace apod.) Celková alokace 2007 – 2013: 2 035,16 mil. Kč (79,25 mil. €) Počet výzev: 6 Výzva č. 1 – 2008 Výzva č. 8 – 2011 Výzva č. 2 – 2009 Výzva č. 9 – 2012 Výzva č. 6 – 2010Výzva č. 11 – 2014 Oblast podpory 1.1 Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy

Nejčastější žadatelé 16 Celkem bylo předloženo 32 projektových žádostí, smlouva byla podepsána s 23 žadateli. Zdroj: Monit7+, k datu Oblast podpory 1.1 Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy

17 Oblast podpory 1.1 Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy – rekonstrukce tramvajových tratí Zdroj: Monit7+, k datu mapové podklady Mapy.cz 1.Podbaba - ČD Podbaba 2.Evropská II 3.Evropská 4.Střešovická – Na Petřinách 5.Bělohorská 6.Plzeňská II 7.Radlická 8.Podolské nábřeží 9.Myslíkova 10. Průběžná – Švehlova 11. Poděbradská 12. Střelničná – Klapkova (vč. smyčky Březiněveská) 13. Střelničná (vč. smyčky Ďáblická)

18 UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 1, oblasti podpory 1.1 TT Plzeňská TT Podbaba Výtah ve stanici metra Chodov

19 PLNĚNÍ MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ V PRIORITNÍ OSE 1, oblasti podpory 1.1 Typ indikátoruNázev indikátoru Měrná jednotka Cílová hodnota 2015 Dosažená hodnota Výstup Délka nové tramvajové trati - celkem km11, Výstup Délka modernizované tramvajové trati - celkem km823, Výstup Délka nově vybudovaných cyklostezek - celkem km2,58,54 podpořeno bylo celkem 23 projektů podporujících dopravu a dopr. infrastruktury modernizovány tramvajové tratě: Radlická (3,4 km), Poděbradská (1,8 km), Evropská (2,2 km), Bělohorská (2,86 km), Plzeňská (7,6 km), Střešovická, Podbaba, Myslíkova, Podbaba, Podolské nábřeží (2,92 km) vytvořeny cyklostezky: Malá Chuchle-Lahovice (1,14 km), Rokytka (3,15 km), Záběhlice – vodní nádrž Hostivař (0,79 km), Kačerov-Spořilov-Záběhlice (1,95 km), Malá Chuchle – Barandovský most (1,51 km)

OBLAST PODPORY 1.2 Rozvoj a dostupnost ICT služeb PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

21 Cíle: Zvýšit efektivitu veřejné správy a služeb pro veřejnost (e-Government) Zvýšit nabídku progresivních a cenově dostupných služeb a aplikací ICT pro občany Podpořit přenos nových technologií a jejich osvojování Podpořit rozvoj sítí vysokorychlostního připojení domácností, MSP a veřejných prostranství Podporované aktivity: Rozvoj telekomunikačních sítí pro pevný i mobilní vysokorychlostní přístup (zejména projekty zaměřené na metropolitní a místní sítě, zřizování přípojek do objektů, včetně zřizování veřejných internetových terminálů) Rozvoj e-služeb městské správy (e-Government), jejich dostupnosti i využívání Projekty zaměřené na stimulaci využívání internetových služeb Oblast podpory 1.2 Rozvoj a dostupnost ICT služeb

22 Oprávnění žadatelé: Hl. m. Praha Městské části hl. m. Prahy Nestátní neziskové organizace Nejčastější žadatelé: Městské části hl. m. Prahy Hl. m. Praha Počet výzev: 4 (typ kolové) Výzva č Výzva č. 2 – 2009 Výzva č. 8 – 2011 Výzva č Oblast podpory 1.2 Rozvoj a dostupnost ICT služeb

Nejčastější žadatelé 23 Celkem bylo předloženo 69 projektových žádostí, smlouva byla podepsána s 18 žadateli. Zdroj: Monit7+, k datu Oblast podpory 1.2 Rozvoj a dostupnost ICT služeb

Počet projektů v MČ 24 Zdroj: Monit7+, k datu mapové podklady ArcČR 500 Oblast podpory 1.2 Rozvoj a dostupnost ICT služeb

Revize 2013 – snížení finančního rámce oblasti 1.2 Úspěšnost předložených projektů v oblasti 1.2 činí cca 26 % zejména z důvodu překládání nekvalitních projektů a často projekty nesplňovaly definované cíle. Dále je zde i velký podíl nedokončených nebo stažených projektů žadatelem. Celková alokace před revizí 279,6* mil. Kč (10,3 mil. €) Celková alokace po revizi 124,8* mil. Kč (4,6 mil. €) Zasmluvněno 106,3* mil. Kč (3,9 mil. €) Proplaceno vč. záloh100,0* mil. Kč (3,7 mil. €) *Použitý kurz: 27, Oblast podpory 1.2 Rozvoj a dostupnost ICT služeb Alokace

Název projektu Digitalizace a ukládání dat v Praze 12 Příjemce: Městská část Praha 12 Rozpočet projektu: 9,1 mil. Kč Dotace: 8,2 mil. Kč 26 UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 1, oblasti podpory 1.2

27 Základním cílem projektu bylo zvýšení úrovně elektronizace úřadu následujícími prostředky: elektronizace oběhu dokumentů rozšíření stávajícího IS spisové služby rozšíření stávajícího HW elektronizace agendy úřední desky UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 1, oblasti podpory 1.2

28 UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 1, oblasti podpory 1.2

29 PLNĚNÍ MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ V PRIORITNÍ OSE 1, oblasti podpory 1.2 Typ indikátoruNázev indikátoru Měrná jednotka Cílová hodnota 2015 Dosažená hodnota Výsledek Počet elektronických podání k městské správě počet Výstup Počet nových plně elektrizovaných agend veřejné správy počet Výstup Vybudovaná místa veřejného přístupu k internetu počet20*15* počet elektronických podání k městské správě - závazky ze smluv jsou cca počet nových plně elektrizovaných agend veřejné správy – závazky ze smluv jsou 36 celkem bylo podpořeno 18 projektů na ICT, z toho bylo 8 již zrealizováno (např. oblasti interakt. úřední deska, elektronizace agend úřadu MČ, digitalizace dat) atd. ŘO předpokládá s ohledem na závazky z uzavřených smluv, že indikátory budou naplněny

Cíle:  Cílem této osy bylo zkvalitnit životní prostředí v Praze, obnovovat rekreační zóny, parky, rekultivovat nevyužívané nebo zničené plochy, stavět dětská hřiště a sportoviště nebo obnovovat vodní plochy.  U veřejně přístupných objektů byly podporovány také investice do obnovitelných zdrojů energie, jako jsou tepelná čerpadla či solární panely. Tato osa byla rozdělena do dvou oblastí podpory: Oblast podpory 2.1 – Revitalizace a ochrana území Oblast podpory 2.2 – Úsporné a udržitelné využívání energií a přírodních zdrojů 30 PRIORITNÍ OSA 2: Životní prostředí

OBLAST PODPORY 2.1 Revitalizace a ochrana území PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

Cíle: Revitalizace opuštěných, poškozených nebo nevhodně využívaných ploch typu „brownfields“ Revitalizace veřejných prostranství v obytných územích V rámci revitalizace ploch obnova i nevyužívaných, historicky cenných objektů Snížení tlaku na výstavbu nových objektů v přírodně nebo historicky cenných lokalitách a v jejich blízkosti Protipovodňová ochrana území Snížení hlukové zátěže 32 Oblast podpory 2.1 Revitalizace a ochrana území

Podporované aktivity: Revitalizace ploch s ekologickou zátěží Regenerace veřejných prostranství v obytných územích Revitalizace poškozených a nevhodně využívaných zelených ploch (parky aj.) Obnova nevyužívaných historicky cenných objektů a areálů Výstavba protihlukových zdí a protihlukových pásů zeleně Celková alokace 2007 – 2013: 1 485,30 mil. Kč (56,37 mil. €) Počet výzev: 7 Výzva č. 1 – 2008 Výzva č. 13 – 2014 Výzva č. 2 – 2009 Výzva č. 14 – 2015 Výzva č. 7 – 2010 Výzva č. 15 – 2015 Výzva č. 10 – Oblast podpory 2.1 Revitalizace a ochrana území

Oprávnění žadatelé: Hl. m. Praha Městské části hl. m. Prahy Organizace zřízené a založené hl. m. Prahou a městskými částmi hl. m. Prahy Nestátní neziskové organizace Nejčastější žadatelé: Městské části hl. m. Prahy Nestátní neziskové organizace 34 Oblast podpory 2.1 Revitalizace a ochrana území

Nejčastější žadatelé 35 Celkem bylo předloženo 204 projektových žádostí, smlouva byla podepsána s 84 žadateli. Zdroj: Monit7+, k datu Oblast podpory 2.1 Revitalizace a ochrana území

36 Počet projektů v MČ (příjemce je MČ) Zdroj: Monit7+, k datu mapové podklady ArcČR 500 Oblast podpory 2.1 Revitalizace a ochrana území

37 Počet projektů v MČ (příjemce je jiný subjekt – NNO, Hl. m. Praha) Zdroj: Monit7+, k datu mapové podklady ArcČR 500 Oblast podpory 2.1 Revitalizace a ochrana území

Celkový počet projektů v MČ (všichni příjemci) 38 Zdroj: Monit7+, k datu mapové podklady ArcČR 500 Oblast podpory 2.1 Revitalizace a ochrana území

Celkový počet projektů v MČ a struktura příjemců 39 Zdroj: Monit7+, k datu mapové podklady ArcČR 500 Oblast podpory 2.1 Revitalizace a ochrana území

40 UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 2, oblasti podpory 2.1 Rekreační a kondiční areál na Praze 12 Břevnovský klášter - zpřístupnění klášterní zahrady

41 PLNĚNÍ MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ V PRIORITNÍ OSE 2, oblasti podpory 2.1 Typ indikátoruNázev indikátoru Měrná jednotka Cílová hodnota 2015 Dosažená hodnota Výstup Plocha regenerovaného a revitalizovaného území celkem ha87126, Výstup Délka protihlukových zdí a protihlukových pásů zeleně m1234*650* Výstup Celková délka revitalizovaného toku m4978*3321*  postaveno přes 650 metrů protihlukových zdí, revitalizováno přes 3000 metrů vodních toků, počet návštěvníků regener. a revit. území přes 1,2 mil. atd.  aktivity např. revitalizace parku, zahrady, vodního toku, stavba víceúčelových dětských hřišť  u většiny indikátorů PO2 není problém s naplňováním cílových hodnot (většina indikátorů již naplnila cílovou hodnotu nebo se k naplnění přibližuje)

OBLAST PODPORY 2.2 Úsporné a udržitelné využívání energií a přírodních zdrojů PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

Cíle: Snížit energetickou a materiálovou náročnost provozu města Zvýšit využívání obnovitelných (ekologicky příznivějších) zdrojů energie, zejména ve snaze redukovat znečištění ovzduší a ušetřit primární zdroje energie i surovin Podporované aktivity: Realizace energetických úspor v kombinaci s využitím obnovitelných zdrojů energie Realizace obnovitelných zdrojů energie 43 Oblast podpory 2.2 Úsporné a udržitelné využívání energií a přírodních zdrojů

Oprávnění žadatelé: Hl. m. Praha Městské části hl. m. Prahy Organizace zřízené a založené hl. m. Prahou a městskými částmi hl. m. Prahy Nestátní neziskové organizace Nejčastější žadatelé: Městské části hl. m. Prahy Organizace zřízené hl. m. Prahou Celková alokace 2007 – 2013: 197,94 mil. Kč (7,75 mil. €) Počet výzev: 2 Výzva č. 1 – 2008 Výzva č. 2 – Oblast podpory 2.2 Úsporné a udržitelné využívání energií a přírodních zdrojů

Nejčastější žadatelé 45 Celkem bylo předloženo 21 projektových žádostí, smlouva byla podepsána s 12 žadateli. Zdroj: Monit7+, k datu Oblast podpory 2.2 Úsporné a udržitelné využívání energií a přírodních zdrojů

Projekty byly realizovány v období leden 2009 – květen V rámci projektů došlo u objektů (MŠ, ZŠ, veřejně přístupné budovy – kulturní centra, budovy úřadů MČ) nejčastěji k instalaci fotovoltaických systémů, tepelných čerpadel nebo také např. k zastřešení budovy ozeleněnou vegetační střechou. V souvislosti s instalací OZE byla velmi často realizována i komplexní rekonstrukce objektu. 46 Oblast podpory 2.2 Úsporné a udržitelné využívání energií a přírodních zdrojů

Celkový počet projektů v MČ (všichni příjemci) 47 Zdroj: Monit7+, k datu mapové podklady ArcČR 500 Oblast podpory 2.2

Celkový počet projektů v MČ – oblasti podpory 1.2, 2.1, 2.2 (příjemce je MČ) 48 Zdroj: Monit7+, k datu mapové podklady ArcČR 500 Oblast podpory 2.2

49 UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 2, oblasti podpory 2.2 Sluneční škola ZŠ K Milíčovu Žofín – tepelné čerpadlo

50 PLNĚNÍ MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ V PRIORITNÍ OSE 2, oblasti podpory 2.2 Typ indikátoruNázev indikátoru Měrná jednotka Cílová hodnota 2015 Dosažená hodnota Výstup Zvýšení kapacit na výrobu energie z obnovitelných zdrojů MW0,60, Výstup Počet nových či modernizovaných tepelných čerpadel počet52*58* Výstup Počet objektů využívající OZEpočet17*  zatepleno 12 objektů s ekologickým vytápěním, nová/modernizovaná tep.čerpadla a solární systémy 58 atd.  aktivity: snížení energetické náročnosti budovy, energetická opatření, využití energetických zdrojů energie, fotovoltaické panely, tepelná čerpadla,

Cíle:  Cílem prioritní osy 3 je zvýšení konkurenceschopnosti Prahy rozvojem a efektivním využitím jejího inovačního potenciálu.  Naplnění tohoto cíle upevňuje pozici regionu jako pólu rozvoje a centra ekonomiky celého státu. Tato osa byla rozdělena do tří oblastí podpory: ● 3.1 Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí ● 3.2 Podpora příznivého podnikatelského prostředí ● 3.3 Rozvoj malých a středních podniků 51 PRIORITNÍ OSA 3: Inovace a podnikání

OBLAST PODPORY 3.1 Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

Oblast podpory 3.1 Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí 53 Finanční alokace Celková alokace: 2,1 mld. Kč* (79,6 mil. EUR) Proplaceno: 1,7 mld. Kč* (65,2 mil. EUR) * Kurz 27,208 Data z Monit7 k Počet výzev: 6 Výzva č Výzva č. 2 a Výzva č Výzva č Výzva č

Specifické cíle:  zdokonalit inovační infrastrukturu na území města, umožňující vyšší využití potenciálu výzkumu a vývoje,  posílit spolupráci mezi základnou výzkumu a vývoje a ostatními (uživatelskými) subjekty na území města,  zlepšení praktické aplikace výzkumu a vývoje v přímé vazbě na MSP  přispět k realizaci Regionální inovační strategie pro Prahu (BRIS) 54 Oblast podpory 3.1 Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí

 investiční aktivity spojené se vznikem nových a rozvoj stávajících inovačních jednotek s přímou účastí organizací výzkumu a vývoje, rozvoj infrastruktury pro VaV (technologické a vědecké parky, podnikatelské inkubátory, centra excelence, inovační centra);  pořízení / modernizace přístrojového a laboratorního vybavení pro výzkum, vývoj, inovace;  klastry založené na spolupráci členských organizací ve více oblastech – např. společný nákup a využívání testovacích, měřících a laboratorních zařízení;  vytváření sítí organizací vědy a výzkumu, podnikatelských firem a dalších subjektu (neziskový a veřejný sektor); společné projekty realizované v těchto sítích s významným inovačním charakterem;  Rozvoj informačních, poradenských a výzkumných center a vzdělávacích aktivit zaměřených na informace z oblasti výzkumu a vývoje, nové technologie, jejich výzkum a transfer  podpora vzniku spin-off firem v progresivních odvětvích;  rozvoj výzkumných kapacit MSP, činnosti MSP v oblasti výzkumu, vývoje a inovací 55 Oblast podpory 3.1 Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí - Aktivity

Oprávnění žadatelé:  Organizace výzkumu a vývoje (vysoké školy, Akademie věd ČR, výzkumné ústavy apod.)  Podnikatelské subjekty (zejména malé a střední podniky, vyjma akciových společností s listinnými akciemi na majitele)  Nestátní neziskové organizace  Profesní a zájmová sdružení (podnikatelská sdružení, hospodářské komory apod.) Oblast podpory 3.1 Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí 56

Data z Monit7 ze dne Oblast podpory 3.1 Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí Celkem bylo předloženo 201 projektových žádostí, podpořeno bylo celkem 76 projektů 57

Příklad podpořeného projektu Název projektu: Centrum polymerních materiálů a technologií Otty Wichterle Rozpočet projektu: 70 mil. Kč Dotace: 63 mil. Kč (z toho 59,5 mil. ERDF) Popis projektu Vytvoření inovačního centra polymerních materiálů a technologií prostřednictvím rekonstrukce a modernizace části objektu v sídle ÚMCH a nákup doplňujícího přístrojového a technického vybavení. 58 UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 3, oblasti podpory 3.1

Rekonstrukce 920 m 2 - laboratoře Zdroj: ÚMCH AV, v.v.i. 59 UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 3, oblasti podpory 3.1

Laboratoř po rekonstrukci Zdroj: ÚMCH AV, v.v.i. 60 UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 3, oblasti podpory 3.1

Vstřikovací lis Laditelný femtosekundový laserový systém Rheometr Pořízení 10 vědeckých přístrojů Zdroj: ÚMCH AV ČR, v.v.i. 61 UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 3, oblasti podpory 3.1

62 PLNĚNÍ MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ V PRIORITNÍ OSE 3, oblasti podpory 3.1 Typ indikátoruNázev indikátoru Měrná jednotka Cílová hodnota 2015 Dosažená hodnota Výstup Zrekonstruované, rozšířené a nově vybudované kapacity – pro výzkum a vývoj m , Výsledek Počet nově vytvořených pracovních míst VaV počet8593, Výstup Počet projektů na kooperaci mezi podniky a výzk. institucemi počet Výstup Počet nakoupených strojů a technologií počet600*461*  vytvořeno 93 pracovních míst ve VV, zrekonstruováno/rozšířeno přes 8500 m2 prostor pro VV, vytvořeno/inovováno 52 produktů, vytvořeno 13 licencí/patentů/know-how v souvislosti s realizovanými projekty.

OBLAST PODPORY 3.2 Podpora příznivého podnikatelského prostředí PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

Oblast podpory 3.2 Podpora příznivého podnikatelského prostředí Finanční alokace Celková alokace: 48,9 mil. Kč* ( 1,8 mil. EUR) Proplaceno: 49,4 mil. Kč* (1,8 mil. EUR) * Kurz 27,208 Data z Monit7 k Počet výzev: 2 Výzva č Výzva č Přesun zbývajících finančních prostředků z oblasti podpory 3.2 (nízká úspěšnost projektů a nízký zájem = nasycenost trhu) 64

65 Cíle: Cílem oblasti bylo zlepšit a rozšířit nabídku služeb pro podporu podnikání, dlouhodobě stabilizovat a dále zlepšovat atraktivní podnikatelské prostředí města. Podporované aktivity: rozvoj informačních, poradenských center a dalších aktivit zaměřených na podporu podnikání, zejm. v oblasti inovačních procesů, transferu technologií apod. rozvoj služeb zaměřených na podporu vyhledávání vhodných komerčně využitelných výstupů VaV rozvoj nových informačních a komunikačních služeb v oblasti cestovního ruchu. Cíle: Cílem oblasti bylo zlepšit a rozšířit nabídku služeb pro podporu podnikání, dlouhodobě stabilizovat a dále zlepšovat atraktivní podnikatelské prostředí města. Podporované aktivity: rozvoj informačních, poradenských center a dalších aktivit zaměřených na podporu podnikání, zejm. v oblasti inovačních procesů, transferu technologií apod. rozvoj služeb zaměřených na podporu vyhledávání vhodných komerčně využitelných výstupů VaV rozvoj nových informačních a komunikačních služeb v oblasti cestovního ruchu. Oblast podpory 3.2 Podpora příznivého podnikatelského prostředí

Oprávnění žadatelé: Hl. m. Praha městské části hl. m. Prahy organizace zřízené a založené hl. m. Prahou a městskými částmi hl. m. Prahy profesní a zájmová sdružení (podnikatelská sdružení, hospodářské komory apod.), nestátní neziskové organizace. Nejčastější žadatelé:  nestátní neziskové organizace  městské části 66 Oblast podpory 3.2 Podpora příznivého podnikatelského prostředí

OBLAST PODPORY 3.3 Rozvoj malých a středních podniků PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

68 Cíle: Cílem oblasti podpory 3.3 je zvýšení atraktivnosti podnikání v oblasti zejména, zpracovatelského průmyslu, zdravotní péče, vývoje ICT apod. Podporované aktivity: vybrané činnosti v rámci klasifikace ekonomických činností (CZ – NACE) Projekty musí obsahovat výrazný inovační přínos v oblasti inovace technologie, produktu, služeb nebo využití IT. Jedinými příjemci podpory jsou v této oblasti malí a střední podnikatelé. Oblast podpory 3.3 Rozvoj malých a středních podniků

Na podporu rozvoje malých a středních podniků bylo určeno po schválení revize č. 6 přibližně 8,5 % celkových prostředků OPPK, tj. 24,32 mil. €. Podpora v režimu de – minimis (výjimka 5. výzva „český přechodný rámec“ 500 tis. EUR) Vyhlášené výzvy: 5  1. výzva: 2008, 70 mil., 84 žádostí  2. výzva: 2009, alokace 150 mil. Kč, 116 žádostí  5. výzva: 2010, alokace 250 mil. Kč, 150 žádostí  12. výzva: 2012, alokace 263 mil. (původně 100 mil. Kč), 133 žádostí  15. výzva: 2015, alokace 50 mil., 55 žádostí 69 Oblast podpory 3.3 Rozvoj malých a středních podniků

Podporované činnosti CZ-NACE - výzva č. 1, 2, 5 10,11,13 – 18, Zpracovatelský průmysl (vyjma 11.01, 20.51, 25.4, 30.3, 30.4) 37 Činnosti související s odpadními vodami 38 Shromažďování, sběr a odstraňování odpadů, úprava odpadů k dalšímu vy užití 39 Sanace a jiné činnosti souvisejíc í s odpady 43 Specializované stavební činnosti 55 – 56 Ubytování a stravování (vyjma 55.9, s výjimkou stánkového prodeje a mobilních zařízení) 59 Činnosti v oblasti filmů a videozáznamů a televizních programů, pořizování zvukových nahrávek a hudební vydavatelské činnosti (vyjma pornografických nahrávek) 61 Telekomunikační činnosti 62 Činnosti v oblasti informačních technologií 63.1 Činnosti související se zpracováním dat a hostingem; činnosti související s webovými portály 70 Činnosti vedení podniků; poradenství v oblasti řízení 72 Výzkum a vývoj 74 Ostatní profesní, vědecké a technické činnosti 75 Veterinární činnosti 79 Činnost cestovních agentur, kanceláří a jiné rezervační a související činnosti 80 Bezpečnostní a pátrací činnosti 81 Činnosti související se stavbami a úpravou krajiny 86 Zdravotní péče 87 Pobytové služby sociální péče 88 Ambulantní nebo terénní sociální služby 90 Tvůrčí, umělecké a zábavní činnosti 91 Činnosti knihoven, archívů, muzeí a jiných kulturních zařízení 93.1 Sportovní činnosti 96 Poskytování ostatních osobních služeb (vyjma 96.09) 70 Oblast podpory 3.3 Rozvoj malých a středních podniků

Úspěšní žadatelé dle činnosti CZ-NACE výzva č. 1, 2, 5 71 Data z Monit7 ze dne Oblast podpory 3.3 Rozvoj malých a středních podniků

Podporované činnosti CZ-NACE - výzva č ,11,14 – 18, 20-32Zpracovatelský průmysl (vyjma 11.01, 16, 20.51, 25, 30.3, 30.4,.) 38Shromažďování, sběr a odstraňování odpadů, úprava odpadů k dalšímu využití 39Sanace a jiné činnosti související s odpady 43Specializované stavební činnosti 59Činnosti v oblasti filmů a videozáznamů a televizních programů, pořizování zvukových nahrávek a hudební vydavatelské činnosti (vyjma pornografických nahrávek) 62Činnosti v oblasti informačních technologií 72Výzkum a vývoj 74 Ostatní profesní, vědecké a technické činnosti 75Veterinární činnosti 81Činnosti související se stavbami a úpravou krajiny 86Zdravotní péče 72 Oblast podpory 3.3 Rozvoj malých a středních podniků

Podporované činnosti CZ-NACE - výzva č ,11,14 – 18, 20-32Zpracovatelský průmysl (vyjma 11.01, 16, 20.51, 25, 30.3, 30.4,.) 43Specializované stavební činnosti 59Činnosti v oblasti filmů a videozáznamů a televizních programů, pořizování zvukových nahrávek a hudební vydavatelské činnosti (vyjma pornografických nahrávek) 72Výzkum a vývoj 74 Ostatní profesní, vědecké a technické činnosti 75Veterinární činnosti 86Zdravotní péče 73 Oblast podpory 3.3 Rozvoj malých a středních podniků

Úspěšní žadatelé dle činnosti CZ-NACE výzva č.12 a Data z Monit7 ze dne Oblast podpory 3.3 Rozvoj malých a středních podniků

Úspěšní žadatelé celkem za oblast podpory Předloženo 538 projektů Smlouva podepsána s 149 žadateli Data z Monit7 ze dne Oblast podpory 3.3 Rozvoj malých a středních podniků

76 Příjemce: Urologická ambulance, s.r.o. „Centrum pro inkontinentní pacienty“ Způsobilé výdaje Kč Dotace ,60 Kč Popis projektu: Bylo vytvořeno unikátní specializované zdravotnické ambulantní zařízení zaměřené a plně vybavené pro komplexní diagnostiku a následnou terapii pacientů trpících inkontinencí a dysfunkcí pánevního dna. foto OPPK ze dne UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 3, oblasti podpory 3.3

77 „Modernizace zařízení a IS LA composite s.r.o.“ Způsobilé výdaje: ,- Kč Dotace: ,16 Kč Popis projektu: V rámci předloženého projektu byl pořízen nový informační systém, kompresor pro přetlakování autoklávu a CNC obráběcí centrum. Společnost LA composite, s.r.o. se specializuje na vývoj, návrh a výrobu výrobků z kompozitních materiálů především pro letecký průmysl. foto OPPK ze dne UKÁZKY VÝSLEDKŮ V PRIORITNÍ OSE 3, oblasti podpory 3.3

78 PLNĚNÍ MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ V PRIORITNÍ OSE 3, oblasti podpory 3.2 a 3.3 Typ indikátoruNázev indikátoru Měrná jednotka Cílová hodnota 2015 Dosažená hodnota Výstup Plocha nových nebo modernizovaných kapacit - ostatní m , Počet nově vytvořených pracovních míst - celkem počet Výstup Počet nově vytvořených PM pro znevýhodněné skupiny počet Počet nakoupených strojů a technologií počet  podpořeno 154 vytvořeno 80 nových pracovních míst  podpořeno 28 projektů MSP zaměřených na oblast ICT

TECHNICKÁ POMOC OPPK ROZPOČET PROJEKTU 2008 – 2010  76,18 mil. Kč ROZPOČET PROJEKTU 2011 – 2015  142,42 mil. Kč DOBA REALIZACE PROJEKTU  1. Projekt OPPK – 36 měsíců, tj. od –  2. Projekt OPPK – 60 měsíců, tj. od –

Čerpání TA – 1. projekt 2008 – Projekt TA OPPK – vyčerpáno 48,96 mil. Kč

Čerpání TA – 2. projekt 2011 – Projekt TA OPPK – zatím vyčerpáno 103,85 mil Kč

Čerpání technické pomoci OPPK Z technické pomoci byly hrazeny následující aktivity:  Expertní posudky projektů v rámci 1. až 15 výzvy  Platy a vzdělávání zaměstnanců  MSSF – Monit7+, MSSF – Benefit7 – provozní podpora, konzultace, správa a optimalizace systémů  Publicita projektu  Evaluace, analýzy  VZ – výuka jazyka, právní služby, tlumočení a překlady, externí služby, atd.

DĚKUJEME ZA POZORNOST Magistrát hl. m. Prahy Jungmannova 29/ Praha 1