Komplexní pozemkové úpravy v katastrálním území Merboltice Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Ústecký kraj, Pobočka Děčín 28.října 979/19,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Břest a Němčice u Holešova“
Advertisements

Komplexní pozemková úprava Mirotice Plán společných zařízení
Komplexní pozemková úprava
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Nástroje územního plánování
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ochrana zemědělského půdního fondu z pohledu pozemkových úprav
Komplexní pozemkové úpravy Smilovice
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Obnova katastrálního operátu
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Ing. Jana Pivcová vedoucí odd. kontroly a rozpočtu Sekce Ústřední pozemkový úřad, Ministerstvo zemědělství, Realizovaná společná zařízení.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ PRASKLICE A ČÁSTI K.Ú. MORKOVICE Úvodní jednání.
Závěrečné jednání – komplexní pozemkové úpravy v k.ú. Suchomasty a v k.ú. Málkov u Suchomast Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj, Pobočka Beroun.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Pozemkové úpravy „krok za krokem“ Humpolec 2015 Ing. Michal Pochop Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití.
Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond Celostátní sít pro venkov Kraj Vysočina seminář Pozemkové úpravy – příprava a realizace Tvorba.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA A JEJÍ USKUTEČNĚNÍ. Etapy procesu pozemkových úprav Přípravné práce Návrhové práce Realizační práce 2/26.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Společná realizovaná zařízení KPÚ pro Plzeňský kraj 1.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Pozemkové úpravy krok za krokem
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
ROLE SPÚ Pozemkové úpravy v okrese Opava
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Umisťování staveb.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Výsadba ovocných dřevin v pozemkových úpravách
ZÁVĚREČNÉ JEDNÁNÍ KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ LHOTA U LIPNÍKA NAD BEČVOU.
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Územní opatření o stavební uzávěře
Územně analytické podklady
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Komplexní pozemkové úpravy v katastrálním území Merboltice Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Ústecký kraj, Pobočka Děčín 28.října 979/19, Děčín I vedoucí – Ing. Jitka Blehová vedením KoPÚ pověřen: Ing. Martin Suchý - tel , webové stránky SPÚ

Legislativa Zákon 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška 13/2014 Sb., o postupu při provádění pozemkových úprav a náležitostech návrhu pozemkových úprav

Co jsou komplexní pozemkové úpravy? – „KoPÚ“ Pozemkovými úpravami se ve veřejném zájmu prostorově a funkčně uspořádávají pozemky, scelují se nebo dělí a zabezpečuje se jimi přístupnost a využití pozemků a vyrovnání jejich hranic tak, aby se vytvořily podmínky pro racionální hospodaření vlastníků půdy. V těchto souvislostech se k nim uspořádávají vlastnická práva a s nimi související věcná břemena. Pozemkovými úpravami se také zajišťují podmínky pro zlepšení životního prostředí, ochranu a zúrodnění půdního fondu, vodní hospodářství a zvýšení ekologické stability. Výsledky pozemkových úprav slouží pro obnovu katastrálního operátu a jako nezbytný podklad pro územní plánování. Po zápisu pozemkové úpravy do katastru nemovitostí je každý nově navržený pozemek jednoznačně a přesně identifikovatelný.

Před KoP Ú Po KoP Ú

Důvody zahájení Komplexní pozemkové úpravy byly zahájeny z důvodu žádostí vlastníků nadpoloviční většiny výměry zemědělské půdy v katastrálním území Merboltice (§ 6 odst. 3 zák. 139/2002 Sb.). V katastrálním území Merboltice požádali vlastníci 50,8 % z celkové výměry zemědělské půdy 555 ha.

Předpokládaný harmonogram prací: Etapa termín ukončení - revize a doplnění bodového pole polohopis, analýza území, vodohosp.studie zjišťování hranic pozemků vypracování soupisů nároků plán společných zařízení návrh nového uspořádání závěrečné jednání - 1.rozhodnutí do 3 měs.od závěreč.jednání - mapové dílo rozhodnutí do 4 měs.od 1.rozhodnutí

Důležité termíny pro následující období: Cca v září/říjnu 2016 bude probíhat ZJIŠŤOVÁNÍ HRANIC POZEMKŮ  VNĚJŠÍHO OBVODU POZEMKOVÝCH ÚPRAV (= hranice kat. území)  POZEMKŮ NEŘEŠENÝCH DLE § 2 ZÁKONA č. 139/2002 Sb.  Vnitřní obvod není stanoven, zpracovává se celé území mimo zastavěných pozemků - na základě požadavků katastrálního úřadu (obnova kat. operátu v celém kat. území) a Obce Merboltice (zejm. řešení vodohospodářských opatření)

KOMISE PRO ZJIŠŤOVÁNÍ HRANIC POZEMKŮ BUDE SLOŽENÁ Z PRACOVNÍKŮ: KATASTRÁLNÍHO ÚŘADU STÁTNÍHO POZEMKOVÉHO ÚŘADU ZÁSTUPCŮ ZPRACOVATELE – AREA G.K. s.r.o. STAVEBNÍHO ÚŘADU (neřešené pozemky)

Vypracování soupisu nároků ke konci roku 2016 Vám bude doručována písemnost do vlastních rukou  oceňování podle právní úpravy platné ke dni vyvěšení nároků  podkladem jsou údaje z katastru nemovitostí  zemědělské pozemky – ocenění podle kódů BPEJ bez přirážek a srážek (aktualizace BPEJ proběhla v letech )  pokud jsou na pozemku různé druhy pozemků (orná, trvalý travní porost, ostatní plocha…), pozemek bude pro ocenění rozdělen na díly a každý díl oceněn podle skutečnosti  porosty - u lesů, sadů se oceňují zvlášť, tento údaj se do soupisu nároků píše odděleně, člení se dle druhu porostu.  u zemědělských pozemků, zahrad a ostatních ploch se porosty oceňují pouze na žádost vlastníka  v soupisu nároků jsou uvedena i zástavní, předkupní práva, věcná břemena PROSÍME O DŮSLEDNOU KONTROLU SKUTEČNOSTÍ UVEDENÝCH V SOUPISU NÁROKŮ

Zpracovatel bude pořádat tzv. konzultační den, na kterém bude poskytovat informace o zpracování nároků. O konání budete včas informováni. Soupis nároků lze konzultovat i na Pobočce Děčín. K tomuto soupisu můžete ve lhůtě stanovené Pobočkou Děčín uplatnit námitky. Pro kontrolu soupisu nároků lze využít internetové stránky kde naleznete aktuální údaje z katastru nemovitostí.

Vypořádání podílového spoluvlastnictví, výkup, dar V rámci komplexních pozemkových úprav lze požádat Pobočku o vypořádání podílového spoluvlastnictví na listu vlastnictví. Vlastníci daného listu vlastnictví musí všichni souhlasit. (nelze v případě společného jmění manželů) Pobočka může, pokud je to potřebné, v průběhu pozemkové úpravy vykupovat se souhlasem vlastníka pozemky nebo spoluvlastnické podíly k nim, příp. přijmout dar.

Plán společných zařízení

Co je to plán společných zařízení? Plán společných zařízení tvoří základní kostru budoucího nového uspořádání pozemků vlastníků: opatření ke zpřístupnění pozemků protierozní opatření vodohospodářská opatření opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí Projednání návrhu plánu společných zařízení se: sborem zástupců vlastníků projednání s dotčenými orgány státní správy schválení na veřejném zasedání zastupitelstva obce Vlastníkem společných zařízení se ve většině případů stává bezplatně obec.

OPATŘENÍ KE ZPŘÍSTUPNĚNÍ POZEMKŮ TVOŘÍCÍ CESTNÍ SÍŤ Vytvoří se kostra cestní sítě z hlavních polních, vedlejších a doplňkových cest tak, aby se zpřístupnily bloky jednotlivých vlastníků. Doplňkově lze navrhnout i mostky, propustky, včetně doprovodné zeleně. Pro vlastníky se zlepší podmínky pro hospodaření vhodnější dostupností pro zemědělskou techniku a zvýšením tržní ceny pozemků, uvnitř obcí se sníží pohyb zemědělských strojů a obec může cesty a aleje využít multifunkčně.

PROTIEROZNÍ OPATŘENÍ PRO OCHRANU PŮDNÍHO FONDU Protierozní opatření slouží především ke snížení znehodnocování orné půdy větrnou a vodní erozí. Navrhují se pásy dřevin, meze, zatravněné průlehy, příkopy, zasakovací pásy, ochranné hrázky apod. Pomoci může i změna tvaru pozemku.

Řeší snižování nepříznivých účinků povodní a odtokových poměrů v krajině. Mezi opatření patří záchytné či svodné příkopy, zasakovací průlehy, malé nádrže, úpravy toků, odvodnění, ochranné hráze, poldry VODOHOSPODÁŘSKÁ A PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ

Opatření zvyšující ekologickou stabilitu krajiny a zlepšující životní prostředí, mohou se stát lákavou turistickou atraktivitou regionu : lokální biocentra, mokřady, biokoridory, zelené pásy, prvky ÚSES OPATŘENÍ K OCHRANĚ A TVORBĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Návrh nového uspořádání pozemků Do již odsouhlasené „kostry“ plánu společných zařízení se navrhují nové pozemky vlastníků. Soupis nových pozemků – návrh nového uspořádání, Vám bude rozesílán nejpozději v dubnu roku 2018 na základě předchozích jednání. K návrhu nových pozemků budou probíhat konzultační dny, na které budete včas zváni. Dále bude dle potřeby jednáno s jednotlivými vlastníky pozemků.

Pracovní číslo nového pozemku ve tvaru (pořadové číslo/číslo listu vlastnictví)

Druh nově navženého pozemku

Součet výměr nových pozemků

Součet výměr původních pozemků (dle soupisu nároků, nyní zapsaných na listu vlastnictví)

Rozdíl mezi výměrou nových a původních pozemků (pokud tento rozdíl přesahuje 10%, lze překročit pouze se souhlasem vlastníka)

Součet cen nových pozemků

Součet cen původních pozemků (dle soupisu nároků, nyní zapsaných v katastru nemovitostí)

Rozdíl mezi cenou nových a původních pozemků (pokud tento rozdíl přesahuje 4%, lze překročit pouze se souhlasem vlastníka)

Vzdálenost od středového bodu nově navržených pozemků

Vzdálenost od středového bodu původních pozemků (dle soupisu nároků, nyní zapsaných v katastru nemovitostí)

Rozdíl mezi vzdáleností nových a původních pozemků (pokud tento rozdíl přesahuje 20%, lze překročit pouze se souhlasem vlastníka)

Kritéria přiměřenosti kvality (přípustné odchylky) výměra ± 10 % cena ± 4 % vzdálenost ± 20 % Požadavek - odsouhlasení návrhu nového uspořádání – min. 75 % výměry řešených pozemků. Poté bude návrh pozemkové úpravy veřejně vystaven - v této době je možné při 30 denní lhůtě vystavení návrhu nového uspořádání podat poslední připomínky. Po uplynutí této lhůty bude Pobočkou Děčín svoláno závěrečné jednání. Na tomto jednání budou vlastníci seznámeni s návrhem, o kterém bude rozhodnuto, bude zhodnocen průběh pozemkových úprav a vysvětlen další postup.

Do 3 měsíců od závěrečného jednání bude vydáno „1. ROZHODNUTÍ“ – rozhodnutí o schválení návrhu pozemkových úprav - proti tomuto rozhodnutí se lze odvolat. Po nabytí právní moci 1.ROZHODNUTÍ bude do 4 měsíců vydáno „2.ROZHODNUTÍ“ – rozhodnutí o výměně nebo přechodu vlastnických práv, o zřízení, zrušení věcného břemene. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat, rozhodnutí nabývá právní moci posledním dnem vyvěšení, tento den je zplatněno v katastru nemovitostí. Přílohou 2.ROZHODNUTÍ bude žádost o vytyčení nových pozemků. Každý vlastník bude mít možnost nové pozemky nechat jednou zdarma vytyčit v terénu, vytyčení bude provedeno na základě vyplněné žádosti. V této době také zanikají nájemní vztahy, zatímní bezúplatné užívání a časově omezený nájem k původním pozemkům.

Realizace prvků společného zařízení – v závislosti na schválených prioritách a vypsaných dotačních titulech SPÚ ČR pořádá soutěž o nejlepší zrealizované dílo z PSZ s cílem seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s rozsahem a úrovní realizace společných zařízení navrhovaných v pozemkových úpravách. Soutěží se ve třech kategoriích a při slavnostním vyhlášení se uděluje cena SPÚ a cena veřejnosti. Přihlášené a oceněné projekty je možné shlédnout na stránkách

Sbor zástupců vlastníků  je poradním orgánem zpracovatele  spolupracuje se zpracovatelem KoPÚ při zpracování návrhu plánu společných zařízení, posuzuje varianty návrhu  vyjadřuje se k připomínkám vlastníků  NEROZHODUJE ZA VLASTNÍKY V OTÁZKÁCH JEJICH VLASTNICTVÍ !!!  na sbor se mohou obracet vlastníci s návrhy a problémy, sbor je tlumočí pozemkovému úřadu nebo zpracovateli  sbor zaniká dnem právní moci 2. rozhodnutí

Sbor zástupců vlastníků  min. 5 členů, lichý počet Nevolení členové:  zástupce obce  zástupce SPÚ, Pobočky Děčín  členství ve sboru nesmí být odmítnuto vlastníkovi, jehož pozemky zahrnují min. 10% výměry pozemků v obvodu KoPÚ Volení členové:  při volbě má každý list vlastnictví 1 hlas  pro zvolení je potřeba nadpoloviční počet hlasů přítomných vlastníků  zvolený člen sboru nemůže být nikým zastoupen Náhradník člena sboru:  převezme členství, pokud některý z řádných členů nemůže nadále vykonávat funkci

Děkujeme za pozornost