Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce:3. 12. 2010 Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Daňová soustava, nepřímé daně
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Identifikátor materiálu: ICT AnotaceŽák se seznámí s daňovým systémem ČR AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák je schopen na.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Daňová teorie a politika
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Účtování daní a dotací „3“
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Druhy daní Daně FO.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY Mgr. Michal Oblouk.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 6 Datum ověření ve výuce: Téma: Peněžní ústavy Tématický okruh: Hospodářství a stát Vzdělávací obor:
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO6 - 2 Datum ověření ve výuce: Téma: Cyklus přírody - kalendář Tématický okruh: Člověk v rytmu času Vzdělávací.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Policie ČR Tématický okruh: Pracovní ochrana Vzdělávací obor: Výchova.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_26_Daně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Daně (prezentace) Autor: Mgr.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Transkript prezentace:

Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor: Výchova k občanství Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Ročník: devátý Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE Digitální výukový materiál DANĚ je součástí výkladové hodiny. Výklad je doplněn obrázky z internetu. Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook.

DANĚ Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice

Co je daň? K čemu peníze z daní slouží? Daň je zákonem určená povinná platba do veřejného (státního) rozpočtu.

K čemu slouží? Peníze z daní jsou využívány zejména ve dvou oblastech: financování funkcí státu a veřejné správy financování služeb pro občany státu

Dělení daní Nejčastěji se rozlišují dvě skupiny daní: 1.Daně přímé poplatník je platí přímo do státního rozpočtu 2. Daně nepřímé poplatník je platí nepřímo, prostřednictvím plátce, který je odvede do státního rozpočtu

Daně Přímé daně Daň z příjmu fyzických osob Daň z nemovitosti Daň z převodu nemovitosti Daň dědická Daň darovací Daň silniční Nepřímé daně Daň z přidané hodnoty Spotřební daň

Daň z příjmů fyzických osob a/ ze závislé činnosti platí zaměstnanci platí zaměstnanci platí se měsíčně srážkou ze mzdy platí se měsíčně srážkou ze mzdy starost zaměstnavatele starost zaměstnavatele b/ z podnikání platí OSVČ platí OSVČ lze platit měsíčně, čtvrtletně nebo jednorázově za předchozí rok lze platit měsíčně, čtvrtletně nebo jednorázově za předchozí rok nutno u FÚ podat DP nutno u FÚ podat DP 15% ze zisku (z výdělku)

Daň z nemovitosti a/ daň ze staveb b/ daň z pozemků předmětem daně jsou stavby a pozemky na území ČR předmětem daně jsou stavby a pozemky na území ČR každá se stanoví odděleně každá se stanoví odděleně platí se jednou ročně do platí se jednou ročně do daň, která přesáhla Kč, se platí ve dvou splátkách daň, která přesáhla Kč, se platí ve dvou splátkách

Daň z převodu nemovitosti a/ prodejem daň platí prodejce b/ výměnou daň platí převodce Týká se převodu nemovitosti Týká se převodu nemovitosti základem daně je cena majetku dle znaleckého posudku základem daně je cena majetku dle znaleckého posudku pokud je kupní cena vyšší, platí se dle kupní ceny pokud je kupní cena vyšší, platí se dle kupní ceny platí se do 3 měsíců od zápisu do katastru platí se do 3 měsíců od zápisu do katastru sazba daně činí 3% sazba daně činí 3%

Daň dědická platí ji dědici na základě dědictví ze zákona nebo ze závěti platí ji dědici na základě dědictví ze zákona nebo ze závěti tuto daň neplatí příbuzní v přímé řadě – manželé, děti, vnuci apod. tuto daň neplatí příbuzní v přímé řadě – manželé, děti, vnuci apod. sazba daně závisí na příbuzenském vztahu sazba daně závisí na příbuzenském vztahu osvobozeny movité věci a peníze do Kč osvobozeny movité věci a peníze do Kč sazby daně poloviční než u daně darovací sazby daně poloviční než u daně darovací platí se jednorázově do 30 dnů od nabytí právní moci dané transakce platí se jednorázově do 30 dnů od nabytí právní moci dané transakce

Daň darovací podobná dědické dani podobná dědické dani platí se tehdy, je-li majetek převeden bezúplatně platí se tehdy, je-li majetek převeden bezúplatně základem daně je cena majetku základem daně je cena majetku daň platí většinou obdarovaný daň platí většinou obdarovaný platí se jednorázově do 30 dnů od nabytí právní moci dané transakce platí se jednorázově do 30 dnů od nabytí právní moci dané transakce od daně osvobozeny movité věci a peníze do Kč od daně osvobozeny movité věci a peníze do Kč

Daň silniční předmětem daně jsou motorová vozidla, která jsou používána k podnikání, i když jsou soukromá předmětem daně jsou motorová vozidla, která jsou používána k podnikání, i když jsou soukromá platí se dle objemu motoru platí se dle objemu motoru zdaňovacím obdobím je 1 rok, může se platit čtvrtletně, pololetně nebo ročně zdaňovacím obdobím je 1 rok, může se platit čtvrtletně, pololetně nebo ročně a/ osobní auta až Kč b/ nákladní auta až Kč až Kč

Daň z přidané hodnoty platí se při nákupu zboží a služeb platí se při nákupu zboží a služeb dodavatel i odběratel musí být registrován jako plátce daní dodavatel i odběratel musí být registrován jako plátce daní mohou si zažádat u FÚ o vrácení daně mohou si zažádat u FÚ o vrácení daně DPH činí 20% DPH činí 20%

Daň spotřební Daň spotřební zavádí ji stát za účelem regulace cen zavádí ji stát za účelem regulace cen v Česku se týká pohonných hmot, alkoholu a tabáku v Česku se týká pohonných hmot, alkoholu a tabáku činí většinou víc jak 50% ceny činí většinou víc jak 50% ceny cílem je zvýšit příjmy státního rozpočtu nebo snížit prodávané množství cílem je zvýšit příjmy státního rozpočtu nebo snížit prodávané množství

ZDROJE Janošková D.,Občanská výchova s blokem Rodinná výchova, 9. ročník, FRAUS, 2003 Hrachovcová, M. a kol., Občanská výchova pro 9. ročník, OLOMOUC, ucetnictvi.jpg ucetnictvi.jpg cz.caesar.shosting.cz/data/ /penize2.jpg cz.caesar.shosting.cz/data/ /penize2.jpg litvinov.cz/userFiles/volbyurna.jpg litvinov.cz/userFiles/volbyurna.jpg t0nNAZ1eQDA/UQF0GCXmdUI/AAAAAAAAVbs/PV4 RYYCTB30/s912/P JPG t0nNAZ1eQDA/UQF0GCXmdUI/AAAAAAAAVbs/PV4 RYYCTB30/s912/P JPG tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRuAWZmGY gZ_zp2a-sWKqO5Z61o8S2tKPxBFKViyfz6RrcvTdpy8g tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRuAWZmGY gZ_zp2a-sWKqO5Z61o8S2tKPxBFKViyfz6RrcvTdpy8g car-md.png car-md.png tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSutHykgelRixL lammbbues1Axblswzn3MG2LR39aWpr04g1BFJFQ tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSutHykgelRixL lammbbues1Axblswzn3MG2LR39aWpr04g1BFJFQ nemovitosti-z-aukci-foreclosure.jpg nemovitosti-z-aukci-foreclosure.jpg silvego.cz/media/catalog/product/r/0/r0595_1.jpg?ma xSideSize=170 silvego.cz/media/catalog/product/r/0/r0595_1.jpg?ma xSideSize=170 sperky/zlate-sperky-2.jpg sperky/zlate-sperky-2.jpg zahrada.vyhledame.cz/files/2012/12/dum-na-dlani- 310x190.jpg zahrada.vyhledame.cz/files/2012/12/dum-na-dlani- 310x190.jpg

ZDROJE tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRoN8qEc- V20VTrc5G4IGhllhEVDQj4tpqDUSm_of3VYm3gDLlE 9A tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRoN8qEc- V20VTrc5G4IGhllhEVDQj4tpqDUSm_of3VYm3gDLlE 9A tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpw4Jp1TY BnsSI6Px6DAVwidZhOwPcRUzgnT_RErxdQVpv0aRw tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpw4Jp1TY BnsSI6Px6DAVwidZhOwPcRUzgnT_RErxdQVpv0aRw nakladu/nahled-nakladni-auto-vlek-5,5t.jpg nakladu/nahled-nakladni-auto-vlek-5,5t.jpg uzenarstvi.cz/var/al/22351/ PICT00141.jpg uzenarstvi.cz/var/al/22351/ PICT00141.jpg bc23bf530090cabeed779/ jpg bc23bf530090cabeed779/ jpg jpg jpg USTRACNE/ALKOHOL/alkohol_ilustracne_3_TASR.jp g USTRACNE/ALKOHOL/alkohol_ilustracne_3_TASR.jp g /ed/Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg /ed/Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg