EULA END USER LICENSE AGREEMENT. Držitel autorských práv podnikatel Nabyvatel licence Konečný uživatel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Vladimír Přikryl Ministerstvo financí
Advertisements

PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Nakladatelská licenční smlouva
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Právní mantinely služeb – opakování a výkop k diskusi Komise pro služby Moravská zemská knihovna v Brně: 3. listopadu 2011 Hanuš Hemola.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
„ O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému počtu osob. Obsah smlouvy nebo její část leze určit také odkazem.
 Slovíčka „až, maximálně, nejvýše“ apod.  Slovíčko „od“  Malá písmenka  Cena uvedená bez DPH  Klamavá reklama  Zdroj:
Obchodní smlouvy Obecně.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní závazkové vztahy
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Struktura obchodní smlouvy
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.
JUDr. Jaroslav Stránský
REKLAMAČNÍ ŘÍZENÍ V REŽIMU VÍDEŇSKÉ ÚMLUVY VADY FAKTICKÉ.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Povinnosti vůči zákazníkům – obchodní podmínky, vyřizování reklamací
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
S Rozsah odpovědnosti poddodavatele / pomocníka Brno, 14. dubna 2015 Richard Baček General Counsel Siemens Česká republika a Slovenská republika.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Základy informatiky Aplikační SW - licence
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Pracovně právní vztahy
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán
Základy obchodního práva v Evropě Smluvní právo
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

EULA END USER LICENSE AGREEMENT

Držitel autorských práv podnikatel Nabyvatel licence Konečný uživatel

CONTENTS OF THE LECTURE Jak se Eula uzavírá?Právní regulaceVzor

UZAVŘENÍ SMLOUVY

CONTRACT NabídkaAkceptace

DRUHY (ZNÁTE Z MINULA) Clickwrap,Browsewrap,Shrink wrap

CLICKWRAP

SHRINKWRAP

PRÁVNÍ OMEZENÍ

ADHEZNÍ SMLOUVA (1)Ustanovení o smlouvách uzavíraných adhezním způsobem platí pro každou smlouvu, jejíž základní podmínky byly určeny jednou ze smluvních stran nebo podle jejích pokynů, aniž slabší strana měla skutečnou příležitost obsah těchto základních podmínek ovlivnit. (2)Doložka ve smlouvě uzavřené adhezním způsobem, která odkazuje na podmínky uvedené mimo vlastní text smlouvy, je platná, byla-li slabší strana s doložkou a jejím významem seznámena nebo prokáže-li se, že význam doložky musela znát.

1) Obsahuje-li smlouva uzavřená adhezním způsobem doložku, kterou lze přečíst jen se zvláštními obtížemi, nebo doložku, která je pro osobu průměrného rozumu nesrozumitelná, je tato doložka platná, nepůsobí-li slabší straně újmu nebo prokáže-li druhá strana, že slabší straně byl význam doložky dostatečně vysvětlen. (2) Obsahuje-li smlouva uzavřená adhezním způsobem doložku, která je pro slabší stranu zvláště nevýhodná, aniž je pro to rozumný důvod, zejména odchyluje-li se smlouva závažně a bez zvláštního důvodu od obvyklých podmínek ujednávaných v obdobných případech, je doložka neplatná. Vyžaduje-li to spravedlivé uspořádání práv a povinností stran, soud rozhodne obdobně podle § 577.

UZAVÍRÁNÍ SMLOUVY

SMLOUVA NabídkaAcceptace

CONTRACTING Nabídka  user Nabídka  user Nabídka  user

NENÍ LICENCE JAKO LICENCE Civil vs. Common lawLicence jednostranné povoleníLicence smlouva

TYPICKÉ SLOŽENÍ

STRUCTURE Identification of a contract partyDefinitionsLicense grantLicense restrictionsDisclaimers and warrantiesChoice of lawPrivacy policiesGeneral clauses

DALŠÍ PROBLÉMY GNU-GPL Volba práva Přeprodej nosiče

PRÁVNÍ OTÁZKY Kdo ručí za vady? Prodávající „krabice“, distributor? Prodávající odevzdá kupujícímu předmět koupě v ujednaném množství, jakosti a provedení. Nejsou-li jakost a provedení ujednány, plní prodávající v jakosti a provedení vhodných pro účel patrný ze smlouvy; jinak pro účel obvyklý. Věc je vadná, nemá-li vlastnosti stanovené v § 2095 a Za vadu se považuje i plnění jiné věci. Za vadu se považují i vady v dokladech nutných pro užívání věci. Držitel práv k DV? Ten kdo softér skutečně vytvořil?

SOFTWARE AS A SERVICE

Na principu předplatnéhoZejména „cloud“Odpadá problém distributora

LICENČNÍ SMLOUVA Není vlastně licenční Počítačový program chráněný © Ale užití SAS není to samé co užití počítačového programu

ROZDÍLY MEZI SAS A LICENCÍ

PLATBA LICENČNÍ POPLATEK -Zpravidla jednorázový -Každá nová verze je samostatný program -Upraveno řadou právních institutů PLATBA -Zpravidla opakovaná -Pravidelné update -Související další služby (hosting, úložiště, )

ODPOVĚDNOST LICENCE -Záruka za „produkt“ (existenci funkcí) -Neručí za škody na datech -Class actions (USA) SAAS -Záruka za to, že to bude fungovat -Odpovědnost za obsah -Odpovědnost za údaje uživatelů -Odpovědnost ISP

ODPOVĚDNOST ZA DATA !

TRVÁNÍ EULA -Jedna licence -Uzavře se a hotovo SAAS -„Terms of service“ -Co když je potřeba ji změnit? -Nemění se jen licenční podmínky, může se změnit například obsah služby

JEDNOSTRANNÁ ZMĚNA uzavírá-li strana v běžném obchodním styku s větším počtem osob smlouvy zavazující dlouhodobě k opětovným plněním stejného druhu s odkazem na obchodní podmínky a vyplývá- li z povahy závazku již při jednání o uzavření smlouvy rozumná potřeba jejich pozdější změny, lze si ujednat, že strana může obchodní podmínky v přiměřeném rozsahu změnit.

JEDNOSTRANNÁ ZMĚNA (POKRAČOVÁNÍ) Ujednání je platné, pokud bylo předem alespoň ujednáno, jak se změna druhé straně oznámí a pokud se této straně založí právo změny odmítnout a závazek z tohoto důvodu vypovědět ve výpovědní době dostatečné k obstarání obdobných plnění od jiného dodavatele; nepřihlíží se však k ujednání, které s takovou výpovědí spojuje zvláštní povinnost zatěžující vypovídající stranu. Ustanovení obchodních podmínek, které druhá strana nemohla rozumně očekávat, je neúčinné, nepřijala-li je tato strana výslovně;

VYČERPÁNÍ PRÁV

. C-128/11

USED SOFT

FACTS Oracle nabízí balíčkové licence po 25 licencích. Pokud chcete 27 licencí, musíte jich koupit 50 UsedSoft zkoupí zbylých 23 a prodá dál.