Aktuální stav operačních programů implementovaných MPO 25. května 2009 Hradec Králové JUDr. Ing. Břetislav Grégr Ředitel odboru koordinace SF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář pro žadatele k výzvě OP LZZ č. B6 – Zvýšení kvality řízení lidských zdrojů a optimalizace.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II – POVEZ II „Praktické příklady pro jednotlivé typy žadatelů“
Využití strukturálních fondů pro úvěry a záruky Pro regionální konferenci MPO „Úspěšné projekty OPPP“ ČMZRB, a.s., pobočka Hradec Králové.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Výroční konference MH SR k OP HKR Implementace Operačního programu Podnikání a inovace v ČR a zkušenosti s využitím strukturálních fondů k částečnému zmírnění.
Veřejná podpora, podpora de minimis a dočasný rámec Seminář pro žadatele – výzva č. 36 GG pro oblast podpory 1.2 Praha, 22. března 2010 Ing. Ivana Projsová.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Opatření k zajištění kvalifikované pracovní síly Mgr. Jana Majerová vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Odbor trhu práce MPSV
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Ing. Irena Havlová Praha, 15. února 2016.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Strukturální fondy v gesci Ministerstva vnitra Ing. Pavel Kryštof Ředitel odboru strukturálních fondů MV ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Partnerství v MAS Metoda LEADER představuje místní partnerství, které působí pro rozvoj území na základě spolupráce soukromého a veřejného sektoru a své.
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Seminář pro příjemce OPVK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zákon o sociálním podnikání
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (2007–2013)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Seminář pro žadatele Ústí nad Labem
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Integrované operační středisko – „srdce policie“
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Aktuální stav operačních programů implementovaných MPO 25. května 2009 Hradec Králové JUDr. Ing. Břetislav Grégr Ředitel odboru koordinace SF

Obsah prezentace Operační program Průmysl a podnikání (OPPP) Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ)

Operační program Průmysl a podnikání (OPPP) Obsah prezentace

Operační program Průmysl a podnikání -Operační program Průmysl a podnikání (OPPP) byl vyhlášen 12. května Z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) bylo pro OPPP v rámci programovacího období vyčleněno více než 260 mil. €, celkový rozpočet zahrnující rovněž prostředky státního rozpočtu činil téměř 350 mil. € -11 programů bylo zaměřeno zejména na podporu malého a středního podnikání, na podporu rozvoje podnikatelské infrastruktury a infrastruktury průmyslového výzkumu a vývoje

Operační program Průmysl a podnikání -Příjem žádostí o dotace z OPPP probíhal od 1. července 2004 do 1. října V oblasti dotací bylo přijato žádostí o podporu, z nichž bylo v hodnotě cca 8 mld. Kč schváleno -Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) přijala žádostí o poskytnutí úvěru, uzavřela smluv o poskytnutí zvýhodněného úvěru v hodnotě více než 2 mld. Kč (z tohoto činí podíl spolufinancování z OPPP 60 %, tj. cca 1,2 mld.Kč) -Celková hodnota projektů, na které bylo vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace či uzavřena smlouva o poskytnutí zvýhodněného úvěru, tak činí více než 10 mld. Kč.

Operační program Průmysl a podnikání -V oblasti dotací byly autorizovány sekcí strukturálních fondů žádosti o platbu na projektů v souhrnné výši mil. Kč -Ze strany klientů ČMZRB bylo vyčerpáno úvěrů v celkové výši mil. Kč (příspěvek OPPP 60 % - tj mil. Kč) -Celkově bylo žadatelům na účet převedeno z OPPP na dotacích i zvýhodněných úvěrech téměř mil. Kč

Operační program Průmysl a podnikání Přehled stavu realizace OPPP ve Královéhradeckém kraji

Operační program Průmysl a podnikání Přehled stavu realizace OPPP dotace celkem

Operační program Průmysl a podnikání Přehled stavu realizace OPPP úvěry celkem

Operační programy MPO Srovnání programů podpory OPPP a OPPI

Operační program Podnikání a inovace (OPPI)

Operační program Podnikání a inovace -Navazuje na Operační program Průmysl a podnikání (OPPP) zkráceného programovací období let , EK schválen Globálním cílem Operačního programu Podnikání a inovace je zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy -Finanční alokace z Evropského fondu regionálního rozvoje pro Operační program Podnikání a inovace činí EUR. Při započítání povinného 15% národního spolufinancování na tento operační program představuje alokace OPPI na období 2007 – 2013 celkem EUR, což je cca 100 miliard Kč.

Operační program Podnikání a inovace P 1 Vznik firem (2,6 %) 1.1 START Fin.n./JEREMIE P 3 Efektivní energie (8,0 %) 3.1EKO-ENERGIE P 4 Inovace (22,4 %) 4.1 INOVACE POTENCIÁL P 5 Prostředí pro podnikání a inovace (35,4 %) 5.1 SPOLUPRÁCE PROSPERITA 5.2 ŠKOLICÍ STŘEDISKA 5.3 NEMOVITOSTI P 7 Technická pomoc (2,9 %) 7.1TP OPPI 7.2TP OPPI

Operační program Podnikání a inovace Přehled stavu realizace OPPI dotace celkem (k ) Nejvíce podaných žádostí (50 a více) je v programech podpory Eko-energie, ICT v podnicích a Inovace – Inovační projekt.

Operační program Podnikání a inovace Aktuální výzvy OPPI – stav k K bylo vyhlášeno celkem 28 výzev, z toho 23 dotačních a 5 úvěrových

Operační programy MPO V reakci na pokles hospodářského růstu připravilo MPO v oblasti využívání strukturálních fondů následující opatření:  prodloužení konečného data uznatelnosti výdajů OPPP ze strany Evropské komise jsou připraveny podmínky pro dodatečnou podporu cca 20 úspěšných projektů z programu ROZVOJ II  byla urychlena příprava 2. výzvy programu ROZVOJ v rámci nového Operačního programu Podnikání a inovace  byly vytipovány rizikové projekty spadající do NACE pro sklářský (keramický) a automobilový průmysl, tyto jsou sledovány z hlediska vlastní realizace takto i z hlediska jejich udržitelnosti;  výrazně byly posíleny prostředky na záruky a nově byly umožněna kombinace dotace a záruky (při zohlednění max. možné výše veřejné podpory);  Evropská komise dne schválila dočasné opatření (do ) použít ve vztahu k některým programům OPPI režim de minimis až do výše EUR);  bylo využito mediální kampaně k nabídce programů podpory z evropských fondů, je realizována série krajských seminářů, jejichž cílem je zviditelnění možností čerpání prostředků z OP MPO, ale zejména upozornění příjemců dotací na pravidla a podmínky, které je nezbytně nutné dodržovat nejen v průběhu ale i v letech následujících po ukončení realizace projektu

Operační programy MPO Zkušenosti z auditů Evropského účetního dvora a Evropské komise: Transparentnost při veřejných zakázkách:  řádný výběr dodavatele z konkrétních (reálných) nabídek, zda-li tyto nejsou uměle vytvořené;  nediskriminační podmínky (např. povinnost vzájemného zápočtu);  správný výběr vítězné zakázky (porovnání cen s DPH a bez DPH, jednotný kurz při přepočtu zahraničních cen); Správné posouzení uznatelnosti výdajů:  kontrola nakoupeného stroje z hlediska jeho stáří a opotřebení – včetně kontroly výrobních a přepravních dokladů u subdodavatele (vazba na podmínku rozhodnutí zakotvit povinnost strpět kontroly i u subdodavatelů); Zajištění vedení analytického účetnictví:  vazba na čl. 60 odst. d) Nařízení Rady (ES) č – povinnost vést oddělený účetní systém nebo odpovídající účetní kód pro všechny transakce související s operací;

Operační program Rozvoj lidských zdrojů

Operační program Rozvoj lidských zdrojů -Cílem je podpora odborného růstu zaměstnanců průmyslových podniků v profesích, které vyžadují speciální odborné a profesní znalosti a dovednosti. -Zaměření – podpora specifického vzdělávání: -pracovníků – zejména technické profese, řízení výroby, logistika a nákup, jakost, marketing, obchodní a zákaznické služby, střední management, -managementu v oblasti rozvoje LZ v oblasti technologií a efektivního využívání zdrojů vedoucí ke zlepšení ochrany ŽP -V rámci GS byla vyhlášena 3 kola výzev.

Operační program Rozvoj lidských zdrojů -Stav k Nevyčerpaná alokace je způsobena odstoupením příjemců, předložením žádostí o platbu v nižší než nakontrahované částce, krácením plateb z důvodů neuznatelnosti nákladů apod.

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost -MPO je v roli Zprostředkujícího subjektu - uzavřena Dohoda o delegování činností a pravomocí „na ministerské úrovni“ (realizace opět ve spolupráci s CI) -Cílem je prostřednictvím zvýšení kvalifikační úrovně, profesních dovedností a znalostí zaměstnanců a zaměstnavatelů přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti podnikatelských subjektů ve vybraných kategoriích CZ-NACE (alokace na celé období činí cca 1,3 mld. Kč) -Podporované vzdělávací aktivity předložených projektů musí být především zaměřeny na specifické vzdělávání zaměstnanců subjektů – definice specifického vzdělávání dle Nařízení (ES) č. 800/2008 Plánované výzvy: 1.červen 2009 – 200 mil. Kč 2.závěr roku 2009 – 400 mil. Kč 3.listopad 2010 – 500 mil. Kč 4.leden 2012 – 200 mil. Kč

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Podpora - žadatel volí dle svého uvážení: a)de minimis – podpora až do 100 % způsobilých nákladů projektu b)bloková výjimka – míra dle Nařízení (ES) č. 800/2008 Žadatel: -Podnikatelský subjekt vymezený OZ (paragraf 2 odst. 2 písm. a) b) a c) působících ve vybraných kategoriích CZ-NACE -Sídlo kdekoliv na území ČR (včetně Prahy) Cílová skupina: -Zaměstnavatelé, zaměstnanci podniků a podnikající FO (bez ohledu na právní formu a velikost) působící ve vybraných kategoriích CZ-NACE -Musí pocházet z území Cíle Konvergence, tzn. z území celé ČR kromě hlavního města Prahy -Omezení výše finanční podpory na jeden projekt dle nastavení globálního grantu (Min. 300 tis., maximum 8 mil. Kč)

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Aplikování všech forem vzdělávání zaměstnanců dle specifických potřeb zaměstnavatelů s důrazem na přípravu na konkrétní práci/pracovní pozici -tvorba podnikových vzdělávacích programů pro zaměstnance -příprava podnikových lektorů -délka trvání projektů je maximálně 2 roky Podporovány budou zejména projekty komplexního charakteru!

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Vzdělávání jako podporovaná aktivita Vzdělávání specifické -vzdělávání zaměstnance na jehož základě je zaměstnanec uplatnitelný na současné nebo budoucí pozici u podnikatelského subjektu, který je příjemcem podpory, -v rámci podpory se poskytují kvalifikace, které jsou nepřenositelné, nebo přenositelné pouze v omezeném rozsahu do dalších podniků a pracovních oborů, -výše podpory na specifické vzdělávání se bude vztahovat i na náklady na obecné vzdělávání, budou-li do projektu zahrnuty. Do projektů NELZE zahrnout následující činnosti: - Jazykové vzdělávání obecného charakteru -Školení obecných počítačových dovedností -Školení v oblasti tzv. měkkých dovedností (prezentační, komunikační dovednosti, techniky vyjednávání, projektový management apod.) Podíl obecného vzdělávání projektu nesmí přesáhnout 20% rozpočtu (součet přímých i nepřímých nákladů)!!!

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Návrh I. Výzvy Vyhlášení výzvy červen Zahájení příjmu žádostí červenec Ukončení příjmu žádostí říjen 2009 Celková alokace pro I. výzvu:200 mil. Kč Omezení výše podpory na projekt: 0,5 – 8 mil. Kč

OPPP OPPI Zelená linka: (Po – Pá od 9.00 do hod.) Děkuji za pozornost! GG Educa