P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha 24. 11. 2015/30. 11. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Individuálně, ale společně a jinak
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Úřad práce České republiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Lidé, kteří pečují o své blízké s postižením
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
31 Základní typy zdravotnických systémů
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Náměty pro činnost Národního fóra
Zákon o sociálním podnikání
Základní informace o poskytovateli
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Terapeutické komunity
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Klíčové aktivity projektu
Život bez střeva , Praha.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Podpora samostatného bydlení
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /

T RANSFORMACE V DOKUMENTECH Národní strategie rozvoje sociálních služeb 2015 Národní strategie rozvoje sociálních služeb Národní plán podpory rovných příležitostí pro OZP na období Strategie sociálního začleňování Dlouhodobá vize resortu práce a sociálních věcí pro oblast sociálního začleňování (2012)

Z ČEHO VYCHÁZÍME Úmluva o právech osob se zdravotním postižením článek 19 Nezávislý způsob života a zapojení do společnosti další články – přístupnost, osobní integrita, osobní mobilita, přístup k informacím, respektování soukromí a jiné Zákon o sociálních službách § 2, odst. 2 Základní zásady: lidská důstojnost, individuální přístup, působí aktivně, podporuje rozvoj jejich samostatnosti, posílení sociálního začlenění….

P RAVIDLA ZMĚNY A SLUŽEB POSKYTOVANÝCH V KOMUNITĚ Společné evropské pokyny k přechodu od ústavní péče k péči probíhající v rámci komunity Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace

K RITÉRIA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB KOMUNITNÍHO CHARAKTERU - CÍLE Uživatel žije ve svém přirozeném prostředí. Uživatel navazuje a udržuje běžné společenské vztahy a zastává běžné společenské role. Sužba podporuje udržování a rozvoj schopností, dovedností a odpovědnosti uživatele vedoucí k jeho samostatnosti. Uživatel využívá běžné zdroje v komunitě, není závislý na dané sociální službě ani na jiných sociálních službách, ale je mu umožněno jejich využívání. Služba podporuje uživatele v jeho rozhodování a usiluje o realizaci aktivit a životního stylu dle jeho rozhodnutí. Služba podporuje uživatele individuálně.

O BECNÉ PODMÍNKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY KOMUNITNÍHO CHARAKTERU – KONTROLNÍ LIST PodmínkaOvěření Služby nenahrazují veřejně dostupné služby (kadeřník, bazén, kaple, zdravotnická zařízení/lékař apod.). Popište plánované služby (např. v transformačním plánu, jako samostatný dokument) Uživatelé mají vazby k dané lokalitě (služba zjišťuje, odkud uživatelé jsou a kde mají vazby) Zahrňte do harmonogramu v transformačním plánu informaci o zjišťování vztahů a dalších vazeb uživatelů. U nově vznikajících služeb v analýze cílové skupiny uveďte způsob zohlednění vazeb zájemců o plánovanou službu k dané lokalitě. Daný druh služby v lokalitě zcela chybí či není dostatečně zajištěn Uveďte v transformačním plánu (návaznost na sociální služby v regionu a Návrh na zajištění podpory v komunitě) či jeho příloze nebo u nově vznikajících služeb v analýze současného stavu existenci a možnost využití stejného druhu sociálních služeb, respektive důvod, proč nové služby vznikají. Umístění služby v lokalitě umožňuje společenské fungování uživatele služby (zařízení si stanoví podmínky, které musí nové lokality splňovat, aby umožňovali společenské fungování uživatele služby) Uveďte v transformačním plánu (Návrh zajištění podpory v komunitě), případně v jeho příloze nebo u nově vznikajících služeb v analýze lokality kritéria výběru lokality a jejich soulad s individuálními potřebami uživatelů.

T ERÉNNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Součástí objektu určeného pro bydlení pouze uživatelů terénních služeb (např. byty zvláštního určení, byty určené výhradně pro osoby v nepříznivé sociální situaci, která je důsledkem zdravotního postižení) nesmí být zázemí pro pracovníky služby a management.

A MBULANTNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY A DENNÍ PROGRAMY primárním cílem je rozvoj a podpora sebeobsluhy a zvyšování zejména běžně potřebných schopností a kompetencí uživatelů pro jejich samostatný život aktivizace uživatele probíhá zejména v prostředí jeho domácnosti a dál v běžném veřejném prostoru – zázemí je určeno pro intenzivnější učení se novým dovednostem a je uzpůsobeno tak, aby člověk měnil prostředí dle běžných rolí a náplně dne nejsou součástí objektu/domácnosti maximálně 32 lidí na jednom místě (10 lidí na program), nekumulovat s jinými službami zajištěny podmínky pro odpočinek

P OBYTOVÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY domácnost se řídí podle přání a potřeb uživatelů v rámci možností poskytovatele provoz domácnosti je zajišťován samotnými uživateli s nezbytnou podporou pracovníků možnost využití oběma pohlavími, ale rozdělení dětí a dospělých běžný dům/byt, běžné umístění v prostředí a přístupnost z veřejné komunikace nekumulovat služby v jednom místě (PS, AS apod.)

K RITÉRIA TRANSFORMACE A DEINSTITUCIONALIZACE - A zafixovaná kapacita – nesmí se navyšovat nepřijímání uživatelů v průběhu transformace dojde ke snížení ústavní kapacity

K RITÉRIA TRANSFORMACE A DEINSTITUCIONALIZACE – B (I) veřejný závazek k deinstitucionalizace jasná vize změna je řízená potřeby, cíle a zájmy uživatelů výchozí podmínky poskytovatele a možnosti v nových lokalitách transformační plán zvýšená pozornost u lidí s potřebou vysoké míry podpory a u dětí zapojení osob se zdravotním postižením do rozhodování zapojení rodiny, blízkých osob a opatrovníků do rozhodování

K RITÉRIA TRANSFORMACE A DEINSTITUCIONALIZACE – B (II) plánována podpora na neformální bázi a veřejně dostupných službách, existujících sociálních službách komunitního charakteru příprava uživatelů na přechod příprava pracovníků na přechod příprava rodiny, blízkých osob a opatrovníků na změny ve službě komunikační plán práce s riziky transformace vyhodnocování prováděných změn

Vaše otázky a doplnění.